BB84 Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia (edytowane) Cześć wszystkim, to mój powrót do modelarstwa po latach. Dodałem kilka elementów z plastiku, siatki i lufę z metalu, trochę spawów i nitów, pocieniłem co się dało. Klapy włazów wzorowałem na KV-1, ponieważ oryginalnych zdjęć z KV-2 nie znalazłem. Edytowane 16 Stycznia przez BB84 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Muszę sobie go zrobić. Fajny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Udany powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 17 Stycznia Autor Share Napisano 17 Stycznia Kilka zdjęć z modelowania. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 17 Stycznia Autor Share Napisano 17 Stycznia Może ktoś z Was posiada szczegółowe zdjęcia mechanizmu klap KV-2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 19 Stycznia Autor Share Napisano 19 Stycznia Co polecacie z akryli jako kolor bazowy dla rusków ? Vallejo 4BO Russian Green czy coś z Tamiya lub mieszanka standardowych kolorów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia (edytowane) XF 58 olive green tamiya i zółty xf-3 i rozjaśnisz sobie wtedy taką bazę. Farby pod aero jedynie. Z pęndzli do vallejo color albo hataka niebieska seria. Edytowane 20 Stycznia przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia Ja ruskie tanki maziam 4BO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia 19 godzin temu, BB84 napisał: Co polecacie z akryli jako kolor bazowy dla rusków ? Vallejo 4BO Russian Green czy coś z Tamiya lub mieszanka standardowych kolorów ? Vallejo Surface Primer 70609 Russian Green 4BO (17ml) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia 19 godzin temu, robertmodelarz napisał: Vallejo Surface Primer 70609 Russian Green 4BO (17ml) Naprawdę powracającemu polecasz farby te syfy od Vallejo które nadają sie do smietnika jeszcze seria Air jest dobra no ale napewno nie Polyurethany którymi nie da sie malować aero wogole. Juz lepiej kupic Mr Hobby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia 56 minut temu, DamianosPL napisał: Naprawdę powracającemu polecasz farby te syfy od Vallejo które nadają sie do smietnika jeszcze seria Air jest dobra no ale napewno nie Polyurethany którymi nie da sie malować aero wogole. Juz lepiej kupic Mr Hobby Od lat nimi maluję i nie mam do nich żadnych uwag, prędzej do kosza lądują produkty akrylowe AK i Ammo Mig (ważą się i rozwarstwiają). Zawsze po odtłuszczeniu modelu jako podkład leci Primer BLACK Vallejo, aerograf IWATA- dysza 0,5 mm i leci bez problemu!!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 22 Stycznia Autor Share Napisano 22 Stycznia Usunąłem uchwyty dodane przez producenta po zewnętrznej stronie klap i rozmazałem trochę okrągłe spawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 22 Stycznia Autor Share Napisano 22 Stycznia (edytowane) Jeśli chodzi o malowanie zakupiłem akryle tamiya, m. in. x-70 dark green (do Universal carrier mk 2) oraz x-58 olive green, żółty i biały do rozjaśnienia. Chciałbym spróbować uzyskać podobny efekt jak night shift w js-2, czyli takie płynne przejście między różnymi odcieniami. On kładzie najpierw czarny i rozjaśnia cienką linią. Mam taki pomysł, żeby położyć na całość x-70 zamiast czarnego i rozjaśniać przy pomocy x-58 z żółtym lub odcieniami obu farb. Co o tym myślicie? Edytowane 22 Stycznia przez BB84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia On używa czarnego podkładu bo tworzy dobry cień tam gdzie nie dotrze farba bazowa. Ty masz już podkład szary więc możesz równie dobrze startować z tego poziomu z bazową zielenią. Czerny podkład nie jest koniecznością. Inni wielcy zaczynają od szarego podkładu np. Adam Wilder. Ale co ja tam wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 22 Stycznia Autor Share Napisano 22 Stycznia 34 minuty temu, WPR napisał: On używa czarnego podkładu bo tworzy dobry cień tam gdzie nie dotrze farba bazowa. Ty masz już podkład szary więc możesz równie dobrze startować z tego poziomu z bazową zielenią. Czerny podkład nie jest koniecznością. Inni wielcy zaczynają od szarego podkładu np. Adam Wilder. Ale co ja tam wiem To może prysnę siatki i spód czarnym, a później x-58 nierozjaśniony jako baza, na to dwie warstwy rozjaśnione żółtym. Tylko czy x-58 nie będzie zbyt ciemny jako baza ? x-70 sobie odpuszczę. Fajny efekt daje lakier do włosów lub sól, ale nie chce mi się w to bawić, wolę zrobić taki transition aerografem jak night shift. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 22 Stycznia Autor Share Napisano 22 Stycznia W tym filmie jest takie połączenie X-61 (też dark green jak x-70) z x-58 jako końcowe rozjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia (edytowane) Najłatwiej by było zrobić reszejding czy też B&W a potem kolor bazowy sam się ułoży. To w końcu 4BO i jaki by nie wyszedł to będzie prawidłowy. Właśnie to zastanawianie się co dodać do mieszanki i w jakich proporcjach żeby nie przepalić skłoniło nie do tej techniki i osobiście nie żałuję. Edytowane 22 Stycznia przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia Ja ostatnio używałem xf-89 (baza) +xf-88 / buff do rozjaśniania do obydwu T-34, które robiłem. Nawet nie wiem już do czego i dla czego tę akurat zieleń kupiłem., ale nie jest taka ciemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia Dotarły farby. Ten fx-70 wydaje się być "zieleńszy" od olive green i bardziej podchodzi pod ruska, obydwa podobnie ciemne. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia Musiałem "wyczuć" te akryle tamiya, więc bawię się gąskami. Na początek xf-24 dark grey mieszany w proporcji 1:2 z izopropanolem (5 litrów za 6 dych). Pojazd ma być opuszczony, więc głównie rdza i kurz, błota nie będzie. Teraz washe wodne z mieszanki żółtego, czerwonego i brązu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia (edytowane) Jak dzieciak w przedszkolu z plakatówkami Pierwsza warstwa 2:1 xf-3, xf-7, druga 1:1. Trzecia warstwa nanoszona losowo to xf-72, xf-7 i xf-1 w proporcji 2:1:1. Edytowane 23 Stycznia przez BB84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia Nie wyszły zbyt rdzawe? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 24 Stycznia Share Napisano 24 Stycznia 9 godzin temu, BB84 napisał: Nie wyszły zbyt rdzawe? Wyszły... Jeśli robisz wrak albo porzucony pojazd to OK, ale w przypadku "aktywnego" czołgu to nie ma śladu rdzy na gąsienicach - wszelkie wizualne efekty rdzy po postoju w deszczową noc, znikają po uruchomieniu pojazdu i przejechaniu (szczególnie po piachu) kilku, kilkunastu metrów. Ruch, tarcie metalu o metal czy o piasek działa jak idealne ścierniwo, papier ścierny czy też piaskowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 24 Stycznia Autor Share Napisano 24 Stycznia Nieudolne próby preshadingu... Jako bazę położę chyba x-58, olive green i w następnych warstwach będę rozjaśniał dodając żółty i biały w proporcji 1:1. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi