Skocz do zawartości

Dwa Mustangi P-51D-5 / D10 , Eduard 1:48

DamianPoltorak

Rekomendowane odpowiedzi

Na tamten brąz dałbym łosz ciemnoszary. Na takim srebrze nieźle sprawdzał mi się czarny pin wash, black panel liner po prostu

• 6 months later...

Witam po dłuuuugiej przerwie.

Pora dokończyć to co się rozpoczęło.

Modele przeleżały pół roku w szafce czekając na ostatnią warstwę lakieru. Wash który zaproponował kolega @marek d, zakupiony i czeka na sprawdzenie .

W międzyczasie nabyłem nowy aero (problemy ze starym to główny powód tak długiej przerwy), jakościowo wydaje się klasę wyżej niż, Adler za stówke, którym operowałem do tej pory, zobaczymy jak się będzie sprawować w boju.

Na rozruszanie palców, zabrałem się za najmniejsze komponenty.

Mam nadzieję że teraz już , uda się płynnie dopłynąć do końca.

IMG_20240910_195746489~2.jpg

IMG_20240910_195641818~2.jpg

• Like 2

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Hej,

@marek d wash który zaproponowałeś, bardzo przypadł mi do gustu.

Po próbach na boku, wersja D-10 dostała washa po całości, D-5 czeka w kolejce.

Całość zamiast ścierać w kierunku opływu powietrza, tapowałem zbierając nadmiar, dzięki czemu powstała fajna warstwa patyny na aluminium. Nie wiem czy ten efekt widać na zdjęciach.

Pytanie czy przed dalszymi pracami nakładać znowu lakier, czy można pracować olejami na nim?

Poniżej obecny stan pracy.

IMG_20240926_174447562.jpg

IMG_20240926_174512189.jpg

IMG_20240926_174525645.jpg

IMG_20240926_174727989.jpg

Edit: zdjęcie statecznika i efekt o którym pisałem wyżej.

IMG_20240926_161519306.jpg

Edytowane przez DamianPoltorak
  • Like 7

2 godziny temu, DamianPoltorak napisał:

czy przed dalszymi pracami nakładać znowu lakier, czy można pracować olejami na nim?

To jest wash enamel potocznie olejny. Jak wejdziesz na nie zabezpieczony olejami to go pościerasz.

Hej wszystkim,

Moonbeam stoi o własnych siłach. Posiedziałem trochę z olejami i naniosłem ślady eksploatacji, pozostaje dorobić okopcenia z wydechów i koło karabinów.

Pod uwagę biorę jeszcze dodatkowe zbiorniki paliwa pod skrzydłami, w kształcie kropli.

Pytania do was:

1. Czy ten egzemplarz miał linkę anteny? Na zdjęciach jej nie widać.

2. Czy jest sens kłaść półmat na całą powierzchnię? Czy tylko na niebieski nos? A może w ogóle z niego zrezygnować?

IMG_20241003_054742760.jpg

IMG_20241003_054759369.jpg

IMG_20241003_054854429.jpg

• Like 2

Linka, istotnie, zbędna. Ale Moonbeem  miał zamontowaną litą wersję limuzyny, nieprzewidującą w ogóle takiej opcji. Limuzynę z dziurą na antenę i zaślepką miał za to HJGB.

Powszechnej  maniery malowania pokryw komór uzbrojenia w wyróżniającym się odcieniu zupełnie nie rozumiem.

• 4 weeks later...
W dniu 3.10.2024 o 13:45, greatgonzo napisał:

.Powszechnej  maniery malowania pokryw komór uzbrojenia w wyróżniającym się odcieniu zupełnie nie rozumiem.

Czemu? Przecież jeśli szpachlowane skrzydło było pomalowane srebrzanką, a pokrywy pozostawione w NMF, to powinny się jakoś różnić?

12 minut temu, greatgonzo napisał:

Nie sposób się nie zgodzić.

To ironia, jak sądzę..

@Helmut Gdyby tak było jak mówisz, to racja, panele odróżniały by się. Kłopot polega na tym, że brakuje zdjęć które by to potwierdzały. Ja przynajmniej takich nie znam. A wręcz przeciwnie, zdjęcia z linii produkcyjnych pokazują jednolitą górną powierzchnię płata w okolicach tych paneli.

@HKK, i to jest to czego mi potrzeba (bez ironii!), dzięki!

Zdjęcie od @lord_karton wyjaśnia sprawę ostatecznie (z bonusem w kwestii nie/malowania paneli dostępowych podwozia głównego na krawędzi natarcia).

Korzystając z okazji i wstawiając prywatę: jakie farby sugerowalibyście do srebrzanki i dwóch odcieni duralu na kadłubie (preferowane akryle)?

Tak, zdjęcia i wpisy przydadzą się na pewno przy kolejnych Mustangach, sam także skorzystam.

A u mnie temat około modelarski. Przygotowałem sobie takie oto tabliczki z opisem modelu, wymiary frontu około 50x20 mm.

Wydruk pierwszy próbny.

Będzie mała modyfikacja na dolnej krawędzi, bo wydruk delikatnie zapracował i się odkształcił.

Wrzucę zdjęcie jak to będzie wyglądać po pomalowaniu. Plan jest taki że czarne tło, i na to suchy pędzel, żeby podkreślić krawędzie liter.

IMG_20241029_055832445.jpg

IMG_20241029_055950528.jpg

Edytowane przez DamianPoltorak
  • Like 1