Argo1 Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Witam. Ja jeszcze w sprawie kolorów. Zrobiłem małą korektę na zielonym na moim złomie wieży Vickersa.Do koloru bazowego czyli Humbrol 84 dodałem trochę żołtego Humbrola 154. Efekt jak na fotach. I możecie mi wierzyć lub nie takie właśnie kamo jest najbardziej zbliżone do przedwojennego wprowadzonego instrukcją z 1936 roku. Moje propozycje kolorów: szaro piaskowy- Model master Sand Flat 1706E plus kilkanaście kropel Model Master Light Ghost Gray Flat 1728E oliwkowo zielony- humbrol 84 plus kilka kropel żołtego humbrol 154 dla rozjaśnienia tej zgniło zielonobrązowego koloru jaki ma humbrol 84. ciemno brązowo czerwony- humbrol 70 plus czarny matowy humbrol 33. Czarny matowy dodaje po kilka kropel aż do uzyskania efektu koloru ciemno brązowo czerwonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Argo1 - niestety, ale Twoje propozycje, głównie ten biały kolor na dole wieży są nie do zaakceptowania. Gdybyś dokładnie doczytał na forum odkrywcy, to wiedział byś skąd ten czwarty, tajemniczy kolor się wziął. Jest to efekt wielokrotnego malowania i złego dobierana kolorów. Autor wozu sam pisze, ze cały pojazd musi być przemalowany jeszcze raz "na gotowo" 3 kolorami farb. M.in. dlatego, że wieża, ma inne odcienie farby niż kadłub. Ale teraz do rzeczy: 1. Kolor nałożonej kilka dni temu minii. 2. Kolor minii sprzed 70 lat (pomarańcz), wystawionej na ścieranie i wszelkiego rodzaju warunki atmosferyczne. 3. Oryginalny kolor podkładowy (oliwkowo-zielony), na który malowano wozy w PZInż. Odcinek ten został po przemalowaniu w fabryce, zasłonięty innymi elementami mocowania i pod nimi zachowała się oryginalna farba.Na podstawie rozmów z rekonstruktorami ostatecznie stwierdzam, że wozy były w PZInż malowane tylko na kolor bazowy tj. oliwkowo zielony. źródło: zdjęcie własne ciągnika C2P, zakupionego przez polskiego kolekcjonera i rekonstruowanego w Polsce. Farba na elemencie ramy silnika-układu napędowego. Ciągnik najprawdopodobniej "ożyje" do 1 września. Powyższe zdjęcie dedykuję skali72- człowiekowi, który zawsze wie wszystko najlepiej. Nadal nie otrzymałem do Ciebie słowa przeprosin skala, za Twój ostatni wybryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2009 rewelacja !! teraz pytanie: Kolor A: jest to kolor oliwkowozielony, jeden z trzech kolorów używanych w kamo i na taki kolor malowano fabrycznie wszystkie wozy panc. ?? Kolor B: co to za kolor ?? Kolor C: na minię to to nie wygląda, a raczej na jakiś kolor zielonooliwkowy, albo khaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 rewelacja !! teraz pytanie: Kolor A: jest to kolor oliwkowozielony, jeden z trzech kolorów używanych w kamo i na taki kolor malowano fabrycznie wszystkie wozy panc. ?? Kolor B: co to za kolor ?? Kolor C: na minię to to nie wygląda, a raczej na jakiś kolor zielonooliwkowy, albo khaki. Zastanów się skala. Pomarańczowy kolor to stara, 70 letnia minia. Rekonstruktor chyba wie najlepiej z czym ma sprawę. Kolory B i C resztki kamo NIEMIECKIEGO (kolory Wh lub LUFT), lub powojenne u rolnika. Kolor A - tak, to kolor oliwkowozielony, jeden z trzech kolorów używanych w kamo i na taki kolor malowano fabrycznie wszystkie wozy panc. Zdjęcie nie przekłamuje kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2009 Chodziło mi o zaznaczone kolory, jaki kolor ma minia to wiem i nie koniecznie musi ona mieć 70 lat, taki kolor minii był również i w latach '60, '70 iii, teraz są różne. O barwach niemieckich nic wcześniej nie pisałeś i dlatego zaznaczyłem te kolory. Fajnie, że jest wyjście bazowego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Chodziło mi o zaznaczone kolory, jaki kolor ma minia to wiem i nie koniecznie musi ona mieć 70 lat, taki kolor minii był również i w latach '60, '70 iii, teraz są różne. O barwach niemieckich nic wcześniej nie pisałeś i dlatego zaznaczyłem te kolory.Fajnie, że jest wyjście bazowego koloru. spoko oko Nie pisałem bo to oczywista rzecz. Niemcy zdobyli je na nas i potem TKS,TK-3 i C2P służyły za ciągniki wszelkiej maści itp. Siłą rzeczy malowali je na swoje, jednolite wtedy barwy. A po wojnie, u rolnika czy na poligonie to już wiesz, z "z pyndzla czym było". Czytać skala, czytać ! Wszystko masz w monografii TKS z MiF. Kup sobie, nie pożałujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2009 To, że były wykorzystywane przez Niemców jako ciągniki itd.. to wiem i to że przemalowywali je na własne barwy również, jest masa zdjęć, ale na fotce nie widać dobrze tego koloru. Nie trzeba czytać w MiFie o samym TKS, jest to opisane w wielu innych pracach i j/w wspomniałem na zdjęciach - "PBP 1939". Nie masz się czym chwalić, wystarczy odpowiedzieć na zadane pytanie: co to za kolor i to zrobiłeś i styknie, nie musisz pokazywać wszystkim, że masz tyle booksów i że "No proszę, wszystko wiem", to jest nie smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Jak czlowiek jest chory i siedzi w domu to takie rzeczy z nudów znajduje w sieci Fotki zrobione przez Teutonów w Polsce w 1939 roku. pojazdy stanowiły raczej jakąś ekspozycję, ale zielony chyba raczej taki jak na TKSach i 7TP Zwróćcie uwage, ze ten kolor to nie jest do końca taki jak powinien być. Pojazdy są niesamowicie zakurzone - na ostatniej, trzeciej fotce widać starty kurz w niektórych miejscach, spod którego zdecydowanie żywsza zieleń wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Kurde, ten półgąsienicowy cudak jest baaardzo ciekawy, ktoś wie co to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Jak czlowiek jest chory i siedzi w domu to takie rzeczy z nudów znajduje w sieci Fotki zrobione przez Teutonów w Polsce w 1939 roku. pojazdy stanowiły raczej jakąś ekspozycję, ale zielony chyba raczej taki jak na TKSach i 7TP Zwróćcie uwage, ze ten kolor to nie jest do końca taki jak powinien być. Pojazdy są niesamowicie zakurzone - na ostatniej, trzeciej fotce widać starty kurz w niektórych miejscach, spod którego zdecydowanie żywsza zieleń wychodzi To fotki z Modlina z kolekcji Jagera. Barthass tego cudaka nie pomne, ale dość łatwo to znaleźć w sieci, nie wiem czy to nie jakiś Austin. Kolory na tych fotach- była dyskusja na odkrywcy. Niestety taśma kolorowa wtedy... no słowem przekłamują. To, że były wykorzystywane przez Niemców jako ciągniki itd.. to wiem i to że przemalowywali je na własne barwy również, jest masa zdjęć, ale na fotce nie widać dobrze tego koloru. Nie trzeba czytać w MiFie o samym TKS, jest to opisane w wielu innych pracach i j/w wspomniałem na zdjęciach - "PBP 1939". Nie masz się czym chwalić, wystarczy odpowiedzieć na zadane pytanie: co to za kolor i to zrobiłeś i styknie, nie musisz pokazywać wszystkim, że masz tyle booksów i że "No proszę, wszystko wiem", to jest nie smaczne Ty to masz chyba jakiś kompleks. Zapytałeś to Ci odpowiedziałem. Książek masz/czytasz niewiele to staram się odpowiedzieć krótko, acz dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 (edytowane) Ten półgąsienicowy to Austin-Kegresse, a ten kołowy to Austin-Putiłow. Zdobyte na Boleszewikach, następnie uzywane w Polskim Wojsku. Austin Putiłow ze zdjęcia to dawny "Poznańczyk" (ex-'Stienka Razin'), a ten Austin-Kegresse to chyba dawny "Lis" (ex- 'Śmiert Burżuazji'). Fotki znalazłem w e-zasobach magazynu Life. Edytowane 17 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Ten półgąsienicowy to Austin-Kegresse, a ten kołowy to Austin-Putiłow. Zdobyte na Boleszewikach, następnie uzywane w Polskim Wojsku. Avi=mówisz masz. Nie ma to jak solidność rodem z Kazimierza Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 (edytowane) Jeszcze takie cuś - TK z Belgradu. Fotke zrobiłem cztery lata temu, jak jeszcze był przed remontem (co widać). Teraz jest juz chyba w kamuflażu w miarę oryginalnym (a przynajmniej powinien już być - bo tak 'ojciec pułkownik' - dyrektor muzeum przebąkiwał). Może się przyda na coś (gdzieś na jakiejś płycie mam jeszcze więcej zdjęć - zrobiłem całego 'walkarounda' tego TK, ale muszę poszukać). foto: Avi Edytowane 17 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Jeszcze takie cuś - TK z Belgradu. Fotke zrobiłem cztery lata temu, jak jeszcze był przed remontem (co widać). Teraz jest juz chyba w kamuflażu w miarę oryginalnym (a przynajmniej powinien już być - bo tak 'ojciec pułkownik' - dyrektor muzeum przebąkiwał). Może się przyda na coś (gdzieś na jakiejś płycie mam jeszcze więcej zdjęć - zrobiłem całego 'walkarounda' tego TK, ale muszę poszukać). Stoi tak jak stał, red. Sikorski był tam z "Było nie minęło" i ekipą z projektu 7TP/TK-3. Rdza, spawy na górnej płycie i generalne zaniedbanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2009 Czy takich rzeczy nie da się ściągnąć do Polski ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Nie, bowiem to jest pojazd zdobyty przez serbskich partyzantów na Bułgarach, którzy to z kolei otrzymali go od Niemców, którzy zaś, jak wiadomo zawinęli go w Polsce . W sumie z jakiej paki Serbowie mieliby nam go oddawać - to tak samo jest już część ich historii jak i naszej w tym momencie. Mozna sie zawsze jakoś dogadać - na zasadzie wypozyczenia czy jakoś inaczej, ale z naszej strony z Serbami nikt do tej pory nie chciał rozmawiać w tej sprawie, pomimo pomysłu, który wyszedł od dowódcy twierdzy, żeby go 'wespół' wyremontować (TKa) i 'zrewitalizować'. Niestety, zgłosił sie chyba do niewłaściwej instytucji - do MWP, gdzie olali go dokładnie, i to chyba go juz na dobre zniechęciło do kontaktów z naszymi muzeami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Czy takich rzeczy nie da się ściągnąć do Polski ?? Da się. Potrzebne są pieniądze i znajomości. Najlepszym organem do tego było by FWP ale oni już mają jednego TK-3. Wspólne wyremontowanie ? ciekawe czy mają jakiekolwiek tam części od niego ? Ciężka sprawa, ale do zrobienia. Póki co warto by z nimi po prostu mieć kontakt, bo inaczej rdza zeżre ten czołg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Jendrass1 chodziły słuchy że jest to TKF. Prawda li to czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Jendrass1 chodziły słuchy że jest to TKF Nie, to TK-3. Standardowe podwozie, bez pazura z tyłu. Najgorzej wygląda tłumik, bo jest praktycznie urwany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Dzięki widd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argo1 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Co do malowania to powiem że potrafię uważnie czytać forum odkrywcy w temacie malowania repliki samochodu pancernego WZ-34. Zresztą wątek o malowaniu WZ-34 został założony po zaprezentowaniu przeze mnie kolorów na wieży Vickersa i nie mogłem przeczytać to co jeszcze nie było napisane. Pytanie do Jendreass1 w którym miejscu na forum w tym temacie malowania repliki jej autorzy piszą że aktualnie kolory są żle dobrane. A ten kolor ciemnozielony był nakładany na WZ-34 przed wypróbowaniem go jako podkład na realizowanym aktualnie czołgu 7TP. Wieża była nowo zrobiona, kolor szaropiaskowy na dole pancerki nie taki jaki powinien być więc można było w tych miejscach próbować. Twierdzisz że pojazdy w PZinż były malowane tylko na kolor bazowy tj. na kolor oliwkowo zielony. To skąd TK-S przekazane na terenie PZinż wojsku i czołgi 7TP biorące udział w obronie Warszawy zaraz po próbach odbiorczych z PZinż mają trójbarwny kamuflaż? A farba zielona ochronna nakładana na pojazd przed nałożeniem właściwego kamuflażu znacznie różniła się od tej z kamo. Na koniec resztki farby z kamuflażu zachowanego na chłodnicy z TK-S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2009 Masz może wyraźniejsze zdjęcie? Ten temat bardzo mnie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Jendrass1 chodziły słuchy że jest to TKF Nie, to TK-3. Standardowe podwozie, bez pazura z tyłu. Najgorzej wygląda tłumik, bo jest praktycznie urwany. Pewien nie jestem sprawdzę jutro jak wstanę. Albo TKF, albo jakaś hybryda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Twierdzisz że pojazdy w PZinż były malowane tylko na kolor bazowy tj. na kolor oliwkowo zielony. To skąd TK-S przekazane na terenie PZinż wojsku i czołgi 7TP biorące udział w obronie Warszawy zaraz po próbach odbiorczych z PZinż mają trójbarwny kamuflaż? A farba zielona ochronna nakładana na pojazd przed nałożeniem właściwego kamuflażu znacznie różniła się od tej z kamo. Na koniec resztki farby z kamuflażu zachowanego na chłodnicy z TK-S.[/url] 1. Przekazanie TKS WP to inna bajka. Teorii można tu mnożyć 2. Na kronikach zamieszczonych przez Widda widać, że czołgi (7TP) wyjeżdżają z PZINż pomalowane na gładki zielony kolor, ciemno zielony. Tak samo pewnie tankietki. Potwierdza to: a) wspomniana kronika PAT b) częściowo literatura, już tu wspominana c) rekonstruktorzy/poszukiwacze części 3. Pokaż mi zdjęcie czołgu wyprodukowanego już w trakcie wojny, biorącego udział w obronie Warszawy, w jednolitym kolorze. Podpowiem Ci że, chodzi już o standard "pogrubionego" 7TP lub 9TP. 4. Na zdjęciu nic nie widać, jesteś pewien, że to polska farba ? właśnie ta z PZInż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Jendrass, zaufaj mi raz w życiu. To nie TKF. Co do 7TP, to owszem, kolor z PZinż to zielony maskujący. Dopiero na niego kładziono 3 kolory. Zielony maskujący to nie oliwkowo zielony. Maskowanie było nakładane w jednostkach. Pojazdy przekazane juz we wrześniu były malowane w Pzinż. Tyle, proste. Argo, naprawdę próbujesz na siłę, za wszelką cenę udowodnić cokolwiek na temat maskowania. Wpierw był to czwarty kolor, a teraz system malowania. A na koniec mała ciekawostka. Jendrass zna, ale pośmiejecie sie i rozładuje się klimat. Październik 1943 - szkolenie jednej z dywizji SS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi