wuwumaster Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca Pasów na kalkomanii dalej nie ogarniam (wiem że są argumenty "za" ale i tak choćby te czarne obramówki, no wygląda to dla mnie komiksowo) ale te zegary przy starannym wykończeniu - Yahu może się poczuć niepewnie Wg newslettera w 1szej połowie marca ma ruszyć wysyłka, czekamy Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca 1 godzinę temu, wuwumaster napisał: Pasów na kalkomanii dalej nie ogarniam (wiem że są argumenty "za" ale i tak choćby te czarne obramówki, no wygląda to dla mnie komiksowo) Bo to już wash od razu zapuszczony 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca Tym razem prezentacja wyprasek Me-262: https://armahobbynews.pl/blog/2026/03/06/70083-me-262-a-1a-1-72-inbox-oszklenie-i-wypraski/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca Szybki rzut oka na Me 262 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca W dniu 3.03.2026 o 10:51, wuwumaster napisał: zegary przy starannym wykończeniu - Yahu może się poczuć niepewnie Wg newslettera w 1szej połowie marca ma ruszyć wysyłka, czekamy Pozdr ww Jest jeszcze coś takiego; https://www.mojehobby.pl/products/Aircraft-WWII-Instrument-Superset-for-RAF-USAAF-US-and-Luftwaffe.html Wymaga co prawda trochę więcej pracy,, bo każdy przyrząd trzeba instalować indywidualnie, ale istotnie wpływa na wygląd tablicy przyrządów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca (edytowane) 4 godziny temu, DobreMzimu napisał: Jest jeszcze coś takiego; https://www.mojehobby.pl/products/Aircraft-WWII-Instrument-Superset-for-RAF-USAAF-US-and-Luftwaffe.html Wymaga co prawda trochę więcej pracy,, bo każdy przyrząd trzeba instalować indywidualnie, ale istotnie wpływa na wygląd tablicy przyrządów. Kupiłem kiedyś i drugi raz bym tego nie zrobił. Zakładałem jednak inny poziom ostrości detali: Edytowane 7 Marca przez ArtuRze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca Ponad trzydzieści lat temu f-ma ReHeat Models wypuściła coś takiego: ale robota z tym to masakra: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca https://www.mojehobby.pl/products/1930-1940s-Aviation-Instrument-Gauges-for-All-Kits.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca (edytowane) 36 minut temu, Soris napisał: https://www.mojehobby.pl/products/1930-1940s-Aviation-Instrument-Gauges-for-All-Kits.html Panowie dzięki, o tych zegarach od Airscale czy ReHeat nie słyszałem, Wiem że są jeszcze takie od Anyza: https://www.mojehobby.pl/products/Universal-cockpit-dials-1.00-mm-1.80mm.html natomiast mam powyższe Quinty i - jak inne ich produkty - wyglądają pięknie. Zastanawia mnie jak będą siadały bo nie wyglądają jak klasyczne kalki (cienkie układające się na powierzchni) tylko jak elementy 3d (mają swoją grubość, fakturę ) na papierze do kalek, Zobaczymy przy pierwszej sposobności. Pozdr ww Edytowane 7 Marca przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca 7 minut temu, wuwumaster napisał: Panowie dzięki, o tych zegarach od Airscale czy ReHeat nie słyszałem, Wiem że są jeszcze takie od Anyza: https://www.mojehobby.pl/products/Universal-cockpit-dials-1.00-mm-1.80mm.html natomiast mam powyższe Quinty i - jak inne ich produkty - wyglądają pięknie. Zastanawia mnie jak będą siadały bo nie wyglądają jak klasyczne kalki (cienkie układające się na powierzchni) tylko jak elementy 3d (mają swoją grubość, fakturę ) na papierze do kalek, Zobaczymy przy pierwszej sposobności. Pozdr ww Nie wiem jak Quinta ale kalki 3D firmy Kelik są bardzo kruche po wyschnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca 2 godziny temu, wuwumaster napisał: Panowie dzięki, o tych zegarach od Airscale czy ReHeat nie słyszałem, Wiem że są jeszcze takie od Anyza: https://www.mojehobby.pl/products/Universal-cockpit-dials-1.00-mm-1.80mm.html natomiast mam powyższe Quinty i - jak inne ich produkty - wyglądają pięknie. Zastanawia mnie jak będą siadały bo nie wyglądają jak klasyczne kalki (cienkie układające się na powierzchni) tylko jak elementy 3d (mają swoją grubość, fakturę ) na papierze do kalek, Zobaczymy przy pierwszej sposobności. Pozdr ww Tablice przyrządów zazwyczaj są płaskie albo złożone z płaskich powierzchni wiec układanie się na powierzchni nie powinno być problemem. Problemem może być że przyrządy Ouinty są wypukłe. Mają slaby klej i mogą po wyschnięciu odpadać. Rozwiązaniem jest mikrokropla lakieru bezbarwnego jako podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 10 Marca Share Napisano 10 Marca Zgodnie z updatem od Army - Jaskółki w tym tyg wyruszyły w świat, a moje nawet już wylądowały Także kto zamówił to można się na dniach spodziewać wyczekiwanej przesyłki Pozdr ww 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasqual Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca (edytowane) 23 godziny temu, wuwumaster napisał: Zgodnie z updatem od Army - Jaskółki w tym tyg wyruszyły w świat, a moje nawet już wylądowały Także kto zamówił to można się na dniach spodziewać wyczekiwanej przesyłki Pozdr ww Moje tez doleciały. Myślałem, że bez kabiny, a jednak jest! Edytowane 11 Marca przez Pasqual korekta faktów 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca No to teraz opowiadaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca Mam i ja Generalnie trochę się boję obróbki wlotów silników, nos x4 do nawiercenia, opony piękne, ale nie ma szans na bezszkodowe odtworzenie pięknego, delikatnego bieżnika po sklejeniu, więc i tak raczej żywiczny aftermarket będzie potrzebny... a szkoda powierzchnia płata i kadłuba piękna, kaleczki standardowo idealne. Szkiełko super. Drukowana kabina u mnie ma lekkie zafalowania na warstwach, ale powinno zniknąć pod Surfacerem 500 - poza tym ekstra. Ogólnie jest fajnie 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca @MarCorp - nie rozumiem, co jest takie zabawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca (edytowane) 2 godziny temu, jachud3 napisał: Mam i ja Generalnie trochę się boję obróbki wlotów silników, nos x4 do nawiercenia, opony piękne, ale nie ma szans na bezszkodowe odtworzenie pięknego, delikatnego bieżnika po sklejeniu, więc i tak raczej żywiczny aftermarket będzie potrzebny... a szkoda powierzchnia płata i kadłuba piękna, kaleczki standardowo idealne. Szkiełko super. Drukowana kabina u mnie ma lekkie zafalowania na warstwach, ale powinno zniknąć pod Surfacerem 500 - poza tym ekstra. Ogólnie jest fajnie Mam podobne odczucia, generalnie b pozytywne, kokpit, szkło, delikatne powierzchnię sterowe, super podwozie, rozbudowane wyposażenie wnęki również. Jest to niewątpliwie duży skok jakościowy w modelach jaskółek w 72, choć jest kilka ale; Np wspomniane koła, bieżnik to jedna sprawa ale mnie zaskoczył brak zaznaczenia charakterystycznego żebrowania na felgach kół podwozia gl , tak to było w oryginale: Jest to zaznaczone w modelu Revella (aż za bardzo), Academy czy Airfix, u Army nie wiedzieć czemu gładko: (foto z bloga Army, nie miałem jeszcze czasu usiąść z aparatem do modelu) Inna sprawą to przednie koła, mam wrażenie że jest lekko zapadnięty plastik, mi to szczegolnie nie przeszkadza ale coś podskórnie przeczuwam shitstorm o zapadniętej sklejce na feldze... Edytowane 12 Marca przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca (edytowane) (przepraszam za post pod postem ale coś mi się zdjęcia nie mieściły) Kolejna sprawa to imitacja turbiny i stożek regulujący gazy wylotowe, tak to bylo w środku: w modelu Army turbina i owszem ładna i z zaznaczeniem 6ciu podpór stożka czyli powiedzmy jak należy, ale stożek za krótki i uproszczony: (tu także foto z bloga Army) dobrze to zrobiono w Aca (stożek i 6 podparć), jakoś też u Airfix (turbina i stożek bez podparć) i w Revellu (stożek ma 4 zamiast 6 podparć i bez turbiny), a u Army zakończony w szpic krótki kółek (nota bene jak u Hase) co też powoduje że sama turbina wydaje się być za blisko wylotu. Nie wiem może chodziło o to żeby sama turbina była lepiej widoczna w dyszy? Byłby to dość pokrętny zabieg... I na koniec również ładnie wykonany wlot do silnika, nadal mam wrażenie że zbyt płytki: Ale tu trzeba wyciąć części, wstępnie poskładać i dopiero wtedy porównywać i wnioskować. Na ten moment nadal uważam że jest to piękny model i wygląda że wreszcie jest porządna jaskółka w 72. (AZ/KP wiele lat zapowiadało, liczyłem że będzie coś na miarę ich Spitów czy 109tek, a wyszło kolejne wskrzeszenie Hellera, totalna porażka...) Nie mniej nadal jest jeszcze trochę przestrzeni do modelu na miarę Tamki w 48 (który doskonały też nie jest ale tam problemy to już kosmetyka, a kosztuje +/- tyle co Arma w 72). Pozdr ww p.s. i na koniec - z niecierpliwością czekam na jakieś kwity / artykół na blogu dot. czeskiego malowania, w dostępej mi literaturze (poza wzmiankami pisanymi jakie były numery na czeskich turbinach) nie znalazłem żadnych zdjęć dla V-40. Edytowane 12 Marca przez wuwumaster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, jachud3 napisał: @MarCorp - nie rozumiem, co jest takie zabawne? Ktoś złośliwy mógłby napisać, że : 2 godziny temu, jachud3 napisał: Szkiełko super Ale ja nie jestem złośliwy Edytowane 12 Marca przez martinello 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca (edytowane) Godzinę temu, wuwumaster napisał: p.s. i na koniec - z niecierpliwością czekam na jakieś kwity / artykół na blogu dot. czeskiego malowania, w dostępej mi literaturze (poza wzmiankami pisanymi jakie były numery na czeskich turbinach) nie znalazłem żadnych zdjęć dla V-40. Czeski Modelar (ale nie wiem, który numer). Pozdrawiam, Marek Edytowane 12 Marca przez donalyah00 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pb299 Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca https://tnmc.cz/walkaround/s92_cs92.php /p. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca (edytowane) Z kolami problemu nie powinno byc, bo Revelli w szafie kupa i mozna zawsze podmienic... Edytowane 13 Marca przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 13 Marca Share Napisano 13 Marca Tak na szybko musiałem poczuć i zobaczyć jak to się składa. Jestem pod wrażeniem, pozytywnym 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 13 Marca Share Napisano 13 Marca Czy dobrze rozumuję, że rakiety wraz z podstawą pojawiały się w zależności od charakteru misji i nie są obligatoryjne podczas robienia białej 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 13 Marca Share Napisano 13 Marca Zaczęliście już swoje Jaskółki? 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi