Skocz do zawartości

P-38G Lightning, RS Models 1/72

panDespota

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wszystkim za komentarze. 

23 godziny temu, greatgonzo napisał:

Spodziewam się, że miałeś sporo radochy na koniec tego etapu.

Tak tak. Jak widziałem jak wszystkie te szlify i szpachlówka niknie pod farbą bez większej ilości miejsc do poprawy to tak spokojniej się robiło :) 

PS. Pamiętam, że odmienianie przez przypadki nigdy mi nie szło. Tę książkę pamiętam do dzisiaj :D 

JĘZYK POLSKI 8 GRAMATYKA I ORTOGRAFIA Siedlce - Sprzedajemy.pl

• Like 1
  • Haha 1

• 1 month later...

Miałem się zabrać za Spita od IBG, ale z czasem słabo... wróciłem więc do Lightninga i coś tam dłubie powoli. Zacząłem od góry ze skrobankami. Później pójdzie reszta i spód. Myślę też jak zrobić te ślady po taśmach i lepiszczu jakim był zabezpieczany do transportu. Wszystkie linie łączenia paneli były tym zabezpieczane? Na rysunkach od Exito wygląda jakby tak było. Jakieś sugestie? Będę wdzięczny za pomoc i wskazówki.

f99bc9b5fb0f2981562e17f2fcc1810a.jpg.9744abcbcfd55164f8593a309cae9318.jpg

5cf220f2450f5c4cd989ad5d67d6e5f7.jpg.4a38ed952c892b6d51fc200cdecd7845.jpg

I na koniec jeszcze zdjątko z obecnego etapu. Niestety z telefonu

20251022_192413a.thumb.jpg.6b4b6e6bc9bd532283391051e407e172.jpg

• Like 7

Spróbowałbym naklejenia cienkich paseczków taśmy, i po jej krawędziach prysnąć albo przyciemnioną bazą, albo shaderem. 

• Like 2

8 godzin temu, Moses napisał:

Spróbowałbym naklejenia cienkich paseczków taśmy, i po jej krawędziach prysnąć albo przyciemnioną bazą, albo shaderem. 

Też myślę nad taśmą. Takimi paskami ~1mm. Z tym że smar spróbuję namalować lekko zwilżonym rozcieńczoną farbą olejną  pędzlem, tak żebym miał jeszcze czas na ew. poprawki po ściągnięciu taśmy. Nanoszenie tego aerografem jako tak wąskiej linii wzdłuż taśmy wydaje mi się że będzie problematyczne. Zresztą na zdjęciach widać że jest to ostre odcięcie jak z klasycznego pedzla. Zrobię małą próbę i jak będzie ok polecę z tym dalej 🙂

Zastanawiają mnie jeszcze te ciemne  części gondola silników za kołpakami. To mogą być podmalówki jakimś ciemniejszym kolorem czy też ten smar? 

Edytowane przez panDespota

8 godzin temu, Wymysl napisał:

Czy lusterka na gondolach silnikowych będą?

Szczerze przyznam , nie znam tematu, ale bardzo mnie zaciekawił 🙃 Kontur na osłonach z tego co widzę jest naniesiony.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Edytowane przez panDespota