Skocz do zawartości

Lotnicze nowości 1:144

PKD4GA

Rekomendowane odpowiedzi

Na przykład w WW Model - sklep i obsługa ok, polecam.

Cena 64 zł.

http://www.ww-model.pl/index.php?p9254,eastern-express-14500-1-144-mi-8mt-mi-17

Znaczy się 'można było' kupić, bo sprzedał się w dwa dni, heh. A co do sklepu - też polecam - chyba jedyny u nas, który ma EE w ofercie. Nie zawsze wszystko od ręki, ale jest.

• 2 weeks later...
Zrobili wcześniej parę fajnych 144, więc czemu szukać przepaku? Ja stawiam, że to ich własna forma.

'Fajny' to tak naprawdę jest tylko Mig-21. Reszta to mniejszy lub większy syf, a bryluje w nim Ju-52, którego się praktycznie nie da skleić (o wiele łatwiej robiło mi się vacu Welsh Models niż tego edkowego).

Jeśli Spit będzie na poziomie Miga, to świetnie. Już się cieszę.

• 3 weeks later...

Na rosyjskim forum Zvezdy zapowiedziano wydanie w 1/144 Ił-62M. Niestety nie jest dokładnie określony termin. Czas przygotowania takiego modelu to ok 3 - 6 miesięcy.

W sprzedaży pojawiły się dwie wersje Mi-26 - wojskowa i cywilna (1/144 Eastern Express).

No i to jest dobra wiadomość. Te wielkie wiatraki są świetne. Ale i tak najbardziej cieszy zapowiedź IŁ-62/62M. Będzie można zrobić wszystkie cztery warianty LOTowskiego malowania. Trzeba zabrać się za kalkę )). Jak ją teraz dam do druku, to myślę, że Techmod uwinie się w pół roku

No wieść dobra - ale nie wiem skąd te 4 malowania?

Jeśli będzie to wersja M to raczej (jak mnie pamięć nie myli) nie da się wystrugać zwykłego "62".

Zostaje nowe malowanie LOT i charter z Tarom - coś jeszcze?

p.s skleroza - jest jeszcze charter z Aerofłot...

No wieść dobra - ale nie wiem skąd te 4 malowania?

Jeśli będzie to wersja M to raczej (jak mnie pamięć nie myli) nie da się wystrugać zwykłego "62".

Zostaje nowe malowanie LOT i charter z Tarom - coś jeszcze?

p.s skleroza - jest jeszcze charter z Aerofłot...

IŁ-62M od zwykłego IŁ-62 wizualnie różnił się tylko silnikami. Więc to nie problem. Poza tym wiem z dobrego źródła (chyba najbardziej wiarygodnego), że w zestawie będą obydwie wersje . Za to nie będzie, niestety Tu-154B, który miał być ze Zvezdy.

A co do malowań LOTu, to wczesne, późne, Tarom i Aeroflot. W sumie cztery zestawy. Inaczej nie da rady bo kalka i tak pokaźnych rozmiarów będzie każda.

Zauważyłem że Revell wznowił swoją serię samolotów z II WŚ w skali 1/144 (Spitfire, Hurricane, Typhoon, Tempest, Bf 109E, Me-262, Ju-87). Cena ok 10 pln/szt.

Tak, Banny, wznowili. Ale odradzam - o ile mnie pamięć nie myli to takie małe potworki. Jakość z przełomu lat 70/80tych. A wiadomo jak wtedy wyglądały modle w tej skali. Dzisiaj nowe produkcje w 144 praktycznie niewiele różnią się od 72. Szczególnie japońskie (vide Sweet, Aoshima etc). Ale te Revelle to 'sylwetkowce'. Jakość Plasticartu albo gorzej.

No chyba, że coś pozmieniali, ale wątpię, bo nawet boxarty są w większości te same. Jednym słowem - pełny vintage ;)

Nie, nie, ja nie zamierzam porzucić 1/72! Ale to może być miła zabawka politechniczna dla dzieci, tym bardziej że cena niewiele większa od kinder-niespodzianek zawierających czasem łatwo składalne zestawy (no i wiadomo co w środku!). Zamysł Revella prawdopodobnie podobny jak pamiętnej polskiej serii mikro-144, gdzie oprócz Łosia wszystkie inne przypominały oryginały w sposób nader umowny, ale dawały radość własnoręcznego sklejenia "modelu" przez kilkulatka. A same zestawiki Revella były już rzadko spotykane i ciężko dostępne, także oprócz dzieciaków kolekcjonerzy powinni się ucieszyć. Albo... zmartwić!

Eduard pokazał garść zdjęć swojego nowego wyrobu w skali 1/144.

Jest to Spitfire Mk.IXe który ma się ukazac w dualPacku.

EDK4428+spitfire.jpg

76860_524840834197535_1924681824_n.jpg

250043_524840854197533_1538805133_n.jpg

76249_524840864197532_751957488_n.jpg

303179_524840884197530_1289851928_n.jpg

Z jednej strony fajnie zaznaczony wyoblenie nad komorą silnika, pięta achillesowa wielu modeli dziewiątek. Z drugiej strony nie pasuje mi za bardzo osłona kabiny.

No i coś nie teges z uzbrojeniem. Bo w modelu przypomina skrzydło c a oddzielnie leżące skrzydło wersję E.