Kamil K. Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Cześć, Czasem trzeba odpocząć od "poważnego" modelarstwa i zarzucić coś lżejszego na warsztat - wagowo, wymiarowo i tematycznie. Wybór padł na T-80 z Miniartu, który chyba z 4 lata leżał u mnie w szafie. To w sumie moje drugie podejście do tego wybitnego pokraka, bo miałem ten model gdzieś tak z 10 lat temu - ale wtedy sprzedałem. Mimo to zawsze mi się podobał i cały czas ciągnęło mnie do tej przedziwnej konstrukcji... No i wreszcie nadszedł jego czas. T-80 to takie nie-wiadomo-co, które powstało w mniej niż 100 egzemplarzach. Podobno kilka dotarło na front, a dwa jeszcze w 1945 roku były na stanie Armii Czerwonej. Tej myśli się chwyciłem i takiego właśnie starego frontowca chcę sobie zbudować. Do przeróbek niektórych powierzchni i spawów zachęciły mnie zdjęcia oryginałów z różnych walkaroundów. Jakość spawów i płyt pancernych jest tak żenująca, że aż żal nie spróbować tego odtworzyć... Niemniej, jak z czymś przedobrzę, albo coś nie wyjdzie to w sumie mi to lotto, bo model buduję dla złapania oddechu po miesiącu chorowania Na razie przygotowany wstęp do rzeczonej faktury i miejsca pod spawy + troszkę drobnicy. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Z zainteresowaniem będę podglądał, także mam go na stanie magazynowym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2023 Pomiędzy chorowaniem, a chorowaniem, z przerwą na - dla odmiany - chorowanie, powstały zaczątki spawów. Pozdrowienia! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 W Geenstuffie i Milipucie jest moc!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 Obserwujemy Twoje poczynania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2023 7 godzin temu, robertmodelarz napisał: W Geenstuffie i Milipucie jest moc!!!! I w Tamiya Epoxy Putty. : - ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 Piękne spawy! Matową fakturę nakładałeś gąbką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2023 9 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Piękne spawy! Matową fakturę nakładałeś gąbką? Dzięki. Sztywnym, starym pędzelkiem - większym lub mniejszym, zależnie ile "precyzji" potrzebowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2023 Detale na wieży już wszystkie na miejscu. Na kadłubie się zaczęło coś dziać. Budowa faktycznie 100% bezproblemowa - jak na razie. Pozdrowienia! 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 13 Czerwca 2023 Share Napisano 13 Czerwca 2023 Łądny bardzo Jakiej średnicy drutu użyłeś na uchwyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 13 Czerwca 2023 Share Napisano 13 Czerwca 2023 Super. Jedziesz z nim. Lubię Twoje warsztaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2023 33 minuty temu, Juffre napisał: Łądny bardzo Jakiej średnicy drutu użyłeś na uchwyty? Szczerze nie wiem, bo trzymam wszystkie razem i biorę "na oko" - myślę, że będzie koło 0,6 mm. 29 minut temu, panDespota napisał: Super. Jedziesz z nim. Lubię Twoje warsztaty. Dzięki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 13 godzin temu, Kamil K. napisał: Lubię Twoje warsztaty. Ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Czerwca 2023 Share Napisano 14 Czerwca 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 16 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2023 Takie tam przymiareczki. T-80 to taki trochę czołg z wodogłowiem. Muszę nieco poszerzyć pierścień wieży, bo trochę tam ciasno i nie idzie wcisnąć jej na miejsce. Pozdrowienia! 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 16 Czerwca 2023 Share Napisano 16 Czerwca 2023 Oglądam z zaciekawieniem, bo nie ma za dużo skończonych modeli T-80. Bardzo mi się podoba T-70, ale T-80 z tą pokraczną wieżą jest obrzydliwy. Bardzom ciekaw ostatecznego wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 17 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2023 16 godzin temu, Pan_Cerny napisał: Oglądam z zaciekawieniem, bo nie ma za dużo skończonych modeli T-80. Bardzo mi się podoba T-70, ale T-80 z tą pokraczną wieżą jest obrzydliwy. Bardzom ciekaw ostatecznego wyniku. Jest tak pokraczny, że aż piękny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 17 Czerwca 2023 Share Napisano 17 Czerwca 2023 Gdzieś już te fotki widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 Malowałbym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 Kształtem to przypomina te Mengowe karykaturki, ale powiem tak, Model którego zwykły modelarz nawet do ręki by nie wziął, a Kamil jakieś cudo wystruga. Człowiek siedzi i czeka na update jak na kolejny odcinek Gry o tron. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2023 W dniu 19.06.2023 o 22:14, copycat napisał: Kształtem to przypomina te Mengowe karykaturki, ale powiem tak, Model którego zwykły modelarz nawet do ręki by nie wziął, a Kamil jakieś cudo wystruga. Człowiek siedzi i czeka na update jak na kolejny odcinek Gry o tron. No więc czas na kolejny update. Model poskładany - poza gąsienicami, które zostawiłem sobie na deser. Zrobiłem sobie jakieś przymiarki z bambetlami. Nie wiem co ostatecznie zostanie na modelu i gdzie. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 26 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2023 W sumie to poklejony. Gąsienice niby są "workable", ale były tak delikatne, że skleiłem je na amen na kołach - które zamierzam zdjąć razem z nimi przed malowaniem. Fajny modelik. Gdyby nie drobne przeróbki, to byłby do zrobienia w max dwa wieczory. Pozdrowienia! 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 26 Czerwca 2023 Share Napisano 26 Czerwca 2023 3 godziny temu, Kamil K. napisał: W sumie to poklejony. Gąsienice niby są "workable", ale były tak delikatne, że skleiłem je na amen na kołach - które zamierzam zdjąć razem z nimi przed malowaniem. Fajny modelik. Gdyby nie drobne przeróbki, to byłby do zrobienia w max dwa wieczory. Z tym "workablaniem" tych gąsienic to ostrożnie. Owszem fajnie się je układa na kołach ale i tak trzeba je delikatnie pokleić bo się rozpadną przy malowaniu. Ogniwka są maluśkie i mocowania ogniw delikatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Lipca 2023 Share Napisano 4 Lipca 2023 Super wygląda. Czekam na malunki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi