MarS84 Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca (edytowane) 6 godzin temu, Moses napisał: Polecam ten warsztat. Koleś już od roku dłubie i wydłubać tego plemnika nie może Niesamowite. Chyba nigdy się nie doczekamy takiego Mi-2 jak w tym filmie, a szkoda. Edytowane 26 Marca przez MarS84 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca 17 minut temu, MarS84 napisał: Chyba nigdy się nie doczekamy takiego Mi-2 jak w tym filmie No przecież się doczekaliśmy - jest na filmie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca (edytowane) No muszę przyznać że wstrząsnął mną ten materiał ...jak żyć? Ale już tego, że przekrój belki ogonowej wyszedł mu owalny, to już nie zauważył. Wybacz Andrzeju / Leonie, ale pytanie skąd koleś miał ten zielony kontur do którego przymierzał model? Narysował sobie? Widzisz bardzo mnie to nurtuje, bo tak się składa, że jak robiłem LPRa to przymierzałem do planów ze Świdnika... i mnie to raczej leżało. Mniej więcej... wiadomo że to model w skali i nie wszystko uda się odwzorować jak należy. Ale tu kolega chyba ma potrzebę uzyskania doktoratu z mi-2 Owszem robota piękna, ale przepraszam Panowie... ilu z Nas może się poszczycić takim podejściem do zgodności? Większość z Nas przeraża konieczność przerobienia czegokolwiek w modelu. Jakoś nie widuje się za dużo warsztatów z takim rozkładem. Może dlatego że człowiek się natyra przy miniaturze, a potem taki jeden z drugim wyskoczy z tekstem... "no ale nie jest idealny" krew zalewa Poza tym nie twierdzę, że jest ten model idealny... tylko, że najlepszy . Czyli nie występuje lepszy na rynku. Edytowane 26 Marca przez Mitrandir 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca 11 godzin temu, Moses napisał: Polecam ten warsztat. Koleś już od roku dłubie i wydłubać tego plemnika nie może O to to to To właśnie jego miałem na myśli. Kopalnia patentów.... Po tym jak obejrzałem te 4 odcinki od razu rozpakowałem kolejny zestaw z Anakondą... Szczerze polecam. Z mojej rozmowy z autorem wynika że niedługo możemy spodziewać się kllejnego epizodu Pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca 5 godzin temu, Mitrandir napisał: No muszę przyznać że wstrząsnął mną ten materiał ...jak żyć? Ale już tego, że przekrój belki ogonowej wyszedł mu owalny, to już nie zauważył. Wybacz Andrzeju / Leonie, ale pytanie skąd koleś miał ten zielony kontur do którego przymierzał model? Narysował sobie? Widzisz bardzo mnie to nurtuje, bo tak się składa, że jak robiłem LPRa to przymierzałem do planów ze Świdnika... i mnie to raczej leżało. Mniej więcej... wiadomo że to model w skali i nie wszystko uda się odwzorować jak należy. Ale tu kolega chyba ma potrzebę uzyskania doktoratu z mi-2 Owszem robota piękna, ale przepraszam Panowie... ilu z Nas może się poszczycić takim podejściem do zgodności? Większość z Nas przeraża konieczność przerobienia czegokolwiek w modelu. Jakoś nie widuje się za dużo warsztatów z takim rozkładem. Może dlatego że człowiek się natyra przy miniaturze, a potem taki jeden z drugim wyskoczy z tekstem... "no ale nie jest idealny" krew zalewa Poza tym nie twierdzę, że jest ten model idealny... tylko, że najlepszy . Czyli nie występuje lepszy na rynku. Z tego co ustaliłem to gość uwielbia przeróbki. Podobnie do mnie rozgrzebał wiele modeli dla poprawiania zestawów a niewiele( żaden którym chciał się pochwalić) doczekało się finału. Z tąd też pomysł z kanałem na yt.... taki bacik na du*ę. Sama budowa trwa też już dość długo i zdążyła już umęczyć chłopaka. Co do planów to sami wiecie że to śliski temat... zależy z kąd i do czego. Tak naprawdę do prawdziwych planów i dokumentacji dostęp ma ułamek modelarzy, z pośród tych którzy szczycą się liczeniem nitów i sprawdzaniem przekrojów. W końcu to i tak chodzi o dobrą zabawę i o to by zadbać ,by oglądający miniaturę miał uczucie realizmu....jak z obrazem, oszukać oko i muzg A drogę wybieramy sami 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca 2 godziny temu, leon napisał: Z tego co ustaliłem to gość uwielbia przeróbki. Podobnie do mnie rozgrzebał wiele modeli dla poprawiania zestawów a niewiele( żaden którym chciał się pochwalić) doczekało się finału. Z tąd też pomysł z kanałem na yt.... taki bacik na du*ę. Sama budowa trwa też już dość długo i zdążyła już umęczyć chłopaka. Co do planów to sami wiecie że to śliski temat... zależy z kąd i do czego. Tak naprawdę do prawdziwych planów i dokumentacji dostęp ma ułamek modelarzy, z pośród tych którzy szczycą się liczeniem nitów i sprawdzaniem przekrojów. W końcu to i tak chodzi o dobrą zabawę i o to by zadbać ,by oglądający miniaturę miał uczucie realizmu....jak z obrazem, oszukać oko i muzg A drogę wybieramy sami Dokładnie Leonie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 27 Marca Autor Share Napisano 27 Marca 15 godzin temu, Mitrandir napisał: Poza tym nie twierdzę, że jest ten model idealny... tylko, że najlepszy . Czyli nie występuje lepszy na rynku. Czego ten warsztat jest dowodem... Co było do udowodnienia (tak zawsze na koniec wyjaśniania tezy na studiach padała ta formuła z wykładów z matematyki) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca 1 godzinę temu, bart207skw napisał: Czego ten warsztat jest dowodem... Co było do udowodnienia (tak zawsze na koniec wyjaśniania tezy na studiach padała ta formuła z wykładów z matematyki) Lub CND, czego należało dowieść 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Grześ, ja też jestem w szoku .... jak to możliwe że belka ogonowa HB jest o 6,5 mm za długa. Toż to jednak dość duża różnica jak na 72-ke. Co do wymiarów śmigłowca jak wziął je z Wikipedii to się tylko uśmiechnąłęm. Jednak ta zielona sylwetka którą sobie stworzył co widać jest zrobiona na podstawie zdjęcia oryginalnego wiatraka, więc proporcje trzyma. I po nałożeniu modelu na nią obraz jednak jest dramatyczny.... Bez względu na wymiary całości wiatraka widać jak ogromna jest różnica w belce ogonowej.... Słąbe to, słabe. A już nawet chciałem lepić tego śmiglaka 8-( 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia 29 minut temu, zegeye napisał: Grześ, ja też jestem w szoku .... jak to możliwe że belka ogonowa HB jest o 6,5 mm za długa. Toż to jednak dość duża różnica jak na 72-ke. Co do wymiarów śmigłowca jak wziął je z Wikipedii to się tylko uśmiechnąłęm. Jednak ta zielona sylwetka którą sobie stworzył co widać jest zrobiona na podstawie zdjęcia oryginalnego wiatraka, więc proporcje trzyma. I po nałożeniu modelu na nią obraz jednak jest dramatyczny.... Bez względu na wymiary całości wiatraka widać jak ogromna jest różnica w belce ogonowej.... Słąbe to, słabe. A już nawet chciałem lepić tego śmiglaka 8-( Kto chce, szuka sposobu... Itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia W dniu 26.03.2025 o 20:37, leon napisał: Z mojej rozmowy z autorem wynika Zapytaj go co nim kierowało żeby zrobić na tym modelu nity wielkości kraterów po ostrzale z armatki 30 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) 8 godzin temu, rymulus napisał: Zapytaj go co nim kierowało żeby zrobić na tym modelu nity wielkości kraterów po ostrzale z armatki 30 mm. Cześć. Myślę że nie muszę pytać, pośrednio odpowiedź padła gdy Gergely robił zaczepy na kadłubie- model jest tak mały że woli przerysować pewne rzeczy... Nie chcę być jego adwokatem ale mam też w pamięci to że mimo kilku rozgrzebanych modeli nie doczekały się one finiszu Sam mam problem z wielkością nitów tylko w drugą stronę, po wszystkich zabiegach są ledwo widoczne Edytowane 1 Kwietnia przez leon 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia W dniu 1.04.2025 o 10:01, zegeye napisał: Co do wymiarów śmigłowca jak wziął je z Wikipedii to się tylko uśmiechnąłęm. Co jest z nimi nie tak? W papierowych publikacjach (Glass, Morgała) też są takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia 12 godzin temu, Wymysl napisał: Co jest z nimi nie tak? W papierowych publikacjach (Glass, Morgała) też są takie. Być może te są dobre. A uśmiechnąłem się bo nie traktuję tego źródła jako zbyt wiarygodnego. Oczywiście w wielu przypadkach pewnie takie jest. Ale po wstępnym wyczytaniu informacji z Wiki zawsze staram się jednak zweryfikować je w inny dostępny sposób. Szczególnie przy takich rysunkach które są jedynie ogólnym zarysem (jak ten podany w przykładzie), gdzie do końca nie wiadomo czy wymiar jest mierzony jako długość kadłuba ''tylko'' czy może od najdalej wystającej anteny czy wirnika do końca wystającego wirnika z drugiej strony. (może tu trochę przerysowuję, ale chodzi o ogólną ideę mojego podejścia do WIKI) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Może to Wam pomoże rozstrzygnąć problem poprawności "planów": Bardziej prawdziwych to nie znajdziecie już nigdzie. 3 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano Sobota o 22:47 Autor Share Napisano Sobota o 22:47 (edytowane) Witam. Milki poszkodowane. Teraz szpachla schnie. Po tym etapie powinno być z górki. Edytowane Sobota o 22:47 przez bart207skw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Niedziela o 13:40 Share Napisano Niedziela o 13:40 14 godzin temu, bart207skw napisał: Milki poszkodowane A co im się stało? Na zdjęciu widać, że bryły już są gotowe do dalszych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano Niedziela o 14:13 Share Napisano Niedziela o 14:13 Miało być "poszpachlowane " ...chyba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano Niedziela o 21:54 Autor Share Napisano Niedziela o 21:54 7 godzin temu, Bikernytzu napisał: Miało być "poszpachlowane " ...chyba Durny słownik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano Niedziela o 21:56 Autor Share Napisano Niedziela o 21:56 Już prawie wszystko poszpachlowane. Musiałem ściągnąć przednie oszklenie bo trzeba posprzątać - tzn. wydmuchać - to co tam się nasyfiło.. Jak ten etap skończę to raczej będzie z górki już. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi