Skocz do zawartości

RWD-5bis (1:72, ZTS Plastyk, no bo niby co innego)

Helmut

Rekomendowane odpowiedzi

To miała być odskocznia od P-40 żeby sobie odświeżyć głowę. Oczywiście jak zwykle - wyobrażałem sobie w miarę bezproblemową budowę, ale jak zacząłem kwerendę, to się zorientowałem, że nic z tego. Sumienie mi nie pozwala zrobić PZPR, a i maszyna zbyt ważna, żeby ją potraktować bez należytej staranności.

Swoją drogą aż wstyd, że ten straszliwy paździerz to jedyny na rynku model tej maszyny.

Zacząłem od przywrócenia prawidłowej powierzchni kadłuba. Mam nadzieję, że w ciągu dalszych prac uda mi się nie zamazać ostrych przejść pomiędzy poszczególnymi płaszczyznami.

IMG_4645.thumb.jpeg.461a981e7e6bb9766e9a0e6ac9ea1aef.jpeg

Przy okazji wylazły nierówności, skutecznie maskowane przez fakturę udającą jutowe worki. Zaszpachlowałem szuwaksem zrobionym z rozpuszczonych ramek. Ma prawie same wady: ciągnie się, nie daje się dokładnie kształtować i potwornie długo schnie. To wszystko jednak równoważy jedyna (poza ceną) zaleta, tzn. twardość identyczna, jak reszty modelu. Pozwala to na uniknięcie różnicy w głębokości rytych na nowo linii i nitów, a także wykruszania się ich krawędzi, co zawsze się zdarza w przypadku innych szpachlówek.

Potem tej samej operacji poddałem skrzydło. Te ciemne plamy to też w/w szpachlówka.

IMG_4643.thumb.jpeg.e71f816f63de30e7dbf6944a794412b8.jpeg

IMG_4644.thumb.jpeg.b2609892927a81024d0569b4670fb8b0.jpeg

Edytowane przez Helmut
  • Like 4

3 godziny temu, barszczo napisał:

O rany, toś sobie odskocznię wybrał... :pala:

No właśnie, #%*$&@, widzę. Klątwa jaka, czy co...?

IMG_4647.thumb.jpeg.7b67e608482a7001051a233807ca72f4.jpegIMG_4646.thumb.jpeg.21171a8fe7491a1829d95cacf246ad0e.jpeg

Czy ktoś wie, czy gdzieś istnieją wiarygodne plany RWD-5? To, do czego przymierzam, to przeskalowane do 1:72 plany z forum RC.

4 minuty temu, arhtus napisał:

Taka szpachlówka to zguba, zemści się okrutnie za jakiś czas.. 

Czekaj, bo o tej porze to już nie mam fałd na mózgu. Piszesz serio, czy tylko szydzisz?

Nie ma się tu z czego śmiać 😁

Taka masa tylko z pozoru wydaje się fajnym rozwiązaniem, bo rzeczywiście wydaje się, że to to samo tworzywo co element modelu. 

Niestety to nigdy nie wysycha, dawno temu też się tym zachłysnąłem, ale niestety. 

Z czasem te szpachlowane miejsca się zapadają i to chyba bardziej niż firmowe, gotowe szpachlówki, jakby się wtapiały w tworzywo, można gładzić, pucować, a i tak z czasem będzie d...

Cześć!

Ja się nie zgodzę - uważam, że szpachlówka z rozpuszczonej ramki to dobry wybór, pod warunkiem, że ma się czas/cierpliwość. Trzeba też do jej sporządzenia użyć odpowiedniego rozpuszczalnika. Pod tym warunkiem można jej dobrze używać nawet do wypełniania głębokich ubytków. W ciągu 24-48 godzin następuje skurcz (48 h dla bardzo grubych warstw, powiedzmy 5 mm albo więcej), a potem jeszcze trzeba jej dać dzień czy dwa, żeby naprawdę stwardniała (nie powinno się dać zrobić śladu paznokciem), ale jak już stwardnieje to jest to taki sam plastik jak części dookoła - można szlifować, polerować, robić rowki, wiercić otwory itd. Nie występuje za to taki efekt jak przy niektórych szpachlówkach, że szlifujesz na gładko, potem malujesz i wtedy szpachlówka się kurczy i spod farby widać wgłębienie. Czasem jak się wpadnie w taki zaklęty krąg, to jedno użycie stopionej ramki wychodzi przy tym bardzo korzystnie czasowo.

Pozdrawiam!

Paweł

Godzinę temu, pmroczko napisał:

Ja się nie zgodzę

Uf. Czyli nie tylko ja mam takie doświadczenia.

14 minut temu, arhtus napisał:

A jaki rozpuszczalnik jest najlepszy do takiej szpachlówki?

Ja używam kleju Extra Thin

55 minut temu, arhtus napisał:

A jaki rozpuszczalnik jest najlepszy do takiej szpachlówki?

40 minut temu, Helmut napisał:

Ja używam kleju Extra Thin

I to będzie OK, można spróbować w narzędziowym kupić jakiś rozpuszczalnik który ma (główny składnik) octan butylu - główny składnik extra thin - a wyjdzie taniej

9 godzin temu, pmroczko napisał:

który ma (główny składnik) octan butylu - główny składnik extra thin - a wyjdzie taniej

Extra thin to octan butylu i aceton pół na pół. Można sobie więc zrobić gluta z polistyrenu przy pomocy samego acetonu. Będzie nieco szybciej zasychał.

Też często używam takiej szpachlówki i nigdy mi się nic nie działo,  nawet używam innego plastiku ze względu na kolor. Extra Thin i zwykły klej Tamiya  niekiedy podlewam acetonem dla rozrzedzenia, wiadomo że czasowo się wydłuża ale to jest pewniak jeśli chodzi o jakieś większe ubytki z którymi się chce coś później robić.

Ja kiedyś próbowałem z różnymi klejami modelarskimi, rozpuszczalnikiem nitro, nie pamiętam, czy z acetonem też🤔, zawsze efekt był taki sam. 

Na początku super, obrabia się jak normalna wypraska, ale z czasem zawsze powstawały zapadliska i odpuściłem. 

Z Extra Thin nie próbowałem, może to ten magiczny składnik, spróbuję 🙂  

5 minut temu, arhtus napisał:

Z Extra Thin nie próbowałem, może to ten magiczny składnik, spróbuję

Nie jest to do końca wykluczone. Octan butylu wolniej paruje niż aceton stąd jego zawartość w składzie. Więc może być tak, że wolniejsze zastyganie mieszanki powoduje mniejszy skurcz. Tak w ogóle to większość rozpuszczalników "nitro" bazuje na acetonie lub na MEK bo to są tanie a jednocześnie  skuteczne (i dość bezpieczne) składniki.

Edytowane przez HKK

Kontredansu ze skrzydłami ciąg dalszy. Środkowy keson byłza cienki, trzeba było pogrubasić.

IMG_4653.thumb.jpeg.607da59e8d6fdd6a8a4d675cec141ca1.jpeg

IMG_4652.thumb.jpeg.d1b4e53120244a14f15f8e42068e498e.jpeg

A potem też pogrubasić, ale cieniej. Na zdjęciach już podszlifowane i ze szpachlówką.

IMG_4664.thumb.jpeg.68a424a5767e74f49c14ce399f9d91e6.jpeg

IMG_4665.thumb.jpeg.1cd290caa173188dd56132a0bff1a670.jpeg

• Like 1

Godzinę temu, barszczo napisał:

Nie lepiej wystrugać to skrzydło od podstaw?

Wiesz, jak to jest: najpierw myślisz: "wystarczą drobne korekty tu i tam". Jak już je zrobisz i przyjrzysz się planom i zdjęciom, to mówisz: "o, cholera, nie zauważyłem tego, tego i tego". Poprawiasz. Coś się omsknie. Poprawiasz. W czasie poprawiania omsknie się gdzie indziej. Poprawiasz. I po paru takich razach zdajesz sobie sprawę, że faktycznie lepiej było zrobić to od podstaw, ale już tyle czasu i energii w to zainwestowałeś i prawie skończyłeś...

• Like 1

1 godzinę temu, jachud3 napisał:

ten warsztat coraz bardziej przypomina jakieś horrory/gore :szczerbol:

Poczekaj, jak będę robił Czaplę 

• Haha 1