Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

...bandaży kół stalowych...

to bandaży czy kół stalowych?

Może źle się wyraziłem, chodzi mi o bandaże kół w KT m.in. ; )

KT nie miał bandaży na kołach... były całe stalowe.

Mam pytanie, czy wszystkie późne niemieckie czołgi (a szczególnie Tiger I ausf. E) posiadały zimmerit? Czy można wykonać taki pojazd bez tej powłoki?

Wszystkie późne nie, pojazdy produkowane po wrześniu 44' nie miały zimmeritu.

Co do Tygrysa I, masz pecha, te czołgi przestano produkować w sierpniu 44', a więc wszystkie późne miały zimmerit.

Pzdr

Skoro już wszystko wyjaśnione to właśnie poszukuje zdjecia malowania takich kół : )

K.., zdjęcia malowania kół ??

Pzdr

Myśle, że chodzi o zasadę, wszystkie koła bazowe, przeplatanka kamuflażowa ewentualnie kolor farby gruntowej. Dodatkowo nachodzenie kamuflaży na siebie na kołach nośnych. Informacyjnie od wrzesień-październik 1944 wprowadzono małowanie od burt w góre pozostawiając układ jezdny w kolorze podkładu.

O sam stalowy obwód przy gąsienicach.

Ja już nie mogę człowieku do czego ty zmierzasz ?????

Może zaznacz na zdjęciu o co ci chodzi i wtedy ktoś cie zrozumie

Jeśli chodzi o obwód kół to wykład z technologii materiałowej. Jeżeli dyponujęmy kołem z jakimś kolorem i porusza się ono po materiale ściernym w tym wypadku gąsienicy to farba się ściera i pozostaje goła stal. Następnie pod wpływem kamieni i innych śmieci powstają wżery które mogą złapać rdzę. Jednym słowem kolor czystej stali.

Poszukuję schematów malowań Panter z 26. Pancernej Dywizji, Włochy, kwiecień 1945 o numerach taktycznych: 434, 424. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Kolega Paweł Klaja robił kiedyś panterę z numerami 424

http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=212&t=8174

• 2 weeks later...

Poszukuje figurek do zrobienia scenki Rurociąg z gry COD 2 (schyleni ruscy idący przez rurociąg a pod nimi Niemcy w zimowych mundurach akcja w Stalingradzie )

wszystko dokładniej obrazuje ten filmik

a dokładniej scenka z 2 minuty

Czy znacie jakieś figurki które mogłyby wziąść udział w tej akcji ?? oczywiście skala 1/35

jak tak to prosze o firme i numer ;p

Mam pytanko do znawców tematu planuje zrobić dioramkę i wsadzić już zrobionego sturer emila do rozwalonego domu wyczytałem że walczył pod stalingradem (co jednak nie musi oznaczać że walczył W stalingradzie) . I teraz mam pytanie czy taka scenka będzie realistyczna bo wydaje mi się że działa samobieżne to raczej do miasta sie nie pchały ale może sie myle, i po drugie czy te figurki sie nadadzą http://allegro.pl/german-self-propelled-gun-crew-dragon-1-35-i2576579513.html

Witam!czy pancerz dodatkowy w Zeldzie/Izraelska wersja M-113/miał otwory"na wylot"czy tylko były to zagłębienia??wszelkie fotki-mile widziane

Cześć!

Zdjęcia z bliska opancerzenia "Toga":

w00766_6885411.jpg

Jak widać jest on perforowany.Zapewne pytasz, bo posiadasz, lub chcesz kupić model z Academy, ale niestety pancerz, który tam znajdziesz to kompletny szajs. Eduard robił kiedyś świetny fototrawiony pancerz, niestety teraz bardzo trudno to dostać ( mi się jakiś czas temu cudem udało).

Witam pomóżcie jeśli chcę zrobić czołg z 502 to w którym miejscu mam nakleić słonia i czy trzeba jeszcze jakieś oznaczenia. Rozumiem że dla koloru dunkegelb będą numery 217. Rysunek C:

1255_2_aca1386_4.jpg