bulik58 Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego (edytowane) Tak , to szyldy reklamowe a nie na butelki i w 1/16 Edytowane 7 Lutego przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego (edytowane) Panowie, co sądzicie o Trumpeter T-72A mod. 1979 jako o bazie do czołgu LWP. Czy poza lufą, antenami i linami coś uważacie za konieczne do dokupienia? Edytowane 6 Lutego przez grzesioc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego 12 godzin temu, grzesioc napisał: Panowie, co sądzicie o Trumpeter T-72A mod. 1979 jako o bazie do czołgu LWP. Czy poza lufą, antenami i linami coś uważacie za konieczne do dokupienia? Na pewno potrzebny będzie komplet kalek do polskiej wersji, bo w zestwawowej nie ma polskiego malowania ale doskonale kalki robi ToRo o takie: http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d68e.htm Ja wiem dość dużo kosztują, ale gwarantuję że z tego zestawu można naprawdę dużo pojazdów LWP zrobić . No i ja jak zwykle polecam blaszki fototrawione ( jeżeli nie używasz): https://www.eduard.com/armoured-fighting-vehicles/1-35/t-72m-1-35-1-1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego 16 godzin temu, grzesioc napisał: Panowie, co sądzicie o Trumpeter T-72A mod. 1979 jako o bazie do czołgu LWP. Czy poza lufą, antenami i linami coś uważacie za konieczne do dokupienia? Tak jak napisał kolega Adams M1A1 w/w dodatki można zastosować. Zwiekszą one znacznie koszt zestawu, ale bez lupy to ciężko się będzie dopatrzeć takiej waloryzacji. Kalki Toro jak najbardziej polecam, anteny również. To nowy model Trumpetera, masa części i wszystko fajnie pasuje. Nie zapomnij o farbach Hatska najlepiej seria C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego Dzieki wielkie. Kalki już mam z zeztawu Toro Wojsko Polskie 1965-1985. Na pewno kupię lufę, anteny i liny. Rozważę jeszcze zakup elementówtrawionych, bo część z nich jest już w zestawie. Najważniejsze jednak, że nie wspomnieliście o błędach modelu tak jak w przypadku Tamiya, Zvezda itp. Podpowiedzcie jeszcze jaki kolor będzie najlepszy do jednolitego malowania LWP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego 3 godziny temu, grzesioc napisał: Podpowiedzcie jeszcze jaki kolor będzie najlepszy do jednolitego malowania LWP. Hataka Hobby HTK-C193 Yellow Olive (RAL 6014) https://www.mojehobby.pl/zdjecia/5/2/7/18978_rd.png Mój warsztat modelu firmy Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Hataka Hobby HTK-C193 Yellow Olive (RAL 6014) https://www.mojehobby.pl/zdjecia/5/2/7/18978_rd.png Mój warsztat modelu firmy Tamiya Ja do malowania sprzętu LWP raczej preferuję kolor Tamiya XF65 co w połączeniu z odpowiednim filtrem daje doskonały efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Może było, może nie było: jakim(i) kolorami malujecie figurki US Army, a konkretnie mundur czołgisty z materiału HBT, nie zimowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego 19 minut temu, Lipstein napisał: Może było, może nie było: jakim(i) kolorami malujecie figurki US Army, a konkretnie mundur czołgisty z materiału HBT, nie zimowy? Wiesz Bartek takimi zwykle jak inne mundury II wojennej US Army . Ja maluję Pactrą i tak olimpijka A28 a mundury to różnie A67, A69 lub A30 ,A31,A33 jeśli chodzi o letnie umundurowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego (edytowane) 18 godzin temu, Lipstein napisał: Może było, może nie było: jakim(i) kolorami malujecie figurki US Army, a konkretnie mundur czołgisty z materiału HBT, nie zimowy? Zestaw kamuflażowych farb LifeColor CS17 WWII US ARMY UNIFORMS SET1 Combat and fatigue clothing Class A uniforms Edytowane 17 Lutego przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego (edytowane) Akryli trzeba używać z opóźniaczem, jak przypuszczam. Ja używam od lat Humbrola i od jakiegoś czasu Revella. Może któryś z Was też ich używa i np. miesza kolory, których nie mam. Niemniej jednak dzięki za podpowiedź co do LC, może się na nie nawrócę... Edytowane 17 Lutego przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Chciałbym targnąć się na SU-152 w wersji opuszczony/wrak. Jakiego producenta polecacie i co warto poprawić lub z waloryzacji dokupić? Nie pogardzę materiałami foto/linkami na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Jeśli chcesz faktycznie robić Su-152, pytam bo wielu modelarzy myli go z ISU-152, to masz niewielki wybór bo dostępny w sprzedaży jest chyba tylko Bronco. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego (edytowane) 2 godziny temu, BB84 napisał: Chciałbym targnąć się na SU-152 w wersji opuszczony/wrak. Jakiego producenta polecacie i co warto poprawić lub z waloryzacji dokupić? Nie pogardzę materiałami foto/linkami na temat. Tańszy jest Trumpeter 01571 Soviet SU-152 Self-propelled Heavy Howitzer. Wraków to się raczej nie waloryzuje, najwyżej zerwana gąsienica. Metalowa lufą Rbmodel jak gdzieś spotkasz to w zupełności wystarczy. Edytowane 18 Lutego przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego Z Bronco jest ten problem ze nie zawsze wszystko pasuje do siebie. Miałem problem z kadłubem i tylną płyta. Oraz osadzeniem działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego (edytowane) Czy w tym trumpeterze dodali metalową lufę czy to tylko do zdjęcia? Jakiego modelu szukać? Przydałyby się jeszcze siatki na wlotach silnika, bo wyglada to tragicznie. https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-SU-152-Self-propelled-Heavy-Howitzer.html?start_d=1&cpt_key=K1708371850_9470&cpt_key2=05b499614e648fdb9f05b3be0b1a730c1c1bffcf Edit: W instrukcji jest metalowa jako opcja. Edytowane 19 Lutego przez BB84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego (edytowane) Godzinę temu, BB84 napisał: Czy w tym trumpeterze dodali metalową lufę czy to tylko do zdjęcia? Jakiego modelu szukać? Przydałyby się jeszcze siatki na wlotach silnika, bo wyglada to tragicznie. https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-SU-152-Self-propelled-Heavy-Howitzer.html?start_d=1&cpt_key=K1708371850_9470&cpt_key2=05b499614e648fdb9f05b3be0b1a730c1c1bffcf Edit: W instrukcji jest metalowa jako opcja. Ma metalową lufę, a siatki pasują od KV (te plastiki modelowe nie są złe): https://www.mojehobby.pl/products/KV-1-siatki-TRU.html Edytowane 19 Lutego przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego (edytowane) A do budowy ISU-152 warto brać tamiya czy też trumpeter? SU-152 przypomina tyłem KV-2, którego składam, przydałoby się jednak trochę odmiany. Edit: Może Trumpeter 05591 ISU-152K, około 190 zł na modeledo. pl, metalowa lufa i siatki w zestawie, chyba wszystko co potrzebne. Edit: Wersja K to wersja powojenna. Edit: Zvezda 3532? Edytowane 21 Lutego przez BB84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego 18 godzin temu, BB84 napisał: A do budowy ISU-152 warto brać tamiya czy też trumpeter? SU-152 przypomina tyłem KV-2, którego składam, przydałoby się jednak trochę odmiany. Edit: Może Trumpeter 05591 ISU-152K, około 190 zł na modeledo. pl, metalowa lufa i siatki w zestawie, chyba wszystko co potrzebne. Edit: Wersja K to wersja powojenna. Edit: Zvezda 3532? Polecam model ISU-152 Tamiya trochę droga sprawa, ale zestaw samoskładalny i niekłopotliwy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego 20 godzin temu, BB84 napisał: SU-152 przypomina tyłem KV-2, którego składam, przydałoby się jednak trochę odmiany. Przypomina, ponieważ SU-152 oparty jest na podwoziu KW, a prototyp i pierwsza seria produkcyjna pierwotnie nosiła oznaczenie KW-14 lub SU-14. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego A jako ciekawostkę dodam bo może nie wszyscy wiedzą, że na świecie ocalały 3 sztuki tego wozu. Jeden znajduje się w muzeum w Kubince w Rosji a dwa pozostałe w Lubuskim Muzeum Wojskowym w Drzonowie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego A ja tylko dodam, że jeden, lub dwa SU-152, służyły po wojnie w WP. Jeden pojazd posiadał nr - 311 lub 511 i orła na boku nadbudówki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego Trzy sztuki ISU-152 stoją w Czarnobylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego (edytowane) Jak zdecydujesz się na ISU-152 to polecam oczywiście malowanie LWP- kolor jedynie słuszny 4 BO Edytowane 22 Lutego przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Kurcze, ja nie widzę różnicy... Mówicie o różnych modelach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi