Skocz do zawartości

Pytania i odpowiedzi pomocne w budowie modeli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam z czego najlepiej zrobić telewizorek do ciężarówki,dodam,że ma być w miejscu półeczki w Iveco Turbostar 2

Napisano

Witam czym kleić żywice do plastiku. Zawsze kleiłem na ca. I zawsze działało, a teraz akurat mam większe części i klejąc je do plastiku nie chcą się trzymać. Jakieś rady? Z góry dziękuje za odp.

Napisano

Kupujesz farbę typu smoke [Gunze, Tamiya] i malujesz . Macio4ever użył takiej farby aby przyciemnić szyby w niebieskim vanie Hondy.

Napisano

Witajcie

Czy możecie polecić Jakiś Klej do Blaszek. Super Glue nie daje możliwości poprawienia, potrzebne mi coś co zaschnie trochę wolniej.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Napisano

Farbka do lexanu różni się większą wytrzymałością na uderzenia i zgięcia. Ja osobiście używałęm takich farb jak się bawiłem w R/C, ale tam też jest inne malowanie karoserii- od środka. Myślę , że nie powinno być problemów z malowaniem , ale poczekaj na odpowiedź modelarza który stosował ją do zwykłych modeli.

Napisano

Witam chcę przemalować mojego meśka Burago w skali 1:24 mam podkład motip i co dalej zdzierać jakoś farbę czy od razu proszę o podpowiedź bo to 1 taki projekt w życiu a szkoda 500-tke skopać

Napisano

Kuba115 po pierwsze to to pytanie raczej nie na to forum - tu się skleja i maluje plastiki. Pod tym względem polecam AMTK.

Co do samego pytania - zależy w jakim stanie jest lakier na mercedesie. Na pewno musiał byś zmatowić lakier jaki jest, a jeżeli są odpryski, to zdjąć całkowicie lakier - i tu już wypowiedzą się koledzy z AMTK, bo nie mam pojęcia jak reaguje np kret z metalem z jakiego zrobione są Bb.

Pozdrawiam

Messer

Napisano

Wiem,ale w galeri się pojawiły pare razy przemalowane metalowe modele więc się pytam, lakier w stanie idealnym,dzięki za odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich

Mam takie małe pytanko, czy Scania na zdjęciu poniżej jest w układzie 6x4 czy 6x6 ? zawieszenie ma dość sowite więc nie wiem a mostu napędowego na przednią oś nie mogę się dopatrzeć.

4d8e06d419f0ad58m.jpg

P.s. Zdjęcie znalazłem na necie i zapisałem na dysku więc nie podam strony skąd pochodzi bo nie pamiętam.

Napisano

Wydaje mi się, że przednia ośka nie jest napędzana. Sądzę, że jak był by z przodu most to było by go ładnie widać.

Napisano

Siemka wszystkim ,długo mnie tu nie było, powracam i od razu mam pytanie czy można zrobić podłużnice do scanii 4/R z blaszek miedzianych ?

Napisano

Mieć to nie jest problem ,zastanawiam się nad elastycznością blaszki bo chciałbym podłużnice zrobić z jednego kawałka.

Napisano
Witam wszystkich

Mam takie małe pytanko, czy Scania na zdjęciu poniżej jest w układzie 6x4 czy 6x6 ? zawieszenie ma dość sowite więc nie wiem a mostu napędowego na przednią oś nie mogę się dopatrzeć.

4d8e06d419f0ad58m.jpg

P.s. Zdjęcie znalazłem na necie i zapisałem na dysku więc nie podam strony skąd pochodzi bo nie pamiętam.

Wg tego klik 6x6.

Siemka wszystkim ,długo mnie tu nie było, powracam i od razu mam pytanie czy można zrobić podłużnice do scanii 4/R z blaszek miedzianych ?

Oczywiscie, że można, ale lepiej zostań przy polistyrenie...

Napisano

Chciałbym jedynie spróbować jak to wyjdzie bo mam delikatnie mówiąc dość szpachlowania szczelin po łączeniu polistyrenów. Poprzeczki ewentualnie zrobiłbym z polistyrenu ,ponieważ wiercąc otwory w blaszce w miejscach wierconych dziur powstają małe wgłębienia co nie wygląda za oryginalnie.

A i jeszcze jedno pytanie czy blaszka miedziana 0,3 podejdzie pod podłużnice?

Napisano

A jakie są właściwości miedzi? Jest miękka, plastyczna, ciągliwa, słabo sprężynuje, dobrze przewodzi prąd elektryczne i ciepło, ale to akurat nieważne. Każde odkształcenie ramy, bo mimo że to model to jednak będzie pracować (będziesz go podnosić, przestawiać, kabina i zawieszenie swoje ważą), pozostawi na niej ślady (właściwość plastyczna, ciągliwa). Może nie jest to plastelina, ale polistyren w takiej skali będzie znacznie bardziej trwały od miedzi i można go formować na gorąco. Do tego jakość połączenia metalu z plastikiem pozostawia wiele do życzenia, będziesz musiał zaufać kruchemu połączeniu CA. Już nie raz blaszki mi odpadły od modelu.

Małe elementy z blaszek tak, rama raczej nie, ja bym się obawiał.

Napisano

Sposób łączenia to obstawiam na lutowanie ,możesz mi powiedzieć w jaki sposób można formować polistyren bo mi za bardzo nie wychodzi.

Krzysiek nie bój się scania czeka na lakierowanie ,rama jest już prawie skończona z poli. Mam zamiar zrobić auto do lasu od podstaw.