Skocz do zawartości

MiG 21R, Kp, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Do dzisiejszej, popołudniowej kawy, kolejny MiG z "Projektu Bałałajka" - MiG 21R :D

Model jak model - nie polecam, nie zalecam. Wykonawczo to paździerz okrutny. Dodatkowo mam kilka zastrzeżeń co do samej geometrii samolotu: wygląda odrobinkę tak jakby mu za lekki o 2kg silnik włożyli i i ciut mu się pupa uniosła :haha:( może to też wynikać z faktu że rozmiar opon był delikatnie większy niż w innych MiG-ach :hmmm: - do MF-a ten sam producent dał na ramkach koła o mniejszej średnicy i innej feldze, choć baardzo podobnej). Dodatkowo kąt zaklinowania zbiorników pod skrzydłowych wygląda na odrobinkę za duży. Ale, że takie rzeczy w F-104 są normalne to trochę przysnąłem i uznałem że jest ok.  I z  tego  faktu wynika bardzo ważny wniosek - należy zachować czujność czekisty :nauka1: Jedyną, bardzo fajną sprawą w tym modelu jest "odwzorowanie faktury powierzchni" - to robi robotę i tym się model broni. Z powodów powyższych pozwoliłem sobie zrobić ten model w jedynie słusznym malowaniu - libijskim :wink:

Bo jak wiadomo - malowanie libijskie fajne jest :super:

A że nie jest to ostatni taki paździerz w moim magazynku to zmagania na tym kierunku będą raczej kontynuowane :tancze:

A tera pora na bohatera:

MiG 21R, malowanie Libijskich Sił Powietrznych, baza lotnicza Misrata, Libia, lata 80-te XX wieku

OxetI7s.jpg

9qAnYYF.jpg

tr2TtF3.jpg

wsDQgea.jpg

WIWgEka.jpg

KPZEA1R.jpg

7n4ksbx.jpg

MMhhf1g.jpg

YlhQHK4.jpg

QY37aWP.jpg

G7eOMLF.jpg

PralHL7.jpg

EcoBmU3.jpg

CozBmLj.jpg

gf99IET.jpg

W związku z tym, że NA PEWNO będą groźby i naciski to proszszszę  bardzo:

qLpxVAP.jpg

WNHXK2g.jpg

fRVzePk.jpg

A teraz można pisać paszkwile i się doktoryzować :haha:

:kawa:

• Like 23

Godzinę temu, Xmen napisał:

czekamy na CH-47 w barwach Libii.

A ja tam nie czekam :jezyk:

Lepiej już takiego do rodzinki

image.png.2d05f59b808e25486caa0d4b6988c4f7.png

lub takiego

image.png.e4ccb5975d18f3f7de38dfd93c712e1a.png

• Haha 1

12 godzin temu, Xmen napisał:

CH-47

Po pierwsze primo - ja zachodnich pseudośmigłowców nie lepię :jezyk:

Po drugie primo - żeby się załapać na malowanie libijskie to model musi spełniać bardzo surowe standardy :mrgreen:

10 godzin temu, Grzes napisał:

Lepiej już takiego do rodzinki

Boszszsze, znowu trzeba oblecieć wszystkie krany w domu, bo znowu są przecieki :wink:

10 godzin temu, mig napisał:

23 i -25.

23-ciego mam, na 25-tego zacząłem już zbierać gotówkę pod postacią puszek :haha:

Dziękuję wszystkim za komentarze :piwo:

Mam nadzieję że kolejny MiG 21 z Kp, który w tej chwili jest na warsztacie,  jakoś się zbliży standardem wykonania i malowania do tego tu prezentowanego i również trafi w gusta komentujących :D

Edytowane przez abtb

No te malowanie jest naprawdę mega. Z tymi nitami przy tej wielkości to musiałeś się nagimnastykować, jakim kółkiem robiłeś, ja przy 48 to na ogół 1 do 0,75 robię, a tutaj aż strach się bać. Naprawdę Migacze przecudowne!!!!!!!!!!!!!

• Thanks 1

18 minut temu, smialus napisał:

Z tymi nitami przy tej wielkości to musiałeś się nagimnastykować, jakim kółkiem robiłeś

Nie przeceniaj moich umiejętności - te nity to oryginalne działanie producenta modelu. Z jednej strony fajna rzecz, a z drugiej trzeba się ostro nagimnastykować żeby tego nie pozacierać przy szlifowaniu.