alienus Napisano 18 Października 2022 Autor Share Napisano 18 Października 2022 Masz dobre oko juz się szpachluje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 19 Października 2022 Autor Share Napisano 19 Października 2022 Myślę o wypłynięciu na nieznane dla mnie wody i próbie preshadingu. Małe cisnie, duże rozcienczenie , dysza 0.3 i kreska po kresce jakimś prawie czarnym to wypsikać. Jakieś dobre rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 11 godzin temu, alienus napisał: Jakieś dobre rady? Zamiast prawie czarnym to bym użył koloru kamuflażu z domieszką czarnego. Tak 1:1. Jeśli robisz to pierwszy raz to warto poćwiczyć na boku na jakimś złomie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 20 Października 2022 Autor Share Napisano 20 Października 2022 8 hours ago, Roland_Sebastian said: Zamiast prawie czarnym to bym użył koloru kamuflażu z domieszką czarnego. Tak 1:1. Jeśli robisz to pierwszy raz to warto poćwiczyć na boku na jakimś złomie. Na spód to mogę niebieski z czarnym zmieszać, ale na górze to mam 2 kolory w kamuflarzu, więc to podejście raczej nie zadziała . Chyba jednak górę psiknę po prostu czarnym a spód mieszanką 1:1. Nad maskowaniem kamo też rozmyslam , czy zrobic maski z papieru - takie przykladane do modelu w trakcie psikania, czy raczej kleić elastyczną taśmą maskującą do krzywych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 (edytowane) 23 minuty temu, alienus napisał: ale na górze to mam 2 kolory w kamuflarzu Robię preshading dla każdego koloru kamuflażu osobno. Edytowane 20 Października 2022 przez Roland_Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 3 godziny temu, alienus napisał: Nad maskowaniem kamo też rozmyslam , czy zrobic maski z papieru - takie przykladane do modelu w trakcie psikania, czy raczej kleić elastyczną taśmą maskującą do krzywych. Maska musi być umocowana, tak aby nie zduchnęło jej ciśnienie z aerka. Wałeczki z patafixsu/bluetaca na krawędziach koloru i przestrzeń między nimi wypełniona kształtką z papieru albo z taśmy. Albo kształtki (maski) z papieru przyklejone na małych kuleczkach lub wałkach z powyższych mas. Podstawki muszą być blisko krawędzi maski, tak żeby w miarę sztywno trzymały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 24 Października 2022 Autor Share Napisano 24 Października 2022 Dzien dobry, Załaczam link do ciekawej sesji zdjeciowej hawkera w Fińskim muzeum: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235099841-hawker-hurricane-mkia/ Miałem też okazje pomalować drobnicę, wystające części kabiny oraz wnęki podwozia i golenie. Metaliki malowlem najpierw c28 potem rozjasnialem delikatnie c8. Felgi w kolkach malowałem pierwszy raz od masek, zamiast ręcznie, i bardzo jestem zadowolony z efektu. Jednak warto to kleić Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 Witam, moj pierwszy pre shading Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 Nałożyłem c368 na spód. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Ja bym dał jeszcze jedną delikatną warstwe. Ale mnie zdarza się przesadzić i potem wszystko ginie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 No własnie jak dam to zniknie Troche ten kolor dla mnie taki... za zielony... No ale zgodnie z instrukcją... w UKeju to chyba zielone niebo mieli w czasie wojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Października 2022 Share Napisano 29 Października 2022 W dniu 28.10.2022 o 22:22, alienus napisał: No własnie jak dam to zniknie Nie zniknie, jeśli odpowiednio mocno rozcieńczysz farbę. Mam na myśli 1:5 lub jeszcze mocniej. Malując tak rozcieńczoną farbą zachowujesz lepszą kontrolę nad efektem, po każdej warstwie daj jej chwilę na odparowanie rozcieńczalnika i oceń czy warto jeszcze psikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 30 Października 2022 Autor Share Napisano 30 Października 2022 11 hours ago, zaruk said: Nie zniknie, jeśli odpowiednio mocno rozcieńczysz farbę. Mam na myśli 1:5 lub jeszcze mocniej. Malując tak rozcieńczoną farbą zachowujesz lepszą kontrolę nad efektem, po każdej warstwie daj jej chwilę na odparowanie rozcieńczalnika i oceń czy warto jeszcze psikać. Dzięki, jakoś nie pomyślałem że można z rozcienczeniem zejść aż do 1:5. Chyba brakuje mi wyczucia też jak to powinno docelowo wyglądać. Rozumiem że za bardzo pre shade widac i trzeba to jeszcze stonować zdaniem kolegów. Kolor cieni chyba dobry lecz są chyba za szerokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Października 2022 Share Napisano 30 Października 2022 W dniu 29.10.2022 o 23:48, zaruk napisał: Nie zniknie, jeśli odpowiednio mocno rozcieńczysz farbę. Mam na myśli 1:5 lub jeszcze mocniej. Malując tak rozcieńczoną farbą zachowujesz lepszą kontrolę nad efektem, po każdej warstwie daj jej chwilę na odparowanie rozcieńczalnika i oceń czy warto jeszcze psikać. Bardzo dobrze to Kolega wytłumaczył (ja tylko takim skrótem myślowym). Natomiast zawsze można potem jeszcze kolorem bazowym (lub nieco rozjaśnionym) prysnąć środkowe obszary paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 W dniu 24.10.2022 o 09:23, alienus napisał: A ten grzbiet co będzie pod limuzyną to nie powinien aby być w kolorze kadłuba? (Oczywiście pomijając że w rzeczywistości tam nie było takiego schodka, ale wiadomo szkło jakoś musi siąść ) Pozdr ww W dniu 24.10.2022 o 09:23, alienus napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 1 Listopada 2022 Autor Share Napisano 1 Listopada 2022 (edytowane) On 10/31/2022 at 8:22 PM, wuwumaster said: A ten grzbiet co będzie pod limuzyną to nie powinien aby być w kolorze kadłuba? (Oczywiście pomijając że w rzeczywistości tam nie było takiego schodka, ale wiadomo szkło jakoś musi siąść ) Pozdr ww Słusznie, pomyślę co z tym zrobić dzięki [edit - a wyglądać to powinno to ot tak jak na zjęciach] Edytowane 3 Listopada 2022 przez alienus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 3 Listopada 2022 Autor Share Napisano 3 Listopada 2022 Nadbudowałem "grzbiet" pod limuzyną. A wyszlo to mi tak: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 A wiesz że teraz nie założysz oszklenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 3 Listopada 2022 Autor Share Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) Kabina otwarta będzie. A oszklenie z blaszki bedzie czyli cos jak na zdjeciu: Edytowane 3 Listopada 2022 przez alienus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 4 Listopada 2022 Autor Share Napisano 4 Listopada 2022 Aktualizacja przed weekendem Wymalowałem oparcie na fotel oraz przerobiłem sposób montażu pasów by było podobnie jak na zdjeciach z muzeum. A tu już siedzi w kabinie na patafix. Zamontuje je na samym końcu by nie uszkodzić elementów przy dalszych zabawach. Nawet fajnie to wygląda Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 Ale to jest fińska modyfikacja, brytyjskie opancerzenie to płyta za pilotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 33 minuty temu, Daniel napisał: Ale to jest fińska modyfikacja, brytyjskie opancerzenie to płyta za pilotem. Dokładnie, pasy też miały inny przebieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 I wyglądały zupełnie inaczej. A te dziurki w zielonym półksiężycu i tak wypadałoby zrobić staranniej. To prosty element i nie bolałby bardzo, gdyby nawet robić od nowa. Gdyby był potrzebny ;). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 4 Listopada 2022 Autor Share Napisano 4 Listopada 2022 No to śmietnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 12 minut temu, alienus napisał: No to śmietnik Zamiast tego oblep go fińskimi swastykami i będzie po zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi