Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.01.2026 o 20:50, model91 napisał:

Która marka farb waszym zadaniem najbardziej oddaje kolor dunkelgrau?? Szukam do pomalowania stuga lII.

Tamiya Dark grey lub Vallejo Primer RAL 7021

Edytowane przez robertmodelarz
  • Confused 1

W dniu 6.01.2026 o 20:50, model91 napisał:

Która marka farb waszym zadaniem najbardziej oddaje kolor dunkelgrau?? Szukam do pomalowania stuga lII.

MRP  -034  Tank Grey .Najciemniejszy. Tamiya ma jaśniejszą barwę  troszkę.Ale i tak trzeba by lekko je rozjaśnić przed zabiegami bo one z reguły są ciemniejsze.Jak i Dunkelgelb.

Edytowane przez push-up78

3 godziny temu, model91 napisał:

Dulnkelgrau to chyba ciemnoszary RAL 7021🤔

Tak.Taki odpowiednik podaje MRP-034.Można by jeszcze sprawdzić AK Real Colors też są dobre.

Edytowane przez push-up78

1 godzinę temu, sas55 napisał:

Dzień dobry,

Czy ktoś wie jaki kolor ma silnik i skrzynia biegów w Himarsie. Znalazłem 2 zdjęcia i w instrukcji jest silnik żółty, ale skrzynia biegów?

Pozdrawiam

Andrzej 

Tu masz silnik do HIMARS-a , jak znam życie skrzynia jest w takim samym kolorze:

NOWY SILNIK TURBO DIESEL CATERPILLAR 3126 O MOCY 290 KM - Zdjęcie 1 z 8Zdjęcie 4 z 8

3 godziny temu, Adams M1A1 napisał:

Tu masz silnik do HIMARS-a , jak znam życie skrzynia jest w takim samym kolorze:

Dziękuję bardzo. Też tak sądzę o skrzyni biegów i tak zrobię. Na razie po pozyskaniu modelu zadałem to pytanie. Do rozpoczęcia prac trochę mam czasu i może coś się jeszcze pojawi ,, na pewniaka''

Pozdrawiam

Andrzej

16 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Silnik może być żółty  ale skrzynia biegów  już nie musi Adam ,

w M142 Himars to  wysokoprężny Caterpillar C7  

Caterpillar C7 Diesel Engine, 350HP, MILITARY, 70-PIN | eBay

i 7 biegowa skrzynia biegów  Allison 3700SP automatic transmission

cropped-FM-410%20Allison%20Transmission%20Model%203700SP5.jpg

Allison Transmission Model 3700SP LMTV FMTV

Caterpillary

CATERPILLAR 3116 Used Engine for sale

Cat 3126 Diesel Engine w/Allison Transmission in Phenix City, Alabama,  United States (IronPlanet Item #11553661)

Caterpillar 7.2L 3126 Engine and transmission - Picture 1 of 5

W Stanach jest tak, że każdy producent ma "firmowy" kolor no i wygląda na to, że Caterpillar ma swój odcień żółtego, a Allison maluje swoje skrzynki fabrycznie na srebrno-szary. ALE po remoncie myślę, że Armia je przemalowuje i wtedy już na jakiś armijny kolor. Np. ta skrzynia z HEMTTa jest w kolorze forrest green:

cropped-HEM-106%204.jpg

Pozdrawiam

Paweł

32 minuty temu, bulik58 napisał:

Silnik może być żółty  ale skrzynia biegów  już nie musi Adam ,

w M142 Himars to  wysokoprężny Caterpillar C7  

Dzień dobry,

No i coś się wyjaśniło. Na piątej fotce jest taka skrzynia. 

Dziękuję bardzo.

Pozdrawiam

Andrzej

1 minutę temu, pmroczko napisał:

W Stanach jest tak, że każdy producent ma "firmowy" kolor no i wygląda na to, że Caterpillar ma swój odcień żółtego, a Allison maluje swoje skrzynki fabrycznie na srebrno-szary. ALE po remoncie myślę, że Armia je przemalowuje i wtedy już na jakiś armijny kolor. Np. ta skrzynia z HEMTTa jest w kolorze forrest green:

No to trzeba będzie dotrzeć do naszych wielkich tajemnic i zapytać. Dzwoniłem wczoraj do 1MBA i do CWRiA. Oczywiście telefonicznie nie da się. Trzeba napisać więc dziś napiszę.

4 godziny temu, pmroczko napisał:

Pozdrawiam Paweł

Pawle duża część silników używanych przez wojsko często powstawała na zamówienia cywilne , np. w maszynach drogowych, po przeróbka montują je do pojazdów wojskowych . Żółte silniki są montowane np.  

silnik do M-ATV  , JLTV

Dustin Wiley, a wheeled mechanic at Production Plant Barstow, Marine Depot Maintenance Command, works on the engine that powers the Mine Resistant Ambush Protected All Terrain Vehicles, or M-ATV, currently being repaired and upgraded at the Plant Jan. 12, 2017. Wiley is a former Army National Guardsman who served in Afghanistan as a mechanic. He said he has driven and worked on the M-ATVs and knows the heavily built troops transports save lives.Oshkosh M-ATV: Best Lifesaver

JLTV 

The JLTV, Revolutionizing Motor Transportation in the Marine Corps

12 litrowy Detroit Diesel 8VT92 montowany np. w poniższym  HEMTT M985 jest w kolorze nadwozia

No Reserve: 1989 Oshkosh M-985 HEMTT 8x8 Cargo Truck

No Reserve: 1989 Oshkosh M-985 HEMTT 8x8 Cargo Truck1989_oshkosk_m985-hemtt-8x8_20230706_195741-00127-scaled.jpg?fit=1536%2C20481989_oshkosk_m985-hemtt-8x8_20230706_195745-00133-scaled.jpg?fit=1536%2C2048

choć mam fotki podobnych pojazdów ale w kolorze piaskowym gdzie widać  przebijającą się spod zabrudzeń podobną farbę jak nadwozie na elementach napędu . Czy to wina przemalowania z zielonego na piaskowy , nie wiem

Edytowane przez bulik58

Dobre foty!

Nie mówiłem, że nowe silniki nie są w kolorze producenta - przemalowywanie ich nie miało by zbyt dużego sensu. Ale po remoncie już mogą być (i są) przemalowane. To daje modelarzowi opcje 🙂

Pozdrawiam

Paweł