TomaszDudek Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Proszę o radę chcę zrobić t-62 z wózkami przeciwminowymi najlepiej w pustynnych barwach z oznaczeniami z krajów arabskich Czy bedzie to cos strasznego jak zamontuje do tego czołgu amerykańskie wózki przeciwminowe z abramsa ? Teoretycznie żołnierze z tegoż arabskiego państwa mogli wykożystać takowy zestaw z jakiegoś wraku było by to możliwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziolek Napisano 25 Lutego 2011 Share Napisano 25 Lutego 2011 Pytanie do doświadczonych modelarzy: Malując aerografem model stoi z reguły na stoliku do malowania (ew puszce od farby itp) - czy miejsce to - później niewidoczne - zamalowujecie farbą, czy zostaje ono niepomalowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 25 Lutego 2011 Share Napisano 25 Lutego 2011 a jak sądzisz ? Podpowiem - malowanie aerografem to tzw. malowanie natryskowe - malowałeś kiedyś cokolwiek sprayem? Mam nadzieję, że zgadniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 25 Lutego 2011 Share Napisano 25 Lutego 2011 TomaszDudek Bardzo straszne Tylko tak, zabrać mogli, aczkolwiek nie wiem co robią z wrakami abramsów, równie dobrze mogą sprzątać po sobie Amerykańscy żołnierze. Dodatkowo, T-62 ma zupełnie inny kadłub, co może uniemożliwić montaż zestawu od Abramsa. Wybór należy tylko do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 27 Lutego 2011 Share Napisano 27 Lutego 2011 Czym przykleić gumowe gąsienice z italeri w modelu lvt ,sherman super glue nie łapie bardzo proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lutego 2011 Share Napisano 28 Lutego 2011 Posiadam lakier bezbarwny APP w spreju ,jest to lakier samochodowy. Czy nadaje się do polakierwania samolotu/czołgu pod kalkomanie i czy owiewki i inne szybki też się lakieruje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 28 Lutego 2011 Share Napisano 28 Lutego 2011 Jak kurde dobrać się do gąsek z białego metalu?Jak je wygiąć w łuki na kołach napędowych/napinających? Jak je obrabiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Revan85 Napisano 2 Marca 2011 Share Napisano 2 Marca 2011 Witam wszystkich Majstruje sobie Opla Blitza Italeri będzie w klimacie DAK. Nie dają mi spokoju kalki producenta. Dali wzór przestawiający kontury Afryki z dwiema skrzyżowanymi arabskimi mieczami przekopałem sporo rysunków i fotografii, jednak wszędzie natykam się wyłącznie na typową palmę. Może ktoś ma jakąś wiedzę na temat stosowania tego symbolu. Dodam, że model będzie przedstawiał egzemplarz z początkowych okresów walk gdzie kamuflaż DAK był nanoszony bezpośrednio na poprzednie malowanie. Dla zainteresowanych wrzucam link do fotki z aktualnego stanu prac Jakiś komentarz co do jakości wykonania przy okazji odpowiedzi na me pytanie będzie mile widziany Pozdrawiam ! http://img10.imageshack.us/i/dscf5208b.jpg/ http://img190.imageshack.us/i/dscf5209f.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 Witam wszystkich. Za jakiś czas w moim projekcie będę wykonywał części gdzie będą zegary i w tym miejscu pojawia się moje pytanie. Jak pomniejszyć grafikę tak aby nie straciła na jakości? Pozdrawiam, Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 paweltomasik1 - ja bym wziął pierwszy lepszy program wektorowy, pomierzył rozmiary i zrobił od nowa. Pytanie też jakie to duże ma być i ile tego ustrojstwa. Taki sposób gwarantuje chyba najlepszą jakość i dokładność rozmiaru. Zmniejszać też można jakieś grafiki z neta ale to w przypadku grafy rastrowej i licznika niewiele większego niż główka od szpilka chyba nie będzie zbyt ciekawie wyglądać. Tak to mniej więcej wygląda (mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem co chcesz zrobić) : http://s70.photobucket.com/albums/i101/Piter997/?action=view¤t=4-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chicken Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Witam.Z góry przepraszam za być może banalne pytanko,ale chce uzyskać pewność co do użycia produktów firmy AK,a mianowicie chciałbym troszkę zwaloryzować model,dokładniej zrobić zacieki brudu na pancerzu i nie wiem czy kłaść ten specyfik prosto na kolor czy też na powierzchnię już zabezpieczoną np. lakierem bezbarwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Piter, dokładniej to chodzi mi o coś takiego: Najwększy z nich powinien mieć (pomiar na szybko) ok 3,5mm średnicy. Który program polecasz? Czy Corel Draw jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 (edytowane) chicken , zabezpiecz lakierem (gloss), a następnie nakładaj wszelkie "brudzące" specyfiki. Następne pytania umieszczaj w temacie (jest powyżej): Przyklejony: Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc... Pozdrowienia, Paweł.chicken Edit:13/03 19:21 Edytowane 13 Marca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Możesz skorzystać z darmowego programu Inkscape. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 paweltomasik1 - musisz jeszcze mieć świadomość ze przy rozmiarze ok 3,5 mm będziesz potrzebował dobrej drukarki ( o dużej rozdzielczości druku ) bo inaczej i tak nic z tego nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Ja mam akurat pod ręką Core la i jakoś się do niego przyzwyczaiłem le InkScape faktycznie jest darmowy, a do tej czynności naprawdę każdy program do grafiki wektorowej się nada . Zrób sobie okręgi wielkości takiej jaką mają mieć po wydrukowaniu, zoom na nie żebyś coś widział i już możesz się bawić środkami. Pamiętaj tylko że czeka Cie sporo zabawy z grubościami linii bo coś co przy 400% na zoomie będzie fajnie wyglądać przy 100% już będzie niewidoczne. Pobaw się którymś z tych programików a zobaczysz, że to się całkiem przyjemnie robi. Jeśli chodzi o drukarkę to ja drukuje na zwykłym domowym laserze i raczej problemu niema. Tylko już Ci mówię, że na tym największym ten potrójny okrąg i tak wyjdzie w tych rozmiarach jako jeden. Musisz się pobawić i poprostu uzyskać najlepszy efekt Pozdrawiam i powodzenia Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Jeśli chodzi o drukarkę to ja drukuje na zwykłym domowym laserze i raczej problemu niema. Piotrek Właśnie o tym mówię laser sobie poradzi, atramentówka już nie każda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Panowie, dzięki za porady. Popróbuje i zobaczymy co wyjdzie. Edit: 01:10 Sprawdziłem i co do atramentówki to jest ważne co by miała funkcję drukowania zdjęć, czyli w moim przypadku nawet ładnie wychodzi. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Koledzy mam pytanko, zna ktoś może jakieś fajne (znaczy łopatologiczne) opracowanie w języku Polskim na temat filtrów: -w jaki sposób je przygotowywac -jak nakładac na co uważac itd. Może ktoś by się pokusił o mały tutorial Z góry dzieki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Znów ja . Pytanie do mieszkańców UK. Czy na "naszym" rynku są dostępne zamienniki dla sidoluxa i cleanluxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Znów ja .Pytanie do mieszkańców UK. Czy na "naszym" rynku są dostępne zamienniki dla sidoluxa i cleanluxa? Są dostępne: http://www.swannysmodels.com/TheCompleteFuture.html Co do cleanluxa to nie wiem przywożę z Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 Dzięki zbiegu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Witam brać modelarską. Panowie potrzebuję pomocy. Może ma ktoś na zbyciu koła zębate do T-55. Kończę właśnie model tego wozu i w zestawie brakuje mi jednego koła. A bez tego...lipa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 26 Marca 2011 Super Moderator Share Napisano 26 Marca 2011 Witam brać modelarską. Panowie potrzebuję pomocy. Może ma ktoś na zbyciu koła zębate do T-55. Kończę właśnie model tego wozu i w zestawie brakuje mi jednego koła. A bez tego...lipa!skala ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Skala 1:35, model Trumpetera. Jeżeli ktoś posiada model T-62 m.1972 Trumpetera, to w nim są dwa komplety kół zębatych. I jak komuś z Was są zbędne, to ja chętnie je przygarnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi