Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Pasów na kalkomanii dalej nie ogarniam (wiem że są argumenty "za" ale i tak choćby te czarne obramówki, no wygląda to dla mnie komiksowo)

ale te zegary przy starannym wykończeniu - Yahu może się poczuć niepewnie 😉

Wg newslettera w 1szej połowie marca ma ruszyć wysyłka, czekamy 

Pozdr ww 

1 godzinę temu, wuwumaster napisał:

Pasów na kalkomanii dalej nie ogarniam (wiem że są argumenty "za" ale i tak choćby te czarne obramówki, no wygląda to dla mnie komiksowo)

Bo to już wash od razu zapuszczony 😉

• Like 2
  • Haha 1

Szybki rzut oka na Me 262

• Like 2

W dniu 3.03.2026 o 10:51, wuwumaster napisał:

zegary przy starannym wykończeniu - Yahu może się poczuć niepewnie 😉

Wg newslettera w 1szej połowie marca ma ruszyć wysyłka, czekamy 

Pozdr ww 

Jest jeszcze coś takiego;

https://www.mojehobby.pl/products/Aircraft-WWII-Instrument-Superset-for-RAF-USAAF-US-and-Luftwaffe.html

Wymaga co prawda trochę więcej pracy,, bo każdy przyrząd trzeba instalować indywidualnie, ale istotnie wpływa na wygląd   tablicy przyrządów.

• Thanks 1

Napisano (edytowane)

4 godziny temu, DobreMzimu napisał:

Jest jeszcze coś takiego;

https://www.mojehobby.pl/products/Aircraft-WWII-Instrument-Superset-for-RAF-USAAF-US-and-Luftwaffe.html

Wymaga co prawda trochę więcej pracy,, bo każdy przyrząd trzeba instalować indywidualnie, ale istotnie wpływa na wygląd   tablicy przyrządów.

Kupiłem kiedyś i drugi raz bym tego nie zrobił. Zakładałem jednak inny poziom ostrości detali:

1576814060_IMG_20260307_142146254_HDR2.thumb.jpg.7a57bfe45df359548a4296f420cf9ba0.jpg

Edytowane przez ArtuRze
  • Thanks 1

Ponad trzydzieści lat temu f-ma ReHeat Models wypuściła coś takiego:

20260307_142723.thumb.jpg.f6d9136c2cdba2f2bbe6a2341e4ed2a5.jpg

ale robota z tym to masakra:20260307_142800.thumb.jpg.c372427b647a5e2582835e5136dac196.jpg

Napisano (edytowane)
36 minut temu, Soris napisał:

Panowie dzięki, o tych zegarach od Airscale czy ReHeat nie słyszałem,

Wiem że są jeszcze takie od Anyza:

https://www.mojehobby.pl/products/Universal-cockpit-dials-1.00-mm-1.80mm.html

natomiast mam powyższe Quinty i - jak inne ich produkty - wyglądają pięknie. Zastanawia mnie jak będą siadały bo nie wyglądają jak klasyczne kalki (cienkie układające się na powierzchni) tylko jak elementy 3d (mają swoją grubość, fakturę ) na papierze do kalek, Zobaczymy przy pierwszej sposobności.

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster

7 minut temu, wuwumaster napisał:

natomiast mam powyższe Quinty i - jak inne ich produkty - wyglądają pięknie. Zastanawia mnie jak będą siadały bo nie wyglądają jak klasyczne kalki (cienkie układające się na powierzchni) tylko jak elementy 3d (mają swoją grubość, fakturę ) na papierze do kalek, Zobaczymy przy pierwszej sposobności.

Pozdr ww 

Nie wiem jak Quinta ale kalki 3D firmy Kelik są bardzo kruche po wyschnięciu.

2 godziny temu, wuwumaster napisał:

Pozdr ww 

Tablice przyrządów zazwyczaj są płaskie albo złożone z płaskich powierzchni wiec układanie się na powierzchni nie powinno być problemem. Problemem może być że  przyrządy Ouinty są wypukłe.  Mają slaby klej i mogą  po wyschnięciu odpadać. Rozwiązaniem jest mikrokropla lakieru bezbarwnego jako podkład.

Zgodnie z updatem od Army - Jaskółki w tym tyg wyruszyły w świat, a moje nawet już wylądowały 😃

IMG_20260310_230242837_HDR.thumb.jpg.29feb0f6ca8191b9890fb4db2b5f0288.jpg

Także kto zamówił to można się na dniach spodziewać wyczekiwanej przesyłki

Pozdr ww 

• Like 7

Napisano (edytowane)
23 godziny temu, wuwumaster napisał:

Zgodnie z updatem od Army - Jaskółki w tym tyg wyruszyły w świat, a moje nawet już wylądowały 😃

IMG_20260310_230242837_HDR.thumb.jpg.29feb0f6ca8191b9890fb4db2b5f0288.jpg

Także kto zamówił to można się na dniach spodziewać wyczekiwanej przesyłki

Pozdr ww 

Moje tez doleciały. Myślałem, że bez kabiny, a jednak jest!

IMG_20260311_213257531_HDR[2].jpg

Edytowane przez Pasqual
korekta faktów
  • Like 2

Mam i ja 🥳 Generalnie trochę się boję obróbki wlotów silników, nos x4 do nawiercenia, opony piękne, ale nie ma szans na bezszkodowe odtworzenie pięknego, delikatnego bieżnika po sklejeniu, więc i tak raczej żywiczny aftermarket będzie potrzebny... a szkoda 😞 powierzchnia płata i kadłuba piękna, kaleczki standardowo idealne. Szkiełko super. Drukowana kabina u mnie ma lekkie zafalowania na warstwach, ale powinno zniknąć pod Surfacerem 500 - poza tym ekstra.

Ogólnie jest fajnie 👍

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, jachud3 napisał:

Mam i ja 🥳 Generalnie trochę się boję obróbki wlotów silników, nos x4 do nawiercenia, opony piękne, ale nie ma szans na bezszkodowe odtworzenie pięknego, delikatnego bieżnika po sklejeniu, więc i tak raczej żywiczny aftermarket będzie potrzebny... a szkoda 😞 powierzchnia płata i kadłuba piękna, kaleczki standardowo idealne. Szkiełko super. Drukowana kabina u mnie ma lekkie zafalowania na warstwach, ale powinno zniknąć pod Surfacerem 500 - poza tym ekstra.

Ogólnie jest fajnie 👍

Mam podobne odczucia, generalnie b pozytywne, kokpit, szkło, delikatne powierzchnię sterowe, super podwozie, rozbudowane wyposażenie wnęki również. Jest to niewątpliwie duży skok jakościowy w modelach jaskółek w 72, choć jest kilka ale;

Np wspomniane koła, bieżnik to jedna sprawa ale mnie zaskoczył brak zaznaczenia charakterystycznego żebrowania na felgach kół podwozia gl , tak to było w oryginale:

Screenshot_20260312-105643.thumb.png.5917ba5e7db5c88b09c6b9859198dd96.png

Jest to zaznaczone w modelu Revella (aż za bardzo), Academy czy Airfix, u Army nie wiedzieć czemu gładko:

Screenshot_20260312-110237.thumb.png.bae029ceaf368ea0860096637a09f2e9.png

(foto z bloga Army, nie miałem jeszcze czasu usiąść z aparatem do modelu)

Inna sprawą to przednie koła, mam wrażenie że jest lekko zapadnięty plastik, mi to szczegolnie nie przeszkadza ale coś podskórnie przeczuwam shitstorm o zapadniętej sklejce na feldze...

Napisano (edytowane)

(przepraszam za post pod postem ale coś mi się zdjęcia nie mieściły)

Kolejna sprawa to imitacja turbiny i stożek regulujący gazy wylotowe, tak to bylo w środku:

Screenshot_20260312-110842.thumb.png.970df12f7250ef39cdfd82ad1af39737.png

w modelu Army turbina i owszem ładna i z zaznaczeniem 6ciu podpór stożka czyli powiedzmy jak należy, ale stożek za krótki i uproszczony:

Screenshot_20260312-110937.thumb.png.61c65e7c0b7a6612c2e125de67d2b15e.png

(tu także foto z bloga Army)

dobrze to zrobiono w Aca (stożek i 6 podparć), jakoś też u Airfix (turbina i stożek bez podparć) i w Revellu (stożek ma 4 zamiast 6 podparć i bez turbiny), a u Army zakończony w szpic krótki kółek (nota bene jak u Hase) co też powoduje że sama turbina wydaje się być za blisko wylotu.

Nie wiem może chodziło o to żeby sama turbina była lepiej widoczna w dyszy? Byłby to dość pokrętny zabieg... 

I na koniec również ładnie wykonany wlot do silnika, nadal mam wrażenie że zbyt płytki:

Screenshot_20260312-112033.thumb.png.8f36fa1dc9735af25e778b66281993d7.png

Screenshot_20260312-112008.png.f9f5b000d0acee5d2fdd3a2897c0442b.png

Ale tu trzeba wyciąć części, wstępnie poskładać i dopiero wtedy porównywać i wnioskować.

Na ten moment nadal uważam że jest to piękny model i wygląda że wreszcie jest porządna jaskółka w 72.

(AZ/KP wiele lat zapowiadało, liczyłem że będzie coś na miarę ich Spitów czy 109tek, a wyszło kolejne  wskrzeszenie Hellera, totalna porażka...)

Nie mniej nadal jest jeszcze trochę przestrzeni do modelu na miarę Tamki w 48 (który doskonały też nie jest ale tam problemy to już kosmetyka, a kosztuje +/- tyle co Arma w 72).

Pozdr ww 

p.s. i na koniec - z niecierpliwością czekam na jakieś kwity / artykół na blogu dot. czeskiego malowania, w dostępej mi literaturze (poza wzmiankami pisanymi jakie były numery na czeskich turbinach) nie znalazłem żadnych zdjęć dla V-40.

• Like 1

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, jachud3 napisał:

@MarCorp - nie rozumiem, co jest takie zabawne?

Ktoś złośliwy mógłby napisać, że :

2 godziny temu, jachud3 napisał:

Szkiełko super 

Ale ja nie jestem złośliwy :) 

Edytowane przez martinello
  • Like 2

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, wuwumaster napisał:

p.s. i na koniec - z niecierpliwością czekam na jakieś kwity / artykół na blogu dot. czeskiego malowania, w dostępej mi literaturze (poza wzmiankami pisanymi jakie były numery na czeskich turbinach) nie znalazłem żadnych zdjęć dla V-40.

Czeski Modelar (ale nie wiem, który numer).

Pozdrawiam, Marek

5982274231_5c7ff7661c_o.jpeg

Edytowane przez donalyah00
  • Thanks 1

Czy dobrze rozumuję, że rakiety wraz z podstawą pojawiały się w zależności od charakteru misji i nie są obligatoryjne podczas robienia białej 3? 😛

Zaczęliście już swoje Jaskółki? :)

IMG20260313114320.jpg

• Like 9