Skocz do zawartości

Answer - zapowiedzi i recenzje

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

Miłość to siła potężna

...i ślepa.

Dlatego miej dobry Boże w swojej opiece wszystkich zakochanych w Biesie, bo producent modelu funduje im intensywny i trudny związek za niemałe pionionżki.

Moją ciekawość tego modelu materiał video zaspokoił z nawiązką (niestety), a zakochanym w Biesie życzę dużo wytrwałości, cierpliwości i czułości do materiału wyjściowego podczas pracy twórczej.  Zaś pozostałym (nam) ciekawych i licznych relacji na Forum.

PS. Jako miłośnik RWD-13, mam nadzieję że Answer go NIE zrobi.

Edytowane przez socjo1
  • Like 1
  • Confused 1

7 godzin temu, socjo1 napisał:

zakochanym w Biesie (...)

Jako miłośnik RWD-13

Ja należę do obu tych band (choć nie kieruje mną miłość do Biesa, a bardziej tego co nasze).

A do RWD-13 mam specjalny sentyment, bo był to pierwszy model jaki zrobiłem (ten z Małego Modelarza).

• Like 1

Ale na  fotkach z Aeroscale to tak źle nie wygląda...  w porównaniu z CASĄ, wiele jednak uczucia we mnie pozytywnego do polskich producentów . 

I jeszcze pytanie merytoryczne - oprócz srebrnych malowań Biesy latały jeszcze w jakiś kamo albo okolicznościowych, bo mi się ten samolot kojarzy tylko w NMF...

Edytowane przez mysiek13

29 minut temu, mysiek13 napisał:

oprócz srebrnych malowań Biesy latały jeszcze w jakiś kamo albo okolicznościowych

W wojsku to tylko sreberko.

Z innych, ciekawych malowań jakie latały to np. Instytut Lotnictwa, albo prototypy 

451773758_954615060011360_4159811942070857059_n.jpg.08130fffef59801bfb6bf33571cf3fda.jpg

Rysunki Stratusa, więc - nauczony doświadczeniem - zalecałbym weryfikację z dostępną dokumentacją zdjęciową.

Edytowane przez Grzes
  • Thanks 1

Co za marudy.

Nie ma modelu źle ,jak jest to jeszcze gorzej.

2 godziny temu, HKK napisał:

Gość z Army w wywiadzie na YT powiedział, że bardzo chcą zrobić RWD-13. Nie będzie to wkrótce, ale jest wysoko na ich liście.

Mając w pamięci sagę z Mustangiem podchodził bym z dystansem do takich zapowiedzi.

2 godziny temu, mysiek13 napisał:

Ale na  fotkach z Aeroscale to tak źle nie wygląda...  w porównaniu z CASĄ, wiele jednak uczucia we mnie pozytywnego do polskich producentów . 

I jeszcze pytanie merytoryczne - oprócz srebrnych malowań Biesy latały jeszcze w jakiś kamo albo okolicznościowych, bo mi się ten samolot kojarzy tylko w NMF...

Byla wersja cywilna - srebrna z niebieskimi elementami 

https://ilot.lukasiewicz.gov.pl/noc_2016/ts-8-bies/

W drugiej połowie lat 70-tych, przy okazji kręcenia jakiegoś filmu, 6 biesów pomalowano na zielono i przyozdobiono czerwonymi gwiazdami.

Edytowane przez DobreMzimu
  • Thanks 1

46 minut temu, Xmen napisał:

Mając w pamięci sagę z Mustangiem podchodził bym z dystansem do takich zapowiedzi.

To nie była zapowiedź. Mówił, że w Armie wszyscy są miłośnikami RWD-13 i jeśli zrobią cywilny samolot, to zapewne będzie to właśnie ten.

13 minut temu, DobreMzimu napisał:

Byla wersja cywilna - srebrna z niebieskimi elementami 

https://ilot.lukasiewicz.gov.pl/noc_2016/ts-8-bies/

No właśnie to wersja malowania z Instytutu Lotnictwa o której pisałem.

Kwestia poszukania fotek i sprawdzenia jej poprawności, bo to różnie bywa z samolotami odrestaurowanymi. 

• Like 1

39 minut temu, Grzes napisał:

No właśnie to wersja malowania z Instytutu Lotnictwa o której pisałem.

Kwestia poszukania fotek i sprawdzenia jej poprawności, bo to różnie bywa z samolotami odrestaurowanymi. 

To było malowanie na Salon Paryski. Rzut boczny jest w TBiU 29.

Jest też jedno zdjęcie ze zbiornikiem dodatkowym.

Edytowane przez DobreMzimu

Drugie zdjęcie, bo zdjęli ster lub go przeplotnili.

Ostanie zdjęcie, to prototyp jest/ było we wszystkich książkach folderach z początku eksploatacji TS-8

Pierwsze zdjęcie to pozostałość po , był kiedyś taki, zimowym rajdzie dziennikarzy i pilotow

IMG_20241003_121024.jpg

Edytowane przez em

Pamiętać należy, że wersja Biesa którą zrobił Answer to pierwsza seria produkcyjna BI wykonana w zakładach na Okęciu. Różniły się od późniejszych miejscem zamontowania anteny, a także śmigłem i zamontowanym uzbrojeniem (przynajmniej w teorii).

Te bardziej kolorowe malowania z napisem Bies to są wersje prototypowe.

A sam model mimo, że to Answer jest bardzo fajny i dobrze spasowany, przynajmniej kadłub, skrzydło. Elementy kabiny też są dobrze spasowane. 

Są też pewne wady jak choćby "ugięcia" płótna, czy w kalkach brak niebieskiego pasa na osłonę silnika w wersji malowania z tymże pasem.

IMG_20241001_101937.jpg

IMG20241002220944.jpg

• Like 5

8 godzin temu, HKK napisał:

Gość z Army w wywiadzie na YT powiedział, że bardzo chcą zrobić RWD-13. Nie będzie to wkrótce, ale jest wysoko na ich liście.

4 godziny temu, HKK napisał:

Mówił, że w Armie wszyscy są miłośnikami RWD-13 i jeśli zrobią cywilny samolot, to zapewne będzie to właśnie ten.

To jak w końcu powiedział?:hmmm:

Przyznam szczerze że wywiadu nie oglądałem.