Jery Napisano 2 Października Share Napisano 2 Października 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 2 Października Share Napisano 2 Października https://aeroscale.net/news/pzl-ts-8-bies-pre-orders-commence 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 2 Października Share Napisano 2 Października (edytowane) Miłość to siła potężna ...i ślepa. Dlatego miej dobry Boże w swojej opiece wszystkich zakochanych w Biesie, bo producent modelu funduje im intensywny i trudny związek za niemałe pionionżki. Moją ciekawość tego modelu materiał video zaspokoił z nawiązką (niestety), a zakochanym w Biesie życzę dużo wytrwałości, cierpliwości i czułości do materiału wyjściowego podczas pracy twórczej. Zaś pozostałym (nam) ciekawych i licznych relacji na Forum. PS. Jako miłośnik RWD-13, mam nadzieję że Answer go NIE zrobi. Edytowane 2 Października przez socjo1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października 6 godzin temu, socjo1 napisał: PS. Jako miłośnik RWD-13, mam nadzieję że Answer go NIE zrobi. Gość z Army w wywiadzie na YT powiedział, że bardzo chcą zrobić RWD-13. Nie będzie to wkrótce, ale jest wysoko na ich liście. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października 7 godzin temu, socjo1 napisał: zakochanym w Biesie (...) Jako miłośnik RWD-13 Ja należę do obu tych band (choć nie kieruje mną miłość do Biesa, a bardziej tego co nasze). A do RWD-13 mam specjalny sentyment, bo był to pierwszy model jaki zrobiłem (ten z Małego Modelarza). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października (edytowane) Ale na fotkach z Aeroscale to tak źle nie wygląda... w porównaniu z CASĄ, wiele jednak uczucia we mnie pozytywnego do polskich producentów . I jeszcze pytanie merytoryczne - oprócz srebrnych malowań Biesy latały jeszcze w jakiś kamo albo okolicznościowych, bo mi się ten samolot kojarzy tylko w NMF... Edytowane 3 Października przez mysiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Nie wyglada zle, ale...dobrze, ze nie pozbylem sie zywicy Ardpolu. Answer nie wyprodukowal modelu "definitywnego". Nie podoba mi sie brutalne rycie i podejscie do plociennych sterow i lotek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października (edytowane) 29 minut temu, mysiek13 napisał: oprócz srebrnych malowań Biesy latały jeszcze w jakiś kamo albo okolicznościowych W wojsku to tylko sreberko. Z innych, ciekawych malowań jakie latały to np. Instytut Lotnictwa, albo prototypy Rysunki Stratusa, więc - nauczony doświadczeniem - zalecałbym weryfikację z dostępną dokumentacją zdjęciową. Edytowane 3 Października przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Przypomniało mi się, że były jeszcze egzemplarze, które miały dodatkowe numery na osłonach silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Co za marudy. Nie ma modelu źle ,jak jest to jeszcze gorzej. 2 godziny temu, HKK napisał: Gość z Army w wywiadzie na YT powiedział, że bardzo chcą zrobić RWD-13. Nie będzie to wkrótce, ale jest wysoko na ich liście. Mając w pamięci sagę z Mustangiem podchodził bym z dystansem do takich zapowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października (edytowane) 2 godziny temu, mysiek13 napisał: Ale na fotkach z Aeroscale to tak źle nie wygląda... w porównaniu z CASĄ, wiele jednak uczucia we mnie pozytywnego do polskich producentów . I jeszcze pytanie merytoryczne - oprócz srebrnych malowań Biesy latały jeszcze w jakiś kamo albo okolicznościowych, bo mi się ten samolot kojarzy tylko w NMF... Byla wersja cywilna - srebrna z niebieskimi elementami https://ilot.lukasiewicz.gov.pl/noc_2016/ts-8-bies/ W drugiej połowie lat 70-tych, przy okazji kręcenia jakiegoś filmu, 6 biesów pomalowano na zielono i przyozdobiono czerwonymi gwiazdami. Edytowane 3 Października przez DobreMzimu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października 46 minut temu, Xmen napisał: Mając w pamięci sagę z Mustangiem podchodził bym z dystansem do takich zapowiedzi. To nie była zapowiedź. Mówił, że w Armie wszyscy są miłośnikami RWD-13 i jeśli zrobią cywilny samolot, to zapewne będzie to właśnie ten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października 7 minut temu, DobreMzimu napisał: Byla wersja cywilna - srebrna z niebieskimi elementami https://ilot.lukasiewicz.gov.pl/noc_2016/ts-8-bies/ To malowanie "chyba" jest w polskiej wersji , na załączonym filmiku z TANK models ok 11:50 widać kalki do niego... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października 1 godzinę temu, mysiek13 napisał: pytanie merytoryczne - oprócz srebrnych malowań Biesy latały jeszcze w jakiś kamo albo okolicznościowych, bo mi się ten samolot kojarzy tylko w NMF... Był kamuflowany filmowy z krzyżami i swastyką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października 13 minut temu, DobreMzimu napisał: Byla wersja cywilna - srebrna z niebieskimi elementami https://ilot.lukasiewicz.gov.pl/noc_2016/ts-8-bies/ No właśnie to wersja malowania z Instytutu Lotnictwa o której pisałem. Kwestia poszukania fotek i sprawdzenia jej poprawności, bo to różnie bywa z samolotami odrestaurowanymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Jest oryginał na fotce z 1957 roku: 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października (edytowane) 39 minut temu, Grzes napisał: No właśnie to wersja malowania z Instytutu Lotnictwa o której pisałem. Kwestia poszukania fotek i sprawdzenia jej poprawności, bo to różnie bywa z samolotami odrestaurowanymi. To było malowanie na Salon Paryski. Rzut boczny jest w TBiU 29. Jest też jedno zdjęcie ze zbiornikiem dodatkowym. Edytowane 3 Października przez DobreMzimu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Mam jeszcze książkę o Sołtyku, tam chyba też były jakieś malowanki. Sprawdzę wieczorem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Jeszcze były Plany Modelarskie. Ale odkopanie tego wymaga więcej czasu i nie obiecuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Materiałów było trochę w MiniReplice: Nr 16 - zdjęcia, rys. tech., Nr 19-20 zdjęcia, plany 1:48, Nr 22 rys. szczegółów, Nr 27 sylwetki barwne, Nr 77 prototypy z sylwetkami barwnymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Kilka ciekawostek Dodatkowy numer na osłonie: Brak części szachownicy ze steru kierunku: Cywil z lotniska Olsztyn Instytut Lotnictwa 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października (edytowane) Drugie zdjęcie, bo zdjęli ster lub go przeplotnili. Ostanie zdjęcie, to prototyp jest/ było we wszystkich książkach folderach z początku eksploatacji TS-8 Pierwsze zdjęcie to pozostałość po , był kiedyś taki, zimowym rajdzie dziennikarzy i pilotow Edytowane 3 Października przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Pamiętać należy, że wersja Biesa którą zrobił Answer to pierwsza seria produkcyjna BI wykonana w zakładach na Okęciu. Różniły się od późniejszych miejscem zamontowania anteny, a także śmigłem i zamontowanym uzbrojeniem (przynajmniej w teorii). Te bardziej kolorowe malowania z napisem Bies to są wersje prototypowe. A sam model mimo, że to Answer jest bardzo fajny i dobrze spasowany, przynajmniej kadłub, skrzydło. Elementy kabiny też są dobrze spasowane. Są też pewne wady jak choćby "ugięcia" płótna, czy w kalkach brak niebieskiego pasa na osłonę silnika w wersji malowania z tymże pasem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października 8 godzin temu, HKK napisał: Gość z Army w wywiadzie na YT powiedział, że bardzo chcą zrobić RWD-13. Nie będzie to wkrótce, ale jest wysoko na ich liście. 4 godziny temu, HKK napisał: Mówił, że w Armie wszyscy są miłośnikami RWD-13 i jeśli zrobią cywilny samolot, to zapewne będzie to właśnie ten. To jak w końcu powiedział? Przyznam szczerze że wywiadu nie oglądałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Tak informacyjnie napiszę, że Biesy wystawione na Allegro rozeszły się w ciągu jednego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi