Helmut Napisano Poniedziałek o 12:34 Share Napisano Poniedziałek o 12:34 (edytowane) To miała być odskocznia od P-40 żeby sobie odświeżyć głowę. Oczywiście jak zwykle - wyobrażałem sobie w miarę bezproblemową budowę, ale jak zacząłem kwerendę, to się zorientowałem, że nic z tego. Sumienie mi nie pozwala zrobić PZPR, a i maszyna zbyt ważna, żeby ją potraktować bez należytej staranności. Swoją drogą aż wstyd, że ten straszliwy paździerz to jedyny na rynku model tej maszyny. Zacząłem od przywrócenia prawidłowej powierzchni kadłuba. Mam nadzieję, że w ciągu dalszych prac uda mi się nie zamazać ostrych przejść pomiędzy poszczególnymi płaszczyznami. Przy okazji wylazły nierówności, skutecznie maskowane przez fakturę udającą jutowe worki. Zaszpachlowałem szuwaksem zrobionym z rozpuszczonych ramek. Ma prawie same wady: ciągnie się, nie daje się dokładnie kształtować i potwornie długo schnie. To wszystko jednak równoważy jedyna (poza ceną) zaleta, tzn. twardość identyczna, jak reszty modelu. Pozwala to na uniknięcie różnicy w głębokości rytych na nowo linii i nitów, a także wykruszania się ich krawędzi, co zawsze się zdarza w przypadku innych szpachlówek. Potem tej samej operacji poddałem skrzydło. Te ciemne plamy to też w/w szpachlówka. Edytowane Poniedziałek o 12:35 przez Helmut 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 12:49 Share Napisano Poniedziałek o 12:49 O rany, toś sobie odskocznię wybrał... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano Poniedziałek o 15:30 Share Napisano Poniedziałek o 15:30 Teraz z tego zestawu można wyrzeźbić dowolny samolot... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano Poniedziałek o 16:23 Share Napisano Poniedziałek o 16:23 Taka szpachlówka to zguba, zemści się okrutnie za jakiś czas.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano Poniedziałek o 16:28 Autor Share Napisano Poniedziałek o 16:28 3 godziny temu, barszczo napisał: O rany, toś sobie odskocznię wybrał... No właśnie, #%*$&@, widzę. Klątwa jaka, czy co...? Czy ktoś wie, czy gdzieś istnieją wiarygodne plany RWD-5? To, do czego przymierzam, to przeskalowane do 1:72 plany z forum RC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano Poniedziałek o 16:29 Autor Share Napisano Poniedziałek o 16:29 4 minuty temu, arhtus napisał: Taka szpachlówka to zguba, zemści się okrutnie za jakiś czas.. Czekaj, bo o tej porze to już nie mam fałd na mózgu. Piszesz serio, czy tylko szydzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano Poniedziałek o 18:48 Share Napisano Poniedziałek o 18:48 Nie ma się tu z czego śmiać Taka masa tylko z pozoru wydaje się fajnym rozwiązaniem, bo rzeczywiście wydaje się, że to to samo tworzywo co element modelu. Niestety to nigdy nie wysycha, dawno temu też się tym zachłysnąłem, ale niestety. Z czasem te szpachlowane miejsca się zapadają i to chyba bardziej niż firmowe, gotowe szpachlówki, jakby się wtapiały w tworzywo, można gładzić, pucować, a i tak z czasem będzie d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Poniedziałek o 18:57 Share Napisano Poniedziałek o 18:57 8 minut temu, arhtus napisał: a i tak z czasem będzie d... czyli, jak to juz ktos kiedys napisal: zmeczenie materialu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Poniedziałek o 19:05 Share Napisano Poniedziałek o 19:05 Cześć! Ja się nie zgodzę - uważam, że szpachlówka z rozpuszczonej ramki to dobry wybór, pod warunkiem, że ma się czas/cierpliwość. Trzeba też do jej sporządzenia użyć odpowiedniego rozpuszczalnika. Pod tym warunkiem można jej dobrze używać nawet do wypełniania głębokich ubytków. W ciągu 24-48 godzin następuje skurcz (48 h dla bardzo grubych warstw, powiedzmy 5 mm albo więcej), a potem jeszcze trzeba jej dać dzień czy dwa, żeby naprawdę stwardniała (nie powinno się dać zrobić śladu paznokciem), ale jak już stwardnieje to jest to taki sam plastik jak części dookoła - można szlifować, polerować, robić rowki, wiercić otwory itd. Nie występuje za to taki efekt jak przy niektórych szpachlówkach, że szlifujesz na gładko, potem malujesz i wtedy szpachlówka się kurczy i spod farby widać wgłębienie. Czasem jak się wpadnie w taki zaklęty krąg, to jedno użycie stopionej ramki wychodzi przy tym bardzo korzystnie czasowo. Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano Poniedziałek o 20:21 Autor Share Napisano Poniedziałek o 20:21 Godzinę temu, pmroczko napisał: Ja się nie zgodzę Uf. Czyli nie tylko ja mam takie doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano Poniedziałek o 20:37 Share Napisano Poniedziałek o 20:37 A jaki rozpuszczalnik jest najlepszy do takiej szpachlówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano Poniedziałek o 20:40 Share Napisano Poniedziałek o 20:40 Tego erwudziaka można spokojnie nadal zbudować PZPR. Sam skleiłem już ich 5 sztuk i ładnie się prezentują prosto z pudła. Ale skoro chcesz poprawiać to życzę powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano Poniedziałek o 20:53 Autor Share Napisano Poniedziałek o 20:53 14 minut temu, arhtus napisał: A jaki rozpuszczalnik jest najlepszy do takiej szpachlówki? Ja używam kleju Extra Thin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Poniedziałek o 21:35 Share Napisano Poniedziałek o 21:35 55 minut temu, arhtus napisał: A jaki rozpuszczalnik jest najlepszy do takiej szpachlówki? 40 minut temu, Helmut napisał: Ja używam kleju Extra Thin I to będzie OK, można spróbować w narzędziowym kupić jakiś rozpuszczalnik który ma (główny składnik) octan butylu - główny składnik extra thin - a wyjdzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Wtorek o 06:59 Share Napisano Wtorek o 06:59 9 godzin temu, pmroczko napisał: który ma (główny składnik) octan butylu - główny składnik extra thin - a wyjdzie taniej Extra thin to octan butylu i aceton pół na pół. Można sobie więc zrobić gluta z polistyrenu przy pomocy samego acetonu. Będzie nieco szybciej zasychał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano Wtorek o 07:47 Share Napisano Wtorek o 07:47 Też często używam takiej szpachlówki i nigdy mi się nic nie działo, nawet używam innego plastiku ze względu na kolor. Extra Thin i zwykły klej Tamiya niekiedy podlewam acetonem dla rozrzedzenia, wiadomo że czasowo się wydłuża ale to jest pewniak jeśli chodzi o jakieś większe ubytki z którymi się chce coś później robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano Wtorek o 13:33 Share Napisano Wtorek o 13:33 Ja kiedyś próbowałem z różnymi klejami modelarskimi, rozpuszczalnikiem nitro, nie pamiętam, czy z acetonem też, zawsze efekt był taki sam. Na początku super, obrabia się jak normalna wypraska, ale z czasem zawsze powstawały zapadliska i odpuściłem. Z Extra Thin nie próbowałem, może to ten magiczny składnik, spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Wtorek o 13:37 Share Napisano Wtorek o 13:37 (edytowane) 5 minut temu, arhtus napisał: Z Extra Thin nie próbowałem, może to ten magiczny składnik, spróbuję Nie jest to do końca wykluczone. Octan butylu wolniej paruje niż aceton stąd jego zawartość w składzie. Więc może być tak, że wolniejsze zastyganie mieszanki powoduje mniejszy skurcz. Tak w ogóle to większość rozpuszczalników "nitro" bazuje na acetonie lub na MEK bo to są tanie a jednocześnie skuteczne (i dość bezpieczne) składniki. Edytowane Wtorek o 13:38 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 22 godziny temu Autor Share Napisano 22 godziny temu Kontredansu ze skrzydłami ciąg dalszy. Środkowy keson byłza cienki, trzeba było pogrubasić. A potem też pogrubasić, ale cieniej. Na zdjęciach już podszlifowane i ze szpachlówką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu Nie lepiej wystrugać to skrzydło od podstaw? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu Własnie do takich robótek nadaje sie szpachlówka poliestrowa samochodowa dwuskładnikowa. Te inne to na roboty wykończeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 20 godzin temu Autor Share Napisano 20 godzin temu Godzinę temu, barszczo napisał: Nie lepiej wystrugać to skrzydło od podstaw? Wiesz, jak to jest: najpierw myślisz: "wystarczą drobne korekty tu i tam". Jak już je zrobisz i przyjrzysz się planom i zdjęciom, to mówisz: "o, cholera, nie zauważyłem tego, tego i tego". Poprawiasz. Coś się omsknie. Poprawiasz. W czasie poprawiania omsknie się gdzie indziej. Poprawiasz. I po paru takich razach zdajesz sobie sprawę, że faktycznie lepiej było zrobić to od podstaw, ale już tyle czasu i energii w to zainwestowałeś i prawie skończyłeś... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu Matko kochana, ten warsztat coraz bardziej przypomina jakieś horrory/gore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 18 godzin temu Autor Share Napisano 18 godzin temu 1 godzinę temu, jachud3 napisał: ten warsztat coraz bardziej przypomina jakieś horrory/gore Poczekaj, jak będę robił Czaplę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu Ja to bym sobie ten plat wydrukował. A potem pewnie kadłub, a potem całą resztę... Ale ja jestem trochę poye....ny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi