knightrider Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 a ja znalazłem kartonowy GPM 1:50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Ja ze swojej strony kartonu nie brałem pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Czy może ktoś używał poniższego specyfiku? Warto zakupić czy sobie darować http://www.allegro.pl/item881438081_basic_color_150ml_revell.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 14 Stycznia 2010 Share Napisano 14 Stycznia 2010 Poszukuję jakichkolwiek planów/przykładów malowań do steyer 1500A funkvagen,ma ktoś coś takiego?pozdrawiam i czekam z niecierpliwośią.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper Napisano 15 Stycznia 2010 Share Napisano 15 Stycznia 2010 Witam Jestem początkujący. Na pierwszy model wybrałem Italeri Jepp Commando Car w skali 1:35. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakie będą potrzebne farby do pomalowania tego modelu? Wiem na pewno że Olive Drab do karoserii oraz Gunmetal do broni ale niestety nie wiem w jakie farbki zaopatrzyć się do pomalowania foteli, zasobników i innych detali. Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Witam ,czy miałby ktoś kolorowe zdjęcia sturmtigera chodzi mi bardziej o kamuflaż , ponieważ w instrukcji AFV club są podane tylko dwa rodzaje kamo .A może są tylko dwa rodzaje ? proszę o pomoc ,ponieważ nie wiem jak pomalować sturmtigera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 24 Stycznia 2010 Share Napisano 24 Stycznia 2010 Witam. J mam ma takie pytanko. Czy do modelu samochodu pancernego wz.34 w skali 1:35 są jakieś dodatki w stylu elementy fototrawione lub żywica?? Ja moge akurat wybrać 2 wersje uzbrojenia, Armata 37mm Pateaux SA 1918 lub karabin maszynowy 7,92mm Hotchkiss wz.25. Nawet niech bedzie chociaż coś z uzbrojenia fototrawione lub żywicze. Jeżeli cos takiego istnieje. Bardzo prosze o pomoc. Pozd:Arek17 Ps.Tylko w miare przystępnej cenie Ps2. I jeszcze jedno. Czy do modelu ICM Mustanga będą pasować blaszki PART'a do tamiyi. Bo pisze że do modelu Tamiya. Wiem że są chyba ICM'u ale nie wiem co jest w środku i po cenie widze że dużo tego też nie bedzie. Żywica tez może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że do Wz.34 nic nie znajdziesz. Blach na pewno nie ma. Żywicy zapewne też. Może ktoś robi lufę toczoną, ale ja takiej nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzat Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Witam, Pragnę wtrącić kilkasłów na temat gąsienic firmy Modelkasten. Też miałem dylemat, ktore kupic. Teraz już wiem i nie będę miał wątpliwości. Zakupiłem gasienice Modelkasten do Jagdtigera. Gąsienice sa ładne i wykonane z dobrej jakości plastiku, i tyle na temat zalet. Problem wyłonił sie w momencie ich przygotowania do zamontowania na modelu. Istny KOSZMAR. Po pierwszym pomalowaniu było Super, ale każde działania przybliżające je do stanu realnego kończyły siś oderwaniam kolejnych kawałków. Wszelkie próby naprawy, tylko pogarszały stan rzeczy. Skończyło sie tym że za niemałe pieniadze mam sklejone gąsienice na stałe. innej mozliwosci zapanowania nad tym "wyrobem ' niestety nie było. Jak przygotowywałem gąsienice Friulmodel to wszystko wykonałem spokojnie bez obaw ze sie zerwą. Co prawda było troche piłowania ,ale elekt jest wspaniały i super leżą na modelu. to tyl z moich doświadczen na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Gąsienice Modelkasten są bardzo dobrze odwzorowane, a ich "ruchomość" jest tylko po to żeby je łatwo zamontować na kołach i to jeszcze przed malowaniem. Szkoda pieniędzy na te gąsienice, Friule i nic więcej. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JazzMan Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Witam serdecznie, Zwracam się z prośbą do forumowiczów o opinie na temat modelu Garbusa od dwóch producentów: CMK oraz RPM. Który z nich jest lepszy pod względem merytorycznym oraz jak jest ze sklejalnością ? I co najważniejsze - czy warto któryś kupić ? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefek01 Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Witam Chciał bym się dowiedzieć jak wygodnie pomalować gąsienice . Chodzi mi o całe gumowe jak i te pojedyncze kawałki . Jak na razie malowałem je zawsze przed nałożeniem na model tak jak wskazywała instrukcja i po przyklejeniu zostawały paskudne ślady , zaś kiedy nakładałem za mało kleju odpadały . Domyślam się że popełniam błąd czy ktoś mógł by mi przybliżyć jakąś technikę tego ??? etapu ??? malowania ? Dodam że kleję w 1:72 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 skrzat spóźniłeś się z odpowiedzią o jakieś 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 122 zł za friule to lekka przesada!!!!!!!!! Ja do pantery kupiłem ostatnio za 90 zł (razem z wysyłką) w allegro, a średnio ok 100 zł kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wzgwrzd Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Witam, mam mały problem i myślę że znajdzie sie tutaj ktoś to będzie umiał mi powiedzieć na jaki kolor malowali Niemcy w czasie II wojny światowej silniki do ciężarówek i ciężarówek z napędem gąsienicowymi, np. Mercedes Maultier którego osobiście posiadam i właśnie sklejam. Pojazd ma służyć w Rosji ale to chyba nie jest istotne. W instrukcji Zvezdy jest podany kolor : flat gull grey firmy Model Master (1730). Ale nie wiem czy jest to numer farby olejnej czy akrylowej, a mi chodzi o akrylową i najlepiej do aerografu. Zakładam ze ich silniki były szare a nie zielone czy jakieś inne. Interesują mnie farby Pactra i Vallejo Air. Proszę o jakieś rady lub numery farbek które pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kpalek Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 czy zabierał sie ktoś z Was za waloryzację tygrysów w 1:16 heng long? jak wiele jest do przerobienia? na pierwszy rzut oka widac odwrotnie zamocowane jarzmo armaty i zbyt krótką lufę, co jeszcze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Witam wszystkich, potrzebuję pomocy z gąskami do t-34/85 z 1944 skala 1/72. Mam zestaw dragona ale niestety zestawowe to zgroza , coś im sie źle wytłoczyło, kupiłem gąski pavla ale nie jest dużo lepiej. Teraz moje pytanko, szczególnie do "anglików" , czy można gdzieś dostać jakieś inne. Przeszukałem internet ale poza PAVLA nic nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Kup spbie teta z UM. Najlepsze gęsi w galaktyce. Nowością są fototrawionki voyager-a ale nie wiem ile są warte: http://www.jadarhobby.pl/voyager-pe72009-wwii-russian-full-workable-tracks-p-18658.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Kup spbie teta z UM. Najlepsze gęsi w galaktyce.Nowością są fototrawionki voyager-a ale nie wiem ile są warte: http://www.jadarhobby.pl/voyager-pe72009-wwii-russian-full-workable-tracks-p-18658.html Pozdrawiam Dzięki za podpowiedź, gąski woyagera na aukcji w usa kosztują ok. 18$ , będzie trzeba umoskiemu zabrać kapcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 5 Lutego 2010 Share Napisano 5 Lutego 2010 Sorki, że jeden post pod drugim ale może komuś ta informacja się przyda. Na TEJ stronie zakupiłem zestaw gąsek do t-34 voyagera (skala 1/72) za jedyne £2,59 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 Mam pytanie. Jaki kolor Gunze jest najlepszy na pustynne malowanie Abramsa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Mam pytanie... Czy ktoś posiada może jakieś malowania Pz.Kpfw.IV Ausf.J w takiej konfiguracji jak jest w modelu Revell w 1:72? Chodzi o jakieś proste, jednobarwne malowanie, które ma coś wspólnego z rzeczywistością... Może ktoś ma również zdjęcia takowych pojazdów? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wzgwrzd Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Kurcze pytań przybywa w dziale, tylko jakoś chętnych do odpowiadania jak na lekarstwo, ale cóż zaryzykuje z nadzieją, że ktoś mi podpowie jakim kolorem lub kolorami zrobić gąsienice do półgąsienicowej ciężarówki transportowej Mercedes Maultier L4500 (Zvezda). Nie wiem na jaki kolor malować gąski, jest to bodajże podwozie od Panzer II jeśli to ma jakieś znaczenie. Czy ma być kolor rdzy, brązowy jakiś, metalizer czy może czarny? Jakie Wy kolory kładziecie na swoje gąski? Prosiłbym o podanie nazw farbek, numerów, ewentualnie polecanych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Witaj! Spróbuj zrobić tak: - na gąski czarna baza, - zapuścić wash'a w kolorach ziemistych (jeśli chcesz robić podstawkę to zastanów się jakiego koloru będzie na niej grunt) na przykład trzy/cztery odcienie zaczynając od najjaśniejszego schodząc do najciemniejszego, - przetrzeć metalizerem lub ołówkiem na krawędziach gdzie gąski się ścierają. Co do rdzy to pojazd który jest użytkowany rdzy na gąskach raczej nie ma ponieważ jeśli się jakaś pojawi to szybko się ściera. Pozdrawiam mam nadzieję że choć trochę pomogłem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wzgwrzd Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Wielkie dzięki za odpowiedź Longer08. Ciesze się że ktoś odpisał, więc pewnie skorzystam z twojej rady. Prawdę mówiąc też tak myślałem nad tym, żeby położyć jakiś kolor bazowy (czarny bądź rdzawo-brązowy) na to jakiś wash i pigmenty, a no i naturalnie przetrzeć metalizerem części gdzie sie wyciera, chociaż w Rosji wtedy to twardych drug z betonu to chyba było mniej jak u nas autostrady na zadupiu dolnym więc gdzie to sie ścierać miało to nie wiem . Malowane części są aerografem dodam tylko. Zasntanawia mnie tylko czy ten kolor bazowy ma byc bardziej czarny, metaliczny czy brązowo-rdzawy. Jeśli mogę wiedzieć to stosowałeś tą metodę co mi zapodałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi