Krzysiek12 Napisano 31 Lipca 2023 Share Napisano 31 Lipca 2023 Z chęcią nabędę resztki z zestawów . Z zasobników szukam około 5 sztuk . A z osłon bocznych mogą być 3-4 sztuki .cena do ustalenia . ekrany do panther g 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakalaka813 Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 W dniu 31.07.2023 o 22:42, Krzysiek12 napisał: Z chęcią nabędę resztki z zestawów . Z zasobników szukam około 5 sztuk . A z osłon bocznych mogą być 3-4 sztuki .cena do ustalenia . ekrany do panther g 1/35 Jak potrzebujesz to mogę zeskanować schurzeny z abera. Mam akurat po 1 sztuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mapet Napisano 19 Sierpnia 2023 Share Napisano 19 Sierpnia 2023 Cześć, potrzebuje identyfikacji koloru konkretnie tej maszyny. Wydaje mi się on bardzo inny niż szeroko pojęty Russian green (ostatnie zdj). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Sierpnia 2023 Share Napisano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 19.08.2023 o 19:45, Mapet napisał: Cześć, potrzebuje identyfikacji koloru konkretnie tej maszyny. Wydaje mi się on bardzo inny niż szeroko pojęty Russian green (ostatnie zdj). Coś z tego zestawu dobierzesz. Edytowane 6 Września 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 W dniu 19.08.2023 o 19:45, Mapet napisał: Cześć, potrzebuje identyfikacji koloru konkretnie tej maszyny. Wydaje mi się on bardzo inny niż szeroko pojęty Russian green (ostatnie zdj). Tak jak Robert podpowiada dodatkowo pod obiciami mogą być inne odcienie bo oni malują jedno na drugie kolorem jaki mają pod ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Memling762 Napisano 26 Sierpnia 2023 Share Napisano 26 Sierpnia 2023 Czołem wszystkim modelarzom i sympatykom tego hobby! Moje pytanie jest następujące – jaki podstawowy zestaw chemikaliów do podstawowej waloryzacji modelu możecie polecić? Jestem kompletnie zielony w temacie weatheringu czy jak się to tam zwie, albowiem wracam do sklejania modeli po ponad 25 latach. Swój pierwszy od lat model mam już aktualnie sklejony w główne jakby podzespoły i pomalowany farbą bazową. Chodzi mi teraz o naniesienie wszelakich efektów aby uplastycznić bryłę. Zacieki, kurz, brud itp. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 27 Sierpnia 2023 Share Napisano 27 Sierpnia 2023 W dniu 26.08.2023 o 14:11, Memling762 napisał: Czołem wszystkim modelarzom i sympatykom tego hobby! Moje pytanie jest następujące – jaki podstawowy zestaw chemikaliów do podstawowej waloryzacji modelu możecie polecić? Jestem kompletnie zielony w temacie weatheringu czy jak się to tam zwie, albowiem wracam do sklejania modeli po ponad 25 latach. Swój pierwszy od lat model mam już aktualnie sklejony w główne jakby podzespoły i pomalowany farbą bazową. Chodzi mi teraz o naniesienie wszelakich efektów aby uplastycznić bryłę. Zacieki, kurz, brud itp. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc! Zależy jaka kolorystyka modelu i w jakich warunkach miałby się poruszać. Porób zdjęcia, załóż warsztat i koledzy na pewno pomogą i doradzą co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Sierpnia 2023 Share Napisano 30 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 26.08.2023 o 14:11, Memling762 napisał: Czołem wszystkim modelarzom i sympatykom tego hobby! Moje pytanie jest następujące – jaki podstawowy zestaw chemikaliów do podstawowej waloryzacji modelu możecie polecić? Jestem kompletnie zielony w temacie weatheringu czy jak się to tam zwie, albowiem wracam do sklejania modeli po ponad 25 latach. Swój pierwszy od lat model mam już aktualnie sklejony w główne jakby podzespoły i pomalowany farbą bazową. Chodzi mi teraz o naniesienie wszelakich efektów aby uplastycznić bryłę. Zacieki, kurz, brud itp. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc! Można kupić od razu cały zestaw dedykowany do konkretnego modelu. AMMO MIG 7802 - Super Pack Desert & Arid Battlefields - Solution Set - Zestaw do weatheringu. Edytowane 1 Października 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asapada Napisano 5 Września 2023 Share Napisano 5 Września 2023 Cześć. Ostatnio kupiłem model Revell "First Diorama - Sd.Kfz. 234/2 Puma". Dopiero po zakupie okazało się że jednak jest to trochę bardzo ambitny i skomplikowany projekt jak na 1 model na serio, jednak model mam więc nie będę się go odstawiał w zapomnienie na długie lata tylko biorę się do roboty, najwyżej będę miał się z czego pośmiać za kilka lat. W zestawie dostałem podstawowe kolory farb akrylowych do kamuflażu kadłuba (cegiełkowy, oraz ciemnozielony), którego plastik jest koloru żółtego takiego samego jakim się później okazało trzeba go pomalować . To mnie trochę wybiło z tropu ponieważ nie rozumiem sensu dawania 2 kolorów podstawowych skoro jest ich 3 a nie 2. Zagłębiłem się bardziej w temat farb w modelarstwie i zostało mi tylko jedno pytanie. Czy można użyć do pomalowania modelu i emalii i akryli? Mam na myśli coś na wzór koła, podwozie i narzędzia emalie, a diorama i czołg akryle. Czy jest taką możliwość? Nie wpłynie to jakoś między sobą bo starałem się to doczytać ale nie udało mi się tego znaleźć. Jakby ktoś miał kiedyś ten model, mógłby mi doradzić jak sobie z nim poradził, i co mi sugeruje? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Września 2023 Share Napisano 5 Września 2023 1 godzinę temu, Asapada napisał: Czy można użyć do pomalowania modelu i emalii i akryli? Mam na myśli coś na wzór koła, podwozie i narzędzia emalie, a diorama i czołg akryle. Czy jest taką możliwość? Nie wpłynie to jakoś między sobą bo starałem się to doczytać ale nie udało mi się tego znaleźć. Jakby ktoś miał kiedyś ten model, mógłby mi doradzić jak sobie z nim poradził, i co mi sugeruje? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi . Oczywiście, że można. Emalie i akryle nie gryzą się. Muszą porządnie wyschnąć- pod akryle zalecany jest oczywiście podkład (primer). Zobacz filmiki na youtube.- jest tego od groma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asapada Napisano 7 Września 2023 Share Napisano 7 Września 2023 (edytowane) W dniu 5.09.2023 o 21:38, robertmodelarz napisał: Oczywiście, że można. Emalie i akryle nie gryzą się. Muszą porządnie wyschnąć- pod akryle zalecany jest oczywiście podkład (primer). Zobacz filmiki na youtube.- jest tego od groma. Dobra, wróciłem tutaj i no niestety muszę pochwalić się swoją głupotą. Kupiłem tą żółtą farbę co robi za główny kolor kadłuba tylko w wersji emalii , gdy reszta kamuflażu czyli czerwone i zielone farby są akrylami. Będzie ciężko nałożyć warstę akryli na warstwę emalii? Stanie się coś? Przepraszam jak zadaję głupię pytania ale nie mam za bardzo nikogo kto by mógł mi pomóc. Edytowane 7 Września 2023 przez Asapada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Września 2023 Share Napisano 8 Września 2023 W dniu 7.09.2023 o 21:08, Asapada napisał: Dobra, wróciłem tutaj i no niestety muszę pochwalić się swoją głupotą. Kupiłem tą żółtą farbę co robi za główny kolor kadłuba tylko w wersji emalii , gdy reszta kamuflażu czyli czerwone i zielone farby są akrylami. Będzie ciężko nałożyć warstę akryli na warstwę emalii? Stanie się coś? Przepraszam jak zadaję głupię pytania ale nie mam za bardzo nikogo kto by mógł mi pomóc. Jak dobrze wyschnie nic się nie stanie. Zalecam kilka cienkich warstw, dobrze wymieszanej i trochę rozcieńczonej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 12 Września 2023 Share Napisano 12 Września 2023 Pytanie: Ogniwkowe gąsienice z druku 3D. Kiedy zakładać je na model? Dopiero na sam koniec prac? Chodzi mi o Panzer I w skali 1/35. Zestawowe gąsienice zakłada się gdzieś tak pośrodku pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Września 2023 Share Napisano 12 Września 2023 5 godzin temu, Sjmport napisał: Pytanie: Ogniwkowe gąsienice z druku 3D. Kiedy zakładać je na model? Dopiero na sam koniec prac? Chodzi mi o Panzer I w skali 1/35. Zestawowe gąsienice zakłada się gdzieś tak pośrodku pracy. Jak są ruchome to możesz założyć je na gotowy model. Potem nie zapomnij o weatheringu i dopasowaniu do kolorystyki podłoża, Można je założyć również przed połączeniem wanny kadłuba z nadbudówką. Panzer I to mały model i gąsienice nie są zabudowane błotnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 13 Września 2023 Share Napisano 13 Września 2023 11 godzin temu, robertmodelarz napisał: Jak są ruchome to możesz założyć je na gotowy model. Potem nie zapomnij o weatheringu i dopasowaniu do kolorystyki podłoża, Można je założyć również przed połączeniem wanny kadłuba z nadbudówką. Panzer I to mały model i gąsienice nie są zabudowane błotnikami. Dzięki. Ostatecznie robię zestawowe. Tworzę paski z kilku ogniw. Dopasowuje kształt i przyklejam. Wnętrze wcześniej maluje metalicznym kolorem. Zamienniki z wydruku 3D były słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 13 Września 2023 Share Napisano 13 Września 2023 (edytowane) CZEŚĆ i CZOŁEM !!! Chcę zbudować Polskiego T-55A. Zastanawiam się nad Tamiya,Miniart,Takom. Doczytałem w necie że niby każdy jest poprawny bo mieliśmy od ruskich z ich linni, mieszany i z naszych linii produkcyjnych. Co podpowiadacie wybrać ? Mam w domu produkt Japończyków i Ukraińców który jest dla masochistów. Kleiłem Wołne od Takoma i się to dobrze kleiło i się zastanawiam nad Takomem coraz to poważniej. Jakieś rady? Pomysły ? P.S Popatrzyłem też na tego RFM RM-5098 i też by szło go na naszego wyskrobać Edytowane 13 Września 2023 przez SnajperTBG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 13 Września 2023 Share Napisano 13 Września 2023 4 minuty temu, SnajperTBG napisał: CZEŚĆ i CZOŁEM !!! Chcę zbudować Polskiego T-55A. Zastanawiam się nad Tamiya,Miniart,Takom. Doczytałem w necie że niby każdy jest poprawny bo mieliśmy od ruskich z ich linni, mieszany i z naszych linii produkcyjnych. Co podpowiadacie wybrać ? Mam w domu produkt Japończyków i Ukraińców który jest dla masochistów. Kleiłem Wołne od Takoma i się to dobrze kleiło i się zastanawiam nad Takomem coraz to poważniej. Jakieś rady? Pomysły ? Był już taki temat i najbliższy oryginałowi jest właśnie ten dla masochistów z MiniArta i nie chodzi tu tylko o tą skrzynkę na pokrywy od reflektorów podczerwieni na lewym boku wieży , bo różni się też płytą nadsilnikową która pochodzi z T54 oraz różnymi innymi skrzynkami na błotnikach. W Tamce jest za dużo przerabiania, podobnie jak w Takomie który jest zdecydowanie późnym i to jeszcze radzieckim wypustem. Także niestety Przyjacielu tylko MniArt lub przerabianie jakiegoś T54 do standardu T55 ale w takim przypadku samodzielnie będziesz musiał dorobić brakujące Ci skrzynki tą na wieży i te na błotnikach ew. zainwestować w mega wypaśny zestaw części fototrawionych do polskiego T55 z Parta czyli T54 z Takoma 214zł do tego Part 35-073 za 118zł i już masz Polaka , a nie zapomnij zlikwidować tego wentylatora na stropie wieży charakterystycznego dla T54. Pozdr.A 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Września 2023 Share Napisano 14 Września 2023 18 godzin temu, SnajperTBG napisał: CZEŚĆ i CZOŁEM !!! Chcę zbudować Polskiego T-55A. Zastanawiam się nad Tamiya,Miniart,Takom. Doczytałem w necie że niby każdy jest poprawny bo mieliśmy od ruskich z ich linni, mieszany i z naszych linii produkcyjnych. Co podpowiadacie wybrać ? Mam w domu produkt Japończyków i Ukraińców który jest dla masochistów. Kleiłem Wołne od Takoma i się to dobrze kleiło i się zastanawiam nad Takomem coraz to poważniej. Jakieś rady? Pomysły ? P.S Popatrzyłem też na tego RFM RM-5098 i też by szło go na naszego wyskrobać Tylna płyta do wymiany na taką jak w T-54 Instalacja paliwowa do dorobienia: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Września 2023 Share Napisano 14 Września 2023 Jaki będzie odpowiedni kolor washa do polskich pojazdów w trójbarwnym kamuflażu? Czarny, czy ciemnobrązowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Września 2023 Share Napisano 15 Września 2023 (edytowane) W dniu 14.09.2023 o 23:03, Kolekcjoner WP napisał: Jaki będzie odpowiedni kolor washa do polskich pojazdów w trójbarwnym kamuflażu? Czarny, czy ciemnobrązowy? Edytowane 17 Września 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 15 Września 2023 Share Napisano 15 Września 2023 9 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Czarny, czy ciemnobrązowy? Czarny w sumie nigdy nie będzie dobry. Ciemnobrązowy, czyli brąz van dyke (w palecie olei z ABT502 - Sepia), którego odpowiednikiem jest modelarski 'Dark brown for green vehicles' jest z kolei najbardziej uniwersalny. Zresztą, żeby nie być gołosłownym - w relacji z prac nad TKSem znajdziesz użycie zarówno gotowego specyfiku, jak i farby olejnej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Września 2023 Share Napisano 15 Września 2023 Godzinę temu, KFS-miniatures napisał: Czarny w sumie nigdy nie będzie dobry. Ciemnobrązowy, czyli brąz van dyke (w palecie olei z ABT502 - Sepia), którego odpowiednikiem jest modelarski 'Dark brown for green vehicles' jest z kolei najbardziej uniwersalny. Zresztą, żeby nie być gołosłownym - w relacji z prac nad TKSem znajdziesz użycie zarówno gotowego specyfiku, jak i farby olejnej Dzięki, czyli potraktuję tą ciężarówkę ciemnym brązem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 17 Września 2023 Share Napisano 17 Września 2023 Mądrzy ludzie pytanie czy 7TP bezwzględnie miał na bokach te zapasowe koła? Tak to przynajmniej wygląda w modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Września 2023 Share Napisano 17 Września 2023 2 godziny temu, Sjmport napisał: Mądrzy ludzie pytanie czy 7TP bezwzględnie miał na bokach te zapasowe koła? Tak to przynajmniej wygląda w modelu. Oczywiście, ze miał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 17 Września 2023 Share Napisano 17 Września 2023 29 minut temu, robertmodelarz napisał: Oczywiście, ze miał: Dziękuję! Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi