Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.01.2026 o 20:50, model91 napisał:

Która marka farb waszym zadaniem najbardziej oddaje kolor dunkelgrau?? Szukam do pomalowania stuga lII.

Tamiya Dark grey lub Vallejo Primer RAL 7021

Edytowane przez robertmodelarz
  • Confused 1

W dniu 6.01.2026 o 20:50, model91 napisał:

Która marka farb waszym zadaniem najbardziej oddaje kolor dunkelgrau?? Szukam do pomalowania stuga lII.

MRP  -034  Tank Grey .Najciemniejszy. Tamiya ma jaśniejszą barwę  troszkę.Ale i tak trzeba by lekko je rozjaśnić przed zabiegami bo one z reguły są ciemniejsze.Jak i Dunkelgelb.

Edytowane przez push-up78

3 godziny temu, model91 napisał:

Dulnkelgrau to chyba ciemnoszary RAL 7021🤔

Tak.Taki odpowiednik podaje MRP-034.Można by jeszcze sprawdzić AK Real Colors też są dobre.

Edytowane przez push-up78

Dzień dobry,

Czy ktoś wie jaki kolor ma silnik i skrzynia biegów w Himarsie. Znalazłem 2 zdjęcia i w instrukcji jest silnik żółty, ale skrzynia biegów?

Pozdrawiam

Andrzej 

1 godzinę temu, sas55 napisał:

Dzień dobry,

Czy ktoś wie jaki kolor ma silnik i skrzynia biegów w Himarsie. Znalazłem 2 zdjęcia i w instrukcji jest silnik żółty, ale skrzynia biegów?

Pozdrawiam

Andrzej 

Tu masz silnik do HIMARS-a , jak znam życie skrzynia jest w takim samym kolorze:

NOWY SILNIK TURBO DIESEL CATERPILLAR 3126 O MOCY 290 KM - Zdjęcie 1 z 8Zdjęcie 4 z 8

3 godziny temu, Adams M1A1 napisał:

Tu masz silnik do HIMARS-a , jak znam życie skrzynia jest w takim samym kolorze:

NOWY SILNIK TURBO DIESEL CATERPILLAR 3126 O MOCY 290 KM - Zdjęcie 1 z 8Zdjęcie 4 z 8

A jaki ładny. Pewnie amerykański. :mrgreen:

• Haha 1

3 godziny temu, Adams M1A1 napisał:

Dziękuję bardzo. Też tak sądzę o skrzyni biegów i tak zrobię. Na razie po pozyskaniu modelu zadałem to pytanie. Do rozpoczęcia prac trochę mam czasu i może coś się jeszcze pojawi ,, na pewniaka''

Pozdrawiam

Andrzej

16 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Silnik może być żółty  ale skrzynia biegów  już nie musi Adam ,

w M142 Himars to  wysokoprężny Caterpillar C7  

Caterpillar C7 Diesel Engine, 350HP, MILITARY, 70-PIN | eBay

i 7 biegowa skrzynia biegów  Allison 3700SP automatic transmission

cropped-FM-410%20Allison%20Transmission%20Model%203700SP5.jpg

Allison Transmission Model 3700SP LMTV FMTV

Caterpillary

CATERPILLAR 3116 Used Engine for sale

Cat 3126 Diesel Engine w/Allison Transmission in Phenix City, Alabama,  United States (IronPlanet Item #11553661)

Caterpillar 7.2L 3126 Engine and transmission - Picture 1 of 5

W Stanach jest tak, że każdy producent ma "firmowy" kolor no i wygląda na to, że Caterpillar ma swój odcień żółtego, a Allison maluje swoje skrzynki fabrycznie na srebrno-szary. ALE po remoncie myślę, że Armia je przemalowuje i wtedy już na jakiś armijny kolor. Np. ta skrzynia z HEMTTa jest w kolorze forrest green:

cropped-HEM-106%204.jpg

Pozdrawiam

Paweł

32 minuty temu, bulik58 napisał:

Silnik może być żółty  ale skrzynia biegów  już nie musi Adam ,

w M142 Himars to  wysokoprężny Caterpillar C7  

Dzień dobry,

No i coś się wyjaśniło. Na piątej fotce jest taka skrzynia. 

Dziękuję bardzo.

Pozdrawiam

Andrzej

1 minutę temu, pmroczko napisał:

W Stanach jest tak, że każdy producent ma "firmowy" kolor no i wygląda na to, że Caterpillar ma swój odcień żółtego, a Allison maluje swoje skrzynki fabrycznie na srebrno-szary. ALE po remoncie myślę, że Armia je przemalowuje i wtedy już na jakiś armijny kolor. Np. ta skrzynia z HEMTTa jest w kolorze forrest green:

No to trzeba będzie dotrzeć do naszych wielkich tajemnic i zapytać. Dzwoniłem wczoraj do 1MBA i do CWRiA. Oczywiście telefonicznie nie da się. Trzeba napisać więc dziś napiszę.

4 godziny temu, pmroczko napisał:

Pozdrawiam Paweł

Pawle duża część silników używanych przez wojsko często powstawała na zamówienia cywilne , np. w maszynach drogowych, po przeróbka montują je do pojazdów wojskowych . Żółte silniki są montowane np.  

silnik do M-ATV  , JLTV

Dustin Wiley, a wheeled mechanic at Production Plant Barstow, Marine Depot Maintenance Command, works on the engine that powers the Mine Resistant Ambush Protected All Terrain Vehicles, or M-ATV, currently being repaired and upgraded at the Plant Jan. 12, 2017. Wiley is a former Army National Guardsman who served in Afghanistan as a mechanic. He said he has driven and worked on the M-ATVs and knows the heavily built troops transports save lives.Oshkosh M-ATV: Best Lifesaver

JLTV 

The JLTV, Revolutionizing Motor Transportation in the Marine Corps

12 litrowy Detroit Diesel 8VT92 montowany np. w poniższym  HEMTT M985 jest w kolorze nadwozia

No Reserve: 1989 Oshkosh M-985 HEMTT 8x8 Cargo Truck

No Reserve: 1989 Oshkosh M-985 HEMTT 8x8 Cargo Truck1989_oshkosk_m985-hemtt-8x8_20230706_195741-00127-scaled.jpg?fit=1536%2C20481989_oshkosk_m985-hemtt-8x8_20230706_195745-00133-scaled.jpg?fit=1536%2C2048

choć mam fotki podobnych pojazdów ale w kolorze piaskowym gdzie widać  przebijającą się spod zabrudzeń podobną farbę jak nadwozie na elementach napędu . Czy to wina przemalowania z zielonego na piaskowy , nie wiem

Edytowane przez bulik58

Dobre foty!

Nie mówiłem, że nowe silniki nie są w kolorze producenta - przemalowywanie ich nie miało by zbyt dużego sensu. Ale po remoncie już mogą być (i są) przemalowane. To daje modelarzowi opcje 🙂

Pozdrawiam

Paweł

• Like 1

4 godziny temu, pmroczko napisał:

Dobre foty!

Nie mówiłem, że nowe silniki nie są w kolorze producenta - przemalowywanie ich nie miało by zbyt dużego sensu. Ale po remoncie już mogą być (i są) przemalowane. To daje modelarzowi opcje 🙂

Pozdrawiam

Paweł

Tego też nie sugerowałem , żółte silniki np. w M-ATV  nie zależnie czy zielone , łaciate lub piaskowe pozostają nadal  po remontach w tym kolorze , prawdopodobnie jest to wymóg firmy . Silniki produkowane przez CAT do innych pojazdów poza ww. dostarczane są w kolorze  ,, zielonym ,, pomimo iż ich wersje cywilne są również malowane na żółto .Niespodzianką są zdjęcia  silnika  w tym LMTV  który  bazuje na podwoziu  podobnym do tego co Himars

LMTV M1078 Cab raise

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

2004 Stewart & Stevenson M1078 4×42004 Stewart & Stevenson M1078 4×4

Dzięki za konstruktywną dyskusję 

Edytowane przez bulik58
  • Like 1

Witam 

Nie wiem czy było takie pytanie, ale czy są dostępne kalki do polskieho malowania  armaty samobieznej 2S7 Pion w skali 1:35?

Edytowane przez Tazman79

Godzinę temu, Tazman79 napisał:

Witam 

Nie wiem czy było takie pytanie, ale czy są dostępne kalki do polskieho malowania  armaty samobieznej 2S7 Pion w skali 1:35?

W sensie chodzi ci w jakich sklepach/stronach internetowych modelarskich są dostępne? Bo w necie na pewno jakieś znajdziesz 

2 minuty temu, Robi napisał:

W sensie chodzi ci w jakich sklepach/stronach internetowych modelarskich są dostępne? Bo w necie na pewno jakieś znajdziesz 

No tak, gdzie ew szukać, bo w zestawach Toro Models raczej chyba nie ma 

Teraz, Tazman79 napisał:

No, na google pewnie coś znajdziesz. Powodzenia

1 godzinę temu, Tazman79 napisał:

No ejże Przyjacielu może dedykowanych kalek do Piona nie ma ale za to  jest potężny zestaw generyczny, tam znajdziesz dosłownie wszystko co potrzebne, a nawet wiele, wiele więcej ,a  zdjęć polskich Pionów poszukaj w internetach , bo są i w Lubuskim Muzeum Wojskowym w Dżonowie  i w Muzeum Wojsk Rakietowych i Artylerii w Toruniu i chyba też w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu :

35d68.jpg

14 minut temu, Adams M1A1 napisał:

No ejże Przyjacielu może dedykowanych kalek do Piona nie ma ale za to  jest potężny zestaw generyczny, tam znajdziesz dosłownie wszystko co potrzebne, a nawet wiele, wiele więcej ,a  zdjęć polskich Pionów poszukaj w internetach , bo są i w Lubuskim Muzeum Wojskowym w Dżonowie  i w Muzeum Wojsk Rakietowych i Artylerii w Toruniu i chyba też w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu :

35d68.jpg

Dzięki serdeczne 

Siema! 

Potrzebuje waszej pomocy, może jest ktoś na forum kto jest bardziej w temacie Bliskiego Wschodu . 

Nie mogę się zdecydować jaki kolor farby zastosować do Irańskiego M47. Odcieni barw piaskowo-beżowych jest od cholery ale jaki będzie odpowiedni to już sam nie wiem. Konkretnie chodzi mi o okres wojny Iracko-Irańskiej. 

29782229264_d7d4f9ef9c_b.jpg

iranian-m-47m-during-the-iran-iraq-war-1980s-v0-b0bom3l7x0ve1.webp

Edytowane przez wojtek78555

Zabrałem się za kolejny model: Tamiya 35099 Flakpanzer Gepard i aby nie powielać malowania z Bundeswehr'y czy uogólnijmy barw NATO, których mnóstwo w sieci, wynalazłem sobie informacje, iż Katar otrzymał 15 sztuk tego pojazdu w barwach jak poniżej:

gepard1.jpg   

gepard2.jpg

gepard4.jpg

Przyznam, iż to malowanie jest moją największą inspiracją do pracy nad tym modelem. Ale męczy mnie kilka spraw, z którymi nie wiem jak sobie poradzić, czy mogę prosić o pomoc?

1. Zdjęć w sieci tego kamuflażu jest tyle co pojazdów. Dosłownie garstka (uzbierałem 14). Gdzie szukać? Co możecie mi polecić do przeszukania?

2. Gdzie szukać dokumentacji? Jakie to kolory? Widziałem, że Leopardy 2A7 również występują w tym kamuflażu, ale nie umiem namierzyć kolorów 😕

3. Gepardy z Kataru praktycznie nie mają żadnych oznaczeń. Żadnych znaków, numerów... to przypadek czy tak jest standardowo w armii katarskiej? Oglądając parady wojskowe z Kataru nie wyłapałem niczego szczególnego, ale może to jakieś pojazdy "pokazowe"?