Skocz do zawartości

Caudron CR.714 1/72 od podstaw, czyli warsztat jakiego nie było...

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

...albo mi się wydaje, że nie było, przynajmniej na tym forum i w lotniczych.
Warsztat będzie cyfrowo-analogowy. Czyli projekt będzie tworzony w 3D ale sukcesywnie drukowany i budowany "normalnie".

Żadnych aftermarketów, całkowicie od zera, całkowicie drukowany. Sam jestem ciekaw, co z tego wyjdzie. Nie tylko co do rezultatu, ale też samej relacji.

Dlaczego Caudron w 1/72? Bo to wdzięczny temat do scratcha w 3D. Książka Stratusa jest na tyle kompletnym materiałem, że powinna wystarczyć do nawet mocno zdetalowanego projektu.

Caudrony nad Francją - Bartłomiej Belcarz|Książnica.pl-księgarnia  internetowa

Poza tym, tak mizerny wymiarowo model ma szansę być atrakcyjny jedynie przy sporej szczegółowości. I takie jest założenie projektu. Możliwie dużo detali zewnętrznych i wewnętrznych.

Na dodatek mam niewielką drukarkę, więc Caudronik w tej skali pasuje jak ulał.

Zarówno projektowanie 3D jak i druk żywiczny to dla mnie nowa działka, więc co tu dużo mówić, strach jest. 😉

Trochę zdążyłem już wyrzeźbić, więc relacja nie zaczyna się od zera.
image.thumb.png.df7d309bebaeb5d10731db52dd97d354.png

Następnym etapem będzie dodanie detali powierzchni i pierwszy próbny wydruk.

Uwagi bardziej doświadczonych projektantów i drukarzy, mile widziane.

Edytowane przez HKK
  • Like 13

Napisano (edytowane)
32 minuty temu, martinello napisał:

A z czego zrobisz oszklenie ?

Boczne okna mają pocienione ramki na brzegu. Jeśli to wyjdzie w druku, to podklejenie folią od wewnątrz załatwi sprawę. Natomiast wiatrochron i owiewka cóż - wydrukuję kopyto i trzeba będzie tłoczyć. Jeśli pomysł z okienkami się nie sprawdzi, to cała część grzbietowa będzie tłoczona.

Edytowane przez HKK
  • Like 1

Napisano (edytowane)

Ponieważ musiałem zmienić folię w zbiorniku żywicy i zrobić próbny wydruk, to przy okazji sprawdziłem co wychodzi z mojego projektu.

Caudron w 1/72 jest naprawdę malutki. Niby to wiedziałem, ale...

_4170755_DxO.thumb.jpg.6ab4ab4f5078fed8166cd7ebda7eadaf.jpg

Jak widać przesadziłem z cienkością ramek i połamały się już przy oddzielaniu wydruku od płytki. W sumie nie byłem zdziwiony bo zrobiłem je na 0.05 mm. Ale chyba przy 0.1 będą się trzymać i nadal wyglądać wystarczające cienko. 

_4170756_DxO.thumb.jpg.f3affa8fd26daf39ce5f27ab99afcd91.jpg

Jak coś pasuje w projekcie 3D, to nie znaczy że będzie idealnie pasować po wydruku. Niby da się doszlifować ale trochę bezsensowna robota. Statecznik zrobię integralnie z owiewką. W gruncie rzeczy nie ma powodu robić go osobno.

Zrobiłem wydruk z plików AH do P-51B/C żeby się upewnić co do precyzji druku. Chyba jest dobrze._4170758_DxO.thumb.jpg.176abdb5a12964db497c00dadb2c54bf.jpg

Dla porównania oryginalny wydruk z Army:
_4170760_DxO.thumb.jpg.9b99a456760890389f0f55dd8dca473c.jpg

Edytowane przez HKK
  • Like 3

1 minutę temu, jachud3 napisał:

Jeśli masz zamiar wyrzucić te wydruki z Army bo Ci się nie przydadzą, to ja chętnie ze śmietnika bym wyjął... 😉

Sam już nie wiem ile mam kompletów. Chyba ze sześć... Pewnie, że mogę odstąpić. Tyle że przesyłka z zagranicy 😞

Coś dla miłośników przykładania do planów:
image.thumb.png.e364c1be5279308c4c1cec071ee0083e.png

5 godzin temu, HKK napisał:
5 godzin temu, martinello napisał:

A z czego zrobisz oszklenie ?

Boczne okna mają pocienione ramki na brzegu. Jeśli to wyjdzie w druku, to podklejenie folią od wewnątrz załatwi sprawę. Natomiast wiatrochron i owiewka cóż - wydrukuję kopyto i trzeba będzie tłoczyć. Jeśli pomysł z okienkami się nie sprawdzi, to cała część grzbietowa będzie tłoczona.

Jest jeszcze żywica przeźroczysta. Nie próbowałem tego jeszcze, ale jest to jakaś opcja.

22 minuty temu, leon napisał:

Jak ma być mocno zdetalowany to rób od razu wewnątrz strukturę nośną, panele będą sztywniejsze nawet przy cienkim poszyciu.. .

Dobrze prawi, takie wzmocnienia skutecznie poprawiają sztywność i wytrzymałość części. Nawet nie muszą to być dokładnie odwzorowane wręgi, ot zgrubienie od wewnątrz, którego nie będzie widać.

Jakiego oprogramowania do projektu używasz?

Edytowane przez Aleksander z Zalasu
Literówka

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Qz9 napisał:

Dlaczego dzielisz kadlub na takie małe kawalki? Przeciez to chyba lepiej w calości wydrukować?

Tak mi było łatwiej projektować. Podział jest również mniej więcej zgodny z rzeczywistym, co umożliwi łatwiejsze budowanie "rozebranych" modeli. Ale wcale nie muszę tak drukować. Przed drukiem elementy mogę sobie dowolnie (i odwracalnie) "skleić". I tak zresztą częściowo będę robił. Różnych wariantów mogę sobie zresztą nadrukować ile wlezie.

9 godzin temu, Aleksander z Zalasu napisał:

Jakiego oprogramowania do projektu używasz?

Plasticity. Na razie darmowej, 30 - dniowej wersji.

9 godzin temu, Baas ArK napisał:

Jestem ciekaw tego Cyklona, więc też zasiadam na widowni.

Dzięki. Jeśli będzie zainteresowanie a projekt się uda, to go opublikuję jako Open Source.

Edytowane przez HKK

Napisano (edytowane)

Wyrzeźbienie stateczników i sterów idzie bardzo powoli. Może to kwestia opanowania programu, ale wszystkie bardziej skomplikowane obłości są pracochłonne do wymodelowania. Pewnie ręcznie wypiłowałbym szybciej... Ale z drugiej strony, jak się nabierze wprawy, to zawsze można wątpliwe elementy poprawić albo zamodelować od nowa już znacznie sprawniej.

Niewątpliwą zaletą cyfrowego warsztatu jest łatwość uaktualniania relacji :)

image.thumb.png.7bb09aabc872bed47eb4c4dd445b7e7a.png

image.thumb.png.5644981d206b21acfc7a9007401a36e8.png

Edytowane przez HKK
  • Like 1

Napisano (edytowane)

Po pokryciu Surfacerem 1500, wyszło chyba przyzwoicie. Oczywiście nie było szans na oddanie wszystkich szczegółów projektu i nie miałoby to sensu  w tej skali. Ale np. ząbkowanie na magazynku da się dostrzec (choć tylko w makro).  Szczegółowość projektu KM-u (bo modelu niekoniecznie) zakłada możliwość przeskalowania do 1:48 lub więcej. Doklejona lufa w kompletnym KM z rurki Albion 0.3x0.1 mm.

_4220011_DxO.thumb.jpg.a8fcdf4077c4ab973d7027052bd5f174.jpg_4220013_DxO.thumb.jpg.777da48390e0e3843fa83cd2db9c3d2e.jpg

Nieco cicho się zrobiło w tym projekcie, więc zadam prowokacyjne pytanie. Czy to nadal modelarstwo? Dodam, że na zaprojektowanie tego KM zszedł mi prawie cały dzień, a wydruk wymagał 2 kompletnych prób (po 2 godziny druku każda) aby dobrać optymalne położenie elementów i podpór.

Prace przy skrzydle też zapowiadają się na dłuższą walkę:

image.png.1d1dc6591449bba7ead3bb2967a9bac9.png

image.thumb.png.39209fb4957110efef7cc575d6ab7e15.png

Edytowane przez HKK
  • Like 1

59 minut temu, HKK napisał:

Nieco cicho się zrobiło w tym projekcie, więc zadam prowokacyjne pytanie. Czy to nadal modelarstwo?

Tak. Mam nadzieję że pomogłem :szczerbol:

W jakiej orientacji planujesz drukować skrzydła? Podzielone na połówki będzie?

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, jachud3 napisał:

W jakiej orientacji planujesz drukować skrzydła? Podzielone na połówki będzie?

To dobre pytanie. Masz jakie inne? :szczerbol:

Na razie to nie wiem jak rozwiązać pylony skrzydłowe. W całości, w połówkach, zintegrowane ze skrzydłem czy osobne itd. I jak je zaprojektować, bo mają się w nich mieścić komory uzbrojenia. Bo Inaczej, po co bym rzeźbił karabiny?

No i od tego będzie zależało w jaki sposób podzielę skrzydło do druku. 

Edytowane przez HKK
  • Haha 1

Napisano (edytowane)
17 minut temu, Woit napisał:

Robisz model? Robisz. Więc to wciąż modelarstwo.

Pytam, bo na jakimś forum (kolejowym chyba) ktoś stwierdził, że druk 3D to śmierć modelarstwa. Że niby każdy, nawet jak ma dwie lewe ręce i zeza  będzie sobie mógł zbudować super minaturę? Niewydajemisie.

Ale pewien problem dostrzegam. Powiedzmy, że jakiś modelarz o przeciętnych zdolnościach manualnych, za to przyzwoitych CAD-owskich zaprojektuje i zbuduje model, lub nawet większość detali do gotowego zestawu na poziomie nieosiągalnym dla "tradycyjnych" modelarskich technik. Na dodatek w czasie wielokrotnie krótszym. Po czym będzie seryjnie wystawiał takie modele w konkursach. Co mają zrobić sędziowie wiedząć, że fantastyczny detal to w sporej części zasługa technologii? Czy już tylko malowanie i wethering będą w przyszłości decydować o ocenie? Oczywiście zakładając, że eststyka i poprawność wykonania nie budzą zastrzeżeń. Czy w takiej sytuacji wszyscy modelarze z konkursowymi ambicjami będą musieli się sukcesywnie przesiąść na druk 3D?

Edytowane przez HKK

Są tacy co uważają, że sklejanie "gotowych" modeli plastikowych z zestawu gdzie wystarczy "tylko" wyciąć, skleić i pomalować elementy to też nie modelarstwo. Liczą się tylko takie modele strugane od podstaw z klocka drewna czy też metalu.

Po co się przejmować takimi głosami. Robisz to co TOBIE sprawia frajdę a nie żeby komuś zrobić dobrze.

• Like 2

Robisz model, czy chcesz się upewnić, że nadal jesteś modelarzem?

13 godzin temu, HKK napisał:

Pytam, bo na jakimś forum (kolejowym chyba) ktoś stwierdził, że druk 3D to śmierć modelarstwa.

A jak gdzieś ktoś napisze, że ziemia jest płaska to też się nad tym zadumasz? Ludzie różne bzdury wypisują w internecie.

Co mają zrobić sędziowie wiedząć, że fantastyczny detal to w sporej części zasługa technologii?

Ocenić, od tego są sędziowie. Natomiast z czasem pewnie organizatorzy dodadzą nowe kategorie. Np. modele drukowane, modele robione ręcznie itd.

Czy w takiej sytuacji wszyscy modelarze z konkursowymi ambicjami będą musieli się sukcesywnie przesiąść na druk 3D?

Jw. a przyszłość pokaże co będzie bardziej nobilitowało w konkursowym świecie.

Co do samego drukowania. Już dzisiaj widać, że drukowanie nie jest złotym graalem modelarstwa bo mamy nadal czynnik ludzki. Mogą być bądź jakie projekty i takie same wydruki. Dopóki nie robi tego AI to nadal jest do oceny staranność, detal, wierność z oryginałem itp.

Bez sensu, przeciez jest model Plastyka, po co tak kombinowac? 😉 

A powaznie, nie moja dzialka ale chetnie podpatrze bo fajnie to wyglada.

• Haha 1

11 minut temu, TM48 napisał:

Robisz model, czy chcesz się upewnić, że nadal jesteś modelarzem

O nic się nie martwię, robię swoje i bardzo mi się to podoba. Bardziej niż zapychanie szuflad i szafek kolejnymi szpejami do cięcia, wyginania, prostowania, kręcania i wirowania. Czy wydawania koszmarnych w gruncie rzeczy kwot na aftermarkety często przeciętnej jakości.

Prowokuję do dyskusji, bo wydaje mi się, że temat 3D to taki słoń w pokoju. Może całkowicie zmienić modelarstwo jakie znamy (już powoli zmienia), a jakby udajemy, że nie ma tematu.