Skocz do zawartości

Hawker Hurricane Mk 1A. - Dywizjon 303 Bitwa o Anglie, Hobby2000, 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślę o wypłynięciu na nieznane dla mnie wody i próbie preshadingu. 

Małe cisnie, duże rozcienczenie , dysza 0.3 i kreska po kresce jakimś prawie czarnym to wypsikać. Jakieś dobre rady?

Napisano
11 godzin temu, alienus napisał:

Jakieś dobre rady?

Zamiast prawie czarnym to bym użył koloru kamuflażu z domieszką czarnego. Tak 1:1. Jeśli robisz to pierwszy raz to warto poćwiczyć na boku na jakimś złomie. :)

• Thanks 1
Napisano
8 hours ago, Roland_Sebastian said:

Zamiast prawie czarnym to bym użył koloru kamuflażu z domieszką czarnego. Tak 1:1. Jeśli robisz to pierwszy raz to warto poćwiczyć na boku na jakimś złomie. :)

Na spód to mogę niebieski z czarnym zmieszać, ale na górze to mam 2 kolory w kamuflarzu, więc to podejście raczej nie zadziała 🤔. Chyba jednak górę psiknę po prostu czarnym a spód mieszanką 1:1.

Nad maskowaniem kamo też rozmyslam 🤔, czy zrobic maski z papieru - takie przykladane do modelu w trakcie psikania, czy raczej kleić elastyczną taśmą maskującą do krzywych.

Napisano (edytowane)
23 minuty temu, alienus napisał:

ale na górze to mam 2 kolory w kamuflarzu

Robię preshading dla każdego koloru kamuflażu osobno. 

Edytowane przez Roland_Sebastian
Napisano
3 godziny temu, alienus napisał:

Nad maskowaniem kamo też rozmyslam 🤔, czy zrobic maski z papieru - takie przykladane do modelu w trakcie psikania, czy raczej kleić elastyczną taśmą maskującą do krzywych.

Maska musi być umocowana, tak aby nie zduchnęło jej ciśnienie z aerka. Wałeczki z patafixsu/bluetaca na krawędziach koloru i przestrzeń między nimi wypełniona kształtką z papieru albo z taśmy. Albo kształtki (maski) z papieru przyklejone na małych kuleczkach lub wałkach z powyższych mas. Podstawki muszą być blisko krawędzi maski, tak żeby w miarę sztywno trzymały.

• Thanks 1
Napisano

Dzien dobry,

Załaczam link do ciekawej sesji zdjeciowej hawkera w Fińskim muzeum:

https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235099841-hawker-hurricane-mkia/

Miałem też okazje pomalować drobnicę,  wystające części kabiny oraz wnęki podwozia i golenie. Metaliki malowlem najpierw c28 potem rozjasnialem delikatnie c8.

Felgi w kolkach malowałem pierwszy raz od masek, zamiast ręcznie, i bardzo jestem zadowolony z efektu. Jednak warto to kleić 😉

Pozdrawiam 

20221024_084341.thumb.jpg.6845efea86e080f91cbd6930421ab7e1.jpg

20221024_084428.thumb.jpg.e7b9733ce296b40773a8d0431e90a2b1.jpg

20221024_084534.thumb.jpg.3c7e247bea659532d56eeb1badf184b8.jpg

20221024_084620.thumb.jpg.3dfdd5f643588082ea76607e61ef247d.jpg

• Like 2
Napisano

No własnie jak dam to zniknie 😀

Troche ten kolor dla mnie taki... za zielony...  No ale zgodnie z instrukcją... w UKeju to chyba zielone niebo mieli w czasie wojny 😉

Napisano
W dniu 28.10.2022 o 22:22, alienus napisał:

No własnie jak dam to zniknie 😀

Nie zniknie, jeśli odpowiednio mocno rozcieńczysz farbę. Mam na myśli 1:5 lub jeszcze mocniej. Malując tak rozcieńczoną farbą zachowujesz lepszą kontrolę nad efektem, po każdej warstwie daj jej chwilę na odparowanie rozcieńczalnika i oceń czy warto jeszcze psikać.

Napisano
11 hours ago, zaruk said:

Nie zniknie, jeśli odpowiednio mocno rozcieńczysz farbę. Mam na myśli 1:5 lub jeszcze mocniej. Malując tak rozcieńczoną farbą zachowujesz lepszą kontrolę nad efektem, po każdej warstwie daj jej chwilę na odparowanie rozcieńczalnika i oceń czy warto jeszcze psikać.

Dzięki, jakoś nie pomyślałem że można z rozcienczeniem zejść aż do 1:5. Chyba brakuje mi wyczucia też jak to powinno docelowo wyglądać. Rozumiem że za bardzo pre shade widac i trzeba to jeszcze stonować zdaniem kolegów.  Kolor cieni chyba dobry lecz są chyba za szerokie.

Napisano
W dniu 29.10.2022 o 23:48, zaruk napisał:

Bardzo dobrze to Kolega wytłumaczył (ja tylko takim skrótem myślowym). Natomiast zawsze można potem jeszcze kolorem bazowym (lub nieco rozjaśnionym) prysnąć środkowe obszary paneli.

Napisano
W dniu 24.10.2022 o 09:23, alienus napisał:

20221024_084534.thumb.jpg.3c7e247bea659532d56eeb1badf184b8.jpg

A ten grzbiet co będzie pod limuzyną to nie powinien aby być w kolorze kadłuba? (Oczywiście pomijając że w rzeczywistości tam nie było takiego schodka, ale wiadomo szkło jakoś musi siąść )

Pozdr 

ww

W dniu 24.10.2022 o 09:23, alienus napisał:

Napisano (edytowane)
On 10/31/2022 at 8:22 PM, wuwumaster said:

A ten grzbiet co będzie pod limuzyną to nie powinien aby być w kolorze kadłuba? (Oczywiście pomijając że w rzeczywistości tam nie było takiego schodka, ale wiadomo szkło jakoś musi siąść )

Pozdr 

ww

Słusznie, pomyślę co z tym zrobić 😉 dzięki 

[edit - a wyglądać to powinno to ot tak jak na zjęciach]

h004.jpg

image.png.78ab9de1d212f798b0044a034ba8d67e.png

Edytowane przez alienus
Napisano (edytowane)

Kabina otwarta będzie. 

A oszklenie z blaszki bedzie czyli cos jak na zdjeciu:

20221103_163054.thumb.jpg.f8e8823b73efbf200dbbea7a865a2201.jpg

Edytowane przez alienus
  • Like 1
Napisano

Aktualizacja przed weekendem 😉

Wymalowałem oparcie na fotel oraz przerobiłem sposób montażu pasów by było podobnie jak na zdjeciach z muzeum.

20221104_172211.thumb.jpg.da618efd056e417cd27f7e3d0909e3fc.jpg

A tu już siedzi w kabinie na patafix.

Zamontuje je na samym końcu by nie uszkodzić elementów przy dalszych zabawach. Nawet fajnie to wygląda 😅

20221104_172349.thumb.jpg.509d1f0213afc96764c8f57d520ae504.jpg

Pozdrawiam 

Paweł

Napisano
33 minuty temu, Daniel napisał:

Ale to jest fińska modyfikacja, brytyjskie opancerzenie to płyta za pilotem.

Dokładnie, pasy też miały inny przebieg.

Napisano

I wyglądały zupełnie inaczej.

A te dziurki w zielonym półksiężycu i tak wypadałoby zrobić staranniej. To prosty element i nie bolałby bardzo, gdyby nawet robić od nowa.

Gdyby był potrzebny ;).

• Like 1