Moses Napisano 25 Lipca Share Napisano 25 Lipca No i git, jakbyś tamto zostawił to wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 27 Lipca Autor Share Napisano 27 Lipca Zacząłem kolorowanki Jedno miejsce nadal mi się straaasznie nie podoba i chyba wrócę do etapu papieru ściernego. Wiadomo - jak trzeba to trzeba Żeby znowu nie było, że pomalowane płasko etc. - to raczej wina białka obsługującego aparat. Na zbliżeniach coś tam z cieniowania widać 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 27 Lipca Share Napisano 27 Lipca To może kolega podpowie innym które to farby i jakie kolory? Skoro już przecierasz szlaki Kondziu to ułatw zainteresowanym podążanie nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia W dniu 27.07.2025 o 18:11, Bikernytzu napisał: To może kolega podpowie innym które to farby i jakie kolory? Skoro już przecierasz szlaki Kondziu to ułatw zainteresowanym podążanie nimi Z farbami to trudno powiedzieć - zrobiłem sobie wzornik na starym pudełku i tak jakoś "maziajam" mam też problem, którego poprzednio nie miałem - farby wydają mi się niedoschnięte pomimo upływu 48h - bardzo łatwo się ścierają przy kontakcie ze skórą dłoni. W rękawiczkach nieco lepiej, ale tak czy siak - sytuacja nieakceptowalna. Myślę o położeniu GX100 i zobaczymy (obym nie żałował...) Na razie model uzbroiłem i teraz pracuję nad podwoziem. Dwie bomby ćwiczebne P-50 i gondola z działkiem A 12,7 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia Bomba powinna być szara. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia 48 minut temu, Kon_Bar napisał: Myślę o położeniu GX100 Polecam Vallejo Metal Varnish, nie zabija zbyt mocno połysku metalików, a trochę lepiej chroni przed ścieraniem. Niestety Xtreme Metal mają to do siebie że wycierają się od patrzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia (edytowane) W dniu 4.08.2025 o 16:38, mig napisał: Bomba powinna być szara. Zgadzam się z Kolegą, sam miałem kilka z poligonu podwędzonych , były szare przynajmniej P50Sz .skonczyly jako stojak na parasolki u mnie i u znajomych , polecam Edytowane 5 Sierpnia przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia 1 godzinę temu, jachud3 napisał: Xtreme Metal mają to do siebie że wycierają się od patrzenia. Dlatego juz dawno posłałem AK w diabły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2 godziny temu, mig napisał: Bomba powinna być szara. 18 minut temu, Bikernytzu napisał: Zgadzam się z Kolegą, sam miałem kilka z poligonu podwędzonych , były szare przynajmniej P50Sh .służyły jako stojak na parasolki , polecam Przyjmuję do wiadomości, ale chyba zostaną. Wklejone tak, że demontaż jest możliwy, ale grozi stratami Widziałem, że 100-ki i wyżej są szare, ale fotek 50-ek nie znalazłem. Uznałem więc, że białe napisy na zielonym będą ładniej widoczne niż na szarym i tak „wydedukowałem”, że mogły być zielone. Trochę jak przy „specjalnych” - tam miałem zdjęcia i szarych i zielonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia 5 godzin temu, Kon_Bar napisał: mam też problem, którego poprzednio nie miałem - farby wydają mi się niedoschnięte pomimo upływu 48h - bardzo łatwo się ścierają przy kontakcie ze skórą dłoni. W rękawiczkach nieco lepiej, ale tak czy siak - sytuacja nieakceptowalna. Myślę o położeniu GX100 i zobaczymy (obym nie żałował...) Jeśli dobrze pamiętam @HKKsprzedał fajny patent. Jako podkład pod AK daje Gunze, previous silver. Dalej trzeba uważać ale jesli nawet coś zejdzie to na srebrnym podkładzie tak tego nie widać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia Bomba P-50Sz. Zdjęcie zapożyczone z Wikipedii. W którymś numerze Aeroplanu jest opisana ta bomb. Nie pamiętam w którym. Zielone to były bomby serii RBK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia 5 godzin temu, mig napisał: Zielone to były bomby serii RBK Zgadza się, z tym że uściślając, RBK to jednorazowa kaseta bombowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Sierpnia Share Napisano 6 Sierpnia Panowie! Farba płatami schodzi chłopu z tego samolotu a wy tu o bombie.......... W dniu 4.08.2025 o 16:34, Kon_Bar napisał: farby wydają mi się niedoschnięte pomimo upływu 48h - bardzo łatwo się ścierają przy kontakcie ze skórą dłoni. W rękawiczkach nieco lepiej, ale tak czy siak - sytuacja nieakceptowalna. Przepraszam bardzo - miało być extremalnie więc o co chodzi? Opcje to w sumie masz dwie - jedna tańsza, druga trochę czasochłonna. Możesz całość zmyć Wamodem i pomalować model jak dorosły modelarz normalnymi farbami. Możesz też "puścić" model w ludzi - pomacają, poliżą i samo zejdzie jak patyna z pocieranego na szczęście pomnika , i też pomalować jak dorosły modelarz normalnymi farbami Z tymi farbami Xtreme jest jak z polską piłką - niby wszyscy wiedzą jak jest, ale jednak się łudzą że się uda 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 11 Sierpnia Autor Share Napisano 11 Sierpnia Powolutku, ale do przodu. Model stoi na kołach, ma nowy stożek (zdjęć z oryginałem Wam oszczędzę; nowy jest ostro zakończony, powierzchnia jest łamana) i jak widać jest rozbrojony - jednak nie wytrzymałem i uległem presji argumentów - idę "w szare" Teraz "najfajniejsze" czyli lakier i napisy eksploatacyjne. Wzorowane na F-13 i UM, ale dostępu do opisu U nie mam a bez napisów jakoś nie bardzo pasuje mi do reszty kolekcji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia (edytowane) Z fajnych napisów /niebieskie/ na UM ,chyba na wcześniejszych nie ma, pod przednia kabina jest, ,,Przed wejściem do kabiny, sprawdź czy wyjoles wszystko z kieszeni,, Aeroplan, artykuł p.Gurzedy bomba P-50 Testors 1731 Humbrol 146 Edytowane 12 Sierpnia przez em 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 14 Sierpnia Autor Share Napisano 14 Sierpnia @em - dziękuję za wskazówkę. Trochę się naszukałem tego numeru, ale dzięki rysunkowi podjąłem próbę wykonania "swojej" P-50, która różni się od zakupionej (okazało się, że ResKit ma P-50T, gdzie to T nie zawsze jest w opisie - nawet na kalce widać tylko P-50). Pierwsza jako tako udana bombka (wymaga dopracowania, ale chodziło o pokazanie kształtu i rozmiaru: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Sierpnia Autor Share Napisano 24 Sierpnia Zdobyłem kalki z napisami eksploatacyjnymi - czas na "ulubione" zajęcie Jakieś 2/3 za mną 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 27 Sierpnia Autor Share Napisano 27 Sierpnia No i numery seryjne wybrane. Teraz tylko jeszcze raz lakier, wash, lakier, zdjęcie maskowania, mam nadzieję, że nic nie podciekło / wleciało do środka, bo to oznacza zrywanie kabinki, uszczelki i... chyba galeria. Miesiąc do Dęblina - powinienem zdążyć 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Sierpnia Share Napisano 27 Sierpnia 28 minut temu, Kon_Bar napisał: Teraz tylko jeszcze raz lakier, wash, lakier, zdjęcie maskowania, Tekst jak z filmu... "A potem to mam już z górki, bo tak:119, przesiadka w trzynastkę, przesiadka w 345 i jestem w domu. To znaczy w robocie. " 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Sierpnia Share Napisano 27 Sierpnia 1 godzinę temu, Grzes napisał: "A potem to mam już z górki, bo tak:119, przesiadka w trzynastkę, przesiadka w 345 i jestem w domu. To znaczy w robocie. " I jest za piętnaście siódma, to jeszcze mam kwadrans. To sobie maski ściągam z oszklenia... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Zakasałem rękawy i... skończyłem. Zapraszam do galerii. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Zanim przejdzie mi ochota postanowiłem zapytać - czy ktoś może mi pomóc zidentyfikować maszyny MiG-21bis wskazane na poniższej fotografii (zdjęcie ze strony Aviateam.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia (edytowane) Od góry, łuczniczka czyli 9784 drugi 9524 Wejdź na airliners, wybierz Krzesiny,MiG-21bis Fajna strona z samolotami jest AirHistory.net Polecam Edytowane 30 Sierpnia przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 2 Września Autor Share Napisano 2 Września Ruszyła maszyna po...woli Teoretycznie chciałem zrobić 9483 z zestawem: P-62-2 i 2 x R-60 + R-13M + PBT-800 + R-13M + P-62-2 i 2 x R-60 oraz np 9524 z zestawem: OFAB-100-120 + UB-32 + (pusto) + UB-32 + OFAB-100-120 tylko nie wiem, czy nie muszę zmienić tego drugiego planu na migi NMF z innej jednostki (za to starsze, ze starszym typem wiatrochronu. No i ciągle nie widzę konfiguracji z FAB-250 - nie znalazłem informacji, że do UB-32 stosowano także FAB-250. Może ktoś zna takie (lub inne ciekawe) konfiguracje na bis-ach? Jeszcze jest czas do podwieszeń 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 3 Września Share Napisano 3 Września Niczym na taśmie produkcyjnej... Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi