Skocz do zawartości

Answer - zapowiedzi i recenzje

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Artek82 napisał:

IMG_4996.jpeg

Tu spokojnie jeszcze dwa zestawy by się zmieściły :hmmm: Lubiłem modele z czsów "słusznie minionych" kiedy RWD-5 z ZTSu można było w kieszeń wsadzić razem z Jakiem-23 z Kovozavodów :)

może im kartony po CASIE zostały bo nikt nie chciał kupować

Edytowane przez Fixer
  • Like 1
  • Haha 2

W dniu 14.10.2025 o 09:55, Bedrzich napisał:

U mnie kurier już był!

Ładnie wydany model, delikatny detal, niewiele nadlewek. 
Ciekawe jak się poskłada…

IMG_4996.jpeg

IMG_4995.jpeg

Ja też swojego otworzyłem i najlepsze w tym modelu są kalkomanie z Techmodu. Ostre jak  żyleta, nasycone, piękny srebrny kolor przyciąga wzrok. A dalej to listopad w lesie: szaro nic nie widać i miejscami depresyjnie ponuro.

Wszystko się zgadza jak w Radiu Erewań :

Delikatny detal - w zasadzie nieobecny.

Usterzenie i stery całkowicie gładkie, nie ma żadnej faktury. Stery gdzie na wszystkich malunkach w instrukcji i na stronie są namalowane paski w zygzak są gładkie - poza miejscami gdzie jest  świderek źle zrobionego odlewu.

Maska silnika element od przodu z wlotem powietrza po prawej stronie widać linie  w miejscu łaczenia się płynącego tworzywa łączenie i łuk jest  do szpachlowania, chyba też kawałek wokół otworu jest niedolany.

Maski boczne, detal nierówny, zanika miejscami mydło do tego porysowane to wszystko - wygląda, że bez szlifu na gładko i odtworzenia zawiasów i nitów się nie obejdzie.

Skrzydła od spodu całkowicie gładkie, bez żadnego śladu imitacji płótna, są tylko wzierniki i trójkątny chwyt powietrza pod zbiornikami paliwa. Skrzydła od góry z homeopatycznie zaznaczonymi żeberkami, znowu ślady świderków do szlifowania.

kdłub wygląda najlepiej ale i tak trzeba będzie  podostrzyć detale bo miejscami jest fajnie a miejscami krawędzie się mydlą na segmentach gdzie są załamania.

Niestety znowu półprodukt, recenzje w paru znanych nam wszystkich portalach w stylu:  "dziękujemy za przekazany przez Producenta  ciekawy model Ważnego Samolotu Polskiego Lotnictwa. Przy niewielkiej pracy własnej Modelarza ( wiadomo, że byle kto takich modeli nie buduje, tylko Prawdziwi Modelarze Miłośnicy Polskich Konstrukcji Lotniczych) na półce będzie stanowił niewątpliwą ozdobę kolekcji" gwarantowane.

Ceny nie komentuję bo wiadomo, że polski tani być nie może bo producent na dorobku, mała seria i riserch był drogi...

Szkoda, że znowu półprodukt. Biorąc pod uwagę co jest do zrobienia ( rysunek płótna na skrzydle i sterach) to może nawet ćwierćprodukt.

Ps: Kupiłem w preorderze zapłaciłem 181 zeta ( bo promocja ale wysyłka 22 zeta) dziś na allegro na stronie producenta wisi za 179 w SMARCIE a w sklepach poniżej 170. Także choćby nie wiem co Answer w przyszłości preorderował drugi raz się nie dam namówić. 

Ps2: sorki nie mogłem się powstrzymać, ulało mi się, człowiek się łudził, że może jednak będzie dobrze. cóż, nie tym razem ;(

Edytowane przez Qz9
  • Like 2
  • Thanks 6

51 minut temu, Qz9 napisał:

Ja też swojego otworzyłem i najlepsze w tym modelu są kalkomanie z Techmodu. Ostre jak  żyleta, nasycone, piękny srebrny kolor przyciąga wzrok. A dalej to listopad w lesie: szaro nic nie widać i miejscami depresyjnie ponuro.

Wszystko się zgadza jak w Radiu Erewań :

Delikatny detal - w zasadzie nieobecny.

Usterzenie i stery całkowicie gładkie, nie ma żadnej faktury. Stery gdzie na wszystkich malunkach w instrukcji i na stronie są namalowane paski w zygzak są gładkie - poza miejscami gdzie jest  świderek źle zrobionego odlewu.

Maska silnika element od przodu z wlotem powietrza po prawej stronie widać linie  w miejscu łaczenia się płynącego tworzywa łączenie i łuk jest  do szpachlowania, chyba też kawałek wokół otworu jest niedolany.

Maski boczne, detal nierówny, zanika miejscami mydło do tego porysowane to wszystko - wygląda, że bez szlifu na gładko i odtworzenia zawiasów i nitów się nie obejdzie.

Skrzydła od spodu całkowicie gładkie, bez żadnego śladu imitacji płótna, są tylko wzierniki i trójkątny chwyt powietrza pod zbiornikami paliwa. Skrzydła od góry z homeopatycznie zaznaczonymi żeberkami, znowu ślady świderków do szlifowania.

kdłub wygląda najlepiej ale i tak trzeba będzie  podostrzyć detale bo miejscami jest fajnie a miejscami krawędzie się mydlą na segmentach gdzie są załamania.

Niestety znowu półprodukt, recenzje w paru znanych nam wszystkich portalach w stylu:  "dziękujemy za przekazany przez Producenta  ciekawy model Ważnego Samolotu Polskiego Lotnictwa. Przy niewielkiej pracy własnej Modelarza ( wiadomo, że byle kto takich modeli nie buduje, tylko Prawdziwi Modelarze Miłośnicy Polskich Konstrukcji Lotniczych) na półce będzie stanowił niewątpliwą ozdobę kolekcji" gwarantowane.

Ceny nie komentuję bo wiadomo, że polski tani być nie może bo producent na dorobku, mała seria i riserch był drogi...

Szkoda, że znowu półprodukt. Biorąc pod uwagę co jest do zrobienia ( rysunek płótna na skrzydle i sterach) to może nawet ćwierćprodukt.

Ps: Kupiłem w preorderze zapłaciłem 181 zeta ( bo promocja ale wysyłka 22 zeta) dziś na allegro na stronie producenta wisi za 179 w SMARCIE a w sklepach poniżej 170. Także choćby nie wiem co Answer w przyszłości preorderował drugi raz się nie dam namówić. 

Ps2: sorki nie mogłem się powstrzymać, ulało mi się, człowiek się łudził, że może jednak będzie dobrze. cóż, nie tym razem ;(

Arek, nie wiem co w Ciebie wstąpiło ale weź ty sobie na wstrzymanie. Może jakieś 18 letnie napoje przed pisaniem takich recenzji. 

Model ma swoje wady, największą i jedyną moim zdaniem jest jego trudność wykonania. To nie shake and bake, tu trzeba ciut umieć I tyle.....ale zawsze możesz poczekać na Eduarda lub Tomkę, czy co tam masz na szczycie notowań. 

Jak dla mnie spoko model którego nikt inny nie zrobi, moim skromnym zdaniem jest fajny a coś tam mogę się wypowiedzieć bo już go zrobiłem 

• Like 2

Qz9 mimo przykrego doświadczenia dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji i uratowaniu portfela przed wywaleniem kasy w mydło.

Niestety poprzednie  preordery z Casą i FA-50 wyglądał tak samo.

Jakość też. Bies również nie upadł daleko od jabłoni.

Pozdrawiam 

Edytowane przez grrzesiek28

36 minut temu, Jurek Greinert napisał:

Arek, nie wiem co w Ciebie wstąpiło...

Nic specjalnego, kupiłem, zapłaciłem, długo czekałem, przyjechało i otworzyłem pudełko. Nic więcej nie było potrzebne. 

Edytowane przez Qz9

Ludzie, czy mi się zdaje, czy nawet stara Czapla była by problemem? No jak skrzydła-parasol przykleić?

Te modele same się nie skleją, ale porównanie Casy  i Biesa? To dwie różne epoki! Dromek aż taki zły nie jest, cena ciut wysoka. Jak ktoś chce może powalczyć z żywicą, może wtedy pogadamy...

Pozdrawiam

• Like 3

jak mnie drażni te nasze polskie malkontenctwo. zrobili model, oki, chcesz kupuj, a ja przy arma hobby tez wiadro pomyj wylewane na producenta. jak tak wam źle to kupcie sobie jakiś model z mistercrafta, plastyka i sklejcie, a potem ponownie otwórzcie pudełko z dromaderem. gwarantuje, odbiór modelu będzie inny. 

• Like 7
  • Thanks 1

46 minut temu, bart207skw napisał:

jak mnie drażni te nasze polskie malkontenctwo. zrobili model, oki, chcesz kupuj, a ja przy arma hobby tez wiadro pomyj wylewane na producenta. jak tak wam źle to kupcie sobie jakiś model z mistercrafta, plastyka i sklejcie, a potem ponownie otwórzcie pudełko z dromaderem. gwarantuje, odbiór modelu będzie inny. 

Nie kupujmy nowych samochodów, przejedźmy się Wartburgiem, a potem cieszmy się 30letnim Golfem..

Gwarantuję, odbiór Golfa będzie inny 🤣

• Like 2

Witam

Model mam, trzeba nad nim popracować i tyle. Jak ekipa Parta i Yahu to czyta to przydałyby się obie tablice( wczesna z busolą za nią i późna) i kilka innych detali do poprawy. Dla ekipy Answera instrukcja do poprawki bo daliście na niej nie tą osłonę do silnika

Pozdrawiam

Edytowane przez Nazgul_1
  • Like 2