robertmodelarz Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia (edytowane) W dniu 6.01.2026 o 20:50, model91 napisał: Która marka farb waszym zadaniem najbardziej oddaje kolor dunkelgrau?? Szukam do pomalowania stuga lII. Tamiya Dark grey lub Vallejo Primer RAL 7021 Edytowane 9 Stycznia przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model91 Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia Dulnkelgrau to chyba ciemnoszary RAL 7021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia (edytowane) W dniu 6.01.2026 o 20:50, model91 napisał: Która marka farb waszym zadaniem najbardziej oddaje kolor dunkelgrau?? Szukam do pomalowania stuga lII. MRP -034 Tank Grey .Najciemniejszy. Tamiya ma jaśniejszą barwę troszkę.Ale i tak trzeba by lekko je rozjaśnić przed zabiegami bo one z reguły są ciemniejsze.Jak i Dunkelgelb. Edytowane 9 Stycznia przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia (edytowane) 3 godziny temu, model91 napisał: Dulnkelgrau to chyba ciemnoszary RAL 7021 Tak.Taki odpowiednik podaje MRP-034.Można by jeszcze sprawdzić AK Real Colors też są dobre. Edytowane 9 Stycznia przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model91 Napisano Piątek o 14:02 Share Napisano Piątek o 14:02 Super dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano wczoraj o 11:23 Share Napisano wczoraj o 11:23 Dzień dobry, Czy ktoś wie jaki kolor ma silnik i skrzynia biegów w Himarsie. Znalazłem 2 zdjęcia i w instrukcji jest silnik żółty, ale skrzynia biegów? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano wczoraj o 13:15 Share Napisano wczoraj o 13:15 1 godzinę temu, sas55 napisał: Dzień dobry, Czy ktoś wie jaki kolor ma silnik i skrzynia biegów w Himarsie. Znalazłem 2 zdjęcia i w instrukcji jest silnik żółty, ale skrzynia biegów? Pozdrawiam Andrzej Tu masz silnik do HIMARS-a , jak znam życie skrzynia jest w takim samym kolorze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu 3 godziny temu, Adams M1A1 napisał: Tu masz silnik do HIMARS-a , jak znam życie skrzynia jest w takim samym kolorze: A jaki ładny. Pewnie amerykański. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu 3 godziny temu, Adams M1A1 napisał: Tu masz silnik do HIMARS-a , jak znam życie skrzynia jest w takim samym kolorze: Dziękuję bardzo. Też tak sądzę o skrzyni biegów i tak zrobię. Na razie po pozyskaniu modelu zadałem to pytanie. Do rozpoczęcia prac trochę mam czasu i może coś się jeszcze pojawi ,, na pewniaka'' Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu 41 minut temu, Endrju napisał: A jaki ładny. Pewnie amerykański. Łooo Panie, toż to Gąsienica (Caterpillar). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu 16 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Tu masz silnik do HIMARS-a , jak znam życie skrzynia jest w takim samym kolorze: Silnik może być żółty ale skrzynia biegów już nie musi Adam , w M142 Himars to wysokoprężny Caterpillar C7 i 7 biegowa skrzynia biegów Allison 3700SP automatic transmission Caterpillary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu W Stanach jest tak, że każdy producent ma "firmowy" kolor no i wygląda na to, że Caterpillar ma swój odcień żółtego, a Allison maluje swoje skrzynki fabrycznie na srebrno-szary. ALE po remoncie myślę, że Armia je przemalowuje i wtedy już na jakiś armijny kolor. Np. ta skrzynia z HEMTTa jest w kolorze forrest green: Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu 32 minuty temu, bulik58 napisał: Silnik może być żółty ale skrzynia biegów już nie musi Adam , w M142 Himars to wysokoprężny Caterpillar C7 Dzień dobry, No i coś się wyjaśniło. Na piątej fotce jest taka skrzynia. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, pmroczko napisał: W Stanach jest tak, że każdy producent ma "firmowy" kolor no i wygląda na to, że Caterpillar ma swój odcień żółtego, a Allison maluje swoje skrzynki fabrycznie na srebrno-szary. ALE po remoncie myślę, że Armia je przemalowuje i wtedy już na jakiś armijny kolor. Np. ta skrzynia z HEMTTa jest w kolorze forrest green: No to trzeba będzie dotrzeć do naszych wielkich tajemnic i zapytać. Dzwoniłem wczoraj do 1MBA i do CWRiA. Oczywiście telefonicznie nie da się. Trzeba napisać więc dziś napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 4 godziny temu, pmroczko napisał: W Stanach jest tak, że każdy producent ma "firmowy" kolor no i wygląda na to, że Caterpillar ma swój odcień żółtego, a Allison maluje swoje skrzynki fabrycznie na srebrno-szary. ALE po remoncie myślę, że Armia je przemalowuje i wtedy już na jakiś armijny kolor. Np. ta skrzynia z HEMTTa jest w kolorze forrest green: Pozdrawiam Paweł Pawle duża część silników używanych przez wojsko często powstawała na zamówienia cywilne , np. w maszynach drogowych, po przeróbka montują je do pojazdów wojskowych . Żółte silniki są montowane np. silnik do M-ATV , JLTV JLTV 12 litrowy Detroit Diesel 8VT92 montowany np. w poniższym HEMTT M985 jest w kolorze nadwozia choć mam fotki podobnych pojazdów ale w kolorze piaskowym gdzie widać przebijającą się spod zabrudzeń podobną farbę jak nadwozie na elementach napędu . Czy to wina przemalowania z zielonego na piaskowy , nie wiem Edytowane 1 godzinę temu przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi