Skocz do zawartości

Republic P-47D-30-RA Thunderbolt, Revell, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :wink:

Dziś tak trochę nie spodziewanie, bo w czwartek (ale też popijam kawę w pracy :kawa:), ale nie chcę, żeby mi jacyś "sędziowie" z Rawicza zarzucali "że co to - jedno forum lepsze od drugiego?!"

A zatem lecimy z tematem - Revellowski dzbanek jaki jest każdy wie - swoje za uszami ma. Ale tak ogólnie to jeszcze się formy trzymają, choć ząb czasu powoli zaczyna je nadgryzać.  Model prawie z pudła - dodałem toczone blast tuby i rurkę pitota z Mastera oraz kilka blaszek Eduarda do wnętrza kabiny. Model jaki jest - każdy widzi. I sobie oceni.

A tera pora na bohatera:

Wg instrukcji Revella:
Republic P-47D-30-RA Thunderbolt, pilot kpt. Milt Thompson, 509 Eskadra Myśliwska, 405 Grupa Myśliwska, 9 Armia Lotnicza, Francja, 1945 rok

aalNyCF.jpg

wMjfZa3.jpg

HMMEA2I.jpg

IzFzPox.jpg

B79TEhB.jpg

Tb1vcka.jpg

2cz6Dll.jpg

oqwVPLu.jpg

2lYsRV3.jpg

IaIlGqV.jpg

Na trawie:

ebRtHv0.jpg

Yc4ooS3.jpg

mk1uu5r.jpg

JgUUhvv.jpg

ephmIHT.jpg

YzkwN0q.jpg

igp07VX.jpg

I na betonie:

v2jIsNE.jpg

p2c6Gof.jpg

WwpwDCi.jpg

1B0K8VK.jpg

09A2ufg.jpg

ErHLuR4.jpg

IGsXSbN.jpg

pfAUu4r.jpg

0HLxQJF.jpg

:kawa:

Ps. 

Kolejne galerie już normalnie, co niedzielę przez cały kwiecień (poza 5-tym oczywiście :szczerbol:)

Edytowane przez abtb
  • Like 17

• abtb changed the title to Republic P-47D-30-RA Thunderbolt, Revell, 1/72

Legancki Dzban :super: z tego co pamiętam to na lewym skrzydle numeracja KMów powinna być odwrotna, tj. 4 od zewnątrz, ale sam się kiedyś na to naciąłem robiąc za instrukcją. No i czerwone pola "no step" odwrotnie się przykleiły 😉 łopaty śmigła wyglądają jak oliwkowe na fotkach, balans zwariował?

Na plusik wklejenie oznaczeń państwowych wewnątrz wylotów intercoolera, bo Revell o tym zapomniał, no i białe tło pod bykiem. Detale pylonów bomb - ✅

Zbiornik nie szoruje po ziemi - szanuję, ja się tego nie ustrzegłem :szczerbol:

Mam cholerny sentyment do tego zestawu, bo za smarka miałem chyba z pięć Bolsałtów :haha:

• Thanks 1

20 minut temu, jachud3 napisał:

na lewym skrzydle numeracja KMów powinna być odwrotna, tj. 4 od zewnątrz, ale sam się kiedyś na to naciąłem robiąc za instrukcją. No i czerwone pola "no step" odwrotnie się przykleiły

Poleciałem wg instrukcji, co do czerwonych pól zmylił mnie odrobinę rysunek. Po czasie stwierdziłem że faktycznie faktycznie popełniłem  błąd. Mógłbym domalować ale raczej odcienia farby bym nie dobrał :wink: 

Może nalepię z innego "dzbana" :hmmm:

22 minuty temu, jachud3 napisał:

łopaty śmigła wyglądają jak oliwkowe na fotkach, balans zwariował?

Bo są oliwkowe. Trochę to mnie zdziwiło ale skoro dla "francuza" podali że powinny być czarne to uznałem że być może ten egzemplarz miał oliwkowe. Ja tam "dzbanowym" purystą nie jestem i jakoś z tym sobie psychicznie poradzę :szampan:

Wg powyższego - balans nie zwariował :mrgreen:

W naszej historiografii przyjęło się, że słowo powietrzna rezerwowane jest dla rozwinięcia PSP w Wielkiej Brytanii.

Zatem:

PSP - Polskie Siły Powietrzne

PAF - Polskie Siły Powietrzne

RAF - Królewskie Lotnictwo Wojskowe

9th AF - Dziewiąta Armia Lotnicza

Te siły powietrzne wdarły się chyba do nomenklatury  jakichś współczesnych, naszych  organizacji wojskowych, ale w historycznych tematach teoretycznie jest j.w. Teoretycznie, bo niemal nikt tego nie respektuje i język potoczny  raczej przepcha swoją wersję, jak to zwykle bywa.

• Thanks 1

7 godzin temu, abtb napisał:

nie chcę, żeby mi jacyś "sędziowie" z Rawicza zarzucali "że co to - jedno forum lepsze od drugiego?!"

Ale że niby ja?

Alesz skond.:haha:

• Haha 1