kozborn Napisano 17 Stycznia Share Napisano 17 Stycznia Czołem Koledzy Modelarze! Po długich bojach przedstawiam mój ostatni model. Nie było łatwo, zwłaszcza, że to drugi po dość długiej przerwie. Jak widzicie, postawiłem na nieco więcej waloryzacji - otwarte klapy oraz komory karabinów maszynowych. Prócz tego blachy w kokpicie i w podwoziu. Dużo cięcia, jeszcze więcej gięcia i piłowania. Po drodze było kilka momentów, w których sądziłem, że to się nie uda. Mimo to zabrnąłem do w miarę szczęśliwego końca. Dziękuję wszystkim śledzącym i komentującym za wsparcie na warsztacie i chyba największą inspirację ze strony @jachud3 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Stycznia Share Napisano 17 Stycznia (edytowane) Bardzo fajna praca. Jest parę drobiazgów do poprawek na przyszłość, ale całość bardzo mi leży. No i każdy kolejny model wygląda coraz lepiej . I na koniec tradycyjnie: co następne? Edytowane 17 Stycznia przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 17 Stycznia Autor Share Napisano 17 Stycznia 1 minutę temu, barszczo napisał: Bardzo fajna praca. Jest parę drobiazgów do poprawek na przyszłość, ale całość bardzo mi leży. No i każdy kolejny model wygląda coraz lepiej . I na koniec tradycyjnie: co następne? Dziękuję! A co następne - odpoczynek przy korsarzyku. Bez udziwnień. Dwie blaszki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Bardzo fajnie wyszedł otwarte działka i klapy robią robotę. No i utwierdzam się w przekonaniu, że muszę w końcu zrobić model z pasami inwazyjnymi. Dwie rzeczy mi się rzuciły w oczy; nie dokleiłeś dwóch przezroczystych elementów na spodzie skrzydeł (nie zaryzykuję stwierdzenia czy to światełka czy jakieś wzierniki, nie pamiętam teraz) - chodzi o te okrągłe pypki poniżej wylotów łusek. A druga to coś mi nie gra przy kołpaku - czy przypadkiem nie zapomniałeś pomalować jego tylnej płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 18 Stycznia Autor Share Napisano 18 Stycznia @jachud3okragle pypki - racja, zapomniałem o tych malenstwach co do kołpaka, nie, sądzę, że wszystko jest w porządku. Może kwestia zdjęcia/swiatlocienia. Jest na swoim miejscu, pomalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Bardzo fajna praca i wesoły warsztat. Model prezentuje się świetnie, szczególnie podobają mi się wnęki. No i wyeksploatowany jest w sam raz, bez przesady, a to już coś. Jeśli się uda, to tylko zdejmij paprochy z ogona i będzie git. Mam nadzieję, że doceniasz teraz uroki 1:48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 18 Stycznia Autor Share Napisano 18 Stycznia 5 minut temu, zaruk napisał: Bardzo fajna praca i wesoły warsztat. Model prezentuje się świetnie, szczególnie podobają mi się wnęki. No i wyeksploatowany jest w sam raz, bez przesady, a to już coś. Jeśli się uda, to tylko zdejmij paprochy z ogona i będzie git. Mam nadzieję, że doceniasz teraz uroki 1:48. Nie wiem czy "wesoły" warsztat był moim zamiarem, ale wesoły to zawsze lepiej niż niewesoły, no nie? Stopień tyrania. Zasmakowałem w nim i nie zamierzam tego na razie zmieniać. Tak, polubiliśmy się z 48-kami. Ale niebawem będzie chwilowy powrót do 72. Anyway dzięki, Marcin! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia 10 minut temu, kozborn napisał: wesoły to zawsze lepiej niż niewesoły, no nie? Wesoły, czyli fajny. Z założenia to był komplement. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia 5 godzin temu, kozborn napisał: co do kołpaka, nie, sądzę, że wszystko jest w porządku. Może kwestia zdjęcia/swiatlocienia. Jest na swoim miejscu, pomalowany. Zwracam honor, znalazłem zdjęcie oryginału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Fajny podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Bardzo 13 godzin temu, kozborn napisał: ... postawiłem na nieco więcej waloryzacji - otwarte klapy....... oraz komory karabinów maszynowych. Fajnie utytłany, tak w sam raz. Ale tutaj to przesadziłeś. Tempest nie miał kaemów, miał 4x20mm działka. A poza tym jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia (edytowane) Model jest bardzo dobry. Ustawia Cię na innym poziomie modelarskiej drabinki. Wyższym poziomie, żeby nie było wątpliwości. A statystycznie, to po prostu wysokim. Z mojego punktu widzenia nie cieszy trochę macosze traktowanie tematu zgodności z oryginałem. Ale zobaczymy czego doczekamy się w przyszłości. Mgliste srebrzenie, które opisałeś w warsztacie to moim zdaniem nie jest dobre rozwiązanie. Może i fajne, ale gdy w grę wchodzi realizm, to raczej nie tędy. Generalnie na zdjęciach nie bardzo to widać, a tam gdzie widać (zakładam, że widać) wygląda jak zakurzony model. W naturze może być inaczej, ale nie wyobrażam sobie, żeby dobrze. To mnie zdumiało: Aż przejrzałem zdjęcia Tempestów, żeby sprawdzić, czy na końcówce lewego statecznika poziomego, rzeczywiście występował jakiś aerodynamiczny korektor. Nic takiego nie znalazłem i wygląda to na podstawowy błąd modelarza. Czy źle nie znalazłem? Edyta: Ha! Dopiero teraz spojrzałem inaczej i widzę, że to po prostu łączenie kolorów. Uff, nie mogłem pojąc, skąd by się wziął taki błąd. Jak nic wychodzi na to, że mam syndrom nachalnej potrzeby znajdowania błędów. I zastanowiła mnie jeszcze jedna rzecz. Proces był podobny: nietypowy efekt wyglądający na pierwszy rzut oka jak niedoróbka i sprawdzenie po zdjęciach co i jak. Chodzi o wcięcia w przedniej części dolnej ramy limuzyny. Od spodu. Nie znam konstrukcji Tempesta, ale wygląda to jak ślad po odciętym łączniku z ramką wypraski, albo jak techniczne wcięcie dostępowe. Do czego? Pierwszy wybór to do mechanizmu awaryjnego otwierania/odrzucania limuzyny. Ale po dwóch stronach? Z przeglądu zdjęć wyszło mi że wcięcie, ale też, że występowało ono tylko na sterburcie. Może ktoś wie, czy zdarzały się limuzyny ze wcięciem po obu stronach i czy dobrze domyślam się w kwestii jego funkcji? Edyta II A, jeszcze jedno. Skoro już jesteś na tym wysokim poziomie, to może warto rozważyć stosowanie w przyszłości małego tricku, który widocznie podnosi poziom realizmu prezentacji modelu. Jeżeli zestaw zwiera kółko ogonowe zintegrowane z zawieszeniem dobrze jest je wyciąć, Strat powstałe zarówno w widelcu jak i w samym kole są dość łatwe do naprawy. Ponieważ niemal nikt tego nie robi, uzyskany efekt jest ponad miarę, a co ważniejsze, likwiduje się bardzo widoczne uproszczenie. Powszechnie tolerowane, bo poprawa wymaga jednak jakiegoś skillu, ale jednak bijące po oczach i obniżające wartość pracy. To trochę jak z mocowaniem wiatrochronu. Rzecz szczególnie szkodliwa, gdy występuje kontrast w stosunku do innych miejsc, przedstawionych na wyższym poziomie. Jak tu u Ciebie. Model się nie spina jako całość. Edytowane 18 Stycznia przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 18 Stycznia Autor Share Napisano 18 Stycznia Cieszę się, że model się Kolegom podoba. Co do wcięć na limuzynie - na jakieś 99% mogę stwierdzić, że tak było. Zdaje mi się, że limuzyna w zestawie była osobno, nie w wyprasce. Kawałek plastiku, który był do odcięcia był w innym miejscu - u szczytu przodu. Koło tylne montowane było osobno. Nie było zintegrowane z zawieszeniem. Może po prostu słabo mi wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia To, że wypraska miała te wcięcia stało się zupełnie oczywiste. Ja tylko mam nadzieję że zajrzy tu jakiś koleżka tempestowiec i opowie o tym co nieco. Różnice związane z oglądaniem modelu na żywo i na zdjęciach. Może światło ułożyło się tak na tym kółku, że mnie zwiodło, a może zabrakło tam malarskiego podkreślenia tej separacji. Zupełnie pewny nie byłem, dlatego użyłem jeżeli zamiast skoro. No i istota tricku się nie zmienia, a podobno inni też czytają :). Kółko jest oddzielnie, zakonotowałem i tym lepiej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Mnie również się podoba. Fajnie pobrudzony z wyczuciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia W galerii model się podoba albo nie. Ten mi się podoba. Dłubanka warsztatowa też. Modelarsko tak. Fotki mogły by być bardziej ostre i razi ten podpis producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Elegancka praca. Być może mi się wydaje, ale film z kilku napisów eksploatacyjnych jakby nie wszedł w linie. Jeżeli mi się jednak nie wydaje, to może da się to naciąć i poSOLić? Bardzo ładne brudzenie. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polosss Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Świetny efekt końcowy. Podoba mi się lekkie brudzenie bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 18 Stycznia Autor Share Napisano 18 Stycznia @MAREK74Dzięki! Nigdy jeszcze nie nacinałem kalkomanii, może kiedyś przyjdzie ten pierwszy raz @Polosss@marek d @mig Dziękuję - co do brudzenia, kiedyś tytłałem modele bardziej, ale chyba znalazłem swoje optimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 18 Stycznia Share Napisano 18 Stycznia Wszystko już zostało wcześniej napisane, więc żeby nie brudzić ekranu: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia @Adamo722 @jmx62 @Baas ArK dziękuję, Panowie! Niedługo następna relacja, na którą oczywiście zapraszam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi