Skocz do zawartości

I-16 typ 10 - Eduard 1:48

jachud3

Rekomendowane odpowiedzi

Nabrałem ochoty na coś małego, prostego i szybkiego*, więc magiczna modelarska szafa wypluła mi na blat Iszaka w odświeżonym ostatnio wydaniu Profipack.

20251102_210719(1).thumb.jpg.0499932613462a6e4ee192309f3400e2.jpg

Łypię oczkiem na "cywila"...

20251102_211842.thumb.jpg.83dec23068baad019ae197cff78282d0.jpg

...ale nie mogę znaleźć żadnego kwitu na takie maziaje. Jeśli ktoś coś ma to chętnie rzucę okiem :) aczkolwiek chyba i tak będzie bez spiny żeby odrobinę urozmaicić kolorystycznie gablotkę.

* - w moim przypadku szybko znaczy "może w pół roku zdążę" :szczerbol:

• Like 3

Świetny wybór 👍

Z tym "cywilem" u Sowietów, zwłaszcza w latach 30stych, to jak w tej anegdocie:

Pracował chłop w radzieckiej fabryce wózków dziecięcych. Urodziło mi się dziecko - myśli będzie każdego dnia wynosił jedną część... po pewnym czasie w domu, jak by nie składał - wychodzi karabin maszynowy.

Tak to z cywilami u sowietów 😉

Pozdr w

Edytowane przez wuwumaster
  • Like 1
  • Haha 1

11 godzin temu, wuwumaster napisał:

Świetny wybór 👍

Z tym "cywilem" u Sowietów, zwłaszcza w latach 30stych, to jak w tej anegdocie:

Pracował chłop w radzieckiej fabryce wózków dziecięcych. Urodziło mi się dziecko - myśli będzie każdego dnia wynosił jedną część... po pewnym czasie w domu, jak by nie składał - wychodzi karabin maszynowy.

Tak to z cywilami u sowietów 😉

Pozdr w

Tak samo jak w Łuczniku w Radomiu jedna Pani składała maszynę do szycia i za każdym razem wychodził jej kałach :haha:

• Like 1

Miał być szybki projekt, a zacząłem (niestety :lol:) trochę grzebać no i nie podoba mi się co odkryłem, bo dodaje roboty :D

Posiłkując się wspaniałą stroną Massimo Tessitori'ego namierzyłem parę miejsc do korekty.

Najprostsza do wyłapania była tablica przyrządów; Eduard w plastiku i na blaszce daje tablicę od typu 5 z asymetrycznym wycięciem na górze. Typ 10 został dozbrojony w dwa karabiny ShKAS umiejscowione nad silnikiem, więc tablica została symetrycznie "wycięta" w miejscach, w których w kabinie wystawały uchwyty karabinów.

IP.thumb.jpg.13b6cef38b904b8f5c488b69ada6513c.jpg

Zakładając, że Eduard oferując malowania do modelu "typ 10" ma jakieś uzasadnienie że to naprawdę był typ 10 (bo plastik ewidentnie przedstawia typową maszynę seryjną z silnikiem M-25V), to albo trzeba się uzbroić w poprawną tablicę od Yahu, albo przerabiać. Te tablice różnią się nie tylko kształtem, ale i umiejscowieniem zegarów, więc wybrałem trzecią drogę - najwygodniejszą, tzn. udaję że tego nie znalazłem i montuję zestawową blachę :mrgreen: i tak jej praktycznie nie będzie widać w czeluściach kokpitu, ale wspominam o tym dla tzw. potomnych 😉

Kolejna rzecz to wyrzutniki łusek - Eduard odlał jedną na lewym skrzydle, ale zapomniał o drugiej, asymetrycznie położonej, na prawym. Trzeba wyskrobać. Dodatkowo trzeba też usunąć żebro i nerkowate okienka z wnęk podwozia; typ 10 miał małe kanciaste okienko, które Czesi dali w formie blaszki (część nr 18 na powyższej grafice).

ejector.jpg.9140f62a1f8ecc2d5de78872ddb44541.jpg

20251104_221337.thumb.jpg.f1f2c57c659ae6e87b434dd866740025.jpg

Ostatnią rzeczą, którą na szybko wyłapałem, był brak imitacji kształtu pod rozrusznik na wale śmigła - szybko poprawione :)

rozrusznik.jpg.24ed96fc00409a5dc4163636d21a5491.jpg

20251104_222905.thumb.jpg.096ef2a25697737eada5e91a06434fdb.jpg

W międzyczasie rozdłubuję sobie wiertełkiem wydechy i dobieram średnicę igły pod zastąpienie plastikowych kikutów luf karabinów skrzydłowych. Na razie więc nuda :szczerbol:

• Like 3