Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o radę chcę zrobić t-62 z wózkami przeciwminowymi najlepiej w pustynnych barwach z oznaczeniami z krajów arabskich

Czy bedzie to cos strasznego jak zamontuje do tego czołgu amerykańskie wózki przeciwminowe z abramsa ?

Teoretycznie żołnierze z tegoż arabskiego państwa mogli wykożystać takowy zestaw z jakiegoś wraku było by to możliwe ?

Napisano

Pytanie do doświadczonych modelarzy:

Malując aerografem model stoi z reguły na stoliku do malowania (ew puszce od farby itp) - czy miejsce to - później niewidoczne - zamalowujecie farbą, czy zostaje ono niepomalowane?

Napisano

a jak sądzisz ? Podpowiem - malowanie aerografem to tzw. malowanie natryskowe - malowałeś kiedyś cokolwiek sprayem?

Mam nadzieję, że zgadniesz.

Napisano

TomaszDudek

Bardzo straszne Tylko tak, zabrać mogli, aczkolwiek nie wiem co robią z wrakami abramsów, równie dobrze mogą sprzątać po sobie Amerykańscy żołnierze. Dodatkowo, T-62 ma zupełnie inny kadłub, co może uniemożliwić montaż zestawu od Abramsa. Wybór należy tylko do ciebie.

Napisano

Posiadam lakier bezbarwny APP w spreju ,jest to lakier samochodowy. Czy nadaje się do polakierwania samolotu/czołgu pod kalkomanie i czy owiewki i inne szybki też się lakieruje?

Napisano

Jak kurde dobrać się do gąsek z białego metalu?Jak je wygiąć w łuki na kołach napędowych/napinających?

Jak je obrabiać?

Napisano

Witam wszystkich

Majstruje sobie Opla Blitza Italeri będzie w klimacie DAK. Nie dają mi spokoju kalki producenta. Dali wzór przestawiający kontury Afryki z dwiema skrzyżowanymi arabskimi mieczami przekopałem sporo rysunków i fotografii, jednak wszędzie natykam się wyłącznie na typową palmę. Może ktoś ma jakąś wiedzę na temat stosowania tego symbolu. Dodam, że model będzie przedstawiał egzemplarz z początkowych okresów walk gdzie kamuflaż DAK był nanoszony bezpośrednio na poprzednie malowanie.

Dla zainteresowanych wrzucam link do fotki z aktualnego stanu prac

Jakiś komentarz co do jakości wykonania przy okazji odpowiedzi na me pytanie będzie mile widziany

Pozdrawiam !

http://img10.imageshack.us/i/dscf5208b.jpg/

http://img190.imageshack.us/i/dscf5209f.jpg/

• 2 weeks later...
Napisano

Witam wszystkich.

Za jakiś czas w moim projekcie będę wykonywał części gdzie będą zegary i w tym miejscu pojawia się moje pytanie. Jak pomniejszyć grafikę tak aby nie straciła na jakości?

Pozdrawiam, Paweł.

Napisano

paweltomasik1 - ja bym wziął pierwszy lepszy program wektorowy, pomierzył rozmiary i zrobił od nowa. Pytanie też jakie to duże ma być i ile tego ustrojstwa. Taki sposób gwarantuje chyba najlepszą jakość i dokładność rozmiaru. Zmniejszać też można jakieś grafiki z neta ale to w przypadku grafy rastrowej i licznika niewiele większego niż główka od szpilka chyba nie będzie zbyt ciekawie wyglądać. Tak to mniej więcej wygląda (mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem co chcesz zrobić) :

http://s70.photobucket.com/albums/i101/Piter997/?action=view&current=4-1.jpg

Napisano

Witam.Z góry przepraszam za być może banalne pytanko,ale chce uzyskać pewność co do użycia produktów firmy AK,a mianowicie chciałbym troszkę zwaloryzować model,dokładniej zrobić zacieki brudu na pancerzu i nie wiem czy kłaść ten specyfik prosto na kolor czy też na powierzchnię już zabezpieczoną np. lakierem bezbarwnym.

Napisano

Piter,

dokładniej to chodzi mi o coś takiego:

Gages.jpg

Najwększy z nich powinien mieć (pomiar na szybko) ok 3,5mm średnicy.

Który program polecasz? Czy Corel Draw jest ok?

Napisano (edytowane)

chicken ,

zabezpiecz lakierem (gloss), a następnie nakładaj wszelkie "brudzące" specyfiki.

Następne pytania umieszczaj w temacie (jest powyżej):

Przyklejony: Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

Pozdrowienia, Paweł.chicken

Edit:13/03 19:21

Edytowane przez Gość
Napisano

paweltomasik1 - musisz jeszcze mieć świadomość ze przy rozmiarze ok 3,5 mm będziesz potrzebował dobrej drukarki ( o dużej rozdzielczości druku ) bo inaczej i tak nic z tego nie będzie.

Napisano

Ja mam akurat pod ręką Core la i jakoś się do niego przyzwyczaiłem le InkScape faktycznie jest darmowy, a do tej czynności naprawdę każdy program do grafiki wektorowej się nada . Zrób sobie okręgi wielkości takiej jaką mają mieć po wydrukowaniu, zoom na nie żebyś coś widział i już możesz się bawić środkami. Pamiętaj tylko że czeka Cie sporo zabawy z grubościami linii bo coś co przy 400% na zoomie będzie fajnie wyglądać przy 100% już będzie niewidoczne. Pobaw się którymś z tych programików a zobaczysz, że to się całkiem przyjemnie robi. Jeśli chodzi o drukarkę to ja drukuje na zwykłym domowym laserze i raczej problemu niema. Tylko już Ci mówię, że na tym największym ten potrójny okrąg i tak wyjdzie w tych rozmiarach jako jeden. Musisz się pobawić i poprostu uzyskać najlepszy efekt

Pozdrawiam i powodzenia

Piotrek

Napisano
Jeśli chodzi o drukarkę to ja drukuje na zwykłym domowym laserze i raczej problemu niema.

Piotrek

Właśnie o tym mówię laser sobie poradzi, atramentówka już nie każda.

Napisano

Panowie, dzięki za porady. Popróbuje i zobaczymy co wyjdzie.

Edit: 01:10 Sprawdziłem i co do atramentówki to jest ważne co by miała funkcję drukowania zdjęć, czyli w moim przypadku nawet ładnie wychodzi. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Napisano

Koledzy mam pytanko, zna ktoś może jakieś fajne (znaczy łopatologiczne) opracowanie w języku Polskim na temat filtrów:

-w jaki sposób je przygotowywac

-jak nakładac

na co uważac

itd.

Może ktoś by się pokusił o mały tutorial

Z góry dzieki ;)

Napisano

Witam brać modelarską. Panowie potrzebuję pomocy. Może ma ktoś na zbyciu koła zębate do T-55. Kończę właśnie model tego wozu i w zestawie brakuje mi jednego koła. A bez tego...lipa!

• Super Moderator
Napisano
Witam brać modelarską. Panowie potrzebuję pomocy. Może ma ktoś na zbyciu koła zębate do T-55. Kończę właśnie model tego wozu i w zestawie brakuje mi jednego koła. A bez tego...lipa!
skala ?
Napisano

Skala 1:35, model Trumpetera. Jeżeli ktoś posiada model T-62 m.1972 Trumpetera, to w nim są dwa komplety kół zębatych. I jak komuś z Was są zbędne, to ja chętnie je przygarnę.