abtb Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Witam W związku z ubiegłotygodniowym "wzięciem opie....ol", dziś galeria skoro świt - w sam raz do pierwszego łyku gorącej kawy Dziś do kawy prezentuję model przedstawiający wersję "S" z testów konfiguracji uzbrojenia. Wszystko na temat raportu z tych testów opisałem w warsztacie. Z dostępnych fotek, wybrałem sobie tą najbardziej bombową, ponieważ 104-ka z "winogronami" prezentuje się dość smakowicie. Tak więc: Lockheed F-104S, Starfighter, lotnisko gdzieś w RFN, rok jakiś tam ( bo raport był/ jest tajny i tylko fotki bez opisu można znaleźć ) I jakby tyle Ps. Za tydzień lecę patriotycznie więc szykować stosowne dwukolorowe kubki i flagę Edytowane 17 Grudnia 2023 przez abtb 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Zimna germańska maszyna. Podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 31 minut temu, abtb napisał: W związku z ubiegłotygodniowym "wzięciem opie....ol", Kto się ośmielił? Bardzo ładny.Można powiedzieć że co jeden to ciekawszy ale z tych pokazanych ostatnio jednak włoski jak dla mnie najładniejszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Przepiękny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Ależ Ty masz tempo. Ja w tym samym czasie ledwo obrobiłem jedną stronę zawieszenia Shermana. Najistotniejsze jednak to że przy tak dużym tempie nie odpuszczasz jakości. Wręcz mam wrażenie że jakość coraz lepsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Wprawdzie galerię zobaczyłem już po kawie, więc może się nie liczyć takie wejście, ale też się podoba robota. Zgadzam się, że 1 godzinę temu, Endrju napisał: Wręcz mam wrażenie że jakość coraz lepsza. Nie wierzę, że szachownica, aha-chyba, że ten what-if. 2 godziny temu, abtb napisał: Ps. Za tydzień lecę patriotycznie więc szykować stosowne dwukolorowe kubki i flagę Edytowane 17 Grudnia 2023 przez giberes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Model ładny, w Twoim stylu (pozytywnie!) Tylko zastanawiam się po co Ci taki "przeciętniak z krzyżami" w kolekcji? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Srebrny Krzyżak, świetnie wygląda. No i te podwieszenia . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Cześć! Bardzo ładnie wyszedł. Jeżeli można, to ja bym jeszcze o fotę od spodu poprosił, wtedy można by się lepiej w ładunku zorientować. Poza tym to ten "Tempelhof" w tytule jest mylący - gdzie takie myśliwce w centrum miasta i to jeszcze poza granicami Republiki Federalnej? (Berlin Zachodni to było osobne państwo!) A jeśli chodzi o tempo i jakość, to przypomina mi się mój instruktor spadochronowy, który kiedyś powiedział "po dziesięciu tysiącach to już jest proste" Życze powodzenia przy dalszych "srebrnych strzałach" i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Tym razem Starfighter w klimacie świąt z bombkami Z tym zestawem uzbrojenia prezentuje się bardzo ładnie. Kolejna F-104 wykonana na wysokim poziomie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Tradycyjnie już dziękuję wszystkim za opinie i uwagi Tradycyjnie też napiszę, że jest mi niezmiernie miło, że kolejny - 30-ty- "śledź" trafił w wasze gusta A teraz - też tradycyjnie - ustosunkuję się do tez zawartych powyżej: 12 godzin temu, Endrju napisał: Ależ Ty masz tempo. Powiedzmy, że tak, ale tak po prawdzie to te "śledzie" nie biorą się z kapelusza jak przysłowiowe króliki - warsztat trwa już rok 12 godzin temu, Endrju napisał: Wręcz mam wrażenie że jakość coraz lepsza. 11 godzin temu, giberes napisał: Wprawdzie galerię zobaczyłem już po kawie, więc może się nie liczyć takie wejście, ale też się podoba robota. Dziękuję bardzo - tym mocniej, że amatorem "śledzi" raczej nie jesteś 10 godzin temu, Jery napisał: Tylko zastanawiam się po co Ci taki "przeciętniak z krzyżami" w kolekcji? Jak sam tytuł warsztatu wskazuje - "Opowieści dziwnej treści" - a to jest taka dziwna, bardzo niestandardowa "treść" godna uwiecznienia. Tym bardziej, że chyba poza testami nigdy tak uzbrojony samolot nie wzbił się w powietrze (w czasie testów też chyba nie ) 9 godzin temu, pmroczko napisał: Jeżeli można, to ja bym jeszcze o fotę od spodu poprosił, Proszę bardzo: 10 godzin temu, pmroczko napisał: Poza tym to ten "Tempelhof" w tytule jest mylący A jakoś tak mi się napisało - nie brałem pod uwagę podziału Niemiec A poza tym, gdyby nie Kamil ( @rudy0007) to nawet bym nie wiedział o istnieniu w/w raportu z którego zaczerpnąłem inspirację. Być może gdyby udało się gdzieś, komuś, dokopać do "części pisanej" raportu ( może u kogoś leży w szufladzie ) to tytuł będzie jak najbardziej do "wyprostowania", łącznie z datą A poza tym "Tempelhof" to tak jakoś dobrze brzmi po niemiecku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Grudnia 2023 Share Napisano 18 Grudnia 2023 Cześć! Dzięki za fotkę - rzeczywiście niezłe "winogrono" z tego wyszło! Zainteresował mnie ten temat. Znalazłem w sieci jeszcze jedną fotę z zestawu: Zobacz proszę ten napis na tym baraku: BLDG.402 - to daje mocny sygnał, że mamy tu do czynienia z amerykańską bazą, Niemcy napisali by GEB. W związku z tym typuję Luke AFB gdzie Niemcy trenowali aż do 1982 roku - ale to tylko spekulacje. Czy mógłbym jeszcze dostać link do tego legendarnego raportu, o którym pisałeś? Chętnie bym jeszcze trochę przy tym podłubał... Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2023 29 minut temu, pmroczko napisał: BLDG.402 - to daje mocny sygnał, że mamy tu do czynienia z amerykańską bazą, Na to nie wpadłem Jednak obstawiałbym, że to amerykańska baza w Niemczech gdyż samolot ze zdjęcia ma niemieckie krzyże: i gdyby to była baza w USA to raczej miałby ich gwiazdki. 36 minut temu, pmroczko napisał: Czy mógłbym jeszcze dostać link do tego legendarnego raportu, https://www.durator.de/starfighter-experimental.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Grudnia 2023 Share Napisano 18 Grudnia 2023 No niestety... Raport chyba na dobre się zmył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Dobra Panie kolego, trzeba trochę pokrytykować żeby nie było za słodko Wyszło Ci z tego niezłe Sci-Fi, widać że pokończyły Ci się warianty uzbrojeniowe dla tego samolotu, tak więc: 1 - zdecydowanie nie te TER'y, te pokazowe wyglądają na wersje brytyjskie, m.in. przez wydłużoną część spodnią/ pionową belki. Widać to na brytyjskich Phantomach, które miały na niej podwieszone trzy MATRY-155, a że były sporych rozmiarów to na zwykłym TERze by się po prostu nie zmieściły. 2 - nie Mk.82 tylko znowu bardziej brytyjskie 500lb o wagomiarze 227kg co miało by rację bytu przy takiej ilości podwieszonej pod samolotem. 3 - trzecia opcja mogła być taka, że wszystko było na potrzeby pokazu wystrugane z drewna, lub po prostu mocno pokombinowane, gdyż są zdjęcia (które posiadam) [ale nie pokażę ] które pokazują francuskie bomby podwieszone pod niemieckimi F-104. Strona ze zdjęciami padła więc się już tego pewnie nie dowiemy. Także ten tego widać, że nie miałeś co zrobić z uzbrojeniem z zestawu Hasegawy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2023 (edytowane) Przyjmuję krytykę na klatę Po pierwsze: 4 godziny temu, rudy0007 napisał: te pokazowe wyglądają na wersje brytyjskie, m.in. przez wydłużoną część spodnią/ pionową belki. gdyby zastosować TERY "brytyjskie" to samolot by się na nich podpierał a nie stał na kołach, standardowe ledwo dają radę się zmieścić po drugie: 4 godziny temu, rudy0007 napisał: nie Mk.82 A gdzie ty widzisz na zdjęciu modelu Mk.82? Ja podparłem się schematem "możliwości przenoszenia" i podwiesiłem Mk.81 które, tak jak i Mk. 82 są standardowym wyposażeniem F-104S 4 godziny temu, rudy0007 napisał: brytyjskie 500lb o wagomiarze 227kg co miało by rację bytu przy takiej ilości podwieszonej pod samolotem. - węzeł podkałubowy ( boczny) wg schematu ma możliwość udźwigu min 340 kg - 3xMk.81 po 113kg sztuka daje nam 339kg - węzeł podskrzydłowy wewnętrzny ma nośność min 453kg (można podwiesić Mk.83 o masie 453kg, pkt 14 schematu) a zatem zdecydowanie więcej niż 3x Mk.81 =339kg - węzeł podskrzydłowy zewnętrzny też ma nośność 340kg a jedna Mk.82 waży "tylko" 113kg Tak więc wagowo to tu przewału nie ma, chyba że chcesz się droczyć o TER-a pod kadłubem, który niewątpliwie parę kilo waży i wtedy wyskoczy to ponad te 340 kg (750lb) 4 godziny temu, rudy0007 napisał: brytyjskie 500lb o wagomiarze 227kg co miało by rację bytu przy takiej ilości podwieszonej pod samolotem. Tak, tak, jak najbardziej - umiejętność prostego dodawania się kłania 4 godziny temu, rudy0007 napisał: trzecia opcja mogła być taka, że wszystko było na potrzeby pokazu wystrugane z drewna, Nie wiem czy z drewna, czy z plastiku ale nigdzie nie wspomniałem że tak "obładowany" samolot latał A poza tym cytat samego siebie z pierwszej strony warsztatu: "Czy "to" latało - nie wiem. Fotki wyglądają na jakieś testowe zabawy zbrojmistrzów" Podsumowując - pożeniłem rzeczywisty F-104S w niemieckim malowaniu (któremu chyba nie zaprzeczysz - chociaż kto wie ) z rzeczywistymi bombami przenoszonymi przez ten samolot, w oparciu o fotkę, która sugeruje "że być może się da" Jestem ciekaw co napiszesz po "publicznej prezentacji" tego stalowego ptaka: Tylko nie pisz że to 4 godziny temu, rudy0007 napisał: Wyszło Ci z tego niezłe Sci-Fi, bo to akurat chyba wszyscy wiedzą W związku z powyższym i poniższym (a także pobocznym) "krzyżak" z Berlina oraz "szachownica" z Mińska Mazowieckiego wypadają z "Ławicy śledzi", a na ich miejsce (wszak ma być 33 sztuki w pełni udokumentowanych ) wejdą: - "Atomhering vom Jagdbombergeschwader 34 „Allgäu“" oraz - "Canadian herring with an Indian from Zweibrucken" I tyle Edytowane 20 Grudnia 2023 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2023 3 godziny temu, rudy0007 napisał: Także ten tego widać, że nie miałeś co zrobić z uzbrojeniem z zestawu Hasegawy Miałem co zrobić - wykorzystałem zgodnie z przeznaczeniem. Pod F-15 też będę wciskał ile się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Czyli takie pomieszanie z poplątaniem Liczyć wszystkiego nie liczyłem, sugerowałem się konkretnym zdjęciem i tym co na nim jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2023 3 godziny temu, rudy0007 napisał: Czyli takie pomieszanie z poplątaniem Tak, tak - tak to sobie tłumacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi