Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 godzin temu, P-790 napisał:

Jeszcze dla przypomnienia, zdjęcie przytaczane na tym forum wielokrotnie. Od Acromy do Zwycięzcy, tom 2, str. 80. Oczywiście podpisane M4A2 :)

CASSINO Od Acromy do Zwycięzcy t. 2, str. 80.jpg

Tu oryginalne zdjęcie.

Bo to z Acromy do Zwycięzcy, tom 2, jest ucięte z tyłu.

1863 Cassino.jpg

Napisano
18 godzin temu, P-790 napisał:

Panowie, cieszę się że pobudziłem Was do dyskusji.

Zatem może sformułuje to pytanie inaczej. Jaki zestaw polecacie żeby odwzorować Shermana Mk I, używanego w 2.DPanc. Czy da się coś złożyć z istniejących modeli Asuka, np. 35-032?

Jak ja bym miał się zabierać za jakiegoś M4 z PUK, to brał bym Asuke 35-032.

Tak na marginesie, możesz jeszcze zrobić M4 - KRECHOWIAK. 
Tylko mała uwaga, M4 z PUK, miały już późne, ostro-nose odlewane osłony transmisji, oraz pozostaje pytanie o wieże. Czy były z integralnym dopancerzenieniem, i czy miały pisol-port. Oraz czy posiadały owalny właz ładowniczego.

Cassino, chyba nie posiada wieżowego pistol-portu ( mała otwierana pokrywa z boku wieży )

Dodatkowo ostatnio wyszły nowe zdjęcia do Shermanów z Pułku Ułanów Karpackich.

Głównie do M4-compozyt z 75 mm i do M4.I.c

Przy okazji, dwie ciekawostki z PUK 😉 

IMG_6041.jpeg

IMG_6066.jpeg

IMG_6065.jpeg

• Like 4
  • Thanks 1
  • 3 weeks later...
Napisano

W Internecie znalazłem tą fotkę , pytanie do znawców tematu kolejkowego : czy takie platformy są produkowane w skali 1:35 i czy pojazd cięższy jak Leo 1  może być ustawiony tej platformie , podobno są to te same/podobne do używanych w czasie 2 w.ś.  pytanie dotyczy również tych platform używanych w Polsce.Może być zdjęciem przedstawiającym tekst

• Like 1
Napisano

Temat 4 osiówki stał się nieaktualny ,  w Internecie natrafiłem na informacje iż te platformy  serii ,, SSys ,, przewoziły ,,bagaż,,  do 50 ton (okres II w.ś) , w Polsce produkowano od 1961 do 1973 platformy 2x2 osie typu 401Z o udźwigu do 60 ton. Różnica w wyglądzie modelu i oryginału dość spora a zdolności w przeróbkach tego typu nie posiadam

Ua | typ 401Z

Napisano

W kwestii pojazdów jestem żółtodziób i laik ale...dostalem w prezencie na Dzień Ojca SdKfz-234 Puma z RFM. I teraz mam pytanko o jakieś w miarę sensowne monografie tego pojazdu. Najlepiej po polsku i w miarę tanie. Nie wiem może Wydawnictwo Militaria z serii Tank Power czy może A-J Press? Nie wiem bylo coś takiego?

Napisano
33 minuty temu, jmx62 napisał:

W kwestii pojazdów jestem żółtodziób i laik ale...dostalem w prezencie na Dzień Ojca SdKfz-234 Puma z RFM. I teraz mam pytanko o jakieś w miarę sensowne monografie tego pojazdu. Najlepiej po polsku i w miarę tanie. Nie wiem może Wydawnictwo Militaria z serii Tank Power czy może A-J Press? Nie wiem bylo coś takiego?

Szukałbym raczej tego: https://www.nuts-bolts.de/en/Volume-40-Buessing-s-schwere-Pz.Spaehwagen-Part-3-schw.Pz.Spaehwagen-SdKfz.234-8-Rad-Tp.-and-variants/NB-040

• Thanks 1
Napisano
36 minut temu, jmx62 napisał:

Wydawnictwo Militaria 428

Sd Kfz 234 ADGZ (8-Rad). Tank Power vol. CLXIX 428 Lewoch Janusz

Sd.Kfz.234 - Stanisław Jabłoński, George Parada 

Sd.Kfz.234 - Stanisław Jabłoński, George Parada | Książka w Lubimyczytac.pl  - Opinie, oceny, ceny

• Thanks 1
Napisano

Dzięki za podpowiedź ale...to nie z mojej półki😞

Napisano

Robert dzieki, chyba bardziej o takie rzeczy mi chodziło. No cóż będę szukał a narazie i tak nie zacznę tego modelu póki nie nabiorę pewności że go nie schrzanię. Zbyt cenny jest dla mnie na razie w magazynku.

Napisano
3 minuty temu, jmx62 napisał:

Robert dzieki, chyba bardziej o takie rzeczy mi chodziło. No cóż będę szukał a narazie i tak nie zacznę tego modelu póki nie nabiorę pewności że go nie schrzanię. Zbyt cenny jest dla mnie na razie w magazynku.

Sklejaj!!!!

• Confused 1
Napisano (edytowane)

Nie. Na razie zdecydowanie NIE!

Bardzo podoba mi się sylwetka tego wozu i nie mam zamiaru widziec tego modelu na półce na tylnej pozycji pod ścianą albo co gorsza w koszu.

Edytowane przez jmx62
Napisano
W dniu 7.07.2026 o 20:53, jmx62 napisał:

W kwestii pojazdów jestem żółtodziób i laik ale...dostalem w prezencie na Dzień Ojca SdKfz-234 Puma z RFM. I teraz mam pytanko o jakieś w miarę sensowne monografie tego pojazdu. 

