Jendrass1 Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Nie wiem na ile Was ta wiadomość ucieszy ale dostępnymi mi kanałami dowiedziałem się, że po rekonstrukcji 7TP przyjdzie kolej na Vickersa E... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkp Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Witam! Mam takie pytanie- czy na tym zdjęciu, TK-3 z przodu ma kamo jednobarwne, oliwkowe?: Źródło: J. Ledwoch, Blitzkrieg 1936-1940 malowanie i oznakowanie (wyd. Militaria 22). Czy ktoś posiada jakieś zdjęcia/schematy TK-3 w kamo jednolitym i czy było ono stosowane podczas Kampanii Wrześniowej? I jeszcze jedno- czy te identyfikacyjne, blaszane figury geometryczne na tankietkach były używane podczas działań wojennych w 1939, czy tylko podczas przedwojennych ćwiczeń? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 ... po rekonstrukcji 7TP przyjdzie kolej na Vickersa E... BRAWO Takim ludziom jak ci rekonstuktorzy powinni dać medal z rąk prezydenta, albo lepiej jakby dostali jakąś dotację na odbudowę. Naprawdę serce się raduje na takie wieści. Dobrze, że jest taki ktoś, kto wziął w swoje ręce losy kampanii wrześniowej i widać efekty. Pojawia się coraz więcej sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Kolego szkp, na tym zdjęciu TK jest w malowaniu trójbarwnym. Wyżej pokazywałem już tk w malowaniu jednobarwnym. Oto to zdjęcie: TK prosto z fabryki, przed oddaniem jednostce. Po przybyciu do jednostki dopiero pojazd był malowany. Roobert, Pan Prezydent RP już patronuje odbudowie 7TP i dotuje ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Mogę tylko podpisać się pod postem widd-a. Kamo jednobarwne było "wyjątkiem fabrycznym", nie występowało w jednostkach liniowych w drugiej połowie lat trzydziestych. Znaki taktyczne spotyka się na rozbitych wrakach, więc pewnie były stosowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 W sumie więc nalezy przypuszczać, że Tanki z fabryki wychodziły zielone (vide: film z 7TP opuszczającymi PZInż, który pokazywałem), ładowane były na pociąg i stawiały się tak w jednostkach i tam dostawały kamo. Jarekk, tyle, że niesamowicie mało się widzi tych znaków taktycznych. Moim zdaniem ich użycie było złamaniem regulaminu. przed wybuchem wojny nakazano wszystkie znaki zamalować, a taktyczne usunąć, aby utrudnić celowanie wrogowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Regulamin regulaminem a jak inaczej rozpoznać w terenie kto jest kto - głosem? Pewnie dca plutonu chciał widzieć swoich z daleka. Wydaje mi się, ze takich zdjęć jest trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 A tu panowie trochę modeli naszego sprzętu. Muzeum na cytadeli Malowania skopane, ale Jarekk, jest 10TP http://thor.isp.net.pl/poznan2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Kurcze, ktoś mnie uprzedził w budowie 10TP Czy on nie jest kartonowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 (edytowane) Takim ludziom jak ci rekonstuktorzy powinni dać medal z rąk prezydenta, albo lepiej jakby dostali jakąś dotację na odbudowę. Naprawdę serce się raduje na takie wieści. Dobrze, że jest taki ktoś, kto wziął w swoje ręce losy kampanii wrześniowej i widać efekty. Pojawia się coraz więcej sprzętu. Już dostali do Prezydenta RP siano, starczyło na kilka fantów, m.in na oryginalną skrzynię biegów. Pewnie 15 sierpnia albo 1 września dla rekonstruktorów posypią się restituty A widd z jarkiem znów będą się spierać o kolory kamo i co jakie wyjeżdżało z pzinz ? Myślałem że już to ustaliliśmy. Edytowane 9 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Co to za literówki w Twoim wykonaniu Jendrass? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 9 Maja 2009 Share Napisano 9 Maja 2009 Hostel "Baltic" w Gdańsku - polecam, klawiatura ma chyba ze sto lat, a że pogoda pada to dużo ... badań terenowych robimy ;) Już poprawiam błędziorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Maja 2009 Share Napisano 9 Maja 2009 OOO, Jendrass ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 10 Maja 2009 Share Napisano 10 Maja 2009 Nie wiem na ile Was ta wiadomość ucieszy ale dostępnymi mi kanałami dowiedziałem się, że po rekonstrukcji 7TP przyjdzie kolej na Vickersa E... Wczoraj oficjalnie, w programie "Było nie minęło", zaanonsowano start Projektu Vickers. W programie można obejrzeć "czyszczenie" magazynu p. Bogdana Morzydusza . Piękna kolekcja elementów Vickersa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 10 Maja 2009 Share Napisano 10 Maja 2009 JanuszF - dzięki za cynk, nie dałem rady oglądać w sobotę ale zaraz ściągnąłem, obejrzałem i ... super http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=suchy_79&sid=4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Ma ktoś z was może przypadkiem zdjęcia albo rysunki ogniw gąsienicy drobnoogniwowej czołgu Renault FT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Ma ktoś z was może przypadkiem zdjęcia albo rysunki ogniw gąsienicy drobnoogniwowej czołgu Renault FT ? pojedyczego ogniwa ? A w Internecie kolega szukał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Czy ktoś posiada aktualne informacje odnośnie tego jak wygląda budowa czołgu 7TP? Wyrobią się do września? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Myślę że tak, gminna wieść niesie, że do końca maja chcą mieć już zamontowany silnik z całością układu przeniesienia co oznacza, że czołg będzie mógł już sam zakręcić kołami. Więcej będę wiedział za jakieś dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Żywy 7TP, ale czad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Podobno ma być na 15 sierpnia, zobaczymy czy się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Ma ktoś z was może przypadkiem zdjęcia albo rysunki ogniw gąsienicy drobnoogniwowej czołgu Renault FT ? pojedyczego ogniwa ? A w Internecie kolega szukał ? niekoniecznie pojedyncze, ale zeby bylo widac szczegóły Szukał - ni ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 http://www.youtube.com/watch?v=6eBNyoomTQY&feature=related Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 rObO87 - już było wcześniej, ale wiadomość o odbudowie Vickersa jest elektryzująca zdrówko rekonstruktorów. A więc: - 2 sampance wz 34 - 1 sampanc wz 29 - 2 TKS - 1 TK-3 - 7TP się robi i ma być na 1 września czy 15 sierpnia - C2P się robi - Vickers E będzie się robił Są podobno prace nad ciężarówkami, zaprzęgi do Boforsa itd. No defilada może być ciekawa na 70 rocznicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Tak oglądając "Było nie minęło", to czasem nie mogę wyjść ze zdumienia co można jeszcze odkryć u rolników w stodołach... hmm, dwuwieżowy Vickers zawsze mi się podobał jako model... może czas znowu zrobić coś polskiego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi