abtb Napisano 16 Lipca Autor Napisano 16 Lipca Powoli do przodu Jako przeszejdingowy beton położyłem sobie maziaje w formie przeszejdingu W dniu 12.07.2026 o 15:38, abtb napisał: jednym słowem trzeba kombinować No (pani od polskiego mówiła, żeby zdania nie zaczynać od No ) to sobie pokombinowałem Wziąłem z półki wszystko niebieskie co mam i wylosowałem C323 do którego dodałem odrobinę bieli tworząc bazę, którą to potem pozwoliłem sobie porozjaśniać w ramach radosnej twórczości malarskiej: Wprawne oko dostrzeże nieśmiałe próby z ciemnoniebieskim. Na razie jakoś mi ten kolor nie podchodzi Muszę jeszcze poeksperymentować. Na razie sobie to wszystko zamaskuję a w między czasie pokombinuję mieszając w garnuszku . Dodatkowo poszukam natchnienia kładąc kalki na świeżo położony (i wyschnięty ) lakier połysk na UN-V Cytuj
jachud3 Napisano 16 Lipca Napisano 16 Lipca Dodaj kapkę fioletu i zaciemnij to jakimś RLM 66 (nie czarnym, bo nic z tego nie wyjdzie). Powinno wyjść ciekawie Cytuj
abtb Napisano 17 Lipca Autor Napisano 17 Lipca 13 godzin temu, jachud3 napisał: Powinno wyjść ciekawie I wyszło Tylko, że ja przyjąłem inną metodę - jedna baza i dwa kolory Pierwszy - jasnoniebieski powstały poprzez dodanie bieli do bazy Drugi - ciemnoniebieski poprzez dodanie czerni do bazy Tak to podobno (proszę o więcej nie pytać ) powstawało we wojnę w jednostce A wyszło to wszystko tak: Jak się komuś nie podoba to można pisać (choć to już i tak nie ma na nic wpływu ) Dziś kładę połysk i nadchodzący łykend spędzam pod znakiem kalek i zabawy z malowaniem drobnicy. 3 Cytuj
Moses Napisano 17 Lipca Napisano 17 Lipca A ja napisze a co! Bardzo mi sie podoba. kolorystycznie tez na mój gust wygląda sikalafą 1 Cytuj
abtb Napisano 22 Lipca Autor Napisano 22 Lipca Trochę sztucznie podtrzymuję dyskusję, ale co tam - w końcu moja piaskownica Kalki siadły ładnie więc chyba będzie dobrze Ps. UN-V też prawie oblepiony - fotorelacja z wydarzenia w kolejnej warsztatowej odsłonie 5 Cytuj
barszczo Napisano 22 Lipca Napisano 22 Lipca Godzinę temu, abtb napisał: Trochę sztucznie podtrzymuję dyskusję, ale co tam - w końcu moja piaskownica I bardzo dobrze bo jest dobrze, nawet bardzo . 1 Cytuj
abtb Napisano 23 Lipca Autor Napisano 23 Lipca 23 godziny temu, abtb napisał: Trochę sztucznie podtrzymuję dyskusję, Sztucznego podtrzymywania dyskusji ciąg dalszy : I oba zwei: 3 Cytuj
Grzes Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca 3 godziny temu, abtb napisał: podtrzymywania dyskusji ciąg dalszy Ja to mogę popodtrzymywać jedynie za cycki, bo merytorycznie w tym temacie nie ma szans. 2 Cytuj
wuwumaster Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca Bardzo ładnie Ci wychodzi cieniowanie tej blaszaki, Nigdy nie byłem miłośnikiem cieniowania NMF, raczej panele w lekko różnych odcieniach, ale u Ciebie to wygląda na prawdę dobrze Pozdr ww 1 Cytuj
abtb Napisano 23 Lipca Autor Napisano 23 Lipca (edytowane) 39 minut temu, greatgonzo napisał: Iskrownik, widzę iskrownik! A miał być moduł z mapą ? To niestety wina producenta.............silnika. Jak wymyślał jakieś kombinacje alpejskie, to niech potem się nie dziwi, że modelarze tego nie ogarniają i idą po najmniejszej linii oporu. Szczegół rażący twe oczy już zniknął w mrocznych czeluściach osłony silnika więc w galerii "zaślepki" na oczy nie będą tobie potrzebne Tym bardziej, że robię fotki tak, aby za bardzo w "dziurę" obiektywem nie zaglądać Najważniejsze, że baniaki na naftę będą jak trzeba - w końcu pilnowałeś tematu Edytowane 23 Lipca przez abtb Cytuj
greatgonzo Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca (edytowane) 6 minut temu, abtb napisał: A miał być moduł z mapą ? Aha, zmienną. Z przełącznikiem w kabinie z pozycjami: 1. Me -109 2. FW-190 3. Spierdalać! (Me-262) ... Po linii najmniejszego oporu, niestety. Edytowane 23 Lipca przez greatgonzo 2 Cytuj
abtb Napisano 23 Lipca Autor Napisano 23 Lipca (edytowane) 22 minuty temu, greatgonzo napisał: 3. Spierdalać! (Me-262) W "M" to chyba takiej opcji nie było Ale mniejsza z tym. 22 minuty temu, greatgonzo napisał: Po linii najmniejszego oporu, niestety. Niestety kwestia silnika/iskrownika nie była poruszana w tym wątku, więc nie ma co szukać winnych i zwalać porażki na tylko JEDNĄ osobę W końcu nikt (nawet ja) nie jest w stanie ogarnąć wg jakiej logiki buduję te "dzbanki" Zgodzisz się ze mną, że jesteś chyba jedyną osobą, która na konkursach zagląda "do silnika" i ogarnia temat. Podejrzewam, że takich osób w kraju jest za mało by stworzyć "11-tkę" do gry w gałę. Sorry -P-47 to nie mój konik. Dlatego też całą porażkę kolekcji "dzbanków" biorę na klatę Abstra..ując od rozważań zapłonowych, temat budowlany jest właściwie zamknięty - pozostało to tylko posmarować szpejami i złożyć w całość ( a raczej w dwie całości) Główne założenie tematu: "Dzbanek z pUetFOM i cyckami" został osiągnięty: Reszta to przystawka (nie koniecznie smaczna) Edytowane 23 Lipca przez abtb Cytuj
greatgonzo Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca (edytowane) 9 minut temu, abtb napisał: Zgodzisz się ze mną, że jesteś chyba jedyną osobą, która na konkursach zagląda "do silnika" Jak to?! Myślałem, że wszyscy to robią. Edytowane 23 Lipca przez greatgonzo Cytuj
abtb Napisano 23 Lipca Autor Napisano 23 Lipca (edytowane) 11 minut temu, greatgonzo napisał: Jak to?! Może powinienem napisać "do silników P-47" (choć pewnie i Korsarzy też ) 11 minut temu, greatgonzo napisał: Myślałem, że wszyscy to robią. Ja patrzę na ogólne wykonanie, bez liczenia nitów i śrub. Ale ja jestem tylko "frajdolarzem" A tak poza tematem: czy P-47D-30 nr. ser. 44-20312 miał płetwę czy też nie? Na rysunkach nie ma, ale wiadomo - każdy rysuje jak chce. Zakładam, że skoro to D-30, skrzydło już miało zmiany pod postacią hamulców i przeniesionego reflektora na końcówkę płata. Edytowane 23 Lipca przez abtb Cytuj
greatgonzo Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca (edytowane) 48 minut temu, abtb napisał: Niestety kwestia silnika/iskrownika nie była poruszana w tym wątku, więc nie ma co szukać winnych i zwalać porażki Och, tych co orientują się co i w którym dzbankowym wątku było poruszane , nie sterczy pewnie by stworzyć ekipę do gały właściwej, Nawet 3x3 :). Płetwa pojawiła się w produkcji przy D-40. Wszystkie D-30 (z M włącznie) produkowano bez płetwy i montowano ją jako retrofit. Także latało toto bez płetwy, a potem z płetwą. I warto podejrzeć, bo czasami pojawiała się taka, jaką znamy z N. Hamulce i reflektor - si. Edytowane 23 Lipca przez greatgonzo 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca Aha, trzeba było napisać KJ 302, to człowiek nie musiałby się domyślać. Wszystkie zdjęcia jakie znam P-47 MkII, pokazują samoloty bez płetwy, W tym wszystkie D-30 z serii KJ i KL. Na zdjęciu samego KJ302 płetwy też brak. A na rysunkach to różnie :). 1 Cytuj
abtb Napisano 31 Lipca Autor Napisano 31 Lipca Coś tam pomaziałem: Jak podeschnie to się domazia olejami z tuby 5 Cytuj
Baas ArK Napisano 31 Lipca Napisano 31 Lipca Zdecydowanie muszę zrobić sobie nowe okulary (tak, zaczynam być ślepy na krótki dystans), bo mi żal d..ę ściska jak widzę Wasze roboty... Cytuj
abtb Napisano 3 Sierpnia Autor Napisano 3 Sierpnia Witam Na początek sam się zacytuję: "Pomimo panujących upałów oraz przeciwnych wiatrów - udało się " Dokładnie, udało się dobrnąć do końca. Jakiegoś większego podsumowania nie ma co pisać, bo wszystko było "wydrukowane" w warsztacie Ale na zakończenie bardzo chciałbym podziękować @greatgonzoza udzieloną pomoc merytoryczną oraz dyskusję w temacie (i poza nim też) Warsztat uważam za zamknięty. Galerie w stosownym czasie 4 Cytuj
jachud3 Napisano Poniedziałek o 16:39 Napisano Poniedziałek o 16:39 Super dzbany gratuluję kolekcji. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi