Marak Napisano 14 Stycznia 2017 Share Napisano 14 Stycznia 2017 Gumki Adammed ???Polecam: gumki Też ich używam. W Bytomiu Adamed sprzedawał je trzykrotnie taniej... - ale w tym roku nie ma Bytomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMGi Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Cześć! Trochę się zastanawiam po co? Przecież prawdziwy odlew będzie też miał syfy w takich miejscach. Ale jeżeli trzeba, to ja bym je wyskrobał samym czubkiem skalpela, to dosyć dobrze działa. Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł na żywo wygląda to baaaardzo źle... stąd pytałem. Jest problem nie tyle z krawędziami - liniami... co z powierzchniami są bardzo nieładne i do tego jak widzicie nie ma ożebrowania bloku silnika :( ale to nie będę robił bo umiejętności takich nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 A moze wystarczy pomaziać Tamiya extra klejem co by zmiekczyć te krawedzie?? Klej rozpusci i romyje Ci troche krawedze Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Cześć! Właśnie mówię - w rzeczywistości blok silnika też za gładki nie jest - oczywiście z wyjątkiem planowanych maszynowo powierzchni: Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Ha! no teraz to mnie kolega dobił, chcesz usuwać fakture jak to blok silnika (?) to nic nie ruszaj nawet bo nie ma po co, jeszcze bym próbował bardziej robić fakture, Jest Git, nic tam nie ruszaj, zaczniesz brudzić silnik to ci ładnie wszystko wyjdzie, jako niedoskonałosci odlewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMGi Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 to nie jest faktura silnika... a źle odlany plastik i tylko w tym jednym miejscu...jakby cały taki był to by nie było problemu. ps. niedoskonałości nie są na samym bloku silnika, a na osłonie - bo tak naprawdę w rzeczywistości to w tym miejscu co zaznaczyłem nie powinno być kontaktu tych powierzchni.. ale że model słabo wykonany to jest jak jest. brudzić nie będę bo najpierw bym musiał zrobić ożebrowanie na silniku...którego jak widać brak zupełnie! a tego nie potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMGi Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Słuchajcie chciałem jeszcze podpytać jak radzicie sobie z drobiazgami typu obejmy itp na np dolotach cewkach itp. Jak próbuje to podmalowywać pędzelkiem ale efekty słabe, szczególnie tam gdzie gorszy dostęp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMGi Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Wygląda to słabo, jak widać..stąd moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Stycznia 2017 Musisz rozcieńczyć farbę, jak widać na zdjęciu, malujesz za gęstą farbą. Nałóż kilka cienkich warstw i powinno być ok. Maluj bardzo cienkim pędzlem retuszerskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMGi Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 a czy jakiś patent na malowanie nie tylko od frontu obejmy ale również z boku (chodzi mi o to żeby obejmy były również srebrne na grubość a nie tylko z frontu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Stycznia 2017 Ja pomalował bym pierwsze obejmę na srebrno, a następnie bardzo rozcieńczoną np. czarną farbą na pędzlu, dotknął cewki przy obejmie. Bardzo rozcieńczona farba rozpłynie się wzdłuż obejmy po powierzchni cewki. Następnie malujesz resztę powierzchni cewki. To tak samo jak się maluje koła w samolotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 a czy jakiś patent na malowanie nie tylko od frontu obejmy ale również z boku (chodzi mi o to żeby obejmy były również srebrne na grubość a nie tylko z frontu) W skali 1/16, 1/24 to obejmę cewki robił bym z blaszki ewentualnie taśmy Tamiya i problemu by nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 a czy jakiś patent na malowanie nie tylko od frontu obejmy ale również z boku (chodzi mi o to żeby obejmy były również srebrne na grubość a nie tylko z frontu) W skali 1/16, 1/24 to obejmę cewki robił bym z blaszki ewentualnie taśmy Tamiya i problemu by nie było... Srebrna taśma lub folia samoprzylepna. Można kupić taką do paznokci (ok. 0,8 mm szerokości) - wada ma słaby klej,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Samoprzylepna taśma aluminiowa tesa, nakleić na akryl lub szkło, dociąć, przykleić na model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMGi Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Ooo to dobry pomysł... Zobaczę jak wyjdzie... Narazie cleanlux robi swoje choć słabo mu idzie... Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 19 Stycznia 2017 Share Napisano 19 Stycznia 2017 Help Czy można gdzieś kupić ten transkits???? 1/24 AUDI R8 GT Detail-up Set For Revell (HD03-0177) http://www.hobbydesign.com.cn/cpzsdetail/8-84-322.html W większości tych dobrych sklepów internetowych w których jest wszystko i można dostać od tego zawrotu głowy, akurat tego co chcę, nie ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczo150 Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 z czego mogę zrobić wywietrzniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Stycznia 2017 Share Napisano 23 Stycznia 2017 z czego mogę zrobić wywietrzniki ? Możesz uściślić Co rozumiesz przez "wywietrzniki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 Gdzie zaopatrujecie sie w gabki scierne? Potrzebuje 4000-12000 micro mesh ostatecznosc ze wzgledu na cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 16 Marca 2017 Share Napisano 16 Marca 2017 Czołem. Taki problem mam... natury egzystencjalnej. Chciałbym uzyskać jakiś naturalny efekt eksploatacji układu wydechowego w ferrari. Nie chodzi mi o końcówki ale wszystkie puszki idące pod autem. Następna sprawa to osłona termiczna wydechu... świeci się jak psu jaja na święta. Może jakoś to przybrudzić albo co innego zastosować? Do tego producent zaproponował pomalowanie całego podwozia jednym kolorem. Chciałbym uzyskać efekt nie tyle co zniszczenia ale na pewno nie efekt nowiutkiego podwozia. Może ktoś coś by podpowiedział albo jakaś ciekawa relacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Marca 2017 Share Napisano 16 Marca 2017 Cześć! Może na początek załadować do aerografu trochę szarej farby i z daleka trochę całość przypylić? Oczywiście delikatnie, tak żeby wszystkie części spod spody wyglądały, ale już kontrast będzie mniejszy i krawędzie się lekko zaznaczą przy okazji. Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 17 Marca 2017 Share Napisano 17 Marca 2017 Cześć! Może na początek załadować do aerografu trochę szarej farby i z daleka trochę całość przypylić? Oczywiście delikatnie, tak żeby wszystkie części spod spody wyglądały, ale już kontrast będzie mniejszy i krawędzie się lekko zaznaczą przy okazji. Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Hm... szkoda, że nie mam możliwości zobaczenia tego na jakimś warsztacie. Dość ciekawie to może wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 Marca 2017 Share Napisano 17 Marca 2017 Cześć! Na razie mam tylko przykład z innego podwórka, ale technika ta sama - model malowany w trzykolorowy kamuflaż a potem pryśnięty z daleka piaskowa farbą: Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 Bare Metal Foil chromowane listwy itp. Moje pytanie dotyczy aplikowania foli. Czy nakładać ją już po całkowitym malowaniu czy przed lakierem na kolor? Jak wy to robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Marca 2017 Share Napisano 30 Marca 2017 Cześć! Ja bym powiedział najpierw lakier, i najlepiej żeby porządnie wysechł, a potem BMF - w przypadku skomplikowanych wzoró najpierw nakleić większy fragment a potem obciąć nadmiar ostrym nożem. U mnie na przykład zadziałało to tak (znaczek VW): Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi