Skocz do zawartości

Vought F4U-A Corsair 1:48 Tamiya

kozborn

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Koledzy Modelarze!

Po dość męczącym Tempeście zapraszam na warsztat relaksacyjny. Taki miał być przynajmniej z założenia, a jaki wyjdzie - zobaczymy.

Konstrukcja, do której mam szczególny sentyment. A dlaczego sentyment? @greatgonzo łaskaw był niedawno przypomnieć w dziale Galeria mojego pierwszego korsarza (wątek wciąż na pierwszej stronie, śpieszcie się :) ), z pokiereszowanym skrzydłem, owoc modelarskiej "młodości górnej i durnej"... Model ten zaowocował dyskusją, która poprzestawiała mi w głowie i wprowadziła na nieco inne tory. Niedługo potem, w pewnym sensie jako rehabilitacja i obietnica poprawy, powstał drugi - i póki co ostatni - z moich korsarzy, w identycznym malowaniu. Wyszło lepiej. Dodam tylko, że oba były w skali 1:72,

IMG_20210618_224937_1-min.jpg

A dziś biorę się za większego brata, ta sama 122-ka. Wiem, że model oklepany i trochę wieje nudą, ale nic na to nie poradzę - bardzo lubię tę wyjątkowo zgrabną sylwetkę.

image.thumb.jpeg.ca61435f1f0e74b1373e171491332507.jpeg

Do tego trochę blaszek

image.thumb.jpeg.266c59ef1ba8d781c93765fde4800e24.jpeg

image.thumb.jpeg.e1ceb500ee3ea5d713737a4a8a4c5b3e.jpeg

image.thumb.jpeg.ac8eb8d345ce725e57a93509218ee4ed.jpeg

Obecnie czekam jeszcze na zestaw kalkomanii z napisami eksploatacyjnymi

image.thumb.jpeg.17055da9814034d9949268ad5c4a80a6.jpeg

W paczce - prócz farb - jedzie też do mnie trochę ołowianego i miedzianego drutu oraz prętów. Zamierzam trochę mocniej pokombinować z detalami w komorach podwozia. Zobaczymy, co z tego wyjdzie :) trzymajcie kciuki, zapraszam do oglądania!

Edytowane przez kozborn
  • Like 2

41 minut temu, socjo1 napisał:

Moja pomyłka, nie było tematu. Pomieszał mi się Maskol i pochodne które nie dawały efektu który by mi odpowiadał, z chipping fluidem. 

Spokojnie, bywa gorzej. Chociażby muflon...

@greatgonzo

1. Nie tego samego a takiego samego 😉

2. A jednak nie dokładnie takiego samego, bo w 1:48

3. Warsztat będzie po raz pierwszy, wcześniej były tylko galerie po szarżach samozwańczego modelarza

4. Planuję, żeby w komorach podwozia podziało się więcej niż poprzednio i będzie to definitywnie opuszczenie strefy komfortu

5. Nikogo do niczego nie zmuszam, najwyżej zachęcam :)

6. Nie zna się Pan na frajdzie :D 

[Edit] W odpowiedzi na pytanie - sprawia to wyłącznie sentyment

Edytowane przez kozborn

28 minut temu, greatgonzo napisał:

Sentyment do czego?

do tej konstrukcji. Argument niemerytoryczny. Ale postaram się pogodzić ogień z wodą i nie zarzucać progresu na korzyść kolekcji.

7 minut temu, greatgonzo napisał:

To tak, ale ja się nie pytam dlaczego trzeci Korsarz, ale dlaczego trzeci 122.

nie znalazłem póki malowania, które podobałoby mi się bardziej.

[Edit} planuję też, by w kolekcji te 122ki pokazały swoiste "before & after".

Edytowane przez kozborn

Mam korsarza w kolejce w mniejszej skali. Kiedyś będzie. Tylko mój to tradycyjnie latający złom będzie. Taki jak na tym zdjęciu napSZykład. Nawet nierealistyczne priszejdy na skrzydle ma:szczerbol:  Brudne jest piękne.

vought-f4u-corsair-in-the-south-pacific-with-the-salt-and-v0-xibkhbsa40eb1.thumb.jpg.36ca12fbf7b7f5fc19f067ce12fc1799.jpg

zródło

https://www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fi.redd.it%2Fvought-f4u-corsair-in-the-south-pacific-with-the-salt-and-v0-xibkhbsa40eb1.jpg%3Fs%3D29c1debec95b0be37dac2a09a9e8f2c8544b11c4

@Lipa ...a częste mycie skraca życie. Fotki korsarza - zwłaszcza ze zbliżeniami czegokolwiek - bardzo mile widziane.