abtb Napisano Niedziela o 05:37 Share Napisano Niedziela o 05:37 (edytowane) Rozpoczynam nowy, ostatni już w tym roku (i na forum) warsztat, w którym to powalczę z materią, z którą mi się walczyć nie chce. Więc warsztat jest na luzie, bez ściskania pośladów i nie będzie tu tropienia sensacji i relacji z sensacji. Hasło dania - NIE jest to warsztat dla dzbanowych purystów Drugie hasło dnia - Jak ja nie zrobię, to nikt nie zrobi Pora na bohatera: Model kupiony w Libercu za jakąś gigantyczną ilość koron jako dodatek do wina i kawy sprzedawanych w sklepie/hurtowni modelarskiej ARTScale tuż obok Ogrodu botanicznegzo (polecam odwiedzić, bo zaiste bardzo fajny) W pudełku znajdują się : Ogólnie wygląda to tak: a szczególnie tak: Oczywiście, jak to w "wyrobach " Kp, są smaczki : czyli ślady po wypychaczach które "przebiły" się na zewnątrz Wnętrze też jakieś mydlane: Jako że jest to szortrun (czy jakoś tak ), części wymagają delikatnej obróbki. Oczywiście spodziewam się tu ataku zorganizowanej grupy pod przewodnictwem organizatora biegłego w mretalurgi gwoździ ...........ale przypominam: czyli da się zrobić Prace już ruszyły - do oryginalnej deski dodałem celownik z Tamiyi i drugi celownik z Mastera: Prace będą posuwały się w swoim tempie, więc sensacji jakiejś tam nie będzie za szybko. Aha, takie są w pudle malowania: Uderzam w ostatni temat czyli Rat Racer Edytowane Niedziela o 07:23 przez abtb 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 08:13 Share Napisano Niedziela o 08:13 Na E-Day był wystawiony zrobiony model.Bardzo ładny zresztą. Pewnie zaraz zlecą się niby eksperci i napiszą że to chłam bo coś tam się nie zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Niedziela o 09:59 Share Napisano Niedziela o 09:59 4 godziny temu, abtb napisał: Oczywiście spodziewam się tu ataku zorganizowanej grupy pod przewodnictwem organizatora biegłego w mretalurgi gwoździ ....... Biegłych w metalurgii gwoździ używanych przez Muzikanta jest na forum więcej, ale sam przyznasz że na sterze kierunku to już za ostry nie był... . Walcz pan, jak znam twoje warsztaty, to będzie bardzo dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano Niedziela o 10:07 Share Napisano Niedziela o 10:07 2 minuty temu, barszczo napisał: ale sam przyznasz że na sterze kierunku to już za ostry nie był... Oj tam może rączka Muzikanta chwilowo nacisk straciła bo łykał Staroparmena równolegle Jak tak paczam to wcale nie tak źle, zgrozy jak w He-162 na pewno nie ma, rzekłbym nawet - jak na short run - miejscami całkiem sympatycznie. A że ścianki kokpitu mydlane - no gdzieś znak firmowy musi być Będę podglądał Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Niedziela o 13:32 Share Napisano Niedziela o 13:32 Patrząc na wypraski to jakiejś dużej tragedii nie ma, szału też. Detal mydlany to standard dla Kopro. Jak się jeszcze spasowanie będzie w miarę dobre to może nawet przyzwoity model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano Poniedziałek o 04:37 Share Napisano Poniedziałek o 04:37 Pomimo całego dobrodziejstwa, środki uspokajające w zestawie... wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Poniedziałek o 06:12 Autor Share Napisano Poniedziałek o 06:12 No dobra panowie - teraz na ostro czyli relacja z budowy A budowa jak to w przypadku Kp jest ......................... Tak więc zrobiłem sobie to mydlane wnętrze i skleiłem to wszystko w jeden kloc: I tu muszę wam szczerze powiedzieć - Muzikant jest w formie, a nawet w bardzo dobrej formie - trzyma fason i nic a nic się nie zmienia Owiewka pasuje zaskakująco "prawie dobrze" I całokształt: Godzinę temu, kamilzoszak napisał: środki uspokajające w zestawie... wskazane Są jak najbardziej: Jakby nie daj Boże zabrakło, to jest jeszcze trochę Ca na zapasie Podsumowując - model nie zaskakuje, paździerz pierwszego sortu (liczyłem się z tym więc na razie nie mdleję) przy którym doskonalenie obróbki tworzywa można sobie śmiało podnieść na wyższy poziom wtajemniczenia. A samo tworzywo jakieś takie odrobinkę dziwne - twarde i nie koniecznie podatne na szlifowanie. Ale jestem dobrej myśli - w tydzień, dwa jakoś się oskrobie i dopieści żeby w oczy nie kłuło. Trochę inną kwestią jest to, że patrząc na Razor backa z Tamki i tego z Kp można odnieść wrażenie, że coś jakby z ogólnym wyglądem jest nie tak - jakby o milimetr mniejszy, jakby taki skurczony i z zaburzoną sylwetką. Taki jakiś "inny". Ale tak na oko porównywałem z Tamką i wychodzi że jest OK Oczywiście należy wziąć pod uwagę że to wersja C a nie D. Przy okazji tej budowy postaram się zgłębić temat ogólnego wyglądu wersji C/D i wykuć teorię pt. "Czy da się P-47D Tamiyi przerobić wersję P-47C" 21 godzin temu, Xmen napisał: Na E-Day był wystawiony zrobiony model.Bardzo ładny zresztą. To chyba model jakiegoś mnicha z klasztoru Szaolin popełniony w przypływie wiecznej medytacji 21 godzin temu, Xmen napisał: Pewnie zaraz zlecą się niby eksperci Bez obaw, użyłem magicznego zaklęcia blokującego dostęp do warsztatu i mędrkowania takim osobom: W dniu 12.07.2026 o 07:37, abtb napisał: NIE jest to warsztat dla dzbanowych purystów Ale jakby, mimo wszystko, magia zawiodła, to mogą pisać. Ja bardzo chętnie poczytam i pooglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 08:45 Share Napisano Poniedziałek o 08:45 Kurde na te zdjecia kokpitu to jakis filtr nalozyles, by wyglada zaskakująco dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano Poniedziałek o 11:50 Share Napisano Poniedziałek o 11:50 Nie wiem czemu mam wrażenie cały czas, że autor zestawu dosyć mocno się inspirował Tamką... bardzo mocno:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 12:26 Share Napisano Poniedziałek o 12:26 6 godzin temu, abtb napisał: to wersja C a nie D Jeden pies. Jakaś klapka, jakiś panelik. Może w kabinie można by szukać czegoś więcej. Chyba, że chce się wersję z płaskim 'kilem'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Poniedziałek o 12:34 Autor Share Napisano Poniedziałek o 12:34 (edytowane) 8 minut temu, greatgonzo napisał: Jakaś klapka, jakiś panelik Ooo! Panie kierowniku - ciut inna osłona silnika - klapek trochę mniej Ale miło że wpadłeś - zawsze coś podpowiesz 8 minut temu, greatgonzo napisał: Chyba, że chce się wersję z płaskim 'kilem'. O właśnie Ale czy aby na pewno to będzie C-2 Edytowane Poniedziałek o 12:34 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 13:36 Share Napisano Poniedziałek o 13:36 Godzinę temu, abtb napisał: ciut inna osłona silnika - klapek trochę mniej Jakaś klapka... . Z fabryki kadłuby z płaskim kilem wychodziły do D-2 włącznie. Trzeba kontrolować na zdjęciach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Poniedziałek o 14:27 Share Napisano Poniedziałek o 14:27 a ja sie ciagle zastanawiam, dlaczego nie Revell za 6 Euro.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Poniedziałek o 20:07 Autor Share Napisano Poniedziałek o 20:07 5 godzin temu, BRAVO112 napisał: dlaczego nie Revell za 6 Euro.... Ponieważ Revell wypuścił tylko wersję D i M. A ja robię wersję C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Wtorek o 08:37 Share Napisano Wtorek o 08:37 ok wersji nie rozpoznam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Wtorek o 10:07 Share Napisano Wtorek o 10:07 (edytowane) Odrobina skupienia i poradzisz :). Z cyklu wytęż wzrok i znajdź różnice: Edytowane Wtorek o 10:08 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Wtorek o 16:06 Share Napisano Wtorek o 16:06 (edytowane) W dniu 13.07.2026 o 08:12, abtb napisał: To chyba model jakiegoś mnicha z klasztoru Szaolin popełniony w przypływie wiecznej medytacji Modelarz wyglądał na Czecha z krwi i kości ale w dowód mu nie zaglądałem. Nie narzekaj na jakość .Musiałbyś widzieć model Mc-200 z AML który zaczynam.To jest dopiero super jakość. Edytowane Wtorek o 16:08 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Środa o 07:01 Autor Share Napisano Środa o 07:01 W dniu 13.07.2026 o 15:36, greatgonzo napisał: Z fabryki kadłuby z płaskim kilem wychodziły do D-2 włącznie. Trzeba kontrolować na zdjęciach. Takie "cuś" znalazłem: Wycinając zdjęcie: nie dostrzegam charakterystycznych "wąsów" zaczepu zbiornika pod kadłubem, więc wnoszę, że chyba to jest ten z płaskim brzuszkiem (kilem). Zresztą, w tym momencie innej drogi już nie ma - przykleiłem i prawie już na czysto obrobiłem (pozostało dotrasować linie podziału) "płaską" wersję 20 godzin temu, greatgonzo napisał: Czy Gonzo nie powinien być odziany w pelerynkę rozwianą na wietrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Środa o 13:55 Share Napisano Środa o 13:55 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Czwartek o 05:30 Autor Share Napisano Czwartek o 05:30 Czerwona pelerynka - SZTOS ! A z meritum sprawy - chwilowy zastój/postój, gdyż ponieważ walczę w bliźniaczym warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi