Skocz do zawartości

Infinity | D3A1 z Chin | 1:32

shadowmare

Rekomendowane odpowiedzi

Starszny shortrun, z którym na każdym kroku trzeba walczyć. Czesi poszli w najwcześniejszą wersję, bez zmian nie da się więc z pudła zbudować egzemplarza z Pearl Harbour czy Midway. 

Potestowałem na nim użycie Gun Chrome, którego fajność i bezproblemowość odkryłem przy jakimś starszym modelu, kładłem na polerowaną czarną bazę.

p?i=b79362e6fb3dedc675828df65c48818e

p?i=7302ba2c5ebec9342296d6c6104d6ce0

p?i=792d31736a522af5b1b292361d8b50b1

p?i=93bfc91222bdeb65e2a507796a62ffa1

p?i=a0dbdd9563764488ff356d2217a089fe

p?i=ce76a630e3bc214af96d340732b8dca2

p?i=75bea89b0b5fb760bb073dccaa086fc2

p?i=638ed15c041319170d9b697a5f5942de

p?i=9c18021f4c56b5b710b8bf3dec8b9a60

p?i=bea574b1788dcb33ef657e57dd6a228d

p?i=339b037964de89fcdd17f6fbf5ff827d

NOUUlmu.jpeg

Edytowane przez shadowmare
  • Like 21

Tak po całości. Testowałem AK, Alclady jest dużo trwalszy, od SuperMetalików też lepszy bo są zbyt "srebrne" . Można macać, maskować, w zależności od podkładu i nakładanych warstw jest albo chrom (przy delikatnych) albo aluminium (przy mniej rozcieńczonych warstwach), Można mieszać np. z czarnym - BlackMetalic dla różnicowania. Jak dla mnie jedyna opcja na przyszłe modele w NMF nie trzeba się spinać i wychodzi, może nie jest to perfekcyjny odcień danego metalu ale na potrzeby moje wystarczający.

kT69jkk.jpeg

K27Hm1q.jpeg

BEoU1Sy.jpeg

• Like 1
  • Thanks 1

Bardzo ładny. To co szczególnie mi się podoba to wgłębienia między blachami, przy takim malowaniu wygląda to bardzo plastycznie. 

• Like 2

Godzinę temu, Jaro napisał:

Fajny skośnooki stukas,napisz coś więcej o budowie,zakupiłem go niedawno ,a teraz słyszę że nie będzie słodko.

Fajnie że zrobiłeś galerię ,  jak na srebrny shortrun wygląda super  ( powierzchnie zewnętrzne). Może więcej napisz o problemach bo obecnie jest ten model w dobrej cenie i może niejednemu pomoże to w podjęciu decyzji o zakupie. 

Jedno sprostowanie D3A1 model 11 latał nan PEARL HARBOR i MIDWAY . Model 12 trafił do jednostek jesienią 1942.  

Edytowane przez Marek K
  • Like 1

2 godziny temu, Marek K napisał:

Fajnie że zrobiłeś galerię ,  jak na srebrny shortrun wygląda super  ( powierzchnie zewnętrzne). Może więcej napisz o problemach bo obecnie jest ten model w dobrej cenie i może niejednemu pomoże to w podjęciu decyzji o zakupie. 

Główne elementy nie pasują, skrzydło-kadłub to masa pracy, kokpit nie wchodzi na swoje miejsce, każdy element praktycznie do obróbki.  Uważam, że nawet w obecnych pieniądzach nie jest to warte zachodu, chyba, że się jest napaleńcem jak ja :) 

8fIWPe1.jpeg

ldshr89.jpeg

Szpachlówka jak widać wszędzie była potrzebna, ciemne linie to klej CA.

PNwWYGU.jpeg

7XK6TuF.jpeg

2 godziny temu, Marek K napisał:

Jedno sprostowanie D3A1 model 11 latał nan PEARL HARBOR i MIDWAY . Model 12 trafił do jednostek jesienią 1942.  

Była wczesna seria (używana właśnie w Chinach) z końcówkami skrzydeł składanymi do dołu i krótszymi niż w późniejszych egzemplarzach. Niestety popłyneli.

4rQ3yBK.png

y5h5sSo.jpeg

z forum largescaleplanes:

It looks like you've selected a China '40 bird, which is GOOD NEWS as Infinity "#$%^'ed up" and made a very early version (1-46) where the outer wing/fold was totally different and folded DOWN! The pitot tube was also in a different position (inside the wing fold on 1-46). The wing fold itself changed position, being located further in on 47+ (to allow for more carrier deck space when the wings were folded and the deck loaded). So, IT'S HIGHLY UNLIKELY THIS KIT EVER BOMBED PEARL HARBOR! No detailed records remain but of the ones deployed to China, were damaged/destroyed, the remainer would at best more likely be relegated to parts, training or other duties and may not have even made it back to Japan let alone to Pearl, Coral Sea or Midway.

• Like 1

Z tym że ciekawostką jest że samolot zestrzelony nad PEARL HORBOR był bez podkładu , więc istnieję duże prawdopodobieństwo że przed przemalowaniem były one w chińskim camo. 

Poza tym do końca produkcji zrobiono ich 470 szt , a w PERL  na 6 lotniskowcach było aż 131szt.  

Godzinę temu, Marek K napisał:

Z tym że ciekawostką jest że samolot zestrzelony nad PEARL HORBOR był bez podkładu , więc istnieję duże prawdopodobieństwo że przed przemalowaniem były one w chińskim camo. 

Poza tym do końca produkcji zrobiono ich 470 szt , a w PERL  na 6 lotniskowcach było aż 131szt.  

Zdjęcie wraku z Pearl Harbour też pokazuje, że czubek był dłuższy, tu gdzie jest urwana część lotki to ta część składana. Trzeba tą linie przenieść jak się buduje egzemplarz z PH albo budować Hasegawę 1:48 napewno lepszy model.

Aichi_D3A_salvage_from_Pearl_Harbor_c194

• Thanks 1

Piotrek Dmitruk napisał, że czuć ciężar. Świetny komentarz. Rzeczywiście na zdjęciach jest ten efekt, a rzadko zdarza się praca, która nie wygląda, jak realistycznie pomalowany model, a właśnie jak duży , ciężki samolot, tylko taki mniejszy. O tych, co wyglądają jak nierealistycznie pomalowany model nawet nie wspominam :).

Czasem jest to rzecz zdjęć, ale dopóki nie zobaczę na własne oczy wierzę, że to jeden z tych modeli, co to można poczuć zapach przepalonego oleju .

Gonzo approves smaller.jpg

Mr.Hobby C104 Gun Chrome ?

Edytowane przez greatgonzo

Dzięki.

49 minut temu, greatgonzo napisał:

Rzeczywiście na zdjęciach jest ten efekt, a rzadko zdarza się praca, która nie wygląda, jak realistycznie pomalowany model, a właśnie jak duży , ciężki samolot, tylko taki mniejszy.

Jeśli tak wyszło to super. 

53 minuty temu, greatgonzo napisał:

Czasem jest to rzecz zdjęć, ale dopóki nie zobaczę na własne oczy wierzę, że to jeden z tych modeli, co to można poczuć zapach przepalonego oleju .

To mogę powiedzieć, że olej czuć ale jako terpentynę po washu 😀

54 minuty temu, greatgonzo napisał:

Mr.Hobby C104 Gun Chrome ?

Tak, kiedyś C8 Silver był popularny ale C104 jest nieporównywalnie lepszy. 

104_A.jpg?v=1661632707