pulemiot Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja (edytowane) Kilka słów o samolocie: Beriev Be-4 (oznaczany też jako KOR-2) to trzeci samolot ,a druga łódź latająca, zaprojektowany w biurze Berieva. Z założenia miał być samolotem rozpoznawczym dla planowanej wielkiej floty ZSRR i w tym celu miał mieć możliwość startu z wody i katapulty oraz lądowania na wodzie. Be-4 został zaprojektowany w 1939 , a pierwszy egzemplarz został zbudowany w 1940 roku. Uruchomienie produkcji zostało opóźnione przez dwie ewakuacje fabryki, która ostatecznie podjęłą produkcję w Krasnojarsku. W czasie drugiej wojny światowej wybudowano tylko 47 egzemplarzy. Większość działała na Morzu Czarnym, 12 maszyn operowało na Bałtyku, a część wysłano na Daleki Wschód, z czego dwie maszyny przekazano na krążowniki Kalinin i Kaganowicz. Powszechne wprowadzenie radaru wyeliminowało potrzebę wyposażania krążowników i pancerników w samloty rozpoznawcze i Be-4 zakończył swoją karierę. Egzemplarz, który poskładałem ma być miniaturą łodzi będącej na wyposażeniu Krążownika Kaganowicz. Wypust Mars Models: Model jest doskonale spasowany i zdetalizowany. Pudełko zawiera 12 ramek części (1 to oszklenie) maski, blaszki i folie. Do tego precyzyjnie wydrukowana kalkomania. Jedna rzecz jest minusem: nie wiem jak produkowane były formy, ale na łukach widać "schodki" tak jakby formy frzowano cyfrowym CNC warstwa po warstwie. Trzeba szlifować. Z wykonania niektórych elementów jestem dumny, inne mi nie wyszły mimo prób i chęci. Krytykę biorę na klatę i mam nadzieję poprawić wykonanie w następnych modelach. Dziękuję wszystkim komentatorom oraz oglądaczom warsztatu za trzymanie kciuków, porady i motywację. Lepienie tej łodzi to dla mnie była duża przygoda - od siebie dodałem trochę waloryzacji wnętrza, nitowanie i trochę detali silnika. Zapraszam do oglądania: Edytowane 18 Maja przez pulemiot 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja Niesamowita konstrukcja. Całość pięknie wykonana, szczególnie przypadły mi do gustu odrapania pływaka. Mnóstwo smaczków, piękny kaem, podwieszenia i okolice. Która wersja kolorystyczna jest bliża prawdzie? Mnie bardziej odpowiada ciemna. Szapo ba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja piękny ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Z przyjemnością oglądałem Twoje warsztatowe poczynania wyczekując galerii. Model prezentuje się wyśmienicie, widać precyzję wykonania w każdym detalu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Udany, ładny model nieczęsto spotykanej w galeriach konstrukcji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Piękna praca, bardzo się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Rosjanie też tak krzywo nitowali? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Godzinę temu, Xmen napisał: Rosjanie też tak krzywo nitowali? Przede wszystkim Rosjanie... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja 2 godziny temu, Xmen napisał: Rosjanie też tak krzywo nitowali? to jest artystyczne podejscie do tematu - prosto umie kazdy... 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 19 Maja Autor Share Napisano 19 Maja 5 godzin temu, Xmen napisał: Rosjanie też tak krzywo nitowali? Przekopałem dokumentację, plany i fotografie. Cholera - nitowali równiutko Mówiąc po korporacyjnemu - nitowanie to moje "area for improvement" problemy mam dwa: 1 to równo nanieść linię. i tu próbowałem ołówka, cienkopisu, taśmy tamiya - problem się robił szczególnie przy obłościach. 2. proste poprowadzenie nitowaedełka - nie pomogła linijka, karta kredytowa, taśma winylowa. planuję jeszcze testować taśmę "dymo" obiecuję pracowć nad poprawą. 14 godzin temu, zaruk napisał: Niesamowita konstrukcja. Całość pięknie wykonana, szczególnie przypadły mi do gustu odrapania pływaka. Mnóstwo smaczków, piękny kaem, podwieszenia i okolice. Która wersja kolorystyczna jest bliża prawdzie? Mnie bardziej odpowiada ciemna. Szapo ba. kaem: projektanci Mars models się postarali ze SzKAS- em ale wersja UBT wg mnie - wymiata: Co do kolorów to będę musiał popracować nad ustalaniem balansu bieli. (Zaekesperymentowałe z czarnym i białym tłem (zanabyłem też szare )) a jak wyglądał w rzeczywistości? Tu są zdjęcai orygniału: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Świetnie wykonany model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja a czy w tym samolocie nie byly takie same " pistolety " jak w Po-2? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja 3 godziny temu, pulemiot napisał: a jak wyglądał w rzeczywistości? Tu są zdjęcai orygniału: Jest prawda czasu (tę pokazałeś) i prawda ekranu. Pytałem, najpewniej niebyt przejrzyście, o tę drugą. Innymi słowy, które zdjęcia są kolorystycznie najbliżej twojego modelu? Jeśli chodzi o nitowanie to wyrobiłem sobie taką metodę: linie rysuję dobrze zaostrzonym ołówkiem wzdłuż taśmy izolacyjnej. Jest ona grubsza od tamijuniowej i ołówek tak łatwo jej nie przeskakuje, ale też elastyczniejsza od taśmy DYMO i pozwala na wykreślenie niewielkich krzywizn. Tutaj nie biorę jeńców - jeśli linia nie idzie po mojej myśli, ścieram ją bez litości i zaczynam od nowa. Wiem, to upierdliwe jest, ale potem rzadziej zdarzają się, pełne zaciekawienia i troski, komentarze. Nituję po linii, już bez żadnych linijek, taśm, etc. Mam lupę i pod tą lupą powoli (bo pośpiech tutaj niewskazany) prowadzę nitowadło wzdłuż linii. Uważam, żeby patrzeć pionowo, widziane z tej pozycji kółko nitujące ma kształt kreski i ta kreska ma iść zgodnie z linią. I zwykle udaje się. Najważniejsze, jeszcze raz podkreślę, to nie śpieszyć się. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja 5 minut temu, zaruk napisał: Najważniejsze, jeszcze raz podkreślę, to nie śpieszyć się. Święta prawda Ja jeszcze odnośnie samego modelu - extra temat, super wykonanie, na pewno ciekawy dodatek do półki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Fajny podoba się Znalazłem jego grafikę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Nie znam się to się wypowiem: chyba jedna z lepszych prac jakie ostatnio widziałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Bardzo mi się podoba. Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja Super model. Podoba się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja No piękne cacko, podoba się bardzo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja Super fajna łódka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 22 Maja Autor Share Napisano 22 Maja W dniu 19.05.2024 o 17:15, BRAVO112 napisał: a czy w tym samolocie nie byly takie same " pistolety " jak w Po-2? Na początku dali mu SzKASa na dziobie (to ta dziurka) i z tyłu radiooperatorowi, potam dwa SzkASy z przodu i heden z tyłu, a potem znów jeden z przodu, a za to z tyłu UBT na nowej obrotnicy. Pociak też miał SzKASa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 22 Maja Autor Share Napisano 22 Maja Dziękuję za wszystkie miłe słowa. zmotywowany i samozadowolony idę do szafy wygrzebać jakiegoś następnego cudaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi