Woit Napisano Sobota o 10:27 Share Napisano Sobota o 10:27 Cześć wszystkim! Zapraszam do galerii modelu myśliwca P-51D Mustang w skali 1:72 zbudowanego z zestawu Arma Hobby. Tu zacznę od podziękowań dla producenta który zaskoczył mnie totalnie podarowując mi jeden z pierwszych zestawów z taką dedykacją na pudełku. Model mnie zachwycił, ale nie jestem obiektywny więc się nie przejmujcie zbytnio moją opinią Pomijając łączenia elementów z ramką, które wymagają trochę więcej pracy niż u innych renomowanych producentów, nie napotkałem tu żadnych większych trudności a zestaw składał się bardzo poprawnie, przeważnie wręcz perfekcyjnie. Więcej uwagi poświęciłem jedynie statecznikowi pionowemu. Ale jak już go spasujemy to cały zespół "statecznik poziomy + pionowy" idealnie łączy się z kadłubem zespalając jednocześnie jego połówki - co wykorzystywałem wielokrotnie w trakcie budowy ciesząc się piękną sylwetką tej kultowej konstrukcji. Oprócz plastiku przy budowie wykorzystałem wydruki producenta (fotel, rury wydechowe,lufy działek, koła), żywiczny celownik K-14 z zestawu waloryzującego Eduarda ale szczerze mówiąc ten armowy nie jest dużo gorszy. Model pomalowałem z wykorzystaniem metalizerów Mr Hobby. Jak już wspomniałem, zestawem jestem zachwycony. Z modelu jestem bardzo zadowolony choć zdaję sobie sprawę ze swoich niedociągnięć i braku umiejętności nie pozwalających na wykonanie go tak jakbym sobie wyobrażał w pełni. Przy kolejnym modelu na pewno wykorzystam zestaw blaszek Parta oraz dodatki Mastera (lufy działek, wloty powietrza do gaźnika - RAF). Zapraszam do oglądania. Tak, śmigło się kręci I na koniec jeszcze widok całej mojej "rodzinki" 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Sobota o 10:53 Share Napisano Sobota o 10:53 Bardzo fajny Konik, rodzinka super . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano Sobota o 20:28 Autor Share Napisano Sobota o 20:28 9 godzin temu, barszczo napisał: Bardzo fajny Konik, rodzinka super . Dziękuję, miło mi, że się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Niedziela o 09:03 Share Napisano Niedziela o 09:03 Model fajny. Powiedz proszę jak Ci poszła obróbka wylotów k-emów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano Niedziela o 09:52 Share Napisano Niedziela o 09:52 Fajny podoba się . Osłony podwozia nie powinny być w pozycji zamknięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano Niedziela o 10:03 Share Napisano Niedziela o 10:03 Zanim pochwalę musiałem obejrzeć na komputerze i przyznam się, że nie żałuję. Konik bardzo ładny a w stadzie... Takie zdjęcia lubię najbardziej. Kolejnych koników w stadzie w przyszłym roku życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Niedziela o 15:10 Share Napisano Niedziela o 15:10 Fajny model. Podoba mi się jak odróżniają się powierzchnie niemalowane od malowanych na spodzie płata. I trzeba się postarać, żeby się do czegoś przyczepić. Po postaraniu się za dużo żółtego we wnęce tylnego koła i za dużo IG na zbiorniku paliwa. K-14 nie będzie działał. Trochę dziwnie u mnie na ekranie wygląda IG. Jakiś bury taki, bardziej przypominający dwie warstwy ZCY. Te zbiorniki podwieszane (swoją drogą malowano je na srebrno) to z zestawu? Trochę zastanawia mnie niekonsekwencja producentów, którzy cyzelują linie podziałowe, czy dziurki imitujące nity itp. i jednocześnie robią obejmy mocujące zbiorniki paliwa z centymetrowej grubości płaskowników. Tu też tak jest, czy to efekt agresywnego w tym miejscu malowania? Mnie w takiej galerii brakuje choć ze dwóch słów o Andersonie. Dobra robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano Niedziela o 17:10 Autor Share Napisano Niedziela o 17:10 @martinellobez problemu, może dlatego, że nie wiedziałem, że tu może być jakikolwiek Przeczytałem o tym dopiero kilka dni temu. Ale jak wyżej wspomniałem przy kolejnym modelu użyję zestawu Mastera. @Adamo722jakby był dopiero po locie albo właśnie szykował do startu to by mogły być @Kon_BarDziękuję i dziękuję @greatgonzoDziękuję, bardzo lubię jak się czepiasz. Zawsze coś dobrego z tego wychodzi Wnękę koła ogonowego merytorycznie olałem bo przy zestawowych klapach i tak guzik widać. Przy blaszkach Parta obiecuję poprawę. K-14 i tak jest zdaje się nie w tej wersji co powinien ale to odkryłem znacznie później. Rozwiń proszę czego brakuje do pełnej funkcjonalności tego celownika. Obejmy na zbiornikach to moja robota. Nakleiłem plapapier bo oryginalne wydawały mi się za delikatne. Malowanie baniaków zgodnie z instrukcją. Tak. Przepraszam, brak jakiejkolwiek wspomnienia o tym pilocie to poważne uchybienie. Historię Clarenca E. ‘Bud’ Andersona, ładnie opisano tu: https://armahobbynews.pl/blog/2022/12/09/bud-anderson-i-jego-old-crow-cz-i-70041-70055/ oraz tu https://armahobbynews.pl/blog/2023/01/13/bud-anderson-i-jego-old-crow-czesc-ii-70041-70055/ a o samym samolocie jaki próbowałem odwzorować jest taki oto tekst: https://armahobbynews.pl/blog/2025/09/12/70070-srebrny-mustang-old-crow/ Dziękuję wszystkim za miłe słowa jak i krytykę, którą zawsze chętnie przyjmuję bo warto uwypuklać uchybienia, zwłaszcza te proste do uniknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano Niedziela o 17:24 Share Napisano Niedziela o 17:24 Piękny model. Rodzinka zacna. Podoba się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano Niedziela o 17:26 Share Napisano Niedziela o 17:26 W dniu 13.12.2025 o 11:27, Woit napisał: Tak, śmigło się kręci A kółka? A na poważnie to fajny efekt wyszedł Ci na tym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano Niedziela o 17:56 Autor Share Napisano Niedziela o 17:56 (edytowane) 4 godziny temu, Endrju napisał: A kółka? A na poważnie to fajny efekt wyszedł Ci na tym zdjęciu. Dziękuję. Koła mają fabrycznie lekkiego flaka udającego ugięcie opony, więc się nie kręcą Jeszcze uzupełniając odpowiedź na uwagi @greatgonzo nadmiernie, że Interior Green podchodzi z flakonika Hataki. Edytowane Niedziela o 21:35 przez Woit Ustami => Hataki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Niedziela o 20:18 Share Napisano Niedziela o 20:18 (edytowane) 2 godziny temu, Woit napisał: Interior Green podchodzi z flakonika Ustami. Ale to chyba nie o to Ci chodziło ;). Celownik żyroskopowy to taki wczesny HOTAS. Obsługa odbywała się m.in. z użyciem pokrętła działającego jak motocyklowy rolgaz , które stanowiło element dźwigni przepustnicy. Także np. wymiana celownika i zastąpienie starszego typu to była grubsza robota, niż parę śrubek. Modelarze to często pomijają, ale ta dźwignia, choć w skali mała jest charakterystyczna i zauważalna. W lewym dolnym rogu: Instrukcja w pewnym sensie się nie myli co do zbiornika i jest to nawet zgodne ze zdjęciem. Tylko zbiornik nie ten. Edytowane Niedziela o 20:19 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano Niedziela o 21:43 Autor Share Napisano Niedziela o 21:43 @greatgonzoDziękuję za wyjaśnienie dot. celownika. Co do zbiornika doprecyzuj proszę. W zestawie jest nie ten zbiornik co na zdjęciu? Opis dot. pochodzenia koloru poprawiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano Niedziela o 21:45 Share Napisano Niedziela o 21:45 Woit kolekcja prima sort! Piękne wykonanie! Gratulejszyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Niedziela o 22:05 Share Napisano Niedziela o 22:05 W zestawie to nie wiem. W modelu jest zamontowany zbiornik papierowy, co można poznać po charakterystycznym żebrowaniu nierozwijalnych części. Takie zbiorniki malowano na srebrno. Na zdjęciu samolotu widzimy zbiorniki metalowe, a te malowano na szaro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano Poniedziałek o 05:26 Share Napisano Poniedziałek o 05:26 To w zestawie nie ma tego pokrętła/ rączki do celownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano Poniedziałek o 07:58 Share Napisano Poniedziałek o 07:58 Bardzo ładny. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano Poniedziałek o 08:32 Share Napisano Poniedziałek o 08:32 3 godziny temu, Maxy napisał: To w zestawie nie ma tego pokrętła/ rączki do celownika? Ale Ty wiesz, że rozmawiamy tu o skali 1/72 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano Poniedziałek o 12:15 Share Napisano Poniedziałek o 12:15 Na upartego pewnie by znalazł w 1/144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu Piękny model - gratulacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi