Kuba115 Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Witam z czego najlepiej zrobić telewizorek do ciężarówki,dodam,że ma być w miejscu półeczki w Iveco Turbostar 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Witam czym kleić żywice do plastiku. Zawsze kleiłem na ca. I zawsze działało, a teraz akurat mam większe części i klejąc je do plastiku nie chcą się trzymać. Jakieś rady? Z góry dziękuje za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Ja sklejałem ramę żywiczną do plastikowej na zakładki klejem CA i sie trzyma, potem zaszpachlowałem i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Kupujesz farbę typu smoke [Gunze, Tamiya] i malujesz . Macio4ever użył takiej farby aby przyciemnić szyby w niebieskim vanie Hondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkylinePL Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Witajcie Czy możecie polecić Jakiś Klej do Blaszek. Super Glue nie daje możliwości poprawienia, potrzebne mi coś co zaschnie trochę wolniej. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Super glue tylko ze w żelu ;-) W castoramie na pewno dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Jedno pytanie, czym różnią się te dwie farby? http://www.mojehobby.pl/alclad-ii-107-1oz-chrome-lacquer-for-plastic-p-6-1119277.html http://www.mojehobby.pl/alclad-ii-107-1oz-chrome-lacquer-for-plastic-p-6-1119277.html Zabrałem się wreszcie za zakup Alclada, a okazało się że ten "for plastic' jest już niedostępny, można używać tego lexanu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Farbka do lexanu różni się większą wytrzymałością na uderzenia i zgięcia. Ja osobiście używałęm takich farb jak się bawiłem w R/C, ale tam też jest inne malowanie karoserii- od środka. Myślę , że nie powinno być problemów z malowaniem , ale poczekaj na odpowiedź modelarza który stosował ją do zwykłych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 No nic znalazłem sobie ten "plastikowy" na allegro, więc jest już po sprawie, ale w każdym razie dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 10 Kwietnia 2011 Share Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam chcę przemalować mojego meśka Burago w skali 1:24 mam podkład motip i co dalej zdzierać jakoś farbę czy od razu proszę o podpowiedź bo to 1 taki projekt w życiu a szkoda 500-tke skopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 10 Kwietnia 2011 Share Napisano 10 Kwietnia 2011 Kuba115 po pierwsze to to pytanie raczej nie na to forum - tu się skleja i maluje plastiki. Pod tym względem polecam AMTK. Co do samego pytania - zależy w jakim stanie jest lakier na mercedesie. Na pewno musiał byś zmatowić lakier jaki jest, a jeżeli są odpryski, to zdjąć całkowicie lakier - i tu już wypowiedzą się koledzy z AMTK, bo nie mam pojęcia jak reaguje np kret z metalem z jakiego zrobione są Bb. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 10 Kwietnia 2011 Share Napisano 10 Kwietnia 2011 Wiem,ale w galeri się pojawiły pare razy przemalowane metalowe modele więc się pytam, lakier w stanie idealnym,dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 10 Kwietnia 2011 Share Napisano 10 Kwietnia 2011 Może i się pojawiły, ale niestety - jak widzisz - zapewne nie zostały ciepło przyjęte Pozdrawiam i powodzenia w lakierowaniu mercedesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 10 Kwietnia 2011 Share Napisano 10 Kwietnia 2011 Dzięki jak coś to wrzucę galerie mesiek będzie robiony na wzór ala 'odwróceni' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Witam wszystkich Mam takie małe pytanko, czy Scania na zdjęciu poniżej jest w układzie 6x4 czy 6x6 ? zawieszenie ma dość sowite więc nie wiem a mostu napędowego na przednią oś nie mogę się dopatrzeć. P.s. Zdjęcie znalazłem na necie i zapisałem na dysku więc nie podam strony skąd pochodzi bo nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Wydaje mi się, że przednia ośka nie jest napędzana. Sądzę, że jak był by z przodu most to było by go ładnie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 6x4, ze świeczka szukać 6x6 mniejszy promień skrętu i skomplikowane zawieszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Siemka wszystkim ,długo mnie tu nie było, powracam i od razu mam pytanie czy można zrobić podłużnice do scanii 4/R z blaszek miedzianych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Witaj! Jeśli masz odpowiedniej grubości blaszkę to nic nie stoi na przeszkodzie wg mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Mieć to nie jest problem ,zastanawiam się nad elastycznością blaszki bo chciałbym podłużnice zrobić z jednego kawałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Witam wszystkich Mam takie małe pytanko, czy Scania na zdjęciu poniżej jest w układzie 6x4 czy 6x6 ? zawieszenie ma dość sowite więc nie wiem a mostu napędowego na przednią oś nie mogę się dopatrzeć. P.s. Zdjęcie znalazłem na necie i zapisałem na dysku więc nie podam strony skąd pochodzi bo nie pamiętam. Wg tego klik 6x6. Siemka wszystkim ,długo mnie tu nie było, powracam i od razu mam pytanie czy można zrobić podłużnice do scanii 4/R z blaszek miedzianych ? Oczywiscie, że można, ale lepiej zostań przy polistyrenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Chciałbym jedynie spróbować jak to wyjdzie bo mam delikatnie mówiąc dość szpachlowania szczelin po łączeniu polistyrenów. Poprzeczki ewentualnie zrobiłbym z polistyrenu ,ponieważ wiercąc otwory w blaszce w miejscach wierconych dziur powstają małe wgłębienia co nie wygląda za oryginalnie. A i jeszcze jedno pytanie czy blaszka miedziana 0,3 podejdzie pod podłużnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Ale te podłużnice to chyba nie do "Legend"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 A jakie są właściwości miedzi? Jest miękka, plastyczna, ciągliwa, słabo sprężynuje, dobrze przewodzi prąd elektryczne i ciepło, ale to akurat nieważne. Każde odkształcenie ramy, bo mimo że to model to jednak będzie pracować (będziesz go podnosić, przestawiać, kabina i zawieszenie swoje ważą), pozostawi na niej ślady (właściwość plastyczna, ciągliwa). Może nie jest to plastelina, ale polistyren w takiej skali będzie znacznie bardziej trwały od miedzi i można go formować na gorąco. Do tego jakość połączenia metalu z plastikiem pozostawia wiele do życzenia, będziesz musiał zaufać kruchemu połączeniu CA. Już nie raz blaszki mi odpadły od modelu. Małe elementy z blaszek tak, rama raczej nie, ja bym się obawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Sposób łączenia to obstawiam na lutowanie ,możesz mi powiedzieć w jaki sposób można formować polistyren bo mi za bardzo nie wychodzi. Krzysiek nie bój się scania czeka na lakierowanie ,rama jest już prawie skończona z poli. Mam zamiar zrobić auto do lasu od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi