Skocz do zawartości

Caudron CR.714 1/72 od podstaw, czyli warsztat jakiego nie było...

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

...albo mi się wydaje, że nie było, przynajmniej na tym forum i w lotniczych.
Warsztat będzie cyfrowo-analogowy. Czyli projekt będzie tworzony w 3D ale sukcesywnie drukowany i budowany "normalnie".

Żadnych aftermarketów, całkowicie od zera, całkowicie drukowany. Sam jestem ciekaw, co z tego wyjdzie. Nie tylko co do rezultatu, ale też samej relacji.

Dlaczego Caudron w 1/72? Bo to wdzięczny temat do scratcha w 3D. Książka Stratusa jest na tyle kompletnym materiałem, że powinna wystarczyć do nawet mocno zdetalowanego projektu.

Caudrony nad Francją - Bartłomiej Belcarz|Książnica.pl-księgarnia  internetowa

Poza tym, tak mizerny wymiarowo model ma szansę być atrakcyjny jedynie przy sporej szczegółowości. I takie jest założenie projektu. Możliwie dużo detali zewnętrznych i wewnętrznych.

Na dodatek mam niewielką drukarkę, więc Caudronik w tej skali pasuje jak ulał.

Zarówno projektowanie 3D jak i druk żywiczny to dla mnie nowa działka, więc co tu dużo mówić, strach jest. 😉

Trochę zdążyłem już wyrzeźbić, więc relacja nie zaczyna się od zera.
image.thumb.png.df7d309bebaeb5d10731db52dd97d354.png

Następnym etapem będzie dodanie detali powierzchni i pierwszy próbny wydruk.

Uwagi bardziej doświadczonych projektantów i drukarzy, mile widziane.

Edytowane przez HKK
  • Like 11

32 minuty temu, martinello napisał:

A z czego zrobisz oszklenie ?

Boczne okna mają pocienione ramki na brzegu. Jeśli to wyjdzie w druku, to podklejenie folią od wewnątrz załatwi sprawę. Natomiast wiatrochron i owiewka cóż - wydrukuję kopyto i trzeba będzie tłoczyć. Jeśli pomysł z okienkami się nie sprawdzi, to cała część grzbietowa będzie tłoczona.

Edytowane przez HKK
  • Like 1

Ponieważ musiałem zmienić folię w zbiorniku żywicy i zrobić próbny wydruk, to przy okazji sprawdziłem co wychodzi z mojego projektu.

Caudron w 1/72 jest naprawdę malutki. Niby to wiedziałem, ale...

_4170755_DxO.thumb.jpg.6ab4ab4f5078fed8166cd7ebda7eadaf.jpg

Jak widać przesadziłem z cienkością ramek i połamały się już przy oddzielaniu wydruku od płytki. W sumie nie byłem zdziwiony bo zrobiłem je na 0.05 mm. Ale chyba przy 0.1 będą się trzymać i nadal wyglądać wystarczające cienko. 

_4170756_DxO.thumb.jpg.f3affa8fd26daf39ce5f27ab99afcd91.jpg

Jak coś pasuje w projekcie 3D, to nie znaczy że będzie idealnie pasować po wydruku. Niby da się doszlifować ale trochę bezsensowna robota. Statecznik zrobię integralnie z owiewką. W gruncie rzeczy nie ma powodu robić go osobno.

Zrobiłem wydruk z plików AH do P-51B/C żeby się upewnić co do precyzji druku. Chyba jest dobrze._4170758_DxO.thumb.jpg.176abdb5a12964db497c00dadb2c54bf.jpg

Dla porównania oryginalny wydruk z Army:
_4170760_DxO.thumb.jpg.9b99a456760890389f0f55dd8dca473c.jpg

Edytowane przez HKK
  • Like 3

1 minutę temu, jachud3 napisał:

Jeśli masz zamiar wyrzucić te wydruki z Army bo Ci się nie przydadzą, to ja chętnie ze śmietnika bym wyjął... 😉

Sam już nie wiem ile mam kompletów. Chyba ze sześć... Pewnie, że mogę odstąpić. Tyle że przesyłka z zagranicy 😞

Coś dla miłośników przykładania do planów:
image.thumb.png.e364c1be5279308c4c1cec071ee0083e.png

5 godzin temu, HKK napisał:
5 godzin temu, martinello napisał:

A z czego zrobisz oszklenie ?

Boczne okna mają pocienione ramki na brzegu. Jeśli to wyjdzie w druku, to podklejenie folią od wewnątrz załatwi sprawę. Natomiast wiatrochron i owiewka cóż - wydrukuję kopyto i trzeba będzie tłoczyć. Jeśli pomysł z okienkami się nie sprawdzi, to cała część grzbietowa będzie tłoczona.

Jest jeszcze żywica przeźroczysta. Nie próbowałem tego jeszcze, ale jest to jakaś opcja.

22 minuty temu, leon napisał:

Jak ma być mocno zdetalowany to rób od razu wewnątrz strukturę nośną, panele będą sztywniejsze nawet przy cienkim poszyciu.. .

Dobrze prawi, takie wzmocnienia skutecznie poprawiają sztywność i wytrzymałość części. Nawet nie muszą to być dokładnie odwzorowane wręgi, ot zgrubienie od wewnątrz, którego nie będzie widać.

Jakiego oprogramowania do projektu używasz?

Edytowane przez Aleksander z Zalasu
Literówka

10 godzin temu, Qz9 napisał:

Dlaczego dzielisz kadlub na takie małe kawalki? Przeciez to chyba lepiej w calości wydrukować?

Tak mi było łatwiej projektować. Podział jest również mniej więcej zgodny z rzeczywistym, co umożliwi łatwiejsze budowanie "rozebranych" modeli. Ale wcale nie muszę tak drukować. Przed drukiem elementy mogę sobie dowolnie (i odwracalnie) "skleić". I tak zresztą częściowo będę robił. Różnych wariantów mogę sobie zresztą nadrukować ile wlezie.

9 godzin temu, Aleksander z Zalasu napisał:

Jakiego oprogramowania do projektu używasz?

Plasticity. Na razie darmowej, 30 - dniowej wersji.

9 godzin temu, Baas ArK napisał:

Jestem ciekaw tego Cyklona, więc też zasiadam na widowni.

Dzięki. Jeśli będzie zainteresowanie a projekt się uda, to go opublikuję jako Open Source.

Edytowane przez HKK

Wyrzeźbienie stateczników i sterów idzie bardzo powoli. Może to kwestia opanowania programu, ale wszystkie bardziej skomplikowane obłości są pracochłonne do wymodelowania. Pewnie ręcznie wypiłowałbym szybciej... Ale z drugiej strony, jak się nabierze wprawy, to zawsze można wątpliwe elementy poprawić albo zamodelować od nowa już znacznie sprawniej.

Niewątpliwą zaletą cyfrowego warsztatu jest łatwość uaktualniania relacji :)

image.thumb.png.7bb09aabc872bed47eb4c4dd445b7e7a.png

image.thumb.png.5644981d206b21acfc7a9007401a36e8.png

Edytowane przez HKK