Chodzi o jakiś konkretny pojazd czy ogólnie. W Internecie jest wiele informacji na jego temat  , może coś tu znajdziesz

Pz.A.A.2 Sd.Kfz.234/

Album Sd.Kfz.230-234

Sd.Kfz. 234/2 (5 cm)

Sd. Kfz. 234/2 Puma

Pinterest

• Thanks 1
Napisano

Dzieki za podpowiedzi. 

Na razie nie mam jakichś konkretnych typów.

Dopiero próbuje rozeznać się w temacie.

Moim królestwem jest lotnictwo a modele pojazdów są u mnie w fazie raczkowania dlatego zadaję dużo pytań ale jeszcze mało robię.

Widzę że będzie trochę oglądania materiałów, zapewne dużo do wykorzystania.

Napisano

Buduję właśnie polskiego Leoparda 2A4 w 1/72 firmy Academy i mam problem z włazami na górze wieży. Otóż zestawowe są za małe, przez co potrzeba wkleić je w pozycji otwartej, ale nie wiem czy z tym obramowaniem, czy osobno.

Poszukuję zdjęcia góry wieży Leoparda 2A4 z otwartymi włazami.

20260712_125859.thumb.jpg.7b9d920f3b93d0ad38ff7c678f270d44.jpg

Napisano
19 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

Buduję właśnie polskiego Leoparda 2A4 w 1/72 firmy Academy i mam problem z włazami na górze wieży. Otóż zestawowe są za małe, przez co potrzeba wkleić je w pozycji otwartej, ale nie wiem czy z tym obramowaniem, czy osobno.

Poszukuję zdjęcia góry wieży Leoparda 2A4 z otwartymi włazami.

20260712_125859.thumb.jpg.7b9d920f3b93d0ad38ff7c678f270d44.jpg

Minuta szukania w Google  :)

ID-Leo2A4 04.jpg

• Thanks 1
Napisano

Pytanie "techniczne" odnośnie zamawiania na stronie ModellTransModellbau & Silesia Models:

Jak długo czekaliście na mejla z potwierdzeniem zamówienia i numerem konta do przelewu?

Zrobiłem zamówienie rano w piątek 10 lipca, ale nie dostałem mejla, w historii zamówień mam "oczekuje na opłacenie" ale nawet nie wiem. gdzie i jak opłacić bo nic mi nie przyszło.

Pisałem kilka razy do nich, ale jeszcze nie odpowiedzieli.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z nimi?

Pozdrawiam

Napisano

Takie pytanko o model Trumpetera 05556 BMP-1 P IFV czy przedstawia on wersję używaną przez WP czy trzeba coś w nim przerabiać?

Napisano
1 godzinę temu, jmx62 napisał:

Takie pytanko o model Trumpetera 05556 BMP-1 P IFV czy przedstawia on wersję używaną przez WP czy trzeba coś w nim przerabiać?

Prawidłowy model wykonasz z zestawu Trumpeter 05555 Soviet BMP-1 IFV. Bez przeróbek. W wersji P trzeba zaszpachlować otwór na granatnik ppanc.  na wieży i dodać PPK Malutka nad lufą armaty.

• Thanks 1
Napisano

Dzięki za pomoc.👍

W sprawach pojazdów wojskowych wolę zadawać pytania bo nie jestem w tym mocny, moje królestwo to lotnictwo.

Napisano

Witajcie ,takie pytanie czy ktoś z forumowiczów posiada wiadomości lub zdjęcia ciężarówki KAMAZ w LWP. Albo wykaz jednostek gdzie były.  W czeluściach google bardzo niewiele po za tym że były. Zdjecia sa ale z Agenxji Mienia Wojskowego bez żadnych oznaczeń. Pozdrawiam OLO.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, OLO napisał:

....posiada wiadomości lub zdjęcia ciężarówki KAMAZ w LWP. Albo wykaz jednostek gdzie były....

szukaj pod hasłem :   Radiolinia troposferyczna R-412A

91.jpg.2eee0893a9064d89249ff3b85c77b858.jpg

w LWP od połowy lat 80tych - służyła do dalekosiężnej łączności bezpośredniej na szczeblu operacyjnym, montowana w zamkniętych nadwoziach umieszczonych na dwóch samochodach KAMAZ.

1) pojazd główny -->  dwa nadajniki ze wzmacniaczami mocy, dwa odbiorniki, urządzenie zwielokrotniające AZUR-6

2) pojazd zasilający --> zespół spalinowo-elektryczny ASD-20-T/230-M2

znajdowały się wyłącznie w jednostkach  :

- 15 Brygada Łączności w Sieradzu - na potrzeby wojsk lądowych (coś około 4-5 szt.)

- Batalion Dowodzenia Sił Powietrznych w Śremie  ( dawny 6 Samodzielny Pułk Łączności Lotnictwa ) - na potrzeby sił powietrznych  (też pewnie kilka sztuk)

90.jpg.052a0f029a8cc0fb39ad219600cc028a.jpg

92.thumb.jpg.8ffadc36c84d0cd1d234250b36f9353f.jpg

EDIT  --------------------

tu masz jeszcze wnętrze :

93.jpg.d745c6c768afb1a7a54ed0da7527149a.jpg

innych KAMAZów nie kojarzę....    :hmmm:

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1
Napisano

Były też wywrotki czyli 5511 tutaj takie trochę cywilne, ale widziałem też w tym trójkolorowym kamo ( jak znajdę to wrzucę) :

Samochód wywrotka dużej ładowności marki KAMAZ-5511...

• Like 1