Skocz do zawartości

Warszawski Festiwal Modelarski BABARYBA 2026 - 13-14.06.2026

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, gajowy z wąsami napisał:

odbędzie się w dniach 13-14 czerwca 202 roku,

Tomaszu - jako twój imiennik stwierdzam, że ja to mogę prawie wszystko skleić - poza jednym - wehikułem czasu :haha:

Tradycyjnie będę :rozkaz:

1 godzinę temu, abtb napisał:

Tomaszu - jako twój imiennik stwierdzam, że ja to mogę prawie wszystko skleić - poza jednym - wehikułem czasu

Oj tam, oj tam... głodny byłem (przed kolacją) to i cyferkę zjadłem...
Teraz jestem po śniadaniu (nie głodny) to ją... uzupełniłem 🙂

Dzięki Tomku za czujność - babol poprawiony

• 3 months later...
  • 2 weeks later...

Super. Już się zabieram powoli za inwentaryzację. Pytanie interpretacyjne - czy samobieżny zestaw ZSU-57 można zaliczyć do kategorii AM – artyleria, 1/72 i mniejsze? Wszak to artyleria przeciwlotnicza, ale rozmawiając ze znajomymi niektórzy uważali, że jednak lepiej dać do PG72. Osobiście wolałbym do AM, ale nie chciałbym aby model zostać zdyskwalifikowany.

Mam pytanie.

Czy jeśli wystawiam modele w kategorii specjalnej to sumują się one z tymi w pozostałych kategoriach np pojazd kołowy 72 czy jest to odrębna kategoria? Mam model pw44 i wystawiłbym go tylko w tej kategorii a dwa inne w pk 72...no ale czy można czy wtedy się zsumują jako 3 kołowe.

3 godziny temu, jerzype napisał:

Mam model pw44 i wystawiłbym go tylko w tej kategorii a dwa inne w pk 72...no ale czy można czy wtedy się zsumują jako 3 kołowe.

No i w czym problem? - w regulaminie nie ma żadnych ograniczeń ilościowych (ilości modeli jednego modelarza w danej klasie) w kategoriach festiwalowych czyli takich jak wskazane przez Ciebie PK72... Zgłosisz trzy modele, wystawisz trzy modele, zostaną ocenione trzy modele...

3 godziny temu, jerzype napisał:

jeśli wystawiam modele w kategorii specjalnej...

cytując regulamin "Jeśli wystawiasz model w kat. specjalnej, w formularzu zgłoszeniowym oprócz zwykłej kategorii zaznacz również kat. specjalną."

• Like 1

W dniu 7.06.2026 o 15:49, gajowy z wąsami napisał:

No i w czym problem? - w regulaminie nie ma żadnych ograniczeń ilościowych (ilości modeli jednego modelarza w danej klasie) w kategoriach festiwalowych czyli takich jak wskazane przez Ciebie PK72... Zgłosisz trzy modele, wystawisz trzy modele, zostaną ocenione trzy modele...

cytując regulamin "Jeśli wystawiasz model w kat. specjalnej, w formularzu zgłoszeniowym oprócz zwykłej kategorii zaznacz również kat. specjalną."

Czy w takim razie kategorie wymienione w pkt 14 to klasy festiwalowe i tam można wystawić modele bez limitów? To w takim razie o jakich kategoriach mowa w kontekście klas konkursowych:  Zawodnik może wystawić 2 modele w danej klasie, ale nagrodzony może zostać tylko najlepszy model danego zawodnika.

Jednocześnie chciałbym upewnić się, że modeli z druku 3D nie można wystawiać do oceny?

Czy to normalne, że przy aktualizacji zgłoszenia data urodzenia zmienia mi się sama na 13.06.2008 (czyli datę urodzenia najmłodszego potencjalnego modelarza w kategorii senior)? Może warto byłoby dodać jakiś komunikat na ten temat w formularzu, by to nie niepokoiło.

Godzinę temu, Dudzio napisał:

Czy to normalne

Też mam to samo, więc chyba "normalne" :mrgreen:

Godzinę temu, Dudzio napisał:

by to nie niepokoiło.

Przyznam szerze - ja trochę spanikowałem i poprawiałem kilka razy. A potem to już machnąłem ręką, bo to kopanie się z koniem :haha:

Edytowane przez abtb
  • Like 1

W dniu 8.06.2026 o 17:46, Betinho napisał:

Czy w takim razie kategorie wymienione w pkt 14 to klasy festiwalowe i tam można wystawić modele bez limitów? To w takim razie o jakich kategoriach mowa w kontekście klas konkursowych:  Zawodnik może wystawić 2 modele w danej klasie, ale nagrodzony może zostać tylko najlepszy model danego zawodnika.

Sugeruję dokładnie i ze zrozumieniem przeczytać regulamin
Paragraf 14 dotyczy Festiwalu Modeli Plastikowych
Paragraf 15 dotyczy Festiwalu modeli Kartonowych
Paragraf 16 dotyczy Konkursu o Syrenią Łuskę (punktowanego z dokumentacją)

W dniu 8.06.2026 o 21:30, jonathan napisał:

OK. Może troszkę kontrowersyjne pytanie...
Czy modele z wydruku 3D można zaliczyć do plastiku? Czy wywalać to badziewie i jedynie wtryskowe są dopuszczone??

W regulaminie nie ma żadnych zakazów co do wydruków 3D

12 godzin temu, Dudzio napisał:

Czy to normalne, że przy aktualizacji zgłoszenia data urodzenia zmienia mi się sama na 13.06.2008 (czyli datę urodzenia najmłodszego potencjalnego modelarza w kategorii senior)? Może warto byłoby dodać jakiś komunikat na ten temat w formularzu, by to nie niepokoiło.

W tym roku skorzystaliśmy z nowego (dla nas) systemu - i o ile dobrze pamiętam to data urodzenia wymagana jest jedynie w Młodzikach/Juniorach.
W seniorach - jeśli podajecie datę urodzenia - to system po prostu sprawdza czy jesteście seniorem czy nie 🙂 - to oczywiście wymaga zapewne dopracowania ze strony autora systemu, ale - póki co- jest skuteczne i wystarczające

11 godzin temu, socjo1 napisał:

Tomku, a czy gdzieś będzie zamieszczona lista stoisk handlowych?

Lista stoisk handlowych została dawno temu (21.05) opublikowana na FB - ostatnio został opublikowany tam także orientacyjny planik sali z zaznaczonymi wystawcami

• Thanks 1

@kolan Widzowie nie muszą się rejestrować, wstęp wolny :)

Czy brać Modelworkowa ma jakiś motyw przewodni do rozpoznania się w tłumie? Czerwone podwiązki, brązowe majtki? :szczerbol: a pytając poważnie - @abtb jak można Cię rozpoznać? Chciałbym ten obiecany uścisk dłoni Śledziowego Króla odebrać :haha:

5 godzin temu, jachud3 napisał:

jak można Cię rozpoznać?

Pytaj kogokolwiek z IPMS- u Warszawa - powinni podpowiedzieć lub nawet wskazać mnie palcem. A teraz akurat siedzę przy stole IPMS-u

Edytowane przez abtb
  • Thanks 1

Nie po to jeżdżę na zawody. 

Nigdy nie widziałem takiego „sędziowania” jak dziś. To była jawna kpina i skandal. Rada na przyszłość - jeśli robicie coś takiego, to róbcie to za zamkniętymi drzwiami.  Ale jeśli organizujecie zawody, zapraszacie ludzi którzy poświęcają swój czas i pieniądze by do Was przyjechać, to nie róbcie tak wcale. Bo nie macie szacunku. Sami jako modelarze wiecie ile czasu i pasji potrzeba by stworzyć model. Wy tą pasję niszczycie. Ocenianie z dwóch metrów na zasadzie „ten nie, ten nie. O, ten zobacz.” I dopiero przyglądanie się modelowi? Nie wspominając o wyróżnianiu kilku modeli jednego autora w danej kategorii. W okrętach NAWODNYCH wyróżniacie model na podstawce. Bez wody. Nagrodziliście model który nie należał do tej kategorii. Nawet nie chce Wam się spojrzeć. Nic Wam się nie chce. Niszczycie modelarstwo. Przestańcie.