bigmodel Napisano 18 Czerwca Share Napisano 18 Czerwca 8 godzin temu, P-790 napisał: Jeszcze dla przypomnienia, zdjęcie przytaczane na tym forum wielokrotnie. Od Acromy do Zwycięzcy, tom 2, str. 80. Oczywiście podpisane M4A2 Tu oryginalne zdjęcie. Bo to z Acromy do Zwycięzcy, tom 2, jest ucięte z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 18 Czerwca Share Napisano 18 Czerwca 18 godzin temu, P-790 napisał: Panowie, cieszę się że pobudziłem Was do dyskusji. Zatem może sformułuje to pytanie inaczej. Jaki zestaw polecacie żeby odwzorować Shermana Mk I, używanego w 2.DPanc. Czy da się coś złożyć z istniejących modeli Asuka, np. 35-032? Jak ja bym miał się zabierać za jakiegoś M4 z PUK, to brał bym Asuke 35-032. Tak na marginesie, możesz jeszcze zrobić M4 - KRECHOWIAK. Tylko mała uwaga, M4 z PUK, miały już późne, ostro-nose odlewane osłony transmisji, oraz pozostaje pytanie o wieże. Czy były z integralnym dopancerzenieniem, i czy miały pisol-port. Oraz czy posiadały owalny właz ładowniczego. Cassino, chyba nie posiada wieżowego pistol-portu ( mała otwierana pokrywa z boku wieży ) Dodatkowo ostatnio wyszły nowe zdjęcia do Shermanów z Pułku Ułanów Karpackich. Głównie do M4-compozyt z 75 mm i do M4.I.c Przy okazji, dwie ciekawostki z PUK 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca W Internecie znalazłem tą fotkę , pytanie do znawców tematu kolejkowego : czy takie platformy są produkowane w skali 1:35 i czy pojazd cięższy jak Leo 1 może być ustawiony tej platformie , podobno są to te same/podobne do używanych w czasie 2 w.ś. pytanie dotyczy również tych platform używanych w Polsce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca Temat 4 osiówki stał się nieaktualny , w Internecie natrafiłem na informacje iż te platformy serii ,, SSys ,, przewoziły ,,bagaż,, do 50 ton (okres II w.ś) , w Polsce produkowano od 1961 do 1973 platformy 2x2 osie typu 401Z o udźwigu do 60 ton. Różnica w wyglądzie modelu i oryginału dość spora a zdolności w przeróbkach tego typu nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca W kwestii pojazdów jestem żółtodziób i laik ale...dostalem w prezencie na Dzień Ojca SdKfz-234 Puma z RFM. I teraz mam pytanko o jakieś w miarę sensowne monografie tego pojazdu. Najlepiej po polsku i w miarę tanie. Nie wiem może Wydawnictwo Militaria z serii Tank Power czy może A-J Press? Nie wiem bylo coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca 33 minuty temu, jmx62 napisał: W kwestii pojazdów jestem żółtodziób i laik ale...dostalem w prezencie na Dzień Ojca SdKfz-234 Puma z RFM. I teraz mam pytanko o jakieś w miarę sensowne monografie tego pojazdu. Najlepiej po polsku i w miarę tanie. Nie wiem może Wydawnictwo Militaria z serii Tank Power czy może A-J Press? Nie wiem bylo coś takiego? Szukałbym raczej tego: https://www.nuts-bolts.de/en/Volume-40-Buessing-s-schwere-Pz.Spaehwagen-Part-3-schw.Pz.Spaehwagen-SdKfz.234-8-Rad-Tp.-and-variants/NB-040 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca 36 minut temu, jmx62 napisał: W kwestii pojazdów jestem żółtodziób i laik ale...dostalem w prezencie na Dzień Ojca SdKfz-234 Puma z RFM. I teraz mam pytanko o jakieś w miarę sensowne monografie tego pojazdu. Najlepiej po polsku i w miarę tanie. Nie wiem może Wydawnictwo Militaria z serii Tank Power czy może A-J Press? Nie wiem bylo coś takiego? Wydawnictwo Militaria 428 Sd.Kfz.234 - Stanisław Jabłoński, George Parada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca Dzięki za podpowiedź ale...to nie z mojej półki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca Robert dzieki, chyba bardziej o takie rzeczy mi chodziło. No cóż będę szukał a narazie i tak nie zacznę tego modelu póki nie nabiorę pewności że go nie schrzanię. Zbyt cenny jest dla mnie na razie w magazynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca 3 minuty temu, jmx62 napisał: Robert dzieki, chyba bardziej o takie rzeczy mi chodziło. No cóż będę szukał a narazie i tak nie zacznę tego modelu póki nie nabiorę pewności że go nie schrzanię. Zbyt cenny jest dla mnie na razie w magazynku. Sklejaj!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca (edytowane) Nie. Na razie zdecydowanie NIE! Bardzo podoba mi się sylwetka tego wozu i nie mam zamiaru widziec tego modelu na półce na tylnej pozycji pod ścianą albo co gorsza w koszu. Edytowane 7 Lipca przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Piątek o 17:23 Share Napisano Piątek o 17:23 W dniu 7.07.2026 o 20:53, jmx62 napisał: W kwestii pojazdów jestem żółtodziób i laik ale...dostalem w prezencie na Dzień Ojca SdKfz-234 Puma z RFM. I teraz mam pytanko o jakieś w miarę sensowne monografie tego pojazdu. Chodzi o jakiś konkretny pojazd czy ogólnie. W Internecie jest wiele informacji na jego temat , może coś tu znajdziesz Pz.A.A.2 Sd.Kfz.234/ Album Sd.Kfz.230-234 Sd.Kfz. 234/2 (5 cm) Sd. Kfz. 234/2 Puma Pinterest Sd Kfz 234/2 'Puma' - LEICESTER MODELLERS Puma SDKFZ 234/1 and 234/2 Heavy Armoured ... Italeri Sd. Kfz. 234/2 Puma - KitMaker Network Italeri 1/48 Sd.Kfz.234/2 Puma 6601 full build 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Piątek o 20:55 Share Napisano Piątek o 20:55 Dzieki za podpowiedzi. Na razie nie mam jakichś konkretnych typów. Dopiero próbuje rozeznać się w temacie. Moim królestwem jest lotnictwo a modele pojazdów są u mnie w fazie raczkowania dlatego zadaję dużo pytań ale jeszcze mało robię. Widzę że będzie trochę oglądania materiałów, zapewne dużo do wykorzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano Niedziela o 11:04 Share Napisano Niedziela o 11:04 Buduję właśnie polskiego Leoparda 2A4 w 1/72 firmy Academy i mam problem z włazami na górze wieży. Otóż zestawowe są za małe, przez co potrzeba wkleić je w pozycji otwartej, ale nie wiem czy z tym obramowaniem, czy osobno. Poszukuję zdjęcia góry wieży Leoparda 2A4 z otwartymi włazami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano wczoraj o 06:29 Share Napisano wczoraj o 06:29 19 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Buduję właśnie polskiego Leoparda 2A4 w 1/72 firmy Academy i mam problem z włazami na górze wieży. Otóż zestawowe są za małe, przez co potrzeba wkleić je w pozycji otwartej, ale nie wiem czy z tym obramowaniem, czy osobno. Poszukuję zdjęcia góry wieży Leoparda 2A4 z otwartymi włazami. Minuta szukania w Google 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarthModellbau Napisano wczoraj o 10:49 Share Napisano wczoraj o 10:49 Pytanie "techniczne" odnośnie zamawiania na stronie ModellTransModellbau & Silesia Models: Jak długo czekaliście na mejla z potwierdzeniem zamówienia i numerem konta do przelewu? Zrobiłem zamówienie rano w piątek 10 lipca, ale nie dostałem mejla, w historii zamówień mam "oczekuje na opłacenie" ale nawet nie wiem. gdzie i jak opłacić bo nic mi nie przyszło. Pisałem kilka razy do nich, ale jeszcze nie odpowiedzieli. Ma ktoś jakieś doświadczenia z nimi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu Takie pytanko o model Trumpetera 05556 BMP-1 P IFV czy przedstawia on wersję używaną przez WP czy trzeba coś w nim przerabiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Takie pytanko o model Trumpetera 05556 BMP-1 P IFV czy przedstawia on wersję używaną przez WP czy trzeba coś w nim przerabiać? Prawidłowy model wykonasz z zestawu Trumpeter 05555 Soviet BMP-1 IFV. Bez przeróbek. W wersji P trzeba zaszpachlować otwór na granatnik ppanc. na wieży i dodać PPK Malutka nad lufą armaty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu Dzięki za pomoc. W sprawach pojazdów wojskowych wolę zadawać pytania bo nie jestem w tym mocny, moje królestwo to lotnictwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi