Kon_Bar Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca MiG-21PFM o numerze bocznym 022 to jeden z pierwszych dostarczonych do Polski MiG-ów w wariancie PFM (94A) W odróżnieniu od późniejszych PFM-ów te 10 sztuk pochodziło z fabryki Gorki i nie miały dużych otworów rewizyjnych na górnych powierzchniach skrzydeł. Prezentowany PFM miał odróżniać się od wykonanego wcześniej PFM (94N) nie tylko innym podwieszeniem (wersje A nie były nosicielami broni jądrowej) ale także malowaniem "poremontowym" - stąd turkusowy kokpit i jednolite malowanie "srebrzanką". Podwieszenia są raczej teoretyczne - w rzeczywistości albo latano "na poligon" z GP-9 + UB-16 albo SPRD-99 w celu obycia się z przyspieszaczami. Przedstawiana konfiguracja jest poprawna, lecz byłaby wykorzystana chyba tylko w czasie "W". Budowa jest opisana w wątku "To nie moja bajka czyli bałałajka (a może i dwanaście)..." (strony 8-9). Tradycyjnie życzę miłego oglądania i zachęcam o komentowania Podwieszenia w komplecie Przy okazji czyszczenia szybki udało mi się zrobić fotki kokpitu bez owiewki Na koniec zdjęcie rodzinne - na razie mam tylko tyle z planowanego tuzina 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca Normalnie - skandal jakiś! Osiem godzin od "wklejenia" galerii modelu samolotu z szachownicą i zero komentarzy Z tej sytuacji wnioski płyną dwa - albo modele z szachownicą są passe na forum albo model jest......... (nie będę kończył bo Konrad będzie na Babarybie i może zachować się w stosunku do moich, wystawionych w konkursie modeli jak Olbrychski w Zachęcie ) Trochę mi ten MiG-acz widzi się jak di -cast. Czegoś w tej "srebrzance" mi brakuje Ogólnie wykonana dość gładko, ale............ Może jak by tak po całości posmarować łoszem "blue black" to by ją odrobinkę zróżnicowało. No nic - jest jak jest i w całokształcie jest ciekawie - taki szturmowiec imperium wyszedł. I to na "dopalaczach" . Zdjęcie rodzinne przepiękne Czekam na pozostałe 8 sztuk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca Srebrny, ale bardzo, bardzo fajny. Kolekcja rośnie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca 7 minut temu, barszczo napisał: Srebrny Srebrny, a skromny... 10 godzin temu, Kon_Bar napisał: Piękne to Czekam na ciąg dalszy 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca Bardzo ładny mnie się podobuje bardzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca Mnie również się podoba Czekam na kolejne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 6 Czerwca Autor Share Napisano 6 Czerwca 12 godzin temu, abtb napisał: Z tej sytuacji wnioski płyną dwa - albo modele z szachownicą są passe na forum albo model jest......... Niewykluczone... Cóż - na tyle starczyło talentu 12 godzin temu, abtb napisał: Trochę mi ten MiG-acz widzi się jak di -cast. Czegoś w tej "srebrzance" mi brakuje Ogólnie wykonana dość gładko, ale............ Może jak by tak po całości posmarować łoszem "blue black" to by ją odrobinkę zróżnicowało. No nic - jest jak jest i w całokształcie jest ciekawie - taki szturmowiec imperium wyszedł. I to na "dopalaczach" . Zdjęcie rodzinne przepiękne Problem jest taki, że trochę tak miało być... Próbowałem jakieś cieniowania, różnicowanie paneli etc. To jest czwarta warstwa malarska i dopiero ta IMHO nieco przypomina realny obiekt. A co do washa "po całości"... Uwierz lub nie, ale on jest pokryty takim washem Zdjęcie rodzinne wylądowało jako tapeta na monitorze - może to mnie zmotywuje do szybszego powiększania rodzinki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca Fajny migacz podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca Bardzo mi się podoba to wykonanie w srebrze „bez brudzenia” - pasuje do MiG-21. Zastanawiam się, czy szachownice na spodzie płatów nie są czasem w wersji „po 1993 roku”? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca Ładnie wyszedł, metalik ciężkie są do opanowania. Mogłeś spróbować mieszać metaliki bo faktycznie jakoś tak diecastowo wygląda, nie ma jakiegoś takiego życia. Jakimi farbami malowałeś?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca Świetny model. Podoba się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 10 Czerwca Autor Share Napisano 10 Czerwca (edytowane) W dniu 8.06.2025 o 12:57, Wachmistrz napisał: Zastanawiam się, czy szachownice na spodzie płatów nie są czasem w wersji „po 1993 roku”? Oczywiście, że są - poprawię na dniach 2 godziny temu, smialus napisał: Mogłeś spróbować mieszać metaliki bo faktycznie jakoś tak diecastowo wygląda, nie ma jakiegoś takiego życia. Jakimi farbami malowałeś?? Malowany 4 razy - w końcu wybrałem wersje jednolitą bo... mieszane mi nie podchodziły (pewnie brak umiejętności). Jest jeszcze kilka MiG-ów w planach więc może w końcu się nauczę. Malowania: Bilmodel, Gunze, RPM a ostatnie AK Xtreme Edytowane 10 Czerwca przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 11 Czerwca Share Napisano 11 Czerwca Nie wiem jak metaliki Billmodel i MRP, z tych co wymieniłeś najlepszy Gunze, bo ten AK to dziwny jest, powierzchnia po malowaniu nie ma takiej faktury metalika a zwykłej błyszczącej farby (nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć, ale jako metaliki mi nie leżą), czasami to po kilku dniach schnięcia potrafiły się kleić. Jak malujesz Gunze, one fajnie i bezproblemowo się mieszają co daje dużą rozpiętość jeśli chodzi o odcienie. Warto czasami poeksperymentować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 11 Czerwca Share Napisano 11 Czerwca Napisz że świeżo po 1 remoncie , zamiast srebrzanki użyli importowanych zamienników czyli farby du pont z drugiego obszaru płatniczego i będzie ok. Bo jest ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 11 Czerwca Autor Share Napisano 11 Czerwca 8 godzin temu, smialus napisał: […] ten AK to dziwny jest, powierzchnia po malowaniu nie ma takiej faktury metalika a zwykłej błyszczącej farby Jedni chwalą sobie widoczne ziarno, inni wprost przeciwnie. Zawsze komuś ten drugi kierunek nie leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi