greatgonzo Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego Rozpędziłeś się z krzyżami na łopatach Moonbeam... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego Na tamten brąz dałbym łosz ciemnoszary. Na takim srebrze nieźle sprawdzał mi się czarny pin wash, black panel liner po prostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego Na jasne i srebrne stosuję Neutral Wash MIG-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 10 Września Autor Share Napisano 10 Września Witam po dłuuuugiej przerwie. Pora dokończyć to co się rozpoczęło. Modele przeleżały pół roku w szafce czekając na ostatnią warstwę lakieru. Wash który zaproponował kolega @marek d, zakupiony i czeka na sprawdzenie . W międzyczasie nabyłem nowy aero (problemy ze starym to główny powód tak długiej przerwy), jakościowo wydaje się klasę wyżej niż, Adler za stówke, którym operowałem do tej pory, zobaczymy jak się będzie sprawować w boju. Na rozruszanie palców, zabrałem się za najmniejsze komponenty. Mam nadzieję że teraz już , uda się płynnie dopłynąć do końca. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 11 Września Share Napisano 11 Września 12 godzin temu, DamianPoltorak napisał: zakupiony i czeka na sprawdzenie . .. i nie leć z tym od razu na model. Zrobić próbę czy Ci się podoba efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 26 Września Autor Share Napisano 26 Września (edytowane) Hej, @marek d wash który zaproponowałeś, bardzo przypadł mi do gustu. Po próbach na boku, wersja D-10 dostała washa po całości, D-5 czeka w kolejce. Całość zamiast ścierać w kierunku opływu powietrza, tapowałem zbierając nadmiar, dzięki czemu powstała fajna warstwa patyny na aluminium. Nie wiem czy ten efekt widać na zdjęciach. Pytanie czy przed dalszymi pracami nakładać znowu lakier, czy można pracować olejami na nim? Poniżej obecny stan pracy. Edit: zdjęcie statecznika i efekt o którym pisałem wyżej. Edytowane 26 Września przez DamianPoltorak 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Września Share Napisano 26 Września Oj podoba się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 26 Września Share Napisano 26 Września 2 godziny temu, DamianPoltorak napisał: czy przed dalszymi pracami nakładać znowu lakier, czy można pracować olejami na nim? To jest wash enamel potocznie olejny. Jak wejdziesz na nie zabezpieczony olejami to go pościerasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 3 Października Autor Share Napisano 3 Października Hej wszystkim, Moonbeam stoi o własnych siłach. Posiedziałem trochę z olejami i naniosłem ślady eksploatacji, pozostaje dorobić okopcenia z wydechów i koło karabinów. Pod uwagę biorę jeszcze dodatkowe zbiorniki paliwa pod skrzydłami, w kształcie kropli. Pytania do was: 1. Czy ten egzemplarz miał linkę anteny? Na zdjęciach jej nie widać. 2. Czy jest sens kłaść półmat na całą powierzchnię? Czy tylko na niebieski nos? A może w ogóle z niego zrezygnować? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października 1. linka zbędna 2. Ja bym: niebieski bardziej mat, skrzydła półmat, kadłub z lekkim połyskiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 3 Października Autor Share Napisano 3 Października W dniu 11.02.2024 o 01:15, greatgonzo napisał: Rozpędziłeś się z krzyżami na łopatach Moonbeam... . Krzyże usunięte. Żeby nie było, że uwaga zignorowana. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Bardzo ładny, ajabym tylko satyną po niebieskim poleciał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Linka, istotnie, zbędna. Ale Moonbeem miał zamontowaną litą wersję limuzyny, nieprzewidującą w ogóle takiej opcji. Limuzynę z dziurą na antenę i zaślepką miał za to HJGB. Powszechnej maniery malowania pokryw komór uzbrojenia w wyróżniającym się odcieniu zupełnie nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października W dniu 3.10.2024 o 13:45, greatgonzo napisał: .Powszechnej maniery malowania pokryw komór uzbrojenia w wyróżniającym się odcieniu zupełnie nie rozumiem. Czemu? Przecież jeśli szpachlowane skrzydło było pomalowane srebrzanką, a pokrywy pozostawione w NMF, to powinny się jakoś różnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października Nie sposób się nie zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października 12 minut temu, greatgonzo napisał: Nie sposób się nie zgodzić. To ironia, jak sądzę.. @Helmut Gdyby tak było jak mówisz, to racja, panele odróżniały by się. Kłopot polega na tym, że brakuje zdjęć które by to potwierdzały. Ja przynajmniej takich nie znam. A wręcz przeciwnie, zdjęcia z linii produkcyjnych pokazują jednolitą górną powierzchnię płata w okolicach tych paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października 2 minuty temu, HKK napisał: To ironia, jak sądzę.. Nieee... . Małostkowość raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października Mnie się zawsze wydawało (może jestem w błędzie), że skrzydło było malowane w całości. Bo po co maskować/zdejmować te pokrywy do malowania? Brud na krawędziach - tak, inny kolor chyba nie. Zdjęcia z tej galerii: https://www.asisbiz.com/il2/P-51/352FG.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października Nie, no, formalnie HKK wyjaśnił temat. Płat szpachlowano i malowano wraz z pokrywami. Ich powierzchnia musiała spełniać te same standardy skrzydła o laminarnym profilu, co reszta poszycia. Przynajmniej w swej przedniej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października Jeszcze jedno ujęcie mi się znalazło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października @HKK, i to jest to czego mi potrzeba (bez ironii!), dzięki! Zdjęcie od @lord_karton wyjaśnia sprawę ostatecznie (z bonusem w kwestii nie/malowania paneli dostępowych podwozia głównego na krawędzi natarcia). Korzystając z okazji i wstawiając prywatę: jakie farby sugerowalibyście do srebrzanki i dwóch odcieni duralu na kadłubie (preferowane akryle)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 29 Października Autor Share Napisano 29 Października (edytowane) Tak, zdjęcia i wpisy przydadzą się na pewno przy kolejnych Mustangach, sam także skorzystam. A u mnie temat około modelarski. Przygotowałem sobie takie oto tabliczki z opisem modelu, wymiary frontu około 50x20 mm. Wydruk pierwszy próbny. Będzie mała modyfikacja na dolnej krawędzi, bo wydruk delikatnie zapracował i się odkształcił. Wrzucę zdjęcie jak to będzie wyglądać po pomalowaniu. Plan jest taki że czarne tło, i na to suchy pędzel, żeby podkreślić krawędzie liter. Edytowane 29 Października przez DamianPoltorak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października Jeśli mogę sugestię co do druku - spróbuj podzielić to na 2 bryły, sam schodek i osobno cienka tabliczka z napisami drukowana na płasko z infillem 100% - będzie lepsze wykończenie, choć i tutaj jest bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi