Jarekk Napisano 16 Sierpnia 2023 Share Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) Aktualny regulamin musztry. Ostatnie zdanie. Mały dylemat. 9 i 3 linijka od dołu. Czy w kolumnie jako pierwszy jedzie dca pododdziały? Jeśli nie, to salutują dcy wszystkich pojazdów. Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 16 Sierpnia 2023 Share Napisano 16 Sierpnia 2023 50 minut temu, Jarekk napisał: Aktualny regulamin musztry. Ostatnie zdanie. Mały dylemat. 9 i 3 linijka od dołu. Czy w kolumnie jako pierwszy jedzie dca pododdziały? Jeśli nie, to salutują dcy wszystkich pojazdów. To wszystko OK. Ale zobacz że na tych zdjęciach salutują wszyscy widoczni ( ci we włazach ładowniczych też) oprócz kierowców, wychodzi na to że to wojsko zawodowe NIE ZNA regulaminów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 16 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) Jeszcze taka kontynuacja. Jak się okazuje w Abramsach są też rejestracje z tyłu i oto po kolei: UA 0560T Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 16 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) UA 0561T Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 16 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) UA 0556T Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 16 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) UA 0564T Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 16 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) UA 0568T Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 16 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) Aktualny spis Fepków przedstawia się następująco: UA 0556T UA 0557T UA 0558T UA 0559T UA 0560T UA 0561T UA 0562T UA 0563T UA 0564T UA 0565T UA 0566T UA 0567T UA 0568T UA 0569T Poniżej w kolejności jakiej jechały Pozdrawiam i czekam na jakieś szczegóły od innych myśliwych. Andrzej Edytowane 20 Sierpnia 2023 przez sas55 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 16 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) Jechały w takiej kolejności. To właściwie ewidencję Abramsów mamy z głowy. Teraz potrzebne są szczegóły Pozdrawiam Andrzej Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 19 Sierpnia 2023 Share Napisano 19 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 16.08.2023 o 23:40, sas55 napisał: Jechały w takiej kolejności. To właściwie ewidencję Abramsów mamy z głowy. Teraz potrzebne są szczegóły Pozdrawiam Andrzej Trochę się dziwię Panu, Panie poruczniku że Pan się tak ekscytuje tymi tankami , to jest niezdrowe , ma Pan odpowiedni model, pojazdy obfotografowane są z każdej strony, świetne kalki generyczne robi Toro Model ( można nabyć, na ich podstawie da się zrobić każde oznakowanie pojazdów WP nawet tych tak podziwianych przez Pana żółtych K2, K9 i innych HIMARSÓW) o takie: http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d12e.htm http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d13e.htm A tu ma Pan całe stado tych żółtych tak przez Pana pożądanych syrenek: http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d11e.htm Nic tylko siadać i robić a Pan z tymi tankami takie szopki urządza, trochę powagi w końcu jest Pan, jakby nie było oficerem naszych Sil Zbrojnych, proszę mi wierzyć te wszystkie fepki, fepcie , i inne fepulki nie wyglądają poważnie no nie dziwiłbym się jakby to był Damianos ale Pan? Pozdr. A. Edytowane 19 Sierpnia 2023 przez Adams M1A1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 20 Sierpnia 2023 Share Napisano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) 15 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Bardzo dobrze, że zbiera kwity, bo jak ktoś na nie uważnie popatrzy to zauważy, że dla przykładu w numerach rejestracyjnych K2 czy Abramsów są użyte zupełnie inne czcionki niż to, co sugerujesz brać z ToRo i siadać i robić. A jak się te proponowane generyczne oznaczenia mają wymiarowo do tychże namalowanych na w.w. pojazdach to zapewne jeszcze inna sprawa. Edytowane 20 Sierpnia 2023 przez caughtinthemiddle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 20 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, caughtinthemiddle napisał: Bardzo dobrze, że zbiera kwity, bo jak ktoś na nie uważnie popatrzy to zauważy, że dla przykładu w numerach rejestracyjnych K2 czy Abramsów są użyte zupełnie inne czcionki niż to, co sugerujesz brać z ToRo i siadać i robić. A jak się te proponowane generyczne oznaczenia mają wymiarowo do tychże namalowanych na w.w. pojazdach to zapewne jeszcze inna sprawa. Dzień dobry, Ten i inne moje wątki w tym dziale zostały założone, aby z jednej strony pokazać o co chodzi w gromadzeniu dokumentacji a z drugiej udokumentować konkretne pojazdy, które akurat zasiliły naszą armię. Przyznam, że nie spodziewałem się tak szybkich rezultatów, biorąc pod uwagę praktyki w naszej armii, która zasłania numery rejestracyjne na wielu imprezach i na stronach w necie a na defiladzie wszystko było odkryte. Wiązałem pewne nadzieje z defiladą, ale takich wyników się nie spodziewałem. Powtarzam, ewidencję Abramsów, które w tej chwili są w naszym kraju mamy zakończoną. Więcej, mamy zidentyfikowany wóz dowódcy tej kompanii (o tym później). Dokumentację możemy zacząć od różnych jej elementów. Wybrałem malowanie i oznakowanie, ponieważ w obecnych warunkach to wydało się najbliższe sukcesu i tak się stało. Potrzebne są jeszcze może dokładniejsze wizerunki tylnych rejestracji, ale w omawianym zakresie dokumentacja wydaje się być bliska końcowi. Wiadomo, że wojsko nie wpuszcza na pojazdy, ale ro tylko kwestia czasu jak zaczną pozwalać na to, jak to było w innych przypadkach. Dlatego teraz najważniejszą sprawą jest ustalenie pewnych szczegółów pojazdów a zapewniam, że są to istotne szczegóły. Różnice zestawu RFM i otrzymanych oryginałów są wyraźne o czym już w tym wątku pisano. O tym będę pisał w kolejnych częściach tego wątku. Pozdrawiam Andrzej Oczywiście krój i rozmiary rejestracji i innych znaków należy porównać z istniejącym na rynku produktami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 27 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2023 Dzień dobry, Dzięki defiladzie mamy oznaczenia wszystkich naszych Abramsów. Pora na szczegóły. Niestety nikt jak na razie nie upolował szczegółów SCWS więc na podstawie istniejących zdjęć ustaliłem że jest to chyba najbardziej podobne do zamieszczonego zdjęcia. Fotki z defilady pokazały nam też pewien szczegół, który występuje tylko na jednym wozie. To trzecie mocowanie anteny. Jest to pojazd o numerze UA 0557T Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 27 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2023 Tu widać numer rejestracyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 27 Sierpnia 2023 Share Napisano 27 Sierpnia 2023 To jest ten "dowódczy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 27 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2023 3 godziny temu, FAHR napisał: To jest ten "dowódczy"? Według moich domysłów i analiz wozem dowódcy jest UA 556T ten z polską flagą powyżej. Jechał jako pierwszy. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 28 Sierpnia 2023 Share Napisano 28 Sierpnia 2023 Ja zastanawiam się dlaczego nasze Abramsy nie mają km-ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 28 Sierpnia 2023 Share Napisano 28 Sierpnia 2023 25 minut temu, jo napisał: Ja zastanawiam się dlaczego nasze Abramsy nie mają km-ów. Nie wożą na defilady... Na razie nasze wojsko uczy się tym jeździć i serwisować... Nie ma sensu wozić km dla picu. Na Leo też nieczęsto widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 28 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2023 Na K2 też na początku nie było. Mieli zakryte na strzelaniu w Orzyszu a teraz na defiladzie już mieli. Będą i na Abramsach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 7 Września 2023 Autor Share Napisano 7 Września 2023 (edytowane) Dzień dobry, Rozpoczynając ten i inne wątki dotyczące dokumentacji zakupionych ostatnio pojazdów starałem się skupiać na ich oznakowaniu i cezurą miała być defilada 15.08. Jak przypuszczałem pojazdy będą na niej prezentowane ze wszystkimi oznaczeniami i nie pomyliłem się. Udało się skompletować wszystkie Abramsy i dodatkowo udokumentować wiele szczegółów. Miałem nadzieję i dawałem temu wyraz we wcześniejszych wpisach, że ktoś pojedzie do stolicy na piknik i porobi fotki brakujących elementów. Ponadto później był Air Show i na statycznej wystawie był także Abrams i to różniący się istotnie nowymi elementami a w końcu w Lublinie obchody 5-lecia 18DZ, gdzie też występował Abrams. Dodam, że na obu tych imprezach wpuszczano publiczność na pojazdy. Niestety nikt nie zamieścił żadnych nowych fotek, co oznacza, że możliwość sfotografowania brakujących elementów będzie możliwa na kolejnych piknikach itp. A jak to jest na piknikach wiadomo. Może będzie można wejść na obiekt a może nie. No cóż, może komuś się uda i opublikuje w tym wątku potrzebne foty. Jeszcze porada dla niedoświadczonych modelarzy. Z istniejącego materiału zdjęciowego zawartego w tym wątku wybierzcie sobie jakiś pojazd, załóżcie folder, skopiujcie do niego zamieszczone fotografie i polujcie dalej na szczegóły i brakujące fragmenty malowania. W świetle tego co napisałem powyżej będzie to trudne chyba, że na następnych imprezach będzie można zidentyfikować dany obiekt, ale jak wiadomo rejestracje są zakrywane i będzie to być może niemożliwe. Na koniec tego wstępu napiszę jeszcze, że muszę przerwać swój udział w tym przedsięwzięciu. Jeśli znajdę coś ciekawego na pewno zamieszczę. Poniżej ostatnia partia materiałów dokumentacyjnych do naszych Abramsów, którą udało mi się znaleźć. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 7 Września 2023 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 7 Września 2023 Autor Share Napisano 7 Września 2023 Oto zdjęcia z Air Show. Mamy zamontowane na wieży koło i widać jego kolor. Niestety nie widać sposobu montażu, czy jest może jakiś inny niż standardowy. Nie fotografował tego modelarz, więc niestety na razie nie wiadomo. Jak widać publika mogła wejść na pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 7 Września 2023 Autor Share Napisano 7 Września 2023 A tu jeszcze zdjęcie z obchodów 5-lecia 18DZ i kolejny element w postaci dodatkowych ogniw na wieży. Jak są montowane i czy są po obu stronach, pewnie się kiedyś dowiemy... Pozdrawiam i jak napisałem wyżej przerywam swój udział w tym wątku do czasu znalezienia czegoś ważnego. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 13 Września 2023 Share Napisano 13 Września 2023 Proszę Koledzy, można robić:) Fotki z fejsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 28 Września 2023 Share Napisano 28 Września 2023 (edytowane) Abrams prezentowany na terenie Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu. Fotografie dzięki uprzejmości kolegi Sławka Edytowane 28 Września 2023 przez Bartosz Ciesielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 29 Września 2023 Share Napisano 29 Września 2023 Super tylko gdzie drzwi pokrywy składu amunicjii?Bo są trzy rodzaje :całkiem gładkiej jak australijskie , z uchwytami do podnoszenia i te z trzema guzikami wywietrznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi