Skocz do zawartości

Hasegawa Harrier GR.3 1/72

szyszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chce pokazać swój krótki, 16'sto godzinny projekt Harrier'a  Generacji 3 od Hasegawa w skali 1/72. Jest to jeden z moich najmniejszych modeli, bo ma zaledwie 19-20cm długości. Trzeba było użyć trochę szpachlówki i model wygląda dobrze, malowany był farbami akrylowymi a linie podziału zostały wzbogacone Panel Liner'em od Tamiyi. Jest to dosyć dobry model, lecz kokpit i kalkomanie to po prostu tragedia, kokpit nie ma żadnych detali a kalki nie trzymają się za dobrze, na szczęście w zestawie znajduje się mała figurka brytyjskiego pilota która wzbogaca kokpit. Postanowiłem że nie użyje bomb i rakietnic znajdujących się w zestawie i pozostawiłem użyć tylko dwóch Gun-pod'ów które znajdują się na dole samolotu.

IMG_20230122_134056.jpg

IMG_20230122_134134.jpg

IMG_20230122_134121.jpg

Mam do kolegi dwa pytania:

1.Dlaczego 16 godzinny?

2.Czy masz w domu blok rysunkowy lub techniczny z białymi kartkami?

Edytowane przez Xmen

5 godzin temu, szyszka napisał:

Witam, chce pokazać swój krótki, 16'sto godzinny

Zastanawiałem się, czemu Twój model wygląda jak wygląda i znalazłem odpowiedź - albo przynajmniej pewną wskazówkę. Dziękuję.

Edytowane przez socjo1
  • Like 1

14 minut temu, socjo1 napisał:

znalazłem odpowiedź

Sugerujesz, że wiesz co się temu samolotu stało?  Dasz info na priv bo mnie strasznie ta tajemnica kręci?

A co do samego modelu - łza mi w oku zakręciła na jego widok i na wspomnienie moich modeli sklejonych w latach 80-tych.  Dziecięciem w krótkich gaciach wtedy byłem - piękne czasy :super:

6 godzin temu, szyszka napisał:

Witam, chce pokazać swój krótki, 16'sto godzinny projekt Harrier'a  Generacji 3 od Hasegawa w skali 1/72.

A powiedz jeszcze, proszę. Czy chciałbyś:

- A. żeby Cię pochwalono

- B. żeby się dowiedzieć, jak inni odbierają Twoją pracę?

- C. czegoś sie nauczyć?

Bo w sumie od tego wiele zależy.

Edytowane przez socjo1
  • Like 1

Czyżby zadanie ze szkoły ? Te 16 godzin....Nie proponowałbym zdjęć na innym tle. Harrier jest fajnym samolotem.  Zdjęcia pokazują go jednak jako wykonanego trochę mało starannie jeżeli chodzi o malowanie i oznaczenia ale biorę poprawkę na nieznane mi szczegóły realizacji projektu. Dziękuje, że się pochwaliłeś.    p.s. wypowiadający się w tym temacie socjo1 zrobił kiedyś tego samego z Hasegawy  a w linku praktyczny opis różnic między wersjami https://www.aircraftrecognitionguide.com/bae-harrier

Edytowane przez panmopsik
  • Thanks 1

Harrier Twój jaki jest każdy widzi, wspomniane 16godz to trochę mało na dopieszczenie, modelki specyficzny - wyciągnij wnioski do budowy następnego 😉

P.s. Harrier miał jak dotąd 2 generacje, 3cia nie powstała - w jej miejsce wszedł F-35, opis Gr 3 to typowy brytyjski skrót w opisie wersji: Ground Recognition, a 3 bo taki jest typoszereg ewolucji (Gr 1, Gr 3, FRS 1, FA 2 , amerykańskie AV-8A, AV-8C, szkolne T Mk 2 i odpowiednik TAV-8A - to wszystko w ramach 1szej generacji)

Pozdr!

ww

Edytowane przez wuwumaster
  • Like 1
  • Thanks 1

14 godzin temu, socjo1 napisał:

Zastanawiałem się, czemu Twój model wygląda jak wygląda i znalazłem odpowiedź - albo przynajmniej pewną wskazówkę. Dziękuję.

Rozumiem, że nie jest najlepszy ale wciąż się uczę i aż tak dobry nie jestem, robię je dla zabawy a nie dla pochwal czy nagród. Również nie za bardzo mam jak robić lepsze zdjęcia, robię je telefonem nie jakaś super drogą kamerą, tak z góry pomysł za nim napiszesz coś takiego bo może to komuś odebrać całą motywację i frajdę z modelarstwa.

3 minuty temu, merlin_70 napisał:

Kolega Kolekcjoner WP  ??

Raczej początkujący modelarz. Po 50-tym modelu będziemy się głębiej zastanawiać i pewniej wyrokować. Teraz to nie ma sensu, bo początki zawsze są trudne :wink:

Brak śladów pokory, nie rokuje najlepiej.

EDIT. Może wyjaśnię: model mało starannie wykonany; krótki czas, jaki poświęciłeś na budowę jest okolicznością obciążającą - to hobby wymaga czasu i staranności. Piszesz, że się uczysz - ale nie pytasz co poprawić i jak. Od razu znajdujesz usprawiedliwienia. No i odpowiedzi w stylu "pomyśl zanim napiszesz" nie sprawiają najlepszego wrażenia i nie zaskarbią Ci sympatii. Przemyśl i może zacznij raz jeszcze?

Edytowane przez zaruk
  • Thanks 1
  • Haha 1

Się kolega tak nie "jeży".Do zrobienia w miarę dobrych zdjęć telefon wystarczy.Wszystki moje zdjęcia w wątkach warsztatowych są robione telefonem.W galerii jednolite tło i dobre światło to podstawa.

To może tak:

fajnie, że poświęciłeś swój czas modelarstwu. Myślę, że model sprawił Ci satysfakcję - to dobrze. Obecnie, gdy coraz więcej czasu spędzamy wirtualnym świecie, fajnie przekonać się, jak to jest zbudować coś realnego, nie na ekranie komputera. Popracować rękoma, z narzędziami, na rzeczywistych obiektach. Jeśli chciałbyś zostać tu (i z modelarstwem) na dłużej, to tak jak było już wcześniej powiedziane - przyglądaj się, zadawaj pytania, dociekaj, zastanawiaj się jak poprawić to, co wygląda nienajlepiej. Od tego tutaj jesteśmy, żeby wzajemnie sobie pomagać, czasem dopingować. Jest duża szansa, że każdy Twój kolejny model będzie lepszy. Powodzenia!

2 godziny temu, szyszka napisał:

...robię je dla zabawy a nie dla pochwal czy nagród.

Nasuwa się zatem pytanie, jakie są Twoje oczekiwania prezentując swój model na forum i oddając go naszemu "oglądowi"?!

2 godziny temu, szyszka napisał:

... tak z góry pomysł za nim napiszesz coś takiego bo może to komuś odebrać całą motywację i frajdę z modelarstwa.

Kolega Zaruk odniósł się już był wcześniej do powyższej kwestii, więc zgadzam się z nim, że brak pokory nie najlepiej rokuje.

...no a przynajmniej nie najlepiej zacząłeś.

4 godziny temu, szyszka napisał:

może to komuś odebrać całą motywację i frajdę z modelarstwa.

Pewnie może. Ale jeśli jesteś młodym człowiekiem, to lepiej żebyś pogodził się z tym, że forum modelarskie ma swoją specyfikę rodem z trochę innej epoki. Oczywiście o ile chcesz tu funkcjonować. Kijem Wisły nie zawrócisz: krytyka prac jest wpisana w to miejsce. Można próbować upominać się o lepszą formę tej krytyki, ale forma upominania się też będzie miała znaczenie. Lepiej przyjąć określoną postawę, bo zbiorowe połajanki to też cecha forum modelarskiego. W sumie nic strasznego, bo ta postawa w ogóle powszechnie uważana jest za właściwą. Traktować innych z szacunkiem, nie wymądrzać się na starcie i nie wymądrzać się nadmiernie, gdy już się będzie zaakceptowanym w grupie, nie zaklinać rzeczywistości - respektować obowiązujący  układ odniesienia (w tym przypadku chodzi o skalę jakości wykonania modeli uznawaną na forum). Jak w życiu.

Możesz to częściowo ominąć, ale tylko jeśli zaproponujesz coś w zamian.  Np. znakomite modelarstwo, świetną wiedzę historyczną itd.

Gonzo... Zdania wielokrotnie złożone... Już samo to pozwala uznać, że hejtujesz... Gdzie WOW??? Gdzie 😮??? Dziś trzeba jak z jajkiem... Inaczej nie tylko adresat, ale i wolnościowcy się żachną...

Dziś wolno dokuczać tylko "liczynitom" 😉

• Like 1

Dobra... Już przestańcie się wytrząsać nad Młodym. Ani mu pomożecie ani mu zaszkodzicie.
Młody jest młody, Harrier jest jaki jest, nie szkoda Wam czasu na filozofowanie?

Niech sobie robi te ulepy, może się czegoś nauczy, a może nie.

:neutral:

• Like 3

@szyszka, przy następnym modelu po prostu najpierw załóż warsztat, żeby ludzie mogli podpowiadać na bieżąco. Wstawianie galerii, bądź co bądź, słabo zrobionego modelu, będzie skutkowało mocna krytyką. A tak po kolei będziesz mógł pracować nad poprawianiem jakości swojej pracy i efekt będzie coraz lepszy (o ile zechcesz przyjąć naukę). Ja nie krytykuję, bo pamiętam jak wyglądał mój Mig 29, pierwszy "pomalowany" pędzlem, sklejony przez noc. Ale to było w czasach bez internetu. Teraz możesz korzystać z wiedzy innych. Nie zrażaj się zbyt ostrą krytyką, miej w sobie pokorę, a zobaczysz, że znajdziesz tu pomoc, a nie hejt. Pozdrawiam. 

42 minuty temu, Mikolaj75 napisał:

Gonzo... Zdania wielokrotnie złożone... Już samo to pozwala uznać, że hejtujesz... Gdzie WOW??? Gdzie 😮??? Dziś trzeba jak z jajkiem... Inaczej nie tylko adresat, ale i wolnościowcy się żachną...

Dziś wolno dokuczać tylko "liczynitom" 😉

No, może i trochę głęboka woda. Ale jaka czysta! :D

I bez przesady. Może  trochę dokucza się liczynitom, ale naga prawda objawia się w komentarzach w ich galeriach.

42 minuty temu, astarott napisał:

O ho, widzę też idziecie w ekskluzywność 🤣

Ekskluzywności PWM nie da się przebić.Tutaj to przynajmniej ktoś coś napisał.

• Like 1
  • Haha 1