Kon_Bar Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 Przedstawiam kolejny model "zabójcy lotniskowców" - KSR-5. Pocisk ten był pomniejszoną wersją X-22. Głównym celem modyfikacji było umożliwienie przenoszenia pocisków tej klasy przez Tu-16. Tu-16 mógł przenosić dwa pociski KSR-5 pod skrzydłami. Podobnie jak protoplasta KSR-5 mógł być wyposażony w głowicę konwencjonalną jak i jądrową. O modelu: short-run trzymający poziom Amodel (szlifowanie, szpachlowanie, etc.). Opracowanie na podobnym poziomie co X-22 z małą różnicą - zestaw zawiera także prowadnice pozwalającą na zamocowanie pocisku na modelu Tu-16 (nie wykonywałem, bo nałożona na pocisk na wózku wyglądałaby strasznie nienaturalnie). Teraz chyba pora cofnąć się w czasie i zrobić model X-20 KSR-5 ze swoim protoplastą... ... i jeszcze obydwa "niszczyciele lotniskowców" w porównaniu do MiG-a 21 - widać, że nie były to mikrusy 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 35 minut temu, Kon_Bar napisał: Teraz chyba pora (...) zrobić model ... ...Tu-16? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 28 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2023 5 minut temu, Moses napisał: ...Tu-16? Proponujesz jak moja żona (czym mnie zadziwiła, bo zwykle raczej toleruje nasze hobby a nie proponuje nowe tematy ). Muszę chyba rozważyć taka opcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 Jaki to odcień zieleni jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 28 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2023 18 minut temu, Sjmport napisał: Jaki to odcień zieleni jest? Skąd ja (facet) mam to wiedzieć?! Dobierałem na oko do fotki z Internetu - nie robiłem doktoratu z odcienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 Pocisk bardzo ładny. Taka mała uwaga co do pisowni nie X-20, X-22 tylko H-20, H-22. Te błędne nazwy biorą się z tłumaczenia cyrylicy na angielski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 Podoba się, fajny pomysł na kolekcję . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolejny-Wojtek Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 No jak żona mówi, to chłop...(co?) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 11 godzin temu, mig napisał: Taka mała uwaga co do pisowni nie X-20, X-22 tylko H-20, H-22. Mała uwaga do uwagi... u nas to będzie Ch-20 i Ch-22. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 6 godzin temu, Grzes napisał: Mała uwaga do uwagi... u nas to będzie Ch-20 i Ch-22. Mała uwaga do małej uwagi. Grześ jesteś pewien, że "h" w cyrylicy to polski odpowiednik "ch"? W cyrylicy jet tylko jedno "h" i niewidomo czy polski odpowiednik to samo "h" czy "ch". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 2 minuty temu, mig napisał: Mała uwaga do małej uwagi Co do tłumaczenia, to we wszystkich książkach jakie posiadam tak jest tłumaczone nazewnictwo tych rakiet. A językowo, choćby na przykładzie miast: Хабаровск - Chabarowsk Серпухов - Sierpuchow Харків - Charków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 16 minut temu, Grzes napisał: Co do tłumaczenia, to we wszystkich książkach jakie posiadam tak jest tłumaczone nazewnictwo tych rakiet. Tu się zgodzę bo z takim tłumaczeniem też się spotkałem wiele razy. Trafiłem też na tłumaczenie Kh-22. Jeśli chodzi o nazwy miast to może wizualnie tak wygląda lepiej Charków - Harków Jak powinno być poprawnie to trzeba byłoby pytać znawców języka. Przyjęło się, że obie nazwy są prawidłowe H-22 jak i Ch-22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 5 minut temu, mig napisał: tłumaczenie Kh-22 To tłumaczenie dla tych anglojęzycznych analfabetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 21 godzin temu, Kon_Bar napisał: Skąd ja (facet) mam to wiedzieć?! No jak to, są tylko 3 możliwości A pocisk ciekawy, zwłaszcza gabaryty w zestawieniu z ołówkiem robią wrażenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Klimat z "Czerwonego Sztormu"! Fajny temat, mocno niszowy. I super wykonanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi