Skocz do zawartości

"Dzbanek z pUetFOM i cyckami" Tamiya, 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powoli do przodu :D

Jako przeszejdingowy beton położyłem sobie maziaje w formie przeszejdingu :mrgreen:

SOK8cLS.jpg

W dniu 12.07.2026 o 15:38, abtb napisał:

jednym słowem trzeba kombinować 

No (pani od polskiego mówiła, żeby zdania nie zaczynać od No :chytry:) to sobie pokombinowałem

Wziąłem z półki wszystko niebieskie co mam i wylosowałem C323 do którego dodałem odrobinę bieli tworząc bazę, którą to potem pozwoliłem sobie porozjaśniać w ramach radosnej twórczości malarskiej:

qscoFWD.jpg

3Ktw5HC.jpg

Wprawne oko dostrzeże  nieśmiałe próby z ciemnoniebieskim. Na razie jakoś mi ten kolor nie podchodzi :kwasny:  Muszę jeszcze poeksperymentować. Na razie sobie to wszystko zamaskuję a w między czasie pokombinuję mieszając w garnuszku . Dodatkowo poszukam natchnienia kładąc kalki na świeżo położony (i wyschnięty :cool:)  lakier połysk na UN-V

Napisano
13 godzin temu, jachud3 napisał:

Powinno wyjść ciekawie

I wyszło

Tylko, że ja przyjąłem inną metodę - jedna baza i dwa kolory :mrgreen: 

Pierwszy - jasnoniebieski powstały poprzez dodanie bieli do bazy

Drugi - ciemnoniebieski poprzez dodanie czerni do bazy

Tak to podobno (proszę o więcej nie pytać :nie_powiem:) powstawało  we wojnę  w jednostce 

A wyszło to wszystko tak:

HGJ8CnV.jpg

KsHpD0J.jpg

9jTAZGS.jpg

Jak się komuś nie podoba to można pisać (choć to już i tak nie ma na nic wpływu :chytry:) Dziś kładę połysk i nadchodzący łykend spędzam pod znakiem kalek i zabawy z malowaniem drobnicy.

:odlot:

• Like 3
Napisano

A ja napisze a co!

Bardzo mi sie podoba. kolorystycznie tez na mój gust wygląda sikalafą

• Thanks 1
Napisano

W końcu udało się zacząć :yahoo:

7P1GykB.jpg

• Like 4
Napisano

Trochę sztucznie podtrzymuję dyskusję, ale co tam - w końcu moja piaskownica :szczerbol:

aCI2TU3.jpg

nwba0rg.jpg

chVgpP4.jpg

Kalki siadły ładnie więc chyba będzie dobrze :wink:

Ps. UN-V też prawie oblepiony - fotorelacja z wydarzenia w kolejnej warsztatowej odsłonie :D

• Like 5
Napisano
Godzinę temu, abtb napisał:

Trochę sztucznie podtrzymuję dyskusję, ale co tam - w końcu moja piaskownica :szczerbol:

I bardzo dobrze bo jest dobrze, nawet bardzo :D

• Thanks 1
Napisano
23 godziny temu, abtb napisał:

Trochę sztucznie podtrzymuję dyskusję,

Sztucznego podtrzymywania dyskusji ciąg dalszy :wink::

9kjtVZ8.jpg

Erqo4kq.jpg

YDMGDkC.jpg

G7IFrro.jpg

I oba zwei:

iHB6kfR.jpg

:odlot:

• Like 3
Napisano
3 godziny temu, abtb napisał:

podtrzymywania dyskusji ciąg dalszy

Ja to mogę popodtrzymywać jedynie za cycki, bo merytorycznie w tym temacie nie ma szans.

• Haha 2
Napisano

Bardzo ładnie Ci wychodzi cieniowanie tej blaszaki,

Nigdy nie byłem miłośnikiem cieniowania NMF, raczej panele w lekko różnych odcieniach, ale u Ciebie to wygląda na prawdę dobrze 👍

Pozdr ww 

• Thanks 1
Napisano (edytowane)
39 minut temu, greatgonzo napisał:

Iskrownik, widzę iskrownik!

A miał być moduł z mapą :hmmm:? To niestety wina producenta.............silnika. Jak wymyślał jakieś kombinacje alpejskie, to niech potem się nie dziwi, że modelarze tego nie ogarniają i idą po najmniejszej linii oporu.  Szczegół rażący twe oczy już zniknął w mrocznych czeluściach osłony silnika więc w galerii "zaślepki" na oczy nie będą tobie potrzebne :wink: Tym bardziej, że robię fotki tak, aby za bardzo w "dziurę" obiektywem nie zaglądać :mrgreen:

Najważniejsze, że baniaki na naftę będą jak trzeba - w końcu pilnowałeś tematu :szczerbol:

Edytowane przez abtb
Napisano (edytowane)
6 minut temu, abtb napisał:

A miał być moduł z mapą :hmmm:?

Aha, zmienną. Z przełącznikiem w kabinie z pozycjami:

1. Me -109

2. FW-190

3. Spierdalać! (Me-262)

...

Po linii najmniejszego oporu, niestety.

Edytowane przez greatgonzo
  • Haha 2
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, greatgonzo napisał:

3. Spierdalać! (Me-262)

W "M" to chyba takiej opcji nie było :hmmm: Ale mniejsza z tym.

22 minuty temu, greatgonzo napisał:

Po linii najmniejszego oporu, niestety.

Niestety kwestia silnika/iskrownika nie była poruszana w tym wątku, więc nie ma co szukać winnych i zwalać porażki

na tylko JEDNĄ osobę :mrgreen:

W końcu nikt (nawet ja)  nie jest w stanie ogarnąć wg jakiej logiki buduję te "dzbanki" :haha:

Zgodzisz się ze mną, że jesteś chyba jedyną osobą, która na konkursach zagląda "do silnika" i ogarnia temat. Podejrzewam, że takich osób w kraju jest za mało by stworzyć "11-tkę" do gry w gałę. Sorry -P-47 to nie mój konik. Dlatego też całą porażkę kolekcji "dzbanków"  biorę na klatę  :pompki: 

Abstra..ując od rozważań zapłonowych, temat budowlany jest właściwie zamknięty - pozostało to tylko posmarować szpejami i złożyć w całość ( a raczej w dwie całości) Główne założenie tematu:

"Dzbanek z pUetFOM i cyckami"

został osiągnięty:

ZigDgRk.jpg

Reszta to przystawka (nie koniecznie smaczna) :mrgreen:

Edytowane przez abtb
Napisano (edytowane)
9 minut temu, abtb napisał:

Zgodzisz się ze mną, że jesteś chyba jedyną osobą, która na konkursach zagląda "do silnika"

Astonished small.jpg

Jak to?! Myślałem, że wszyscy to robią.

Napisano (edytowane)
11 minut temu, greatgonzo napisał:

Jak to?!

Może  powinienem napisać "do silników P-47" (choć pewnie i Korsarzy też :mrgreen:

11 minut temu, greatgonzo napisał:

Myślałem, że wszyscy to robią.

Ja patrzę na ogólne wykonanie, bez liczenia nitów i śrub.  Ale ja jestem tylko "frajdolarzem" :haha:

A tak poza tematem: czy P-47D-30  nr. ser. 44-20312 miał płetwę czy też nie? Na rysunkach nie ma, ale wiadomo - każdy rysuje jak chce.  Zakładam, że skoro to D-30, skrzydło już miało zmiany pod postacią hamulców i przeniesionego reflektora na końcówkę płata.

Edytowane przez abtb
Napisano (edytowane)
48 minut temu, abtb napisał:

Niestety kwestia silnika/iskrownika nie była poruszana w tym wątku, więc nie ma co szukać winnych i zwalać porażki

Och, tych co orientują się co i w którym dzbankowym wątku było poruszane , nie sterczy pewnie  by stworzyć ekipę do gały właściwej, Nawet 3x3 :).

Hoop  small .jpg

Płetwa pojawiła się  w produkcji przy D-40. Wszystkie D-30 (z M włącznie) produkowano bez płetwy i montowano ją jako retrofit. Także latało toto bez płetwy, a potem z płetwą. I warto podejrzeć, bo czasami pojawiała się taka, jaką znamy z N.

Hamulce i reflektor - si.

• Thanks 1
Napisano

Aha, trzeba było napisać KJ 302, to człowiek nie musiałby się domyślać.

Wszystkie zdjęcia jakie znam P-47 MkII,  pokazują samoloty bez płetwy, W tym  wszystkie D-30  z serii KJ i KL. Na zdjęciu samego KJ302 płetwy też brak.

A na rysunkach to różnie :).

• Thanks 1
Napisano

Coś tam pomaziałem:

tOvlyh9.jpg

Cv43ZQQ.jpg

Jak podeschnie to się domazia olejami z tuby :wink:

• Like 5
Napisano

Zdecydowanie muszę zrobić sobie nowe okulary (tak, zaczynam być ślepy na krótki dystans), bo mi żal d..ę ściska jak widzę Wasze roboty...

Napisano

Witam :D

Na początek sam się zacytuję:

"Pomimo panujących upałów oraz przeciwnych wiatrów  - udało się :yahoo:"

Dokładnie, udało się dobrnąć do końca. Jakiegoś większego podsumowania nie ma co pisać, bo wszystko było "wydrukowane" w warsztacie :wink:

Ale na zakończenie bardzo chciałbym podziękować @greatgonzoza udzieloną pomoc merytoryczną oraz dyskusję w temacie (i poza nim też) :piwo:

QzOPTxj.jpg

5ByjYYE.jpg

srRWbRC.jpg

Se1aIbF.jpg

Warsztat uważam za zamknięty. Galerie w stosownym czasie :wink:

:surfer:

• Like 4