martinello Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 Pytanie o gąsienice w polskich T-72. Czy jeździły na takich jak T-80 lub T-90 ? https://www.mojehobby.pl/products/Tracks-for-T-90-38161880.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 20 godzin temu, eLCe napisał: Cześć wszystkim, buduję obecnie Panterę z wnętrzem z '45 roku i aktualnie jestem na etapie przygotowań do malowania amunicji. Wiem, że pod koniec wojny, Niemcy odeszli od mosiężnych łusek na rzecz stalowych. Pytanie - na jaki kolor malowano te łuski (o ile malowano). Druga kwestia... Widziałem na zdjęciach, że Sprgr. 42 miały pocisk pomalowany na zielono- czy tak było w rzeczywistości i czy jest gdzieś informacja o tym jaki to dokładnie był kolor ? @meser262czy istniały jakieś rozkazy dotyczące tej kwestii? Nie była to farba a lakier antykorozyjny.Coś jak na amunicji do kałacha.Starej w stalowych łuskach.Rozmieszaj zielony kolor z clearem połyskiem lub półmatem i pomaluj sobie ta mieszanką łuski .Malując je na szaro stalowy kolor uprzednio.Wybór farb lezy w twoim guście.Zrób łosz albo z aerografu.Gęściej zapodaj przy kryzie i miejscu scalenia łuski z pociskiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 15 minut temu, bulik58 napisał: Polskie T-72 nie jezdzily na tych gasienicach , sprawdz te ponizej na Exito Dzięki za odpowiedz. A gąski RMSh mam chyba lepsze - Miniartu. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 57 minut temu, bulik58 napisał: Przypomina mi tego , choc wyglada na inna wersje , ale sprawdz na stronie kfz.der wehrmacht.de zdjecie zaloczono tylko dla celow dyskusyjnych. Dzięki, Rzeczywiście wygląda na inną wersję. Wysłałem pytanie na tę stronę. Germaniec wie najlepiej to może napisze. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 22 godziny temu, eLCe napisał: @meser262czy istniały jakieś rozkazy dotyczące tej kwestii? Niestety wychodzi to po za moje zainteresowanie. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monthy Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) 9 godzin temu, sas55 napisał: Dzień dobry, Poprzednia prośba zyskała odpowiedź, więc proszę ponownie. Udało mi się nabyć oryginalne zdjęcie wykonane przez Niemców w Kaletach. Widać jak poprzednio komisariat Straży Granicznej a pytam o pojazd na zdjęciu. Ktoś, kto się zna na niemieckich może odpowie. Pozdrawiam Andrzej Sprawdż taki pojazd Skoda 952 Edytowane 1 Grudnia 2021 przez Monthy brak tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 13 godzin temu, Monthy napisał: Sprawdż taki pojazd Skoda 952 Dzięki, sprawdziłem. Ten pojazd na zdjęciu nie ma drzwi i ma jakby przedłużony tył. Na stronie kfz wehrmacht znalazłem Stoewera, który też jest podobny, ale czekam na odpowiedź od właściciela strony. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Mam pytanie Nadal nie wiem co zrobić z moim T-80U z RPG. Koreański wymaga przeróbek co najmniej kosza. Szukam prostszej drogi... Czy taki cypryjski T-80 wygląda na standardową (pudełkową) konfigurację ? https://gehobbies.gr/en/decals/8663-t-80u-cypriot-national-guard-1-35.html Wygląda, że nie ma urządzenia do pokonywania przeszkód wodnych (bo skąd rzeki na Cyprze ) za to też ma nietypowe kosze... Edytowane 2 Grudnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vancou97 Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Witam! Jestem w trakcie sklejania mojego pierwszego po 10 latach modelu plastikowego PzKpfw III Ausf. L firmy Tamiya (konkretnie Tamiya 35215). Jako dzieciak sklejałem modele samolotów w skali 1:72. Teraz moje zainteresowania skierowane są na pojazdy pancerne II wojny światowej. Chciałbym podejść do tematu nieco bardziej na serio, choć na pewno (przynajmniej na razie) nie aż tak bardzo jak większość z Was to czyni. Z trochę nietypowym pytaniem zwracam się do Was, a mianowicie – jakie inne farby akrylowe oprócz znanych mi z ofert sklepów internetowych Hataka (seria niebieska) oraz Vallejo Model Color polecacie do malowania pędzlem? Co sądzicie np. o malowaniu pędzlem takimi akrylami jak Tamiya czy LifeColor? Teoretycznie ponoć wszystkie farby nadają się do malowania zarówno za pomocą pędzla jak i aerografu? Na czym więc polega „szczególność” niebieskiej Hataki czy Vallejo Model Color? Z góry dziękuję za pomoc w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorStachu Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 (edytowane) Witam! Ja do pędzla używam AK i Vallejo chociaż lepiej mi się maluję AK. Hataka serii blue jest przystosowana do pędzla a red do aerografu chociaż można malować pędzlem serią red ale będzie trudniej ich może nie wyjść. Co do Tamiyi i Life Color się nie wypowiem bo i nie używam. Natomiast Skalę 1:35 lepiej malować aerografem albo sprayem bo pędzlem będzie ciężko. Pozdrawiam Stanisław Edytowane 3 Grudnia 2021 przez MajorStachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 15 minut temu, vancou97 napisał: Witam! Jestem w trakcie sklejania mojego pierwszego po 10 latach modelu plastikowego PzKpfw III Ausf. L firmy Tamiya (konkretnie Tamiya 35215). Jako dzieciak sklejałem modele samolotów w skali 1:72. Teraz moje zainteresowania skierowane są na pojazdy pancerne II wojny światowej. Chciałbym podejść do tematu nieco bardziej na serio, choć na pewno (przynajmniej na razie) nie aż tak bardzo jak większość z Was to czyni. Z trochę nietypowym pytaniem zwracam się do Was, a mianowicie – jakie inne farby akrylowe oprócz znanych mi z ofert sklepów internetowych Hataka (seria niebieska) oraz Vallejo Model Color polecacie do malowania pędzlem? Co sądzicie np. o malowaniu pędzlem takimi akrylami jak Tamiya czy LifeColor? Teoretycznie ponoć wszystkie farby nadają się do malowania zarówno za pomocą pędzla jak i aerografu? Na czym więc polega „szczególność” niebieskiej Hataki czy Vallejo Model Color? Z góry dziękuję za pomoc w wyborze. Spróbuj HATAKA BLUE tu masz recenzję: https://www.kfs-miniatures.com/hataka-blue-line/ https://www.armahobby.pl/htk-bs94-late-ww2-german-afv-paint-set-blue-line.html MrHobby (Gunze) seria H https://mrhobby.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 Jaka jest róznica Stug III Ausf.G a Ausf.F? Bo nigdzie nie mozna kupic Ausf.f w skali 1:35 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 (edytowane) 13 godzin temu, DamianosPL napisał: Jaka jest róznica Stug III Ausf.G a Ausf.F? Kolosalna! Między nimi była jeszcze wersja F8 - tak dla porządku . Prawa strona wersji ausf.F - produkcja sierpień/wrzesień 1942 roku - końcowa produkcja wersji ausf.F. j/w lewa strona Prawa strona wersji ausf.G - produkcja grudzień 1942 roku - początkowa produkcja ausf.G. j/w lewa strona Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 9 Grudnia 2021 przez meser262 literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 (edytowane) 4 godziny temu, meser262 napisał: Kolosalna! Między nimi była jeszcze wersja F8 - tak dla porządku . Prawa strona wersji ausf.F - produkcja sierpień/wrzesień 1942 roku - końcowa produkcja wersji ausf.F. j/w lewa strona Prawa strona wersji ausf.G - produkcja grudzień 1942 roku - początkowa produkcja ausf.G. j/w lewa strona Pozdrawiam Krzysztof Dziękuje bardzo za informacje to bede polował na Ausf F bo widze ze od groma zmian i nie posiada wersja G tych skrzyn na bokach i tylne koła są też inne. Pozdrawiam Edytowane 9 Grudnia 2021 przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 (edytowane) 7 godzin temu, DamianosPL napisał: Dziękuje bardzo za informacje to bede polował na Ausf F bo widze ze od groma zmian i nie posiada wersja G tych skrzyn na bokach i tylne koła są też inne. Pozdrawiam Jeżeli ciśniesz Girls un Panzer to zwrócę tylko uwagę, że ichni StuG chociaż co do zasady jest StuGiem Ausf.F, to pokrywy silnika ma jednoczęściowe z Ausf.F/8, więc najlepiej byłoby kupić zestaw Dragon 6756, ponieważ Dragon daje ci w nim klapy z F/8 wśród "zbędnych" części - jeżeli chcesz się silić na pełną dokładność rzecz jasna. Dragonowe zestawy Ausf.F/8 zdecydowanie trudniej doprowadzić do Ausf.F - o ile to w ogóle możliwe. Może musiałbyś jedynie wymienić lufę na krótszą, bo w GuP mają CHYBA (nie jestem pewien, na diagramach poniżej Asuf.F ma L43, a Ausf.F/8 L48, przejrzyj fotki obu wersji w necie i sam oceń, która długość pasuje do anime) L43 a akurat ten Dragon ma L48 - są powszechnie dostępne, więc to najmniejszy problem. Edytowane 9 Grudnia 2021 przez AchtungCancer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Więc która bedzi bardziej dokładniejsza wersja? Platz jest przepak dragona a dokładnie A tutaj gotowy model od Platza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 22 minuty temu, AchtungCancer napisał: Jeżeli ciśniesz Girls un Panzer to zwrócę tylko uwagę, że ichni StuG chociaż co do zasady jest StuGiem Ausf.F, to pokrywy silnika ma jednoczęściowe z Ausf.F/8, więc najlepiej byłoby kupić zestaw Dragon 6756, ponieważ Dragon daje ci w nim klapy z F/8 wśród "zbędnych" części - jeżeli chcesz się silić na pełną dokładność rzecz jasna. Dragonowe zestawy Ausf.F/8 zdecydowanie trudniej doprowadzić do Ausf.F - o ile to w ogóle możliwe. Może musiałbyś jedynie wymienić lufę na krótszą, bo w GuP mają CHYBA (nie jestem pewien, na diagramach poniżej Asuf.F ma L43, a Ausf.F/8 L48, przejrzyj fotki obu wersji w necie i sam oceń, która długość pasuje do anime) L43 a akurat ten Dragon ma L48 - są powszechnie dostępne, więc to najmniejszy problem. A nie wystarczy obrócić te klapy i bedzie gites? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Platz kantuje, hehe. Spryciulki Zwróć uwagę, że w Ausf.F te klapy są dwu częściowe - tak jest w tym modelu, w którym są odlane razem z nadwoziem (nie obrócisz ich). Na tych klapach są umieszczone wystające elementy wentylacji, które odlano jako osobne części. Platz, żeby model był podobny do anime przykleił je nie zgodnie z podziałem klap ale w poprzek niego, równolegle do boku kadłuba. Widać, jak linia podziału niknie po środku "wentylatora". Gdybyś zaszpachlował i wyszlifował tę linie podziału klap tak, żeby udawało to klapę jedno częściową i usunął zawiasy od strony tyłu czołgu, to ujdzie. Cyberhobby/Dragon Nr. 9101 też ma przepak tego Dragona. ALE to stary Dragon i gdybyś miał go sprowadzać z zagranicy to policz sobie czy nie lepiej kupić tego nowego, który jest w kraju(np. https://www.modelarzsklep.pl/dragon-6756-stugiii-ausff-w75cm-l48-last-production-smart-kit-p-11179.html) Nowy jest generalnie zdecydowanie lepszy, nie licząc gąsienic, które są niestety okropne jednoczęściowe, ale je też łatwo wymienić, choć to dodatkowy koszt. Policz co ci się opłaca. Edytowane 9 Grudnia 2021 przez AchtungCancer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 2 minuty temu, AchtungCancer napisał: Platz kantuje, hehe. Spryciulki Zwróć uwagę, że w Ausf.F te klapy są dwu częściowe - tak jest w tym modelu, w którym są odlane razem z nadwoziem. Na tych klapach są umieszczone wystające elementy wentylacji, które odlano jako osobne części. Platz, żeby model był podobny do anime przykleił je nie zgodnie z podziałem klap ale w poprzek niego, równolegle do boku kadłuba. Widać, jak linia podziału niknie po środku "wentylatora". Gdybyś zaszpachlował i wyszlifował tę linie podziału klap tak, żeby udawało to klapę jedno częściową i usunął zawiasy od strony tyłu czołgu, to ujdzie. Cyberhobby/Dragon Nr. 9101 też ma przepak tego Dragona. ALE to stary Dragon i gdybyś miał go sprowadzać z zagranicy to policz sobie czy nie lepiej kupić tego nowego, który jest w kraju(np. https://www.modelarzsklep.pl/dragon-6756-stugiii-ausff-w75cm-l48-last-production-smart-kit-p-11179.html) Edycja Girls und Panzer. Bym musiał sprawdzic instrukcje Dragona. Bo na oko wszytsko jest identyczne oprócz tych włazów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 12 minut temu, DamianosPL napisał: Edycja Girls und Panzer. Bym musiał sprawdzic instrukcje Dragona. Bo na oko wszytsko jest identyczne oprócz tych włazów Tak jak powiedziałem klapy to jedyna różnica między anime a rzeczywistością, która rzuca się w oczy i da się to wyciągnąć zasugerowaną szpachlą (pewnie są jeszcze jakieś drobniejsze, ale to wyłapiesz składając). Jedyne pytanie, to czy bardziej opłaca ci się kupić starego Dragona/CyberHobby/Platza (model bazowy z 1994) czy nowego Dragona 6756 (model bazowy z 2005). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 16 godzin temu, AchtungCancer napisał: Tak jak powiedziałem klapy to jedyna różnica między anime a rzeczywistością, która rzuca się w oczy i da się to wyciągnąć zasugerowaną szpachlą (pewnie są jeszcze jakieś drobniejsze, ale to wyłapiesz składając). Jedyne pytanie, to czy bardziej opłaca ci się kupić starego Dragona/CyberHobby/Platza (model bazowy z 1994) czy nowego Dragona 6756 (model bazowy z 2005). Róznica 60zł bo tamten z 1994 160zł z wysyłka a nowy 226 bez wysyłki. Ciezka decyzja bo jest Drogi i tyle wolałbym innej tanszej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 54 minuty temu, DamianosPL napisał: Róznica 60zł bo tamten z 1994 160zł z wysyłka a nowy 226 bez wysyłki. Ciezka decyzja bo jest Drogi i tyle wolałbym innej tanszej firmy. To kup tańszego "starego", jeżeli budżet ma dla ciebie znaczenie. Jeżeli wolno mi coś doradzić, to spróbuj znaleźć wersję CyberHobby, ponieważ w CyberHobby są ogniwkowe, gotowe do złożenia magictracki. W oryginalnym "starym" Dragonie gąsienice też były ogniwkowe ale trzeba było je wycinać i oczyszczać a Platz przynajmniej w modelu GP-3 daje jednoczęściowe Dragonowe, które raczej nie cieszą się dobrą opinią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Grudnia 2021 Share Napisano 11 Grudnia 2021 Po nowym roku jak Partia i Pandemia pozwoli, zajmę się budową tego kota. Model mam i materiału sporo też, bo zwierz stoi w Muzeum w Kubince. Rosjanie naród zaradny, często bez pytania właściciela zabierają ich zdaniem zbędne wyposażenie. Chodzi mi o elementy zaznaczone czerwoną strzałką. W instrukcji Dragona, wygląda to nieco inaczej. Którą cześć wybrać D25 czy D22? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 14 godzin temu, robertmodelarz napisał: Chodzi mi o elementy zaznaczone czerwoną strzałką. W instrukcji Dragona, wygląda to nieco inaczej. Tygrys II, a dokładniej jego płyta nad silnikowa ze zdjęcia pochodzi od dość wczesnego pojazdu - Fgst.280080 w wersji Dowódczej. Na fotce zaznaczyłem osłonę pancerną dla mocowania anteny - na zielono, oraz dwie żółte strzałki - tam powinny być te elementy - Teraz (znów - a jakby inaczej ) pytanie. Jaką wersję Chcesz zrobić na modelu? Na instrukcji jest pokazana wersja późna - osłony. I wtedy powinno to wyglądać tak - Jeśli jednak wczesna to zamiast pancernej osłony wlotu powietrza - to powinna być siatka - osłony pancerne na wlewach pozostają w obydwu wariantach. Robiąc późną wersję tego pojazdu nie wzoruj się na pojeździe z Kubinki. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 5 minut temu, meser262 napisał: Tygrys II, a dokładniej jego płyta nad silnikowa ze zdjęcia pochodzi od dość wczesnego pojazdu - Fgst.280080 w wersji Dowódczej. Na fotce zaznaczyłem osłonę pancerną dla mocowania anteny - na zielono, oraz dwie żółte strzałki - tam powinny być te elementy - Teraz (znów - a jakby inaczej ) pytanie. Jaką wersję Chcesz zrobić na modelu? Na instrukcji jest pokazana wersja późna - osłony. I wtedy powinno to wyglądać tak - Jeśli jednak wczesna to zamiast pancernej osłony wlotu powietrza - to powinna być siatka - osłony pancerne na wlewach pozostają w obydwu wariantach. Robiąc późną wersję tego pojazdu nie wzoruj się na pojeździe z Kubinki. Pozdrawiam Krzysztof Chcę robić tego zdobytego nr 502: https://kielce.wyborcza.pl/kielce/7,47262,17886311,ale-historia-czolgi-tygrysy-hitlera-upolowane-pod-staszowem.html?disableRedirects=true Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